Compania ce deține Colgate Total insistă că tricosan, care este folosit pentru a preveni gingivita, nu este periculos deoarece pasta de dinti a fost aprobată, în 1997, de Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA-Food and Drug Administration)
Cu toate acestea, analizele toxicologice folosite de FDA pentru a aproba pasta de dinți au fost făcute publice anul acesta în urma unui proces și au arătat faptul că agenția s-a bazat doar pe testele făcute de companie pentru a lua această decizie. În raportul de 35 de pagini apare faptul că FDA era îngrijorată că triclosan ar putea crește riscul de cancer dar Colgate a susținut că substanța e periculoasă doar în doze mari.
Între timp, au apărut din ce în ce mai multe studii, care au indicat faptul că există într-adevăr motive de îngrijorare cum ar fi nașteri premature și oase subdezvoltate la animale.
“Proaspătul document făcut public cât și noile cercetări făcute pe triclosan ridică întrebări asupra deciziei agenției de a aproba Pasta Total acum 17 ani”, au declarat oameni de știință pentru Bloomberg.
În 2010, un student a arătat printr-un test faptul că triclosan, care este folosit pentru a reduce contaminarea cu bacterii, scade fertilitatea la șoareci iar un studiu din 2013 relevă faptul ca aceeași substanță diminuează sperma la șoareci.
Un alt test făcut în 2003 de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a descoperit triclosan în urina a 75% dintre cei 2517 americani testat , inclusiv la copii.
În ciuda acestor dovezi, Colgate nu recunoaște aceste rezultate deoarece au fost testate pe animale. Compania mai adaugă că substanța este sigură deoarece a fost testată în mai mult de 80 de studii clinice făcute pe 19,000 de oameni.
“În aproape 18 ani de când există Colgate Total pe piață în SUA, nu au existat rapoarte cu privire la siguranța sa”, declară purtătorul de cuvânt Thomas DiPiazza.
Colgate a mai precizat că nu are de gând să scoată pasta Total de pe piață.
FDA scrie pe site-ul oficial că, deși triclosan “nu e știut” să fie periculos la oameni, ultimele descoperiri făcute pe animale sunt suficiente pentru a face din nou cercetări.
Oamenii de știință trag și ei un semnal de alarma. “Am creat un sistem în care testăm substanțe direct pe oameni. Iubesc ideea că toate sunt sigure. Dar când avem studii pe animale care sugerează altceva, cred ca ne asumăm un risc imens“, avertizează omul de știință Thomas Zoeller.
În 2010, Uniunea Europeană a interzis utilizarea triclosanului în materialele ce vin în contact cu mâncarea.