luni, 2 mai 2016

SFÂNTA EVANGHELIE DIN ZIUA ÎNTÂI A ÎNVIERII ! DE LA MATEI (XXVIII, 16-20 )


                                    LA  UTRENIE ,

              SFÂNTA  EVANGHELIE  ÎNTÂIA  A  ÎNVIERII ,
                                    DE  LA  MATEI 
                                       (XXVIII, 16-20 )

În vremea aceea cei unsprezece ucenici au mers în Galileea , la muntele unde le-a poruncit lor IISUS şi , când L-au văzut , I s-au închinat ei care se îndoiseră .Şi apropiindu-se IISUS , le-a vorbit zicând : Mi s-a dat toată puterea în cer şi pe pământ . Drept aceea , mergând, învăţaţi toate neamurile , botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului  Duh , învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă ; şi iată , EU sunt cu voi în toate zilele , până la sfârşitul veacului . Amin! 
SLAVĂ  ŢIE  DOAMNE, SLAVĂ  ŢIE !

            LA  SFÂNTA  ŞI  DUMNEZEIASCA  LITURGHIE ,
                  SFÂNTA  EVANGHELIE  DE LA  IOAN !
                                      (XX, 19 -31 )

În ziua cea dintâi a săptămânii , atunci când s-a înserat , şi uşile fiind încuiate acolo unde erau ucenicii adunaţi de frica iudeilor , a venit IISUS , a stat în mijlocul lor şi le-a grăit : pace vouă ! Şi după acest cuvânt , le-a arătat lor mânile şi coasta  SA. Deci s-au bucurat ucenicii  văzând că este DOMNUL . Atunci le-a zis IISUS  iarăşi  : 
pace vouă ! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl , vă trimit şi EU pe voi  ; şi grăind aceasta a suflat asupra lor şi le-a zis : luaţi DUH  SFÂNT ; cărora le veţi ierta păcatele , le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine , ţinute vor fi. Însă Toma, unul din cei doisprezece ,numit Geamănul ,nu era cu ei când a venit IISUS . Deci i-au spus lui ceilalţi ucenici :  am văzut pe Domnul ! Dar el le-a zis : dacă nu voi vedea în palmele Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în coasta Lui nu voi crede.După opt zile , ucenicii Lui erau înăuntru , în casă , şi Toma era împreună cu ei. Şi a venit IISUS , deşi erau uşile încuiate , a stat în mijlocul lor şi le-a zis : pace vouă  ! Apoi a zis lui Toma :  adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios , ci credincios . Şi a răspuns Toma Şi I-a zis : pentru că M-ai văzut , Tomo , ai crezut ; fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut  ! IISUS a făcut înaintea ucenicilor Săi şi alte minuni , multe , care nu s-au scris în cartea aceasta ;  iar acestea s-au scris , ca să credeţi că IISUS este HRISTOS , FIUL lui DUMNEZEU şi, crezând , viaţă să aveţi în numele LUI.
Slavă Ţie  Doamne, Slavă ţie !

16 comentarii:

  1. SPUNEAŢI CÂNDVA CĂ AŢI AUZIT ÎN CER CĂ ACEST BLOG VINDECĂ LA SUTĂ.DAR NU CU JAPCA.CI NUMAI CARE VOR,SE VINDECĂ LA SUTĂ.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna Maria dece credeti ca a trebuit pentru păcatele noastre sa plătească Iisus Hristos.In fata cui a trebuit sa plătească Dumnezeu ca sa ne răscumpere din păcat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca nu s-a găsit nimeni pe Pământ sa ne răscumpere păcatul neascultării de Dumnezeu, si pentru ca oamenii n-ar fi avut nicio șansa sa ajungă după moarte in casa Tatălui, Dumnezeu, in marea sa iubire s-a facut om ca sa ne răscumpere. Iisus a înlocuit jertfa din Vechiu Testament pentru totdeauna

      Ștergere
    2. Dumnezeu este atotputernic ar fi putut găsi alta cale de a ne răscumpăra dece a trebuit sa aleagă suferință lui Iisus

      Ștergere
    3. Plata pacatului este moartea domnul a voit sa plateasca prin jertfa sa nepretuita pentru cei care vor crede in el noi nu avem puterea sa fim mintuiti decit prin credinta

      Ștergere
    4. Imi pare rau, dar cu toata atotputernicia lui Dumnezeu nu s-a putut rascumpara altfel pacatul.Poate ca un "imi pare rau, te rog frumos sa ma ierti" nu era in vocabularul primilor oameni. Cu toate ororile atribuite, nu-ti pierde credinta ca Dumnezeu este bun, drept, ca este iubire neconditionata si ca asteapta ca si tu sa-L iubesti la fel si sa-I accepti deciziile, chiar daca acum nu le intelegi. Mira

      Ștergere
    5. Hristos a Inviat ! Draga Mira,gandurile tale sunt frumoase si adevarat este a cere iertare era foarte rar in conceptia primilor oameni. Dar,Domnul Iisus a venit sa rascumpere pacatul protoparintilor nostrii Adam si Eva . Lui Adam totusi i-a parut foarte rau pentru neascultarea sa si a plans se zice 100 de ani la poarta raiului. Pentru aceasta Tatal Sfant I-a promis un rascumparator. A fost suparat Tatal Sfant pentru ca a vazut pretul acestei neascultari de la inceput si pentru ca Adam a fost creat dupa chipul si asemanarea Sa,caderea lui avea implicatii grave in istoria omenirii. In vedenia Sfantului Ioan Evanghelistul vei vedea ca a fost intrebat intregul cer si pamant, daca poate cineva deschide cartea cu cele 7 peceti . Si Sfantul a fost mahnit pentru ca a vazut ca nu s-a gasit nimeni capabil sa o faca. Singurul care a voit si a fost vrednic de aceasta a fost " Mielul lui Dumnezeu" care se arata ca si junghiat. Aceasta este simbolistica sfanta - stie Dumnezeu de ce a facut aceasta. Acum as vrea sa mai amintesc despre rugaciunea Tatal nostru unde se zice :"...si nu ne duce pe noi in ispita si ne izbaveste de cel rau,Amin." Multi spun si am fost tentata si eu sa gandesc la fel: Tatal Sfant nu ispiteste,poate este o greseala de traducere...Am gasit scris ca nimeni neincercat nu v-a intra in Imaparatia Cerurilor si stim ca in timpul celor 40 de zile de post si rugaciune a Domnului Iisus Hristos inainte de inceperea celor 3 ani si jumatate de propovoduire a iubirii sfinte,minuni si invataturi,El insusi a fost incercat de Diavolul in pustiul Carantaniei ,acolo unde a postit Iisus...La fel au fost incercati Adam si Eva.La fel suntem incercati si noi. Deci rugaciunea Tatal nostru este corecta. Inainte de Iisus Hristos,nimeni,nici-un suflet nu putea accede Raiul.El si numai El a putut deschide Drumul catre Sfanta Imaparatie si pentru oamenii desavasiti. Dar atingerea desavadsirii este relative si depinde de Mila Sa.Important este sa nu pierdem IUBIREA,sa fim buni unii cu altii... Cu drtag,Lucia.

      Ștergere
    6. Multumesc, Lucia pentru mesaj. Chiar ma gandeam astazi la faptul ca Dumnezeu a pus in gradina Edenului si copacul cunoasterii binelui si raului si ma gandeam de ce daca stia ca oamenii creeati de El pot sa ii nesocoteasca porunca. A vrut sa ii incerce, lasandu-le libertatea de a alege.
      Doar un om incercat si care a iesit biruitor in ispita poate sa Il iubeasca sincer pe Dumnezeu.
      Se stie ca la vanatoare, cainii nu alearga dupa pasarile moarte, ci dupa cele vii si ranite si care pot scapa.La fel si ispititorul nu se oboseste cu cei carora le-a obtinut sufletul si sunt sub stapanirea lui, ci cu cei greu incercati si care in durearea lor mai au incredere si iubire de Dumnezeu. Cat timp suntem incercati stim ca mai avem o samsa la mantuire.
      Sa ne rugam ca in incercari sa ramanem in credinta lui Dumnezeu. Mira

      Ștergere
    7. A pune un copac al cunoasterii binelul si raului unui om care nu stie ce e aia, e mai mult sau mai putin sadic. De unde sa stie Adam si Eva ca porunca Domnului este rau sa o incalci cand ei nu cunoasteau raul?! Le-a explicat cumva lor Dumnezeu ce e aia bine si rau si care ar fi consecintele neascultarii lor?! Nu.... dar i-a pedepsit oricum :)))

      Ce Dumnezeu de treaba. E ca si cum as pune eu un tort de ciocolata in fata unui copil si i-as spune: nu manca ca faci diabet, el nestiind saracul ce e aia diabet si apoi as pleca lasandu-l mirat cu tortul in fata. :)))

      Aceste istorisiri sunt povesti cu talc encodate intr-o maniera de asa natura incat sa nu le poti descifra decat dupa ce ai ajuns sa ai o anumita cunoastere. Probabil din aceasta povestioara se trage si acel renumit: crede si nu cerceta. :)))

      Cu tot ce a ramas crestinul intiparit din biblie si din crestinism este moartea lui Iisus pe cruce ca sa ne spele noua pacatele. Pai Dumnezeu rascumpara greseala lui Adam si Eva singur in fata Lui insusi? Si Adam si Eva ce sa inteleaga saracii din toate acestea? Adica Dumnezeu in omnipotenta lui nu putea sa-i scoata pe Adam si Eva din iad fara sa moara pe cruce mai intai?! Sunt oare puterile Lui limitate cumva?! Nu ar fi fost mai bine sa ierte pur si simplu?

      De ce a fost nevoie Dumnezeu sa fie crucificat si sa moara pe cruce ca apoi tot el sa fie suparat si sa verse lacrimi de tristete si amar cand El stia ca este nemuritor si vesnic? E ca si cand ti-ai pata bluza cu cafea. O dezbraci, o bagi la spalat si iei alta, nu stai sa bazai dupa o bluza.

      De ce s-ar fi suparat Dumnezeu? De ce ar fi vorbit Dumnezeu intr-o asa maniera incat nici carturarii si eruditii acelor vremuri nu-l puteau intelege? (vezi ex. Nicodim)

      Oare de ce din biblie a ramas intiparit in mintea crestinilor doar suferinta si saracia? Credeti ca asta este modelul ideal de viata? Jertfa? Pentru cine sau ce va jertfiti voi vietile? Pentru Dumnezeu si un loc in rai? De ce nu v-ati jertfi vietile pentru bogatasi, caci si Dumnezeu si bogatasii au in comun ABUNDENTA!

      Nu e mai simplu pentru bogatasi sa inoculeze ideea de jerta si saracie populatiei decat sa aiba o concurenta serioasa in domeniu? :)))

      Ce scria in biblie? Mila vreau si nu jerta. Se aude? :)))

      Stiti ca pana si Iisus se mira de ce evreii vroiau sa-l omoare cu pietre cand s-a autoproclamat Fiul lui Dumnezeu cand in Tora (vechiul testament) scria clar:

      33. I-au răspuns iudeii: Nu pentru lucru bun aruncăm cu pietre asupra Ta, ci pentru hulă şi pentru că Tu, om fiind, Te faci pe Tine Dumnezeu.
      34. Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteţi?"
      35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - şi Scriptura nu poate să fie desfiinţată -
      36. Despre Cel pe care Tatăl L-a sfinţit şi L-a trimis în lume, voi ziceţi: Tu huleşti, căci am spus: Fiul lui Dumnezeu sunt?

      Va este clar ca in pasajul de mai sus Iisus le explica evreilor ca in Tora scria ca ei, evreii: Dumnezei sunteti?

      Sunteti liberi dragilor sa va autoflageti cat vreti voi, caci Dumnezei sunteti si nu robi! Nu am zis-o eu, este scris in Tora (vechiul testament) care face parte din biblia in care va incredeti si pe care n-o cercetati atent. Nu am zis-o eu, ci Iisus si Dumnezeu Tatal catre evrei. Nu am zis-o eu, a zis-o Arsenie Papacioc si multi altii.

      Ștergere
    8. Subscriu, Emanuel!

      Ștergere
    9. Ai dreptate. Unii dintre noi ne-am trezit si ne este greu sa acceptam relele din lume, de orice fel. Cu inimile curate si pline de iubire i-l recunoaștem pe Dumnezeu ca unicul nostru Tata, care ne așteaptă cu brațele deschise in casa lui. Jertfele si toate ororile si limitările sunt imposibil de acceptat si înțeles. E imposibil de justificat așa ceva. Vreau sa-mi păstrez inocenta si încrederea ca Dumnezeu este un Tata bun si nu un psihopat care se hrănește cu suferința. Mi-as dori ca din viața aceasta sa trăiesc intr-o lume normala, mai buna, dar cum sunt slabe șanse sa se împlinească aceasta dorința, nu-mi rămâne decât sa sper ca atunci când închid ochii pentru totdeauna, sufletul meu sa ajungă in locul minunat după care tânjesc.

      Ștergere
    10. Exista si un psihopat care se hraneste cu suferinta si care vrea sa para ca e Dumnezeu. :)))

      Ma intreb oare cate dintre lucrarile lui, ale psihopatului, nu sunt prezente in biblie pozand ca venind de la Dumnezeu? :)))

      Daca ai vrea sa opresti un om de la a vedea frumusetea si maretia creatiei si a Creatorului, cum ai face-o? Nu l-ai convinge ca rolul lui este sa stea in genunchi, privind in jos, cu lacrimi de suferinta inodate sub barba si cu ditamai nodul in gat spunandu-i ca doar din vina lui a murit Dumnezeu pe cruce?! Ce mai conteaza ca Dumnezeu a inviat si a aratat triumful Vietii asupra mortii, ce mai conteaza tot ce a urmat? Conteaza doar suferinta de pe cruce si faptul ca a murit pentru pacatele tale, pacate care existau de dinainte sa te nasti, caci tu insuti, fiinta netrebnica, pacatoasa, murdara si parsiva ti-ai inselat Domnul si Dumnezeul tau de dinainte de a deschide ochii si a trage prima suflare in piept! :)))

      Eh, si acum, dupa 2000 de ani Maica Domnului si Iisus Hristos inca plang, inca sufera pentru noi pacatosii. Ma scuzati dragi credinciosi, dar daca eu am maini le folosesc, daca am picioare le folosesc, daca am cap il folosesc, asadar Dumnezeu cum poate sa stea picior peste picior in rai si sa se uite cum se nevoieste si sufera creatia lui fara sa faca nimic?! Si daca face, credeti ca nimeni nu ar observa?! Adica in loc sa stea sa te judece dupa moarte, nu ar fi mai bine sa te invete din timpul vietii si sa-ti ghideze pasii, asa cum o face orice parinte bun si iubitor?! Ori Dumnezeu e atat de imbufnat pe noi pacatosii, robii si viermii incat si Maicuta Domnului si Iisus Hristos plang pentru iertarea noastra a pacatosilor neincetat de 2000 de ani incoace. Inainte de ei, trebuiau taiati miei si porumbei ca sa potoleasca mania Domnului. Mie asta nu-mi suna a Dumnezeu, ci a potrivnic.

      Ștergere
    11. Daca n-ar fi existat Dumnezeu, omul l-ar fi inventat pentru ca nu ar fi suportat gandul ca dupa ce nu mai misca este doar ingrasamant pentru plante. Asa ca omul a trebuit sa aiba un suflet care sa continuie viata de pe pamant intr-o alta dimensiune. O viata de apoi este manipularea perfecta pentru a fi docil. Daca ai intrebari, ajungi in iad, daca esti vita de povara ajungi in rai. Daca esti bogat, vei arde in flacari o vesnicie, iar daca esti sarac, vei fi razbunat pentru ca cel care te-a exploatat va fi in iad. Fii cuminte, asculta de preoti, fa ce ti se cere fara sa intrebi si vei fi mostenitorul lui Dumnezeu.
      Oamenii au trait secole de teroare. Cei putini si dornici de a stapani pamanturi si bogatii, au gasit in relugie aliatul perfect pentru indobitocire si reducerea totala a scanteii dumnezeiesti din oameni. Sandramaua se surpa, oamenii se trezesc si stiu cine sunt, se cauta o noua sperietoare. Sfarsitul lumii! Si uite asa, se termina cu omenirea.
      Oamenii ar fi bine sa stie ca sunt creeati de un Dumnezeu iubitor si drept. Ca i-a lasat pe pamant sa experimenteze viata, liberi sa-si ia deciziile. Ca Dumnezeu este mereu cu ei si le vorbeste ori de cate ori Il intreaba, prin mijloace inedite si prin oameni minunati care apar in viata noastra, aparent fara motiv, intamplator. Ca e bine sa respecte anumite legi simple care tin de constiinta curata si iubirea fiecaruia. Ca e bine sa nu dezvoltam atasamente. Ca dupa ce ne-am invatat lectiile si ne-am jucat frumos pe pamant, lasam acest vehicol si ne continuam viata in alt loc, experimentam alte lectii, evoluam. Niciun alt iad nu este mai cumplit decat sa repeti experienta de pe pamant! Daca respecti legile lui Dumnezeu, daca Il iubesti si-i iubesti pe oameni ca pe tine insuti, daca inima iti este plina de iubire, frumos, armonie, daca ii accepti pe ceilalti asa cum sunt, daca te minunezi de ceea ce traiesti, daca muncesti cu iubire pentru semeni, daca alegi libertatea de a fi in comuniune mereu cu Dumnezeu, atunci singurul loc unde poti este langa Tatal creeator.

      Ștergere
    12. Iar daca Biblia si scrierile lasate sunt adevarate, daca Maicuta Domnului plange pentru noi si se roaga necontenit sa ne intoarcem la Dumnezeu, atunci numai un om nebun n-ar face totul ca sa-L aleaga pe Iisus ca Mantuitor, iar pe Dumnezeu ca Tata, din iubire. Mira

      Ștergere
    13. Emanuel, bine ai surprins! Sa ne bucuram, sa-L imbratisam pe El cu toata dragostea caci Dumnezeu ne vrea integri nu manipulati de "nu stiu cine". Sa ne bucuram pentru victoria Vietii asupra mortii, sa cautam sa asimilam in noi cunoastere divina pe care sa o lasam sa lucreze in noi,sa evoluam,sa crestem in intelepciune dumnezeiasca, sa devenim vii pentru Dumnezeu asa cum Iisus a dorit intotdeauna, caci pentru aceasta a venit pe Pamant: sa ne invete spre a deveni altfel, divini, vii si nu morti precum "nu stiu cine" doreste... deci sa cautam sa fim altfel, asa cum EL a dorit intotdeauna pentru sufletul omului!

      Ștergere
  3. Il cautam pe Dumnezeu in Biblie, in scrieri vechi si noi. Filozofam si ne dam cu parerea despre El. E partea care ar fi bine sa ne preocupe mai putin.
    Pe Dumnezeu il gasesti atunci cand il cauti. Il gasesti in cea mai neagra deznadejde, cat si in cea mai mare bucurie. E mereu langa noi, chiar daca nu-L simtim, nu-L vrem. El se manifesta fizic prin mesagerii sai: oamenii care apar in viata noastra aparent fara motiv, doar pentru a invata o lectie de viata, pentru a evolua. Daca am privi totul in jurul nostru ca pe un dar, o minune, L-am simti mai des pe Dumnezeu in iubirea pe care o primim sau o dam neconditionat. Dumnezeu se manifesta in tot ce este viu. Iertarea este apa si sapunul care curata nedrepratea si greselile. Iertati-va mai intai pe voi insiva, acceptati-va asa cum sunteti si apoi veti vedea ca ai ierta pe ceilalti este mai usor. Ceilalti ne reflecta ca intr-o oglinda ceea ce trimitem din inima in exterior. Nu vom putea vedea iubire daca inima ne este plina de indoieli, judecati de valoare, ura, invidie, superioritate, indiferenta etc. Numai daruind iubire noua insine si celor din jur ne vom imbogati spiritual. Veti simti acea stare de suflet usor capabil sa zboare fara aripi pana la cer. Relele exista, iar in spatele fiecarui rau este o lipsa de iubire. Din neiubire se impietresc inimile si pornesc certurile, barfele, invidiile, razboaiele. Neiubirea ne face sa ne simtim separati de Dumnezeu. Cu toate acestea El sta la usa inimii noastre si asteapta sa-L primim, sa-I primim iubirea.
    In ziua in care l-ai ajutat pe un semen al tau sa descopere sensul vietii pe Pamant ai sporit izvorul iubirii. Mira

    RăspundețiȘtergere