marți, 15 mai 2018

LEV NIKOLAEVICI TOLSTOI A RĂMAS CEL MAI ÎNŢELEPT !

                                                  14 Mai 2018,ora 7,12 dimineata !

                                              Dragii mei ,

În aceasta dimineata,aud glas care spune ceva despre Marele Romancier al Lumii  LEV  NIKOLAEVICI  TOLSTOI .
Glasul spunea asa:

                      "Cu cât înainta în viaţă,a rămas Tolstoi mai înţelept...!"

Prieteni dragi, care este pricina de mi s-a grait de Tolstoi ,eu nu o cunosc.
Ceea ce stiu fara nicio indoiala,este faptul că,toate au o rânduiala de Sus de la BUNUL DUMNEZEU si de la MAICA DOMNULUI.
Dar sa ne reamintim cine a fost LEV NIKOLAEVICI TOLSTOI.
Iata:


                               Image result for tolstoi.



LEV TOLSTOI. La 20 noiembrie 1910, (stil vechi)  scriitorul Lev Nikolaevici Tolstoi, în vârstă 82  de  ani, a fugit de acasă noaptea, pe ascuns, într-o direcție necunoscută. De atunci și până astăzi, împrejurările plecării și morții marelui scriitor rus  au dat naștere la  speculații și legende. Astăzi, 9 septembrie, data nașteriii lui Lev Tolstori, Google îl omagiază printr-un doodle special.
La data de 9 septembrie 1828 s-a născut Lev Tolstoi în provincia Tula, Rusia. În anul 1860, acesta a scris primul dintre marile sale romane, „Război și pace”. În anul 1873, Tolstoi începuse să lucreze la cel de-al doilea roman de succes, „Anna Karenina”. Autorul a continuat să scrie ficțiune de-a lungul anilor 1880 și 1890. Una dintre cele mai de succes opere a fost  „Moartea lui Ivan Ilici”. Tolstoi s-a stins din viață la data de 20 noiembrie 1910 în Astapovo, Rusia.
Primii ani de viață
Lev Tolstoi s-a născut pe proprietatea familiei sale, Yasnaya Polyana din Provincia Tula, Rusia, pe data de 9 septembrie 1828. Era cel mai mic dintre cei patru băieți ai familiei. În anul 1830, când  mama lui Tolstoi, născută prințesa Volkonskaya, a decedat, verișorul tatălui său s-a ocupat de ingrijirea copiilor. După ce și tatăl lor, contele Nikolay Tolstoi, a trecut în neființă la numai șapte ani mai târziu, mătușa lor a fost numită tutore legal. Când a decedat și mătușa, Tolstoi și frații săi s-au mutat la o a doua mătușă în Kazan, Rusia. Cu toate că Tolstoi a suferit multe pierderi la o vârstă destul de fragedă, mai târziu, acesta va idealiza amintirile copilăriei în scrierile sale.
Tolstoi a trecut prin școala primară acasă cu ajutorul unor profesori germani și francezi. În anul 1843, s-a înscris într-un program de limbi orientale la Universitatea din Kazan. Acolo, scriitorul nu a excelat ca student. Notele sale slabe l-au forțat să se transfere la un program mai ușor, de drept. Tolstoi a abandonat, în cele din urmă, Universitatea din Kazan în anul 1847, fără nici o diplomă, motivul fiind inclinația sa către petrecerile în exces. Acesta s-a întors la proprietatea părinților săi unde a devenit fermier. Scriitorul a încercat să coordoneze activitatea iobagilor, doar ca era destul de mult absent din pricina vizitelor de curtoazie din Tula și Moscova. Tentativa sa de a deveni fermierul perfect a eșuat curând. A reușit, totuși să își canalizeze energia în păstrarea unui jurnal – începutul un obicei din care s-a inspirat des pentru operele sale. În timp ce Tolstoi eșua la fermă, fratele său mai mare, Nikolai, a venit în vizită în timpul  permisiei militare. Nicolai l-a convins pe Lev să se alăture armatei ca iuncăr, în sudul Munților Caucaz acolo unde era și acesta repartizat. Urmând obligația de iuncăr, Tolstoi a fost transferat la Sevastopol în Ucraina în noiembrie 1854, unde a luptat în Războiul Crimeei de-a lungul lunii august 1855. 
Primele publicații
În timpul în care Tolstoi lucra ca iuncăr pentru armată, acesta avea mult timp liber. În timpul perioadelor de pace, acesta lucra la o poveste autoboigrafică, numită „Copilărie” care conținea cele mai dragi amintiri din copilărie. În anul 1852, Lev Tolstoi a trimis schița la revista „Contemporan”, cea mai cunoscută revistă din acea perioadă. Povestea a fost acceptată cu nerăbdare și a devenit prima lucrare a sa publicată. După ce a terminat  povestea„Copilărie”, Tolstoi a început să scrie despre viața sa cotidiană din avanpostul armatei din Caucaz. Totuși nu a reușit să își termine opera, numită „Cazacii”, până în anul 1862, după ce părăsise armata.  
În mod uimitor, Lev reușea să scrie în timp ce era pe câmpul de luptă pe durata Războiului Crimeei. In tot acel timp, a scris „Adolescența” (1854), o continuare a poveștii „Copilărie”, a doua carte din ceea ce a devenit trilogia autobiografică a lui Lev Tolstoi. În mijlocul Războiului Crimeei, acesta și-a exprimat părerile asupra contradicțiilor uimitoare ale războiului printr-un roman în trei părți „Povestiri din Sevastopol”. În cea de-a doua parte din trilogie, Tolstoi a experimentat o nouă tehnică de scriere:o parte din poveste este prezentată din perspectiva conștiinței unui soldat.
O dată cu încheierea războiului, Tolstoi a părăsit serviciul militar și s-a întors în Rusia. Acasă, autorul s-a trezit că era foarte apreciat pe scena literară din Sankt Petersburg. Încăpățânat și arogant din fire, Tolstoi a refuzat să se identifice cu o anumită școală  intelectuală de gândire și, declarându-se un anarhist, acesta a plecat spre Paris în anul 1857. O dată ce ajuns acolo, și-a pierdut toți banii la jocurile de noroc și a fost forțat să se întoarcă în Rusia. Lev a reușit, de asemenea, să publice „Tinerețe”,   a treia parte a trilogiei autobiorafice, în anul  1857.
În Rusia, în anul 1862, Tolstoi a publicat primul dintre cele 12 numere ale revistei Yasnaya Polyana și s-a căsătorit cu fiica unui doctor, Sofia Andreievna Bers, în același an.
Principalele romane
Lev Tolstoi locuia la Yasnaya Polyana împreună cu soția și copiii săi și și-a petrecut cea mai mare parte a anilor 1860 trudind la primul mare roman, „Război și pace”. O parte din acest roman a fost publicată în „Mesagerul rusesc” în anul 1865, sub titlul „Anul 1805”.  Până în anul 1868, acesta a lansat încă trei capitole. Un an mai târziu, romanul a fost terminat. Atât criticii, cât și publicul zumzăiau despre descrierile istorice ale romanului cu privire la războaiele napoleoniene îmbinate cu elaborarea grijulie a personajelor fictive, dar realistice. Romanul a integrat în mod unic, trei eseuri lungi care satirizau legile istoriei. Printre ideile pe care Lev Tolstoi le preamărește în „Război și pace” se află și credința că sensul și calitatea vieții unui om  sunt dobândite din activitățile cotidiene.
Ca urmare a succesului înregistrat de „Război și pace”, în anul  1873 Tolstoi a început să lucreze la cel de-al doilea dintre cele mai bune romane ale sale, „Anna Karenina”. Romanul era bazat parțial pe evenimentele curente de când Rusia era în război cu Turcia. Precum romanul precedent,   în „Anna Karenina” erau transpuse fictiv evenimente din viața autorului, așa cum este evident în mod special, povestea de dragoste dintre personajele Kitty și Levin, a căror relație se spune că semăna cu cea lui Tolstoi cu soția sa. 
Prima propoziție care deschide romanul „Anna Karenina” este una dintre cele mai faimoase din carte:„Toate familiile fericite seamănă una cu cealaltă, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”. „Anna Karenina” a fost publicată în fascicule din anul 1873 până în anul 1877, spre ovațiunile criticii și ale publicului. Drepturile de autor pe care le-a câștigat pentru acest roman au contribuit la creșterea rapidă a avuției sale.   
Convertirea religioasă
În ciuda succesului pe care l-a avut după terminarea romanului „Anna Karenina”, Tolstoi a suferit o criză spirituală și a dezvoltat o depresie. Scriitorul se lupta să descopere sensul vieții și a mers la Biserica Ortodoxă Rusă, dar acesta nu a găsit răspunsurile pe care le căuta. Acesta a ajuns să creadă ca bisericile creștine erau corupte și, în locul unei religii organizate, Lev Tolstoi a dezvoltat propriile credințe. Acesta a decis să își exprime credința prin fondarea unei noi publicații numite „Mediatorul” în anul 1883.
Una dintre consecințele îmbrățisării credințelor spirituale neconvenționale controversate, Tolstoi a fost exclus de  Biserica Ortodoxă Rusă și era supravegheat de poliția secretă. Când noile credințe ale lui Tolstoi solicitau dorința sa de a-și dona banii, soția sa s-a opus cu fermitate. Acest dezacord a tensionat mariajul cuplului, până când Tolstoi a fost de acord, cu părere de rău, să facă un compromis:a admis acordarea drepturilor de autor al tuturor operelor scrise până în anul 1881 soției sale.
 Opera târzie
Tolstoi a continuat să scrie ficțiune de-a lungul anilor 1880-1890. Printre genurile lucrărilor sale de mai târziu se găsesc povești cu tâlc și opere realiste. Una dintre cele mai de succes opere a fost nuvela „Moartea lui Ivan Ilici” scrisă în anul 1886. În această operă, personajul principal se chinuie să  învingă moartea iminentă. Numele personajului, Ivan Ilici, constată nota discordantă că își irosește viața cu chestiuni triviale, dar constatarea vine prea târziu.
În anul 1898, Lev Tolstoi a scris „Părintele Sergius”, operă ficțională în care pare să își combată credințele pe care le-a dezvoltat în urma convertirii spirituale. În anul următor, acesta a scris al treilea cel mai lung roman, „ Învierea”. Cu toate că opera a primit laude, nu a putut egala succesul și aplauzele romanelor anterioare. Alte lucrări ale lui Tolstoi reprezintă eseuri despre artă, o piesă satirică numită „Cadavrul viu” pe care a scris-o în anul 1890 și o nuvele numită „Hadji Murad” (scrisă în anul 1904) care a fost descoperită și  publicată după moartea sa.
Bătrânețea
În ultimi 30 de ani din viață, Tolstoi s-a autoproclamat lider religios și moral. Ideile sale despre rezistența non-violentă împotriva celui rău au influențat simpatia lui Mahatma Gandhi.
În timpul ultimilor ani, Tolstoi a cules roadele aprecierii internaționale. Cu toate acestea, încă luptă să împace credințele spirituale cu tensiunile care s-au creat în casa sa. Soția sa, nu numai că nu erade acord cu convigerile acestuia, îi dezaproba pe discipolii săi care vizitau regulat proprietatea familiei. Căsnicia lor cu probleme a luat amploare în presă. Nerăbdător să scape de resentimentele (din ce în ce mai mari) soției sale, în anul 1910, Lev tolstoi și fiica sa, Aleksandra, s-au îmbarcat pentru o lungă călătorie. Aleksandra, fiica cea mică a lui Tolstoi, va devenit doctorul tatălui său pe timpul călătoriei. Aceștia călătoreau incognito, sperând să evite presa, fără nici un folos.
Moștenirea
Din păcate, pelerinajul s-a dovedit a fi prea periculos pentru novelistul în vârstă. În noiembrie 1910, seful de stație al unui depou de trenuri din Astapovo, Rusia, și-a deschis casa pentru Tolstoi, permițându-i scriitorului bolnav să se odihnească. Lev Tolstoi a decedat la scurt timp după aceea, la 20 noiembrie 1910. Acesta a fost îmormântat pe proprietatea familiei sale, Yasnaia Polyana, în porvincia Tula, unde scriitorul a pierdut multe persoane dragi și, totuși, a reușit să păstreze amintiri lungi și frumoase ale copilăriei sale. Soția lui Tolstoi  și cei 10 copii ai acestora  au trăit mai mult decât el. (cuplul a avut 13 copiii, dar doar 10 au supraviețuit vârstei fragede)
Până în zilele noastre, romanele lui Lev Tolstoi sunt considerate unele dintre cele mai  bune realizări literare. „Război și pace” este citată ca fiind cel mai mare roman scris vreodată.  În academia contemporană , Tolstoi este încă recunoscut la nivel mondial pentru darul său de a descrie motivele înconștiente ale personajelor sale. Acesta este, de asemenea, recunoscut pentru delicatețea sa în stabilirea  rolului fiecărei acțiuni a omului din viața cotidiană, în definirea caracterului și scopului lor.  
                                    Cu dragoste,Maria.

14 comentarii:

  1. Cred ca se refera in general la om ca are nevoie de batrini cu intelepciune

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta ultima concluzie a operei lui Tolstoi,i se potriveste lui Iohanis ,dar e valabil tuturor oamenilor dar si animalelor.
    E vorba de rolul inconstientului in viata si actiunile omului,,de psihologie si intelepciune.
    Ma gindesc la rolul programelor din copilarie, inscrise subconstient in creerul omului si care apar involuntar in bine sau rau in actiunile omului si care sint imposibil de controlat pentru ca apar ca mostenire de programe, reflexe si automatisme de comportamente.-craciun

    RăspundețiȘtergere
  3. Ana karenina mi-a tinut de urat la spital,nu mai eram necajitIntroduceți comentariul dvs...

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamna Maria cu ani in urma am citit din cartile lui Lev Tolstoi nu am terminat niciodata o carte scrisa de acesta ori nu am inteles ori eram prea copil atunci.
    Va zic ca nu maninc nu ma incalt dar carti cumpar. Doamna Maria cine stie ce a mai scris si nu sunt publicate.
    Cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dă de gândit, deși a ales altă cale considerând Biserică creștină coruptă este lăudat de ,,vocea dumnezeiască,, care îi vorbește dne-i Maria.

    RăspundețiȘtergere
  6. sau poate se face trimitere la acel "razboi si pace" poate o fi vreo lectie de invaţat de acolo -deși personal nu am citit cartea...cine știe?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai bine eretic ín cautarea adevarului,mai bine vames decat fariseu,ma bucur de starea de eretic laolalta cu apostolii si cu toti sfintii catalogati eretici. Marioara surioara,multumesc cerului ca suntem mai multi decat ísi ínchipuie cei drepti ca leoca.Introduceți comentariul dvs...

    RăspundețiȘtergere
  8. Exact 18.15

    Felicitarile mele ! Asa este, fragmentul de viziune al Mariei face referire la substratul filosofico- istoric al acelor vremuri descrise de Tolstoi in capodopera ,,Razboi si pace''.
    RĂZBOI ŞI PACE este un apogeu al Literaturii Universale.

    Război şi Pace este reflecţia lui Lev Tolstoi asupra istoriei. Pentru acesta istoria este un înşelător joc de şah unde noi suntem pionii.
    Mareşalul Kutuzov deşi un ’’bătrân şiret’’ salvează Rusia, pentru că aşa a trebuit să fie, concluzionează Tolstoi.
    Un roman filosofico-istoric despre măreţia şi decăderea popoarelor.
    De ce Rusia nu a fost cucerită de Napoleon?
    Lev Tolstoi ignoră presupunerile şi analizele istorice, crede că fiecare om sau fiecare naţiune are un destin sau o soartă proprie de neschimbat.

    Obiectivul istoriei este libertatea omului în raport cu spaţiul, timpul şi o cauzalitate cu origini greu de cunoscut, crede Tolstoi.
    Omul complet liber este acela care se află în afara spaţiului, timpului. Lev Tolstoi remarcă libertatea scriitorilor şi a savanţilor de-a lungul istoriei.
    Aceştia au fost liberi pentru că au creat şi au dezvoltat lumi paralele ce nu se supun aceloraşi legi ca alţi muritori.
    Moartea este libertatea completă a omului pentru că eşti ex illo tempore.

    Personajele principale au un destin interesant marcat de perioada în care trăiesc. Prinţul Andrei Bolkonski, eroul de la Borodino, nu se poate obişnui cu noua stare de fapt a lucrurilor şi moare din cauze natural-sufleteşti la finalul războiului, Nataşa îl aceeptă de soţ pe timidul Pierre Bezuhov după lungi refuzuri. Observăm că după stingerea războiului viaţa îşi reia parcursul, deşi aparent blocaţi în starea de război pacea se instaurează lent în toată măreţia ei şi porneşte un alt război, omul şi conştiinţa sa, omul şi soarta sa.

    Lev Tolstoi a creat un roman unic despre destinul istoriei şi monumental prin mesajul său, libertatea omului. Toate războiele şi revoluţiile s-au dus în numele libertăţii.
    Lev Tolstoi a fondat filosofia cauzală a istoriei în acest roman. Deşi omul sau naţiunea consideră că anumite decizii sunt conforme cu o anumită realitate, o anumită cauză imperceptibilă îi schimbă finalitatea.

    Război şi pace este testamentul lăsat omenirii viitoare, un testament al unei istorii fascinante despre libertate şi măreţie.
    sandy

    RăspundețiȘtergere
  9. Parintele Arsenie Boca a zis ca vine anarhia in lume.
    Scrie in articol ca Tolstoi a fost anarhist.
    Tolstoi a fost intelept (mesaj).
    Sa vina intelepciunea in lume (anarhia).

    RăspundețiȘtergere
  10. 23.09 Sub o mascata democratie mondiala , si-a facut loc Anarhia peste tot . Lumea e condusa de nebuni anarhisti.

    RăspundețiȘtergere
  11. http://elldor.info/2017/11/sfantul-ioan-din-kronstadt-in-hulirea-credintei-ortodoxe-i-a-intrecut-pe-toti-contele-lev-tolstoi/

    http://bisericaortodoxa.blogspot.ro/2010/12/cum-se-adresa-sf-ioan-de-kronstadt.html

    RăspundețiȘtergere