marți, 28 martie 2023

SI S-A ADEVERIT ! PLACINTA DOBROGEANA A CASTIGAT IN FATA BULGARIEI !

                                                              Dragii mei, 


Astazi mi-a scris cineva despre acest articol din 28 mai 2022, in care eu am scris de la Duhul Sfant despre Produsele Dobrogei.

Si iata ca eu azi am aflat de la un cititor sau o cititoare fidela ,ca acest articol de-acum 1 an de zile s-a adeverit luna aceasta Martie 2023.

Multumesc din inima celei sau celui care mi-a scris,si trebuie sa va spun ca sunt tare fericita cand se adeveresc si lucruri frumoase si marete pentru Romania si pentru români.

Iata articolul din 2022 :

                                              DOBROGEA ! PRODUSELE  DOBROGEI !  

                                      HRISTOS  A INVIAT,dragii mei !

                                                 28 Mai 2022,ora 23,11 !

                  In aceasta seara, chiar daca scriam aici pe Blog, aud un glas care spunea asa:

                     "Incearca pe toate! 
                        Incearca produsele Dobrogei!
Dar un alt glas intervine prompt si spune asa:
                        Industrial Dobrogei !"
Clipa in care, vad un camp mare, iar aici se afla o remorca mare si multi oameni care adunau ceva de pe camp(nu vedeam ce) si rasturnau galetile in remorca.
Dragilor, sa nadajduim ca toate acestea pe care le-am vazut si auzit in legatura cu Dobrogea noastra, sa fie de bun augur pentru Romania.
                                          Cu dragoste,Maria.
Iar mai jos si bucuria implinirii a tot e mi-a grait mie DUHUL CEL PREA SFANT:

Si iata dragii mei, cum Romania a castigat in fata Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP)  a produsului ”Plăcintă Dobrogeană”, potrivit Agerpres.



Plăcinta Dobrogeană, produs românesc recunoscut la nivel european

de  | 05.03.2023 12:47 | ȘtiriLifestyleNațional

După aproape doi ani de opoziție din partea vecinilor de la sud de Dunăre, România câștigă în fața Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP)  a produsului ”Plăcintă Dobrogeană”, potrivit Agerpres.

Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caş şi ouă. Gustul este sărat dat de amestecul de brânză telemea, caş, ouă şi iaurt coapte împreună cu foile din aluat nedospit. Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar zece sunt produse alimentare româneşti, din care nouă cu IGP, respectiv: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap, iar unul, Telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de Origine Protejată (DOP). Totodată, la nivel european sunt înregistrate şi băuturi din categoria rachiu.

Decizia, pe ordinea de zi a ședinței DG Agri

România câştigă în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu IGP a produsului ”Plăcintă Dobrogeană”, după aproape doi ani de opoziţie. Această decizie va fi aprobată în luna martie, în şedinţa DG Agri, după care va urma procedural publicarea în Jurnalul Oficial al UE, cel mai probabil în luna aprilie, potrivit sursei citate. Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, cu caractere chirilice sau latine ”Dobrudzhanka banitsa” pentru o perioadă de 10 ani Totodată, bulgarii nu vor putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de ”Plăcintă Dobrogeană”.

Potrivit sursei citate, demersurile pentru recunoaşterea europeană a acestui produs cu IGP au început în 2017. În luna decembrie a anului 2018, a avut loc depunerea documentaţiei la MADR. Mai departe, în luna mai 2019 dosarul a fost trimis la CE în sistemul electronic ”eAmbrosia”. Cererea a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în luna februarie a anului 2021, ulterior Bulgaria depunând declaraţie motivată de opoziţie. Începând din iulie 2021, CE a invitat opozantul şi solicitantul pentru demararea consultărilor.

Foto descriptiv. Sursă foto: petitchef.ro.

6 mar. 2023 — Plăcinta dobrogeană a fost oficial recunoscută la nivel european ca produs autentic românesc. După 6 ani de lobby şi doi ani de dispute ...

Un comentariu:

  1. Si o veste proasta
    Parlamentul si Casta Evreiasca se pare ca a trecut pe sest doua legi vitale fara nici o discutiefacuta de politicieni sau Mas Media Evreiasca .
    Prima prevede privatizarea a circa 250 regii autonome printre care si Hidroelectrica,Romsilva si altele vitale venite de la Senat la camera Deputatilor.
    Si a doua care prevede primatul legii Ue in fata CCR deci si Constitutiei Romaniei si prin care Facturile de consum ale romanilor devin executorii si prin executori cetateni straini din Ue sau Elvetia .
    Prin aceasta mafia Evreiasca din Ue va creste cit vrea costurile Romanilor cu facturile la intretinere pentru care va executa locuinte si terenuri ale romanilor cum au procedat Evreii in occident dupa al doilea Razboi mondial exproprietarind pe occidentali de casele lor ca acestia sa devena chiriasi in propriile case si terenuri ca apoi sa reduca la normal costul facturilor Crescute artificial dar dupa ce expropierea romanilor va fi Executata de executori straini si Evrei contrar Constitutiei Romaniei-craciun.

    RăspundețiȘtergere