miercuri, 24 februarie 2021

24 FEBRUARIE 2021,DRAGOBETELE ! SARBATOAREA IUBIRII LA ROMÂNI !

 

Sărbători și tradiții populare: Dragobetele !




de DP     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2021, 4:59 Actualitate 


Dragobete
Dragobete
Foto: Agerpres
Dragobetele marchează în tradiţia românească începutul primăverii, iar data de 24 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta însemnând începutul anului agricol. Dragobete, numit şi Cap de Primăvară, era sărbătorit, în funcţie de zona etnografică, în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.

După legendă, el este fiul Babei Dochia şi reprezintă, în opoziţie cu aceasta, principiul pozitiv. Identificat cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, Dragobetele este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele. De altfel, simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.

El este asemuit şi cu o altă reprezentare mitică a Panteonului românesc, Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă).

În această zi se crede că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi, potrivit acestor credinţe, rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor.

Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. În această zi, se auzea pretutindeni zicala: "Dragobetele sărută fetele". Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi.

În ziua de Dragobete, considerată, local, prima zi de primăvară, fetele şi băieţii se adunau în grupuri şi ieşeau hăulind şi chiuind în câmp, de unde adunau viorele şi tămâioare. Din zăpada netopită până atunci fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii. (surse: Dicţionarul "Panteonul românesc", prof. dr. Ion Ghinoiu, Ed. Enciclopedică, 2001; "Sărbători şi obiceiuri româneşti" - Ed. Elion, 2002, Agerpres)

În unele zone, această sărbătoare românească a iubirii este marcată pe 28 februarie, 1, 3 şi 25 martie, iar Dragobetele se mai numește, în funcție de regiune:.



Românii sărbătoresc în data de 24 februarie, Dragobetele, echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin sau Valentine’s Day.

În unele zone, această sărbătoare românească a iubirii este marcată pe 28 februarie, 1, 3 şi 25 martie, iar Dragobetele se mai numește, în funcție de regiune:

  • Cap de primăvară
  • Sântion de primăvară
  • Ioan Dragobete
  • Drăgostițele
  • Năvalnicul
  • Logodna

În tradiția românească, Dragobetele marca începutul primăverii, fiind ținut în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea la 24 februarie. Data de 24 februarie nu era întâmplător aleasă, marcând începutul anului agricol. Este momentul în care întreaga natură renaște, păsările îşi caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvia şi iubirea, iar Dragobetele marca ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii și se pregătea pentru venirea primăverii.

Divinitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) și Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut și sub numele de Dragomir, este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele se diferențiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiția catolică și este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, care sălășluieşte mai mult prin păduri.

Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu pețitor şi ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor românii au transformat Dragobetele, acesta ajungând să fie considerat ‘zânul dragostei’, zeitate ce îi ocrotește și le poartă noroc îndrăgostiților. A devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ține tot anul, precum cea a păsărilor ce ‘se logodesc’ în această zi.

Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se petreceri, prilejuind, astfel, înfiriparea unor noi iubiri, logodne și chiar căsnicii. Odinioară, de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și peste tot se putea auzi zicala: ‘Dragobetele sărută fetele!’.

Credințele populare referitoare la această sărbătoare sunt multe. Astfel, în popor se spunea că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli și mai ales de febră și că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelșugat.

În dimineața zilei lui Dragobete, înveșmântați în straie de sărbătoare, flăcăii și fetele se întâlneau în centrul satului sau în fața bisericii. Dacă vremea era urâtă, se strângeau în casa unuia dintre ei, unde se țineau de jocuri și de povești. Însă, dacă vremea era prielnică, porneau în cete, cântând, către pădure sau prin luncile din apropiere, unde băieții adunau lemne pentru foc, iar fetele culegeau ghiocei, violete și tămâioasă, flori de primăvară și plante miraculoase, pe care le păstrau la icoane, fiind folosite apoi la descântece de dragoste. Adunați în jurul focurilor aprinse, flăcăii și fetele stăteau de vorbă.

În unele zone, exista obiceiul ca fetele mari să strângă apă din omătul netopit sau de pe florile de fragi. Această apă, despre care se spunea că e “născută din surâsul zânelor” (‘apa zânelor’), era păstrată cu grijă, existând credința că avea proprietăți magice: făcea fetele mai frumoase și mai drăgăstoase. Dacă de Dragobete nu erau zăpadă și fragi, fetele adunau apă de ploaie sau luau apă de izvor pentru spălatul părului.

În Mehedinți, exista obiceiul numit “zburătorit”, potrivit căruia, la prânz, fetele se întorceau în fugă spre sat. Fiecare flăcău urmărea fata care îi era dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, goana se sfârșea cu un sărut în văzul tuturor. Acest sărut simboliza logodna celor doi tineri, pentru cel puțin un an de zile. Nu de puține ori, aceste logodne ludice precedau logodnele adevărate, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunți se mai pregătesc pentru toamnă.

În Ardealul de sud-vest (de pildă, în zona Orăștiei), Dragobetelui îi corespunde sărbătoarea Popelnicului. Tinerele merg să culeagă planta omonimă, cu ale cărei frunze își spală părul. Popelnicul se culege după un ritual prestabilit: fetele merg pe ascuns, nespălate și nemâncate, încă de la sfârșitul nopții. Ele lasă ca ofrandă pâine și ouă sau pâine cu sare și culeg planta. Tinerii fac hore în câmp și, dacă vremea este frumoasă, merg să culeagă ghiocei.

Uneori, flăcăii petreceau din plin de Dragobete și prin satele vecine, pentru a le merge bine peste vară.

De la această sărbătoare nu lipseau nici cei mai în vârstă, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuia să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar și de păsările cerului. În această zi, nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obișnuiau să atingă un bărbe pe femei, pentru că altfel nu le-ar fi mers bine.

Sărbătoarea dragostei era socotită de bun augur pentru treburile mărunte, însă nu şi pentru cele mai importante. Deoarece exista credința că Dragobetele îi va ajuta pe cei gospodari să aibă un an mai îmbelșugat decât ceilalți, oamenii respectau această sărbătoare la fel ca şi pe cele religioase – nu munceau, doar își făceau curățenie prin case. Cele care lucrau erau fetele mai îndrăznețe care chiar își doreau să fie “pedepsite” de Dragobete. Chiar dacă mai ‘pedepsea’ femeile, se considera că Dragobetele ocrotea și purta noroc tinerilor, în general, și îndrăgostiților, în mod special.at din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot restul anului, în timp ce bărbații erau atenți să nu le supere.


21 de comentarii:

  1. Mihail(lumina albastra) a venit sa ne avertizeze pe acest pamant si sa ne pregatim pt vremurile ce vor venii dupa voia Domnului.

    RăspundețiȘtergere
  2. În ziua de 24 Februarie 2021 la ora 10:53:39 (ora locală a României) s-a produs în CENTRAL IRAN un cutremur puternic cu magnitudinea mb 4.8, la adâncimea de 42km. Urmează foarte curând unul si mai puternic!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În ziua de 24 Februarie 2021, la ora 12:06:06 (ora locală a României), s-a produs în ICELAND un cutremur puternic cu magnitudinea mb 5.3, la adâncimea de 10km.!?

      Ștergere
  3. Foarte frumos
    Mi se pare corect sa serbam românește
    Cu mult drag tuturor iubire in suflet sa avem cu toții.

    RăspundețiȘtergere
  4. De Dragobete au inceput renumararea voturilor vazute pe camere ca fraudate de la Sectorul I.
    Se va lasa cu condamnari.
    Problema este cu cei alesi ilegal,vor ramine in funcii Clotilde si Fritz de la Timisoara???-craciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 20.17 da, vor ramane!!! Nu mai jeli atata PSD-ul plin de hoti ca nu-ti ajuta Dumnezeu.

      Ștergere
    2. Aici nu este vorba de partid, ci de persoane.
      Indiferent cine este, trebuie sa raspunda in fata legii daca au comis o frauda. Nu raspunde partidul, ci persoanele care fac fraude. Trebuie judecata fapta si condamnata persoana care o comite.

      Ștergere
    3. Sarbatoarea iubirii, Craciune! Si cand vorbim despre iubire, vorbim si despre iubirea aproapelui.
      Dupa ce scrii tu, este leste de intelea ca nu stii ce inseamna iubire!!!

      Ștergere
    4. 14.01 sa inteleg ca Tudorache cel cu diamantele e curat ca lacrima? Ce frauda visezi?

      Ștergere
    5. Tocmai ti s-a raspuns, 23.36, sa raspunda cine face vreo frauda.

      Ștergere
  5. Tot azi de Dragobete Iohannis si-a consumat ziua cu politistii de la manifestatia de la Cotroceni .
    Or fi fost acolo si fii de securisti de la USR cei obijnuiti cu traiul in GRUP???-craciun

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragobetele este sarbatoare pagana-asa cum la greci se mai tin sarbatori legate de zei-noi ii avem pe sfintii nostri parinti ajutatori

    RăspundețiȘtergere
  7. Începe războiul? Israelul ia în calcul atacarea Iranului!?

    RăspundețiȘtergere
  8. grav Iranul are un dinte impotriva Israelului demult-in conflict sunt si rusii si americanii in plus si europenii

    RăspundețiȘtergere
  9. Miron Cosma atrage atentia celor din judetul Galati ca folosec drept combustibil carbune cu STROMTIU Radioactiv din Ucraina care provoaca CANCERe multe,ca si cel din Polonia de altfel.
    Ar fi unul din motivele pentru care germanii vor reducerea importului carbunelui din Polonia si vor sa cumpere minele de carbune din Valea Jiului ,pe care le doresc intii falimentate pentru a le cumpara GRATIS,in timp ce Romania ar intra astfel intr-o grava criza energetica doar cu cea eoliana si hidro si nu ar mai putea cumpara energie electrica care lipseste din zona noastra din jur-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Fritz 'primarul 'Timisoarei si-a delegat toate atributiunile intre cei doi viceprimari.
    E o tehnica veche folosita. marca Iohannis la Primaria SIBIU,el raminind doar cu salarul si...afacerile-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  11. Deja prima actiune de razboi a jandarmului a avut loc, unitati iraniene din Siria au fost bombardate; Exact cum va ziceam ,, Dumnezeu sa binecuvanteze America si armata americana'' zicea Buden la investire !
    De acum ibcolo eu o sa evit la maxim aglomeratiile.

    RăspundețiȘtergere
  12. Fritz Dominic a lucrat 3 ani din 2009 pina in 2012 la o firma sub acoperire a Serviciului german de Spionaj si a fost apoi si consilier al presedintelui Germaiei care a fost si el inainte Ministrul de Externe al Germaniei si cetatean de onoare al Sibiului.
    Acum Fritz a ajuns primar al Timisoarei ilegal fara a fi avut domiciliu in oras dar pe lista USR cel al copiilor de securisti -aparatorii comisarilor marxisti ai comunismului evreiesc sovietic ,dar care urmasi acum servesc fara sa cricneasca neo-maxismul occidental-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 20.49 pe cine crezi ca intereseaza balariile tale?

      Ștergere
  13. Si totusi sant nevoit sa-l felicit pe acelasi Biden pt. noua atitudine fata de sauditi ! Este cea corecta !

    RăspundețiȘtergere