vineri, 18 noiembrie 2016





Klaus Iohannis, nemultumit de implicarea UE in Siria: Trebuie sa fim un actor care isi impune punctul de vedere in chestiuni ce ne afecteaza direct

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 17 noiembrie 2016, 20:08 Actualitate | Esenţial

Presedintele Klaus Iohannis considera ca in problema Siriei Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult decat sa discute si considera ca este necesara o implicare directa "in sensul pacificarii", explicand ca la nivel european nu se ia in calcul constructia unei armate a UE, pentru ca nu ar avea logica existenta unui organism care sa concureze rolul NATO.

Iohannis a explicat, joi, la o dezbatere la Cluj, ca Uniunea Europeana ar trebui sa se implice mai mult in readucerea pacii in Siria, el fiind de parere ca in acest moment "UE nu este acolo unde trebuie sa fie", transmite News.ro.

"Uitati-va la Siria, mi se pare ca nu suntem acolo unde trebuie sa fim, UE este cel mai apropiat puternic actor de Siria si ce facem? Participam la discutii. Eu cred ca ar trebui sa participam mai mult decat la discutii si sa fim un actor care, la o adica, are instrumente pentru a-si impune punctul de vedere in chestiuni care ne afecteaza direct. Ultimul val al migratiei a aparut din cauza razboiului din Siria, ca au fost si alte motive secundare care au dus la inaltimea acestui val, e adevarat. Ar fi bine sa putem fi in situatia sa putem interveni acolo unde apar situatii de criza sau conflictuale, in sensul pacificarii, nu de a aprofunda conflictul. Discutia care a aparut este cum sa putem folosi impreuna mai bine resursele pe care le avem", a explicat Klaus Iohannis.

El a subliniat ca ideea constructiei unu proiect de armata europeana este exclusa pentru ca nu ar avea sens sa existe o structura militara care sa concureze NATO.

"Nu dorim sa avem o initiativa care vine in concurenta cu NATO, dimpotriva, vrem sa avem o abordare care se completeaza cu cele ale NATO, pentru ca suntem aproape toti membri NATO. Sunt unii, mai ales care locuiesc mai la est fata de noi, care au tot interesul sa produca dezinformari cum ca noi cream proiecte care se concureaza, care vor sa inlocuiasca NATO. Nu s-a discutat despre aceasta chestiune, pentru ca o armata europeana ar insemna ca fiecare stat membru sa isi cedeze din suveranitate si sa dea apararea in subordinea cui? Nu exista o entitate suficient de legitimata politic pentru a conduce o armata europeana", a spus Iohannis.

Seful statului a participat, joi, la Cluj-Napoca, la dezbaterea cu tema "Uniunea Europeana intre dezintegrare si reformare. Contributia Romaniei la consolidarea constructiei europene", organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Interantionala Citadel si Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu