vineri, 17 aprilie 2015

SFÂNTA LUMINĂ DE LA IERUSALIM , MINUNE A ORTODOXIEI !

         Sfânta lumină de la Ierusalim-minune a Ortodoxiei !

AŞA SE APRINDE SFÂNTA LUMINĂ LA IERUSALIM
În Vinerea Sf. Pasti Prohodul se termină aproape de ziuă în Sambata Sf. Pasti. Iar, când se citeşte evanghelia: „Si au pecetluit Mormantul impreună cu custodia”… atunci intră armata în Biserică şi se duce şi stinge cele 40 de candele de aur de la Sf. Mormânt. Şi pe lespedea Sf. Mormânt ce are 3,5 m lungime şi 2,5 în lăţime pun pecete, preoţii au pus vată deja foarte groasa acolo, ca atunci când va veni lumina s-o ia şi s-o dea aprinsă la popor. Vine armata şi pune 3 sigilii pe uşa Sf. Mormânt. Pe urmă se sting cele 2770 de candele din tot mormântul, căci cele 40 de aur sunt în Sf. Altar, unde este piatra pe care a fost pus trupul lui Iisus.
În Biserică deodata intră 20 de mitropoliţi îmbracaţi în veşminte şi 400 de preoti. Fiecare are în mâna lui câte un smoc de 33 de lumânări, atâtea câţi ani a avut Domnul nostru Iisus Hristos. Pe la orele 12, la amiaza, vine si Patriarhul. Patriarhul este controlat de armata in fata a mii de oameni, ca nu cumva sa aiba ceva de aprins şi să se spună, că a făcut ceva şi a aprins Sfânta Lumină. Iar pe la orele 13, Patriarhul se roaga in 3 limbi: „Sa ne rugam să vie Sfanta Lumina!” numai ce auzi in Biserica: „Kirie eleison, Gospodi pamilui, Doamne miluieste” – fiecare striga in limba lui. Patriarhul stă în genunchi şi exact când a ajuns Vecernia la cântarea „Lumină lină a sfintei slave a Tatălui ceresc …” a intrat un nor azuriu albastru in Biserica, la care nu te puteai uita, că te orbea. Din nor a fulgerat de 3 ori, un fulger a trecut peste Catapeteasma (Iconostas) peretele ce desparte altarul de popor si s-a dus lin, drept la mormantul lui Hristos, cand a atins piatra de pe Sf. Mormant, toata vata de pe el s-a aprins si toate candelele s-au aprins singure. La cei din balcoanele de sus li s-au aprins singure lumânările în mâini. Patriarhul a chemat armata, care a rupt sigiliile si când s-au deschis uşile de la Sf. Mormânt, înăuntru era un cuptor mare de văpaie de foc, o văpaie albăstruie albă. Patriarhul are nişte cutii mari cu cheile şi cu mânere cu multe găuri.
Patriarhul ia vată aprinsă şi o bagă cu foc în cutii si lumina ţâşneşte prin găurile cutiilor şi apoi le încuie cu cheiţa şi ia cutiile de mânere, iar diaconii merg înainte şi havaşii (soldati) şi cu bastoane de argint, care-l pazesc pe Patriarh si merg prin mijlocul Bisericii cu vasele cu lumina si strigă: „Veniţi de luaţi Lumină!” De la lumina Patriarhului mii si mii de lumânări se aprind, că ţâşneşte pe găurile acelea ca razele soarelui.
Catolicii, ca sa nu ia lumina de la noi de la ortodocsi, sunt 6 candele in dreapta si 6 in stanga, catolicii iau din candelele din dreapta, iar armenii din stanga, iar la noi s-a aprins chiar pe Mormantul lui Hristos.
Lumina aceasta a Învierii se aprinde numai la Paştile ortodoxe, la cele catolice nu se aprinde. Încep să sune toacele cele de argint, clopotele cele facute de Constantin cel Mare şi se cântă: „Învierea Ta, Hristoase Dumnezeule îngerii o laudă în ceruri…” când cântă atâtea coruri, în mireasma de tămâie şi în marea de flăcări, parcă nu mai eşti pe pământ, parcă eşti în cer şi nimeni nu s-a ars vreodată de atâtea lumini.
Lumina este imaterială, timp de 2 minute dai pe faţă cu ea şi nu te arde. Lumina aceasta, ce vine singură din ceruri în Sâmbăta Paştilor este LUMINA CU CARE HRISTOS S-A COBORAT LA IAD, cum zice Isaia: „Cei ce şedeau în întuneric vor vedea lumina mare”. La noi a venit lisus cel înviat, Duminica.
Clopotul cel mare de la Mormantul Domnului, făcut din aur, în Vinerea Sf. Pasti îl plânge pe Mântuitorul pentru că a murit, se trage singur, rar si cu jale, Bang, Bang. Grecii spun cum boceşte clopotul cel mare şi că se trage singur, iar cănd vine Învierea, tot singur se trage şi sună foarte repede şi cu veselie şi le acoperă pe toate celelalte clopote.

                                       Cu dragoste, Maria.

3 comentarii:

  1. SFÂNTA LUMINĂ DE LA IERUSALIM , MINUNE A lui Dumnezeu ! Crestinii de rit rasaritean nu au nici un merit in aceasta minune care se intampla din marea iubire si mila a lui Dumnezeu.

    RITURI RĂSĂRITENE

    Ramura africană
    Ritul coptic (VO/RC)
    Ritul etiopian (VO/RC)
    propriu-zis
    abisinian
    Ramura siriană de est
    Ritul asirian (VO)
    Ritul chaldeean (RC)
    Ritul tomit (VO)
    Ramura siriană de vest - antiohiene
    Ritul malankar (VO)
    Ritul malabar (RC)
    Ritul iacobit (VO)
    Ramura siriană de vest - cappadociene
    Ritul armean (VO/RC)
    Ritul bizantin (O7/RC)
    grecesc
    slav
    rusesc
    rutean
    melkit
    românesc
    ardelean
    bulgăresc
    sicilian
    italo-albanez (RC)
    corsican (VO/RC)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne spune insuri arhiepiscopul Isidoros de la Sf Mormant cum sfanta lumina vine intr-un mod destul de "pamantean".

    https://www.youtube.com/watch?v=N--IvVLT9M8&t=0s&ab_channel=HolyFire-TheTruth

    RăspundețiȘtergere