duminică, 8 ianuarie 2023

CRACIUN FERICIT SI BINECUVANTAT, TUTUROR CELOR CARE SARBATORESC PE STIL VECHI !

 CRACIUN FERICIT si BINECUVANTAT dragii mei, pentru toti cei sarbatoriti SFANTA NASTERE a PRUNCULUI  IISUS HRISTOS!

Sa fiti fericiti si binecuvantati,sa fiti iubiti si ocrotiti !

                                    (7-8 -9 ianuarie 2023 )



7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. De ce Nașterea Domnului este sărbătorită în două luni diferite. Calendarul, decalat cu 13 zile

Publicat

 

 

Ce este calendarul gregorian Calendarul gregorian este calendarul pe care îl folosim cu toții astăzi. A fost introdus în octombrie 1582 de către Papa Grigore al XIII-lea. Este o modificare a calendarului iulian, reducând media anului de la 365,25 zile la 365,2425 zile. A scurtat anul calendaristic cu 0,0075 zile pentru a opri deriva calendarului față de echinocții. Pentru a corecta această derivă cauzată de cacest calendar iulian, data a fost avansată cu zece zile în octombrie 1582. Prin urmare, după vineri 15 octombrie 1582 a urmat joi 4 octombrie 1582.
Citeşte întreaga ştire: Diferența dintre calendarul gregorian și cel iulian. Unde se folosesc
iunul pentru cștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Crăciunul pe stil vechi este o sărbătoare la fel de importantă pentru cei care au ales să cinstească Nașterea Domnului după un alt calendar.


Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor,- de 365 zile, altul, al romanilor, care era de 355 zile. Însă, rămânea anual o diferență de zece zile între aceste două sisteme, și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar.

După această constatare, s-a simțit nevoia de îndreptare a lor și a punerii lor în acord cu calendarul ceresc. Astfel, împaratul roman Iuliu Cezar, în anul 46 i.Hr., adoptă sistemul de calcul egiptean, sistem care s-a numit „calendarul iulian”.

Acest calendar a fost folosit de întreaga creștinătate, timp de 15 secole. Și tot de calendarul iulian s-au servit și Șfinții Părinți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), la calcularea datei Paștilor.

Deoarece între calculul calendarului iulian de 365 de zile și 6 ore și cel al calendarului solar de 365 zile, 5 ore, 43 minute și 46 secunde rezultă anual o diferenta de 11 minute și 14 secunde, s-a ajuns după 330 de ani la o diferență de trei zile (cu cât a rămas în urma calendarul iulian).

Astfel că, în vremea Sinodului I Ecumenic, echinocţiul de primăvară se afla la 21 martie în loc de 24 martie, cât a fost în anul 46 î.Hr., când împăratul Iuliu Cezar a îndreptat calendarul. De atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare în calcularea datei Paștilor, ziua de 21 martie, când a fost atunci echinocțiul de primavară.

Specialiștii astronomi au constatat că, și după aceea, din 123 în 123 de ani echinocțiul de primavără retrogradează cu o zi. Acest lucru fiind constatat de-a lungul secolelor, învățații vremii – în Răsprit ca și în Apus – au sesizat faptul și au propus conducătorilor Bisericii îndreptarea calendarului, pentru ca tabelele pascale nu mai corespundeau cu ziua lunii pline astronomice.

La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a facut o reforma, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.

Crăciunul pe rit vechi: Congresul de la Constantinopol 1923

Cu toate că în anul 1923, la un congres ținut la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe a hotărât să renunțe la calendarul iulian și să adopte calendarul gregorian, data Paștilor se calculează încă pe baza calendarului iulian, în care echinoctiul de primavără are loc cu 13 zile mai târziu. De aici neconcordanţa cu data Paștelui din Biserica Catolică.

În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou.

Crăciunul pe rit vechi: de ce este diferit față de Crăciunul pe care îl sărbătorește Biserica Ortodoxă

Între timp, s-a constatat de către astronomi că și între calendarul gregorian din 1582 și cel astronomic există o diferență anuală, diferență care, la 3500 de ani, ar face ca și calendarul gregorian să rămână în urmă cu o zis și o noapte.

Calendarul ortodox, îndreptat în 1924, va ţine seama și de această diferență.

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat, ca: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, precum și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Paștile și toate sărbătorile după vechiul calendar, adică după „stilul vechi”.

Cine sărbătorește Crăciunul pe rit vechi

Și în prezent există biserici ortodoxe care folosesc calendarul iulian neîndreptat. Printre acestea se numără: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului.

În țara noastră peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, cu precădere ruși lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi.

Tradiții și obiceiuri de Crăciunul pe rit vechi

Pe 7 ianuarie 2022, atunci când este sărbătorit Crăciunul pe stil vechi 2022, oamenii obișnuiesc să respecte mare parte din tradițiile pe care le respectă și românii care serbează Nașterea Domnului pe 25 decembrie.

Potrivit tradiției, în noaptea de Ajun, copiii și adolescenții se îmbracă în costume populare tradiționale și merg la colindat pe la casele vecinilor, pentru a le aduce vestea Nașterii Pruncului Sfânt.

După colindat, fiecare familie se așază la masă și se ia “Cina Sfânta”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.

masa craciun rit vechiAstfel, în această perioadă sărbătoresc Crăciunul credincioșii ortodocși de rit vechi – rușii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii și sârbii din Banat.

După ce colindătorii se întorc la casele lor, familiile tradiționale se reunesc la o masă de post, denumită „Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.

Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocșii de stil vechi pun aceleași bunătăți de post specifice Sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minoritățile de ruși lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi sunt mâncărurile care anunță, în noaptea Nașterii Domnului, o mare Sărbătoare.

În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradițională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, pește, ciorbe și borșuri, zacuscă, totul stropit din abundență cu vin rubiniu și votcă.

Rușii lipoveni pun pe masa de Crăciun preparate ca haladet (piftie cu reţetă specială), lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui), vareniki (colţunaşi cu brânză). Gospodinele basarabence pregătesc colaci mici şi „ajunel”, pe care le leagă cu o aţă, alături de câteva flori de busuioc, apoi le agaţă de icoana şi le păstrează până când se sărbătoreşte Sfântul Gheorghe. Dupa aceea, le scot şi le dau animalelor să manance, pentru a păzi casa de spiritele rele şi ghinion.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, la miezul nopţii, sârbii obişnuiesc să „aprindă banjak-ul”, adică să dea foc unei crengi de stejar. Conform traditiei, acest lucru le va aduce fericire şi noroc întreg anul.

La masa de Craciun, obiceiul este să pună sub faţa de masă bani şi fân, pentru a atrage bunăstarea casei. Acestea sunt scoase de sub faţa de masa abia de Bobotează, pe 19 ianuarie.

În România trăiesc peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruși lipoveni și sârbi.

surse: crestinortodox.ro, agerpres.ro,

Iulian versus Gregorian

De-a lungul istoriei omenirii, au fost folosite mai multe tipuri de calendare: lunare, solare sau lunaro-solare. Obiceiul calcularii anului eclezial, numit si Indiction (“Indiction" la romani insemna: porunca si aratare), incepand cu prima zi de toamna, vine din antichitate, unde existau doua sisteme de determinare a timpului unui an: unul al egiptenilor de 365 zile, care era mai corect, dar nici el perfect si altul al romanilor de 355 zile.

Cu toate acestea, ramanea anual o diferenta de timp, de zece zile, intre aceste doua sisteme, si chiar intre fiecare dintre ele si calendarul solar.

Ca urmare, se impunea ca o necesitate indreptarea si punerea lor in acord cu calendarul ceresc. Cel care a avut aceasta idee a fost astronomul egiptean Sosigene, la anul 46 i.d.H. , pe vremea imparatului Iulius Cezar, de aceea a fost numit "Calendarul Iulian", fiind si primul calendar al omenirii. Dupa acest calendar a mers apoi intreaga crestinatate timp de 15 secole. Si tot de Calendarul Iulian s-a folosit si Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325) pentru calcularea datei Sfintelor Pasti, alegand ziua de 21 martie, zi care, la acel moment, corespundea cu echinoctiul de primavara.

Un aspect tulburator al crestinatatii ortodoxe este faptul ca unele jurisdictii (si unele parohii si manastiri individuale) din Biserica urmeaza vechiul Calendar Iulian in slujbele lor liturgice, in timp ce altii urmeaza Calendarul Gregorian, sau nou, care este acelasi calendar folosit de lumea apuseana seculara. In cele ce urmeaza, vom incerca sa explicam pe scurt diferenta dintre cele doua calendare, dar si motivele nepotrivirii lor in uzul contemporan.

Calendarul Iulian (cel vechi) s-a dezvoltat in timpul domniei lui Iuliu Cezar, in primul secol i.d.Hr. El se baza pe presupunerea ca anul este lung de 365.25 de zile, asa incat calendarul avea 365 de zile cu un an bisect la fiecare 4 ani. Din nefericire, anul are de fapt aproximativ 365.2422 de zile, astfel incat calendarul pierdea aproape 11 minute pe an, sau o zi la aproximativ fiecare 128 de ani. La anul 325, cand a avut loc primul Sinod ecumenic de la Niceea, echinoctiul de primavara (ziua in care noaptea si ziua sunt egale) a cazut pe 21 martie in loc de originalul 25 martie. La acest sinod Biserica a hotarat sa primeasca Calendarul Iulian cu imperfectiunile lui cunoscute si sa aseze data echinoctiului (in scopul calcularii datei Sarbatorii Pastilor) la 21 martie.

Apoi, in sec. XVI, s-a ajuns in punctul in care echinoctiul a cazut pe 11 martie, iar oamenii au realizat ca daca lucrurile continuau in aceasta directie, isi vor semana recoltele prin ianuarie. Astfel papa Grigorie VII a insarcinat o comisie de invatati pentru a corecta Calendarul. Ei au facut aceasta prin a hotari ca in trei din fiecare patru ani seculari nu va mai fi nici un an bisect. Aceasta duce la o discrepanta anuala pana la o medie de 20 de secunde, astfel incat Calendarul sa fie precis pentru urmatorii 40 000 de ani. In scopul acordarii cu situatia reala de la inceput, in 1582 ei au sarit de la 5 august la 15 august, eliminand 10 zile calendaristice. (Calendarul Iulian este astazi cu 13 zile in urma celui Gregorian deoarece are ani bisecti in 1700, 1800, si 1900, cand Calendarul Gregorian are ani obisnuiti. Ambele calendare au avut an bisect in 2000.)

Pana aici nimic rau. Nimeni nu avut vreo problema cu acuratetea noului calendar (numit Gregorian dupa papa Grigorie). Din pacate, cand papa Grigorie a instiintat Rasaritul Ortodox despre noul Calendar, el a adaugat un set de inovatii teologice cum ar fi: purgatoriul, vanzarea indulgentelor, filioque etc. – ce erau cu totul inacceptabile de catre Biserica Ortodoxa. Ierarhii ortodocsi nu au putut gasi nici o cale de acceptare a noului Calendar fara a-i face pe oameni sa creada ca ei n-au primit odata cu el toate schimbarile teologice mai sus mentionate. Astfel incat ei au spus „cu iertaciune, ramanem cu calendarul Iulian”. Calendarul nu era in sine o problema teologica; acesta era numai singurul raspuns posibil in situatia ecleziastico-politica din acea vreme.

Numai ca in 1923, patriarhul Meletie al Constantinopolului a convocat un sinod pentru a discuta trecerea Bisericii la Calendarul Gregorian. In acea vreme situatia politica era din nou foarte precara, Grecia incercand sa-si castige independenta de sub Turcia. Din nefericire, sinodul nu a fost cu adevarat reprezentativ pentru intreaga ortodoxie. Unii nu au participat de loc, iar altii l-au parasit cand au realizat care era agenda lui Meletie. Se pare ca el incerca sa repete istoria si din nou sa impaneze Calendarul Gregorian cu o multime de inovatii apusene – astfel incat sa primeasca sprijin financiar si politic din partea bisericilor anglicana si papistasa (romano-catolica). In cele din urma un sinod de numai noua ierarhi au hotarat in numele intregii Biserici sa adopte Calendarul Gregorian.

Acum, din cauza hotararii Sinodului de la Niceea de a primi Calendarul Iulian, un nou calendar nu putea fi adoptat cum se cuvine decat de catre un sinod ecumenic sau un sinod local cu o corecta reprezentare, ceea ce n-a fost cazul. Astfel, din cauza neregularitatilor implicate in hotarare, patriarhiile Moscovei, Ierusalimului si Antiohiei au respins-o. (Antiohia s-a razgandit mai tarziu si a acceptat noul calendar.) Ei nu aveau nici-o problema cu insusi calendarul, ci numai cu felul in care a fost luata hotararea. Problema trebuia discutata in cadrul unui sinod ecumenic, dar din cauza revolutiei ruse etc., acest lucru nu a fost posibil.

Din aceste motive, nu toate Bisericile Ortodoxe si-au indreptat Calendarul. Intre acestea se numara: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxa Rusa, Biserica Ortodoxa Sarba, Biserica Lipoveneasca si manastirile din Muntele Athos, cu exceptia Vatopedului. Aceasta a incurajat aparitia miscarii religioase stiliste in cadrul Bisericii Ortodoxe (care continua sa foloseasca Calendarul Iulian), in special la greci si la romani. La noi, stilistii au sediul la Manastirea Slatioara din Moldova, iar lipovenii au mitropolia la Braila.

Calendarul Gregorian este standardul temporal folosit peste tot in lume ca punct de referinta in masurarea timpului. Scopul sau initial a fost pur ecleziast (legat de sarbatorile religioase), dar a devenit calendarul standard pentru intreaga lume civilizata. Cu toate acestea, exista culturi si religii care nu folosesc acest sistem de masurare a timpului.

Biserica Ortodoxa Romana, foloseste, in prezent, un dublu calendar: Calendarul Iulian, indreptat la Constantinopol, pentru sarbatorile cu data fixa, si Calendarul vechi neindreptat, pentru sarbatorile Sfintelor Pasti, a carui data este insa rotita dupa stilul nou.

Este adevarat ca nu calendarul, fie ca este cel vechi sau cel nou, ne mantuieste, dar totusi, bine ar fi ca intreaga lume ortodoxa sa foloseasca acelasi calendar in actele lor liturgice. In prezent, aproximativ 90% din
ro/sarbatori/duminica-ortodoxiei/" title="Duminica Ortodoxiei">Ortodoxie foloseste Calendarul Iulian.

Stefan Popa

31 de comentarii:

  1. George Constantin Paunescu -50 procente din economia Romaniei distrusa de Petre Roman -cel care voia acum sa plece.
    Statul Paralel oamenii fostului regim din servicii si ministere falsi revolutionari au distrus si vindut Romania-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Look who's talking !!! ... GCP !!!
      Secatura care a devalizat banci din Romanica ... a pus mana pe Inter ...

      Ștergere
  2. Tot batrinul Paunescu spunea ca Iliescu nu a dorit reunificarea Tarii cu Moldova de la URSS si ca a facut tot posibilul sa puna piedici relatiei cu Sua-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot Ctin Paunescu-Bancorex distrus pentru a putea face cea mai frauduloasa privatizare din Romania cea cu OMV Petrom contract de aceia secretizat ca si alte Abuzuri cu rafinari si combinate
    Dan Ioan Popescu si Talpes stiu de cotractul Petromidia cumparat de Patriciu prin Rompetrol
    Am fost obligat de servici cu dosar Facatura contra mea facut de Magureanu sa plec din tara Lipsesc Furate din Romania 400 de miliarde si in fiecare an inca 40 miliarde cu Statul Paralel necontrolat-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  4. se observa ca vremea in Europa si Romania este asa cum se pastreaza Craciunul pe stil vechi-inclusiv Boboteaza

    RăspundețiȘtergere
  5. Guse-Putin a refuzat o intilnire cu premierul Nastase pe motiv ca era rom dupa bunica si refuzase o afacere cu gaze direct de la Rusia pentru comert barter
    Batrinul Paunescu spune-Comisionul luat de mafia Nastase -dan Popesu era de un miliard de dolari mai mar deci cei 600 milioane platiti statului Roman pentru tot Petromul
    Dar procurorii pensionati cu pensii speciale la 40 de ani ca nimeni sa nu ancheteze contractul secretizat si Abuzurile si Furturile-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Revolta in desfasurare in Brazilia ,atacate Parlamentul si Congresul vrind reluarea alegerilor dupa ce fostul presedinte Botsonaro a pierdut alegerile situatie identica cu cea a lui Trump in Sua de acum doi ani-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vizita surpriza a Maiei Sandu la Oradea se spune ca au legatura cu alegerile prezidentiale viitore din Romania-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cracaciune !!! Licheaua de talpic stia de smecheriile lu' Nastase dar a tacut ... Codul Penal incrimineaza ascunderea faptelor penale ( asa cum a facut talpic ... de ce a tacut atita timp ??? )

      Ștergere
    2. Pai ar fi un motiv,toate faradelegile se fac cu documente secretizate iar comisioanele sint si mai ascunse si toate ies la iveala mult mai tirziu ca asta e si scopil secretizarii pentru ca faptele sa nu poata fi dovedite si cautate in timp util si sa fie gratiate prin depasirea termenului-craciun.

      Ștergere
    3. Memoria nu ti-o secretizeaza nimeni ... Talpic nu se poate ascunde in dosul secretizarii daca se ascund fapte penale ...

      Ștergere
  8. Noul Pericol pentru Omenire
    Dezvoltarea inteligentei Artificiale care e inevitabila ca ziua de miine-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  9. Lipseste jumatate din necesarul de apa din sol iar pina la sfirsitul lunii nu se asteapta reducerea deficitului cu precipitatiile normale perioadei de peste 10 litri pe metru patrat.
    Microbiomul copiilor arata si el un deficit ce poate fi compensat prin mincatul salatei,varza sau plimbarea prin padure pentru a ajuta cresterea celulelor T imunitare-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu atit mai mult cu cit daca copii care petrec mai putin de 75 minute in natura devin majoritar miopi mai ales cei ce stau pe monitoare de calculator tableta sau telefon si care au nevoie de pauza la ficare 20 minute in natura si la soare mult-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  11. Schimbarile clinatice cea mai mare provicare a omenirii dar si poluarea cu particule microscopice care poate afecta mai ales copii cei mai mici reducindu-le creerul pe linga afectiuni de plamini si cardiovasculare-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zona artica de nord se incalzeste cu o medie de trei iri mai mare ca restul planetei motive pentru care Europa vrea reducerea numarul vacilor care sint responsabile de 38 procente din emisiile ce bioxid de carbon dar si a masinilor cu motoare cu aprindere interna-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care heuropa. vrea reducerea septelului de animale in general?Nu mai repeta că un papagal tot ce citești că induci teamă și nesiguranța,zelenschiule.

      Ștergere
    2. Apropo despre Ucraina se spune ca evreimea masonica mondiala a cumparat peste 17 milioane hectare de teren arabil ucrainian si isi apara cu arme si singe ucrainian investitia.
      La fel cum Casta evreiasca la noi a cumparat Petromul si Petromidia pe pret de nimic fara sa achite nici revedentele dar distrugind toata petrochimia romaniei cu un comision-furt incasat de romul evreu Nastase si Ioan popescu si mai nou evreul securist Daniel Virgil Popescu care a vindut tot asa Mintia cu milioane de metri padure si 700 hectare teren in bazinul minier Oltenia si toate facute prin contracte secrete la care toti procurorii pensionati la 40 de ani cu pensii speciale se fac a nu vedea ca doar e averea Romaniei nu a Evreimii-craciun.

      Ștergere
    3. Lupii hulpavi par intelesi sa hacuie Ucraina in metode perfide din est si vest pentru a nu fi prea mari sa se inece la inghitit cum fac in buna parte si cu Romania-craciun

      Ștergere
    4. An. 08:57, bravo!

      Ștergere
  13. Va mulțumesc doamna Maria pentru urare, Doamne Ajuta 🙏
    Am avut o discuție cu cineva care a fost la Ierusalim la râul Iordan in ziua Botezului pe stil nou să spun așa.
    Mi-a zis că râul Iordanului se întoarce înapoi doar atunci când este Botezul Domnului pe stil vechi.
    Pastele au vrut să-l schimbe dar nu a venit lumina sfântă,acest lucru sa încercat 3 ani la rând,văzând că nu vine lumina au rămas la vechiul calendar,la fel și cu Pogorârea Duhului Sfânt, Rusaliile.
    Eu cred că nu trebuia să schimbe nimic,nu schimbi zilele Sf.mai devreme cu 2 săptămâni,aici se încalcă canoanele.
    Peste tot semnele rămân .
    Norul pe muntele Taborului
    Adormirea Maicii Domnului la Sf.Munte Athos unde vin șerpii și înfloresc crinii uscați.
    Aceste lucruri trebuie sa de-a de gândit.
    Și să nu fie dubii se poate vedea aceste lucruri în zilele noastre.
    Și atunci ne întrebăm de ce nu lăsăm așa cum a lăsat Dumnezeu?
    Va doresc sănătate și mântuire 🙏🌹

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surioara Mașină,așa este cum dezvălui.Ma bucur că ești informată.Pa,pa.Pupici pe suflet.Masinca.

      Ștergere
  14. Cred ca pe 8, 9 si 10 ianuarie ati vrut sa scrieti ca are loc Craciunul pe stil vechi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe Data de 7 Ianuarie 8 și 9
    Au schimbat data că și ora.
    Când schimbă ora in loc de 10 este 9 așa au făcut și cu sărbătorile,mai bine zis calendarul.
    Ne putem întreba de la minutele și
    secundele de atunci,nu a mai crescut?
    Mă refer la minute,zile ?
    Așa că nu trebuia să schimbe nimic.
    Dar din cate am înțeles vor veni la calendarul vechi.
    În săptămâna Pogorârii Duhului Sfânt când este săptămână luminată se mănâncă hărți de dulce.
    Cum în această perioadă se lasă sec de Sf.Petru și Pavel 2 zile nu este corect.
    Sunt multe și nu are rost sa le spun dar preoții știu.

    RăspundețiȘtergere
  16. observ ca blogul nu este respectat si intra anonimi cu diverse alte probleme- numai de credinta nu vorbesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era anterior un mesaj despre nevoia de Martir care e relevant si pentru Iisus ca exemplu in toate timpurile si este cam opus ca idee crestinismului ortodox al romanilor cam lipsit de anticorpii de care profita masonii evrei cum s-a intimplat si cu Iisus in fata fariseilor evrei exprimat mai ales prin Talmudul anticrestin evreiesc-craciun.

      Ștergere
    2. Observ că ești de la ochiul și urechea și vrei sa cenzurezi un blog care nu e al tău.

      Ștergere
    3. Bravo 10.07 bine punctat -craciun.

      Ștergere
    4. De fapt de ce le e frica nu vor scapa ,ca sa o dam mai pe direct-craciun.

      Ștergere
  17. Se implinesc 103 ani de cind Romania a trecut de la sarbatorirea Craciunului de rit vechi la cel din 25 decembrie de rit nou la care au trecut oficial si Ucraina de anul trecut-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt trecerea la noi s-a facut prin adoptarea calendarilui nou dupa primul razboi mondial fiind o masura de unificare necesara pe plan European care a fost calculat mai exact dupa anul astrologic de aceia toate datele inainte de primul razboi mondial figureaza cu doua date sau sint transcrise dupa calendarul nou cu exceptia a sarbatorii de Paste care e legata de un calcul dupa pozitia lunii pe cer-craciun.

      Ștergere