marți, 15 noiembrie 2016

TOTUL DESPRE SFÂNTUL POST AL CRĂCIUNULUI , AL NASTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS !


                                                          14 Noiembrie  2016!   
                                                  
                              Dragii mei,

A  început  Postul  Nasterii  Domnului !
Vă doresc din toată inima, un Post usor, atât de la alimente, dar mai ales de la vorbele care face rău Aproapelui nostru !

          Iată dragii mei, ce trebuie sa facem :

          Iubiti-vă Aproapele ca pe voi înşivă ! 
         Nu întoarceţi răul, cu rău !
         Ci fiţi buni şi milostivi, precum si Domnul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos ,este!
         Daca cineva vă supără, vorbiti-i cu Duhul blandetii si îndreptati-l !
          Daca nu vă ascultă, rugati pe Bunul Dumnezeu şi pe Maica Domnului, ca să-l îndrepte pe calea ce buna.
         Nu-l judecati, ca sa nu fiţi judecati !
      "Judecata este a Mea", spune Mântuitorul .
        Dăruiti din inimă celor necăjiti, si veti primi inapoi însutit de la BUNUL Dumnezeu !
Mergeti la Preot si va spovediti ,ca sa puteti primi Sfanta si Dumnezeiasca Împărtăşanie !
Spovediti-va si acum la începutul Sfantului Post si la sfarsitul Postului!
Sufletul vostru va tresalta de bucurie si de veselie, pentru ca îi va face loc Creatorului, si va ramane curat si fara de păcat !
                     Daca aveti nelamuriri si întrebari, sunt aici zi si noapte, si voi fi foarte fericita sa va raspund cu dragoste, la tot ce veti dori sa aflati !
                                Cu dragoste, MARIA.
          
                  

Lasata Secului pentru Postul Craciunului !

                  Image result for nasterea domnului

Luni 14 noiembrie, s-a lasat sec pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Postul Craciunului ne aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Dupa cum acestia au postit in vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine sa intampinam si noi nasterea lui Hristos.
                                      Image result for nasterea domnului
Primele mentiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei.
Hotararea ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, tinut in anul 1166, in timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim ca inainte de acest sinod, crestinii posteau diferit: unii numai sapte zile, iar altii sase saptamani.
Dezlegari in Postul Craciunului :

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. Dar trebuie mentionat ca prima saptamana a acestui post, pana in 21 noiembrie, la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima saptamana, in perioada 20-25 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sambata si duminica a acestor saptamani a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.
In tipicul Sfantului Sava se mentioneaza ca in zilele de luni, miercuri si vineri, trebuie sa postim fara untdelemn si vin. In cazul in care, in aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai larga, se face dezlegare pentru dragostea sfantului. De exemplu in zilele de 16 noiembrie (Sfantul Apostol si Evanghelist Matei), 23 noiembrie (Cuv. Antonie de la Iezerul-Valcea), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfantul Proroc Daniel) si 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul). Daca aceste zile vor cadea marti sau joi, mancam peste, iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste mancam doar daca se intampla sa fie hramul bisericii.

Post aspru in Ajun .
Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Craciunului. E o zi de post mai aspru fata de celelalte zile. Exista obiceiul sa nu se manance pana la ora 3-4 p.m. Aceasta practica aminteste de postul tinut in vechime de catehumenii care in seara acelei zile primeau botezul si impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului.
De luat aminte :
De multe ori mi-a fost dat sa aud ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Insa, nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa-L intampine pe Hristos, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet. 
Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Dezlegari in Postul Craciunului:
Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.
Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.
In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica
Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.
Postul Craciunului in tipicul Sfantului Sava
In tipicul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari: "Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Adica in ziua a 16-a, a 23-a si a 30-a ale lunii noiembrie. Si in zilele 4, 5, 6, 9, 17 si 20 ale lunii decembrie. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga)."
Randuieli liturgice specifice in Postul Craciunului
In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.
                     

                                                            Cu dragoste si preţuire,
                                                    Maria! 

11 comentarii:

  1. When was Jesus Born? The Year, Day & Hour REVEALED in Rev 12!
    https://www.youtube.com/watch?v=qjXIAUbU9es

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aceste pretioase lamuriri necesare sufletului nostru.O zi buna va doresc din inima,aceeasi Minerva P.

      Ștergere
  2. Postul inseamna atingerea unei stari de constiinta prin autocontrol si administrarea mintii nu doar infranarea de la a manca "de dulce"!
    Oamenii nu inteleg postul asa cum nu inteleg foarte multe.
    Am vazut oameni care nu mananca carne dar in schimb judeca si ranesc tot in jurul lor.Oameni care habar nu au ce reprezinta "impartasirea",o fac ca si cand ar fi o datorie.

    Mi-ar placea,Dna Maria, sa postati intelegerea dvs a ceea ce simtiti in legatura cu toate aceste slujbe,predici si copieri din cartile teologice.
    Inteleg pana la un moment dat, fiindca ati facut teologia, dar si in familia mea sunt teologi si nu traim vorbind doat in termeni teologici,ar fi obositor nu
    credeti?
    Dumnezeu este o traire personala,nu un concept teologic.
    EU SUNT D

    RăspundețiȘtergere
  3. D-NA MARIA MI-ATI STERS POSTAREA DESPRE POST--SUNT ABSOLUT DE ACORD CU POSTUL--DAR SPUNEAM CA SUNT CRESTINI BOLNAVI CARE IAU MEDICAMENTE DURE SI TREB SA SE HRANEASCA--SE VOR MARTURISI SI OR PRIMI DESLEGARE DE LA DUOVNIC--NUUUUU-I ASA--

    RăspundețiȘtergere
  4. Da , intradevar ca , postul inseamna INFRANARE , de la carne , de la bautura , [este un viciu , si nu o necesitate ] , de la SEX , barfa , si cam tot ce nu este bun pt MATUIRE, .
    Mare Pacatos

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze , MANTUIRE
    Mare Pacatos

    RăspundețiȘtergere
  6. Mare Pacatos,permite-mi sa-ti sugerez sa inlocuiesti acest"pacatos" din semnatura,cu ceva mai haios,fiindca nimeni nu-i pacatos doar ni s-a inplantat acest program in minte!
    Este alegerea ta ,dar fi atent! Ceea ce declari aceea crezi,aceea devii!
    EU SUNT D

    RăspundețiȘtergere