sâmbătă, 23 noiembrie 2013

CUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ , DE DUMINICĂ 24 NOIEMBRIE 2013 !

CUVÂNT  DE  ÎNVĂŢĂTURĂ, DE  DUMINICĂ  24  NOIEMBRIE  2013 !

În această lună, în ziua a douăzeci şi patra, pomenirea celui între sfinţi Părintelui nostru Clement, episcopul Romei.
Clement RomanulFericitul şi preaînţeleptul Clement era roman de neam şi se trăgea din neam împărătesc, fecior al lui Faust şi al Matildei. Deci, silindu-se la toată învăţătura înţelepciunii elineşti şi aflând pe Apostolul Petru, a fost învăţat de dânsul credinţa în Hristos cea adevărată şi făcându-se propovăduitor al Evangheliei şi scriind Aşezămintele Sfinţilor Apostoli, a fost făcut şi episcop al Romei. Însă fiind prins de împăratul Domiţian, a fost chinuit şi izgonit la o cetate pustie de lângă Cherson şi acolo, legându-i de grumaji o ancoră de fier de cele de corabie, l-au aruncat în adâncul mării; şi aşa s-a sfârşit de trei ori fericitul.
Iar Dumnezeul minunilor, şi după moarte mărind pe sluga Sa, a făcut o mare şi peste fire minune. Că de atunci şi în urmă în fiecare an la pomenirea Sfântului Clement se depărta apa de la mal ca la trei mile, lăsând să meargă ca pe uscat pe cei ce se duceau acolo să prăznuiască şapte zile, făcând astfel mare bucurie celor ce nădăjduiau în Domnul.
Deci odată, depărtându-se marea şi intrând poporul, şi săvârşind praznicul sfântului şi ieşind, s-a întâmplat că a rămas acolo un copil mic, uitat de părinţii lui. Iar marea întorcându-se şi locul iarăşi acoperindu-l, părinţii copilului plângeau şi se tânguiau pentru lipsa lui prin tot oraşul, pricinuind şi celorlalţi cetăţeni plângere şi jale. Iar a fost în anul următor, când iarăşi s-a retras marea în laturi, au mers şi au aflat copilul sănătos şezând lângă mormântul sfântului. Pe care întrebându-l cum s-a hrănit şi cum a fost păzit nevătămat, au aflat că l-a hrănit sfântul cel ce zăcea acolo şi l-a păzit cu darul rugăciunilor sale nevătămat de fiarele marii. Deci luându-l şi mulţumind sfântului s-au dus la casa lor slăvind pe Dumnezeu.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului sfinţitului Mucenic Petru, episcopul Alexandriei.
Acesta a trăit în zilele împăratului Maximian, fiind învăţător al dreptei credinţe şi propovăduitor al dogmelor celor drepte, căruia împăratul voia să-i taie capul căci aflase de cele ce făcea el. Atunci îl supără Arie cerând iertăciune, rugându-se şi tot poporul pentru aceasta. Iar sfântul neînduplecându-se, nu i-a dat iertare, ci l-a alungat blestemându-l şi zicând a fi despărţit de mărirea lui Hristos şi în veacul acesta şi în cel viitor. Că zicea către ei că a văzut pe Domnul în chip de cocon mic strălucind mai mult decât soarele, dar purtând o haină ruptă din cap până în picioare şi întrebându-L pentru ce-i este ruptă haina a aflat de la El că Arie i-a rupt-o. Cu semnul acesta Domnul arătă despărţirea şi osebirea ce a făcut Arie Fiului de către Tatăl, nemarturisindu-L pe El de o fiinţă cu Tatăl. Asemenea a arătat şi celelalte dogme şi cuvinte de hulă ale lui Arie. Acest sfânt s-a săvârşit după porunca împăratului prin tăierea capului, câştigând cununa cea neveştejită.
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Malh, care cu pace s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Carion, care cu pace s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Ermoghen, episcopul acragandinilor, care cu pace s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Filumen şi Hristofor, care de sabie s-au săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Evghenie, care s-a săvârşit zidit într-o gaură.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Procopie şi Hristofor, care de sabie s-au săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Alexandru cel din Corint.
Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Grigorie cel ce a pustnicit la Piatra de aur, care se trăgea dinspre părţile Răsăritului.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Teodor cel din Antiohia.
Acest sfânt a trăit pe vremea apostatului Iulian. Şi a fost prins de pe uliţă de eparhul Salustie, pentru o pricină ca aceasta: Când rău-credinciosul Iulian a poruncit ca să se ridice de la Dafne, adică dinaintea cetăţii Antiohiei, moaştele Sfinţilor Mucenici Vavila şi a celor împreună cu dânsul, atunci creştinii cei ce duceau sfintele moaşte cântau un psalm al lui David şi la fiecare stare ziceau stihul acesta: "Să se ruşineze toţi cei ce se închină celor ciopliţi". Pentru că păgânii socoteau biruinţă şi neputinţă a lui Apolon din Dafne mutarea sfintelor moaşte. Acest stih auzindu-l Iulian s-a tulburat. Deci după porunca lui a fost prins Sfântul Teodor acesta, fiindcă era şi el râvnitor bunei cinstiri şi era unul din cei ce cântau pomenitul stih. Şi fiind spânzurat pe lemn pătimitorul lui Hristos, a fost rănit pe spate de bătăile vinelor de bou şi i s-au jupuit coastele cu unghiile; şi aşa era chinuit sfântul de dimineaţa până în seara, apoi legat fiind cu lanţuri, a fost aruncat în închisoare.
Iar a doua zi, aflând Iulian de bărbăţia ce a arătat tânărul, şi ştiind câţi creştini rabdă până în sfârşit mucenicia şi că uciderea prin chinuri tiranilor li se socoteşte ruşine, iar mucenicilor li se socoteşte biruinţă, slavă şi bucurie, Paravatul a poruncit să libereze pe sfântul din închisoare.
După acestea au întrebat unii pe sfântul dacă simţea dureri în timpul chinurilor. La care a răspuns că la început simţea puţină oarecare durere; apoi i s-a arătat cineva ţinând în mâini o basma moale şi răcoritoare, cu care-i ştergea de pe obraz sudoarea şi-l îndemna spre îndrăzneală şi bărbăţie. Pentru aceasta când chinuitorii au contenit de a-l chinui, zicea sfântul că nu s-a bucurat pentru aceasta, ci mai vârtos s-a mâhnit. Căci prin contenirea chinurilor a contenit şi cel ce se arăta (care era înger ceresc) şi nu-i mai pricinuia lui mai mult îndrăzneală şi mângâierea cerească. Sfântul Teodor acestea pătimind, în veci se veseleşte cu Domnul, odihnindu-se cu pace.
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Mucenic Hrisogon şi a cuviosului Marcu Trigleanul.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Cu preţuire şi cu dragoste, Maria.
 
         
Cautare in
Calendar-Ortodox.ro
Sfintii zilei
SINAXAR
 
Sâmbata,
23 noiembrie

• Sf. Cuvios Antonie de la Iezeru-Vâlcea
• Sf. Amfilohie, episcopul Iconiei
• Sf. Grigorie, episcopul Bisericii acragantenilor
• Sf. Cuvios Sisinie Marturisitorul
• Sf. Ishirion episcopul
• Sf. Elen, episcopul Tarsului
Click pe sfinti pentru Sinaxarul zilei sau click aici pentru sinaxarul in format audio mp3 !
 
         
Calendar ortodox
Noiembrie 2013
 
 NOIEMBRIE 
 LMaMiJVSD 
      sfintii zileisfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileiSoborul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail si a tuturor puterilor ceresti si netrupestisfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zilei21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului in Bisericasfintii zileisfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zilei30 noiembrie: Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei 
 
 
 
         
 Pentru webmasteri 
 
Ortodoxronet
 
LEGATURI
OrtodoxRoNet
 
 Sfaturi ortodoxe 
 Crestinism Ortodox 
 Credo 
 Pr. Iulian Nistea 
 Filocalia 
 Ierodiacon Visarion 
 Parohia Offenbach am Main 
 Scara Raiului 
 Manastirea Saraca 
 Adevar Ortodox 
 Biserica Româna din Paris 
 Parohia "Sfanta Maria" - Dallas 
 Resurse Ortodoxe Românesti 
 Razboiul nevazut 
 Ortodocsi din Paris 
 Orthodox Sites Portal 
 Icoane bizantine 
 OrtodoxMedia 
 Echo orthodoxe 
Asociatia Ortodoxronet 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu