sâmbătă, 23 august 2014

IMPRESIONANT PÂNĂ LA LACRIMI !

           Viaţa  este frumoasă şi în scaunul cu rotile !
Indiferent de necazuri şi de suferinţe, viaţa  trebuie să o traim aşa cum DUMNEZEU ne-o dă ! Trebuie să fim niste învingători , în lupta cu necazurile şi suferinţele din viaţa noastră.
Să luăm exemplu de la această tânără, şi să nu capitulăm în faţa celui mai mic necaz !
                              Cu dragoste, Maria  

Flori de colt: Frumusete in scaun cu rotile - Povestea Magdei, modelul din carucior

   
                                           Flori de colt: Frumusete in scaun cu rotile - Povestea Magdei, modelul din caruciorFoto: Gabriel Tudosescu
Goana zilnica pentru supravietuire ne face pe multi sa uitam de semenii nostri mai putin norocosi. Exista insa si romani care isi dedica existenta celor mai napastuiti, oameni care traiesc pentru a-i ajuta pe altii.
Noi le-am spus "flori de colt" si am decis sa le scriem povestile impresionante.

De ce flori de colt? Pentru ca floarea de colt este o raritate in Romania, fiind intalnita pe stancile aproape inaccesibile omului. Extrem de rara si delicata, floarea de colt este protejata prin lege si infloreste in iulie si august.

Asadar, urmareste in aceasta vara pe Ziare.com campania "Flori de colt", povestile unor oameni frumosi la suflet.

Magda Coman este o tanara frumoasa si ambitioasa, al carui vis a fost sa ajunga un model de succes.

Povestea s-a intrerupt brusc in 2005, cand un sofer neatent a lovit masina in care se afla fata. Sentinta a fost dura pentru Magda: o viata in scaun cu rotile. A trecut, insa, peste bariere si si-a continuat cariera, iar astazi spune o poveste de succes, desi poarta pe umeri un titlu trist: singurul model roman care defileaza si pozeaza in scaun rulant.

Magda a visat de mica sa straluceasca pe podium, in lumina reflectoarelor. A facut pasi spre aceasta lume inca din liceu, si cand avea 16 ani, visul ei a inceput sa prinda contur. In 2005, insa, visul s-a tranformat intr-un cosmar. Avea 21 de ani cand a aflat ca nu va mai merge vreodata.

Flori de colt: Nu suntem ratusca cea urata a Europei - Ce sa vezi in Romania

"Nu imi place sa vorbesc despre accidentul meu, prefer sa spun ca a fost o intamplare nefasta si atat. Este un moment dureros, o rana cu care voi trai in suflet toata viata. Prefer sa uit, l-am iertat pe cel din vina caruia azi sunt tintuita intr-un scaun rulat, tocmai pentru a nu trai cu resentimente", povesteste Magda pentru Ziare.com.

Dupa ce a fost lasata paralizata din cauza neglijentei unui sofer, Magda s-a confruntat cu un nou obstacol: de aceasta data, neglijenta medicilor.

"Timp de un an si 2 luni am stat in spital - din cauza neglijentei din sistemul medical am luat in timpul unei operatiei un stafilococ auriu la picior si a trebuit sa trag pana am scapat de el. A fost foarte greu, dar acolo am invatat sa iubesc oamenii bolnavi, sa empatizez cu ei. Poate cel mai greu a fost cand am revenit acasa, nu ma puteam reobisnui cu situatia mea, uram sacaunul rulant si refuzam sa il folosesc, mama ma cara in brate", povesteste tanara.



Timp de opt luni de zile, un psiholog o vizita zilnic. Tanara isi aminteste ca nu intelegea de ce vine sa o vada un om perfect sanatos. Mama ei a dus-o la o fundatie pentru persoane cu dizabilitati. La Motivation, viata fetei s-a schimbat din nou. A intalnit un psiholog care era paralizat de la gat in jos, "care trecuse prin aceleasi cosmaruri". "Intalnirea cu el m-a ajutat atat de mult. Mi-am spus ca daca acest om poate sa traiasca asa, pot si eu".

Fotomodel in Germania

La intoarcerea acasa, si-a luat viata in maini. A intrat la Facultatea de Psihologie, determinata sa duca o viata normala. Prietenii din bransa se indepartasera, agentiile nu o mai cautau, asa ca a trimis poze unei agentii din Germania. Niste poze vechi, in care nu aparea scaunul rulant. "M-au sunat a doua zi, le-am spus care e problema mea, mi-au zis ca nu conteaza, vor gasi ei o modalitate ca eu sa pozez ca un model normal".

Flori de colt: "Priveste cerul", mesajul care a impanzit Bucurestiul si Parisul. Cine si de ce il scrie

Germania i-a dat o a doua sansa. A lucrat 3 ani ca fotomodel in Duselldorf si Dortmund. "Viata era altfel inca din aeroport, simteai schimbarea: oamenii iti zambeau, erau calzi si nimeni nu intorcea capul si nu te arata cu degetul pe strada, cum se intampla la noi. Exista facilitati pentru persoanele cu dizabilitati pe strazi, in taxiuri, ceea ce iti da o anume independenta. Mi-am recapatat increderea in mine, mi-am dat seama ca daca ai vointa, iti poti urma visul indiferent de conditie".

In Romania, insa, situatia e diferita: "persoanele cu dizabilitati sunt ignorate total, statul nu te ajuta sa te reintegrezi, exista discriminare chiar si intre persoanele incadrate in acelasi grad".

"Sunt fisuri grave in legea 448. Un exemplu ar fi ca o persoana gradul 1, care are propria masina adaptata, beneficiaza de scutiri de taxe. O alta persoana incadrata in acelasi grad 1, dar care nu-si poate conduce propria masina, nu beneficiaza de scutiri de taxe, cu toate ca aceasta este in dezavantaj, avand nevoie in permanenta de un sofer, pe care trebuie sa il plateasca. Legea spune ca beneficiaza de scutire de taxe doar cel care isi poate conduce propria masina, dar cum poate conduce un orb sau un tetraplegic care nu isi poate simti corpul de la gat in jos?



Apoi, statul ar trebui sa investeasca in educatia persaonelor cu dizabilitati, care se face incepand cu familia acestora. Institutiile de invatamant nu sunt pregatite sa primeasca astfel de persoane, iar in ceea ce priveste locurile de munca, nici nu incape vorba. Aici, legea nu se aplica, ignoranta ucide valori si le condamna la domiciliu fortat.

La noi, statul reduce din drepturile persoanelor cu dizabilitati care doresc sa munceasca, asta nu inseamna ca legea este facuta ca aceste persoane sa ramana asistate? In Germania, un imobilizat care munceste primeste 1.000 de euro peste toate drepturile. Asta inseamna incurajare si sustinere. La noi este un lant vicios, iar la capatul lui persoanele cu dizabilitati care se zbat in umilinta si saracie", spune Magda.

Defileaza in scaun cu rotile pentru a ajuta oamenii cu handicap

Cu toate acestea, Magda a facut eforturi pentru a-si asigura o oarecare independenta. A reusit sa se descurce sa-si creasca fetita. Rahela, care are acum cinci ani, a invatat sa mearga tinandu-se de rotile scaunului rulant.

Flori de colt: Locul din Bucuresti in care nu platesti cu bani, ci cu fapte bune

In plus, modelul incearca sa ajute alti oameni aflati in aceeasi situatie ca ea sa duca o viata normala. A infiintat asociatia "Open Your Heart" anul trecut si a creat "Atipic Beauty", un show in cadrul caruia modele in scaun rulant defileaza alaturi de vedete sanatoase.

Pe 20 octombrie, evenimentul, ajuns la a patra editie, va avea loc la Cluj Napoca, la Grand Hotel Italia. 12 modele din Romania, Italia, Rusia si Republica Moldova vor defila in scaun cu rotile. "Ele si-au depasit conditia fizica si merita sa fie in centru atentiei. Cum imi place mie sa spun, unde frumusetea pare confiscata de manechine perfecte, se urca pe podium cele a caror frumusete interioara depaseste orice obstacol. Puterea de invingator este frumusetea dincolo de limite", subliniaza Magda.



In final, tanara are cateva sfaturi pentru oamenii care se confrunta cu orice fel de obstacol: "sa incerce sa se autodepaseasca, sa priveasca si sa caute intotdeauna exemple dupa care sa se poata ghida. Sa nu uite ca viata este frumoasa si atat timp cat in tine exista vointa, ai puterea de a schimba lumea. Oamenii ar trebui sa stie ca orice problema are si o solutie".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu