sâmbătă, 23 august 2014

PERICOL MARE ! GHEŢARII DE GROENLANDA , SE TOPESC CU REPEZICIUNE !

                                      23  August  2014 , ora 8,30 dimineaţa !

Şi iată dragii mei, cum în timp ce scriam pe Blog, aud un glas care ţipă şi silabiseste,aşa :

                              " Groenlanda !  
                        Gro-en-lan-da.
                        Gheţarii  din  Groenlanda !

În acest moment , eu doar gândeam că am scris de curând despre Groenlanda. La care glasul ,imi da raspunsul la gândul meu din acel moment ,în care imi vorbea deja.
Si ca răspuns la gandul meu, glasul repetă :

             "Gheţarii !  Gheţarii  din Groenlanda !" 

Clipă în care văd spre nord, O  APĂ  imensă, în care bucăţile de gheaţă aproape ca nu mai existau, erau foarte mici.
Si am fost dusă cu sufletul acolo ,lângă gheţari !
Iar eu eram mica precum Pinochio, faţă de înălţimea Apei mari, ce venea spre Sud.
Închipuiţi-vă dragilor, ca vedeti un bazin transparent ,in care Apa depăşete 7 -8 metri faţă de înălţimea noastră. Poate şi mai mult !
Asa eram eu acolo lângă gheţari, şi priveam valul de apă, peretele de apă care era mai înalt ca mine de vreo cinci ori.
Apoi am fost luată pe sus, si vedeam acum ,Gheţarii la partea de deasupra.
Blocurile de gheata erau sfaramate si topite aproape toate.
Dar mai vedeam, UN  BLOC  de gheaţă uriaş, lung foarte lung si ingust, care venea cu repeziciune pe apa imensă, precum iese o săgeata dintr-un arc , sau mai bine spus, cu viteza Rechinului care si-a mirosit prada.   
..

 
...
Dragii mei, era înspăimântător ceea ce vedeam ! 
Cutremurător chiar ! Cu o viteză uluitoare, acesti gheţari se vor topi într-un foarte scurt timp.
Iar apa rezultată din topire gheţarilor, va acoperi o mare parte din planeta Pământ.
Eu am văzut aceasta cu multi ani în urmă. Vedeam cum dinspre Apus , veneau spre Rasarit valuri imense de apă,ce acopereau cu repeziciune Pământul ,transformându-l în Ocean.
Dragilor, noi să ne păstram Credinţa şi Nădejdea în Dumnezeu şi Maica Domnului , sa fim buni la inimă şi la suflet, sa ne ajutam Aproapele, iar Dumnezeu şi Maica Domnului, ne va ajuta; ne va ocroti,pe noi si pe cei dragi noua.
                                   Cu dragoste, Maria.

Topirea ghetarilor din Antarctica si Groenlanda atinge cote alarmante!


Gheturile din Groenlanda si Antarctica se topesc intr-un ritm record, ajungand sa piarda anual un volum de aproximativ 500 de kilometri cubi, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Institutul Alfred Wegener (AWI) din Bremerhaven, informeaza Deutsche Welle. Pierderile anuale s-au dublat in cazul Groenlandei si s-au triplat in Antarctica de Vest fata de anul 2009.

Echipa de specialisti condusa de Veit Helm a utilizat date culese, timp de doi ani, de satelitul ESA Cryosat-2 si a creat modele digitale de elevatie pentru Groenlanda si Antarctica, rezultatele fiind publicate in revista on-line The Cryosphere, informeaza Agerpres.

"Noile harti de elevatie sunt instantanee ale starii actuale a suprafetei intinse acoperite de gheata", a precizat Helm, citat de Deutsche Welle. "Cotele sunt foarte precise, mergand pana la cativa metri inaltime, si acopera aproape 16 milioane de kilometri patrati din zona de gheata", a adaugat el.

Cele mai mari schimbari de altitudine au fost detectate la Ghetarul Jakobshavn (cel despre care se spune ca ar fi scufundat pachebotul Titanic in anul 1912) din Groenlanda de Vest si la Ghetarul Pine Island din Antarctica de Vest. Constatarile studiului concorda cu rezultatele altor cercetari stiintifice efectuate in ambele zone mentionate

Un comentariu:

  1. Pericol de apa crescuta datorat Groienlandei poate fi un 5-7 metri, mai nasol cu Antartica peste 30m, dar va fi lina cresterea, asa ca oamenii vor pleca spre zone mai inalte.

    RăspundețiȘtergere