marți, 13 martie 2018

INUNDATII EXTREM DE GRAVE IN BANAT ? MORTII BANATULUI !

   
                             Atentie !!!

                    Foarte Important !

Pe acest Blog Dumnezeu Exista -Marturii, cititorii care intra si comenteaza referitor la ceea ce ei citesc  aici, si care, au un limbaj vulgar, au un limbaj violent,jignitor si amenintător la adresa mea sau a cititorilor de buna -credinţă , va aduc la cunostinta faptul că,aceste Comentarii nu le voi publica !
Dar,le voi arhiva intr-un loc anume,iar la nevoie,fara nicio ezitare,  le voi pune la dispozitia AUTORITATILOR în drept pentru a fi descoperiti cei care le scriu,si sanctionati conform Legilor in vigoare !
Nu se poate asa ceva! Minut de minut primesc astfel de Comentarii care ,aduc injurii si jigniri,amenintari la adresa mea si a cititorilor fideli.
                           Va multumesc pentru intelegere!
                                           Maria Ghiorghiu !
                                  

                                  13 Martie 2018, ora 14,34 !

                                     Dragii mei ,

Astazi după amiaza in timp ce scriam aici pe Blog ,aud un glas care spune  ceva cutremurator:

                  "Ma duc în Morţii Banatului !"

După care dragilor,glasul nu mai spune nimic.
Dragii mei, deoarece s -a grait de Mortii Banatului ,m-am gandit la acest articol de acum 3 zile :
               

INUNDATII GRAVE ÎNSPRE NORD SI NORD - VEST

mariaghiorghiu.blogspot.com/.../inundatii-grave-inspre-nord-si-nor...

Translate this page
3 days ago - INUNDATII GRAVE ÎNSPRE NORD SI NORD - VEST ! 9 Martie 2018,ora 22,34 ! Dragii mei, În aceasta noapte ,in timp ce scriam aici pe BLOG, desi era cu ochii pe monitor,am o alta imagine vie,si anume: Ape învolburate vin dinpre Nord ,Nord Vest,cu o viteza uluitoare. Image result for INUNDATII .                      
                                             

Image result for banat pe harta romaniei.

Este foarte posibil dragii mei,ca aceste INUNDATII din Nord- Vest, sa faca si victime omenesti.
Datoria mea de suflet,in faţa LUI DUMNEZEU si a MAICUTEI DOMNULUI este de a scrie toate câte mi se arata,toate cate mi se graieste,indiferent de piedici,indiferent de batjocura pe care o primesc de la unii cititori,care,nu fac altceva decat sa improste cu venin.
Dar îi rog sa tina cont de acest MESAJ:


Dumnezeu există - Mărturii.: DOAMNE,DAR EI MĂ BATJOCORESC !

mariaghiorghiu.blogspot.com/.../doamnedar-ei-ma-batjocoresc.htm...

Translate this page
Jan 20, 2018 - DOAMNE,DAR EI MĂ BATJOCORESC ! Fotografia postată de Maria Ghiorghiu. 18 Decembrie 2017,ora 16,34 ! Dragii mei, Image result for iisus hristos . În aceasta după amiaza, in timp ce scriam aici pe Blog, ceva s-a întamplat si nu mai eram în faţa monitorului ,ci eram undeva in Cerul Lui Dumnezeu, 

Iar aici mai jos, iata si articolul mai detailat:

INUNDATII  GRAVE ÎNSPRE  NORD  SI NORD  - VEST  !

                           9 Martie 2018,ora 22,34 !

                                      Dragii mei,

În aceasta noapte ,in timp ce scriam aici pe BLOG, desi era cu ochii pe monitor,am o alta imagine vie,si anume:
Ape învolburate vin dinpre Nord ,Nord Vest,cu o viteza uluitoare.
Image result for INUNDATII

                .
Apele curgeau la şes ,precum ar curge de pe un varf de munte,atat de infioratoare era imaginea.

   .
Image result for INUNDATII
Dragii mei, daca pana acum scriam despre INUNDATII ce vin dinspre Sud,din păcate,vom avea si INUNDATII EXTREM de grave dinspre Nord,Nord-Vest !
Trebuie sa fim cu bagare de seama,ca nu cumva valurile mari de apa maloasa sa ne ia prin surprindere.
Sa ne rugam Bunului Dumnezeu si Maicutei Domnului,ca sa fim sanatosi si intariti in Credinta,ca sa ne iubim Aproapele ca pe noi insine.
                                Cu dragoste,Maria.

42 de comentarii:

  1. Lecţia de psihologie.

    Tema orei: identificaţi factorii cei mai stresanţi în următoarele situaţii:

    1. Iei în maşină o autostopistă, o fată tânără şi frumoasă. Brusc, fata leşină în maşină şi o duci la spital. Acest lucru este stresant.
    2. Dar la spital, medicii îţi spun că ea este însărcinată şi te felicită că vei fi tătic. Le spui că nu tu eşti tatăl dar fata susţine că tu eşti! Această situaţie devine foarte stresantă.
    3. Aşadar… ceri un test ADN să demonstrezi că nu tu eşti tatăl. La finalul testelor, doctorul îţi spune că eşti infertil şi cel mai probabil aşa te-ai născut. Eşti extrem de stresat dar totuşi te simţi uşurat.
    4. Pe drumul spre casă te gândeşti la cei trei copii ai tăi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Extratereştrii se holbeaza la Pământ şi comentează :
    - Ce-o fi cu fumul ăla care se vede? Iar e un atac nuclear?
    - A, nu! Azi e 1 Mai. Au ieşit românii la un grătar!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dr. Karla Turner a lucrat cu aproximativ 400 de oameni care au sustinut ca au fost rapiti de extraterestri si a ajuns la concluzia ca acesti umanoizi ne pot influenta si controla perceptiile si gindirea. Ei pot sa apara sub diverse forme si infatisari. Ei pot, de asemenea, sa fie in prezenta noastra sub o forma invizibila sau se pot face vazuti doar partial.



    Cei rapiti pot prezenta pe corpul lor, dupa astfel de evenimente, diverse semne, altele decit cele stiute, cum sint: ranile, simple puncte sau multiple colorate, vinatai, urme de zgirieturi.


    Un mare numar de rapiti au acuzat aparitia unor boli grave. Femeile rapite de extraterestri sufera de multe ori de probleme ginecologice in urma intilnirii cu acestia care uneori conduc la chisturi, tumori, cancer la sin sau uter.


    Un mare numar de rapiti au acuzat aparitia unor boli grave de care nu sufereau inainte. Unii au slabit foarte mult din cauze necunoscute, le-au aparut numeroase chisturi si tumori ce au necesitat interventii chirurgicale complicate sau chiar au murit. Ei au spus ca au fost amenintati, jigniti si batjocoriti de rapitori. De asemenea, cei rapiti spun ca li s-au prelevat probe din zona genitala si anala intr-un mod foarte dureros.


    Uneori le-au fost injectate fluide necunoscute.



    Multi din cei care au trait trauma unor astfel de experiente marturisesc ca au vazut creaturi grotesti, unii vorbesc de o cresa unde erau crescuti foetusi umani carora li se administrau tot felul de lichide colorate in diverse parti ale corpului.



    Se vorbeste de laboratoare in care zac oameni plini de singe, mutilati, jupuiti, dezmembrati, lipsiti de viata. Unii dintre cei care au raportat rapiri au marturisit ca au fost amenintati in acest fel daca nu vor coopera.


    Copii rapiti de linga parinti.


    Extraterestrii pot patrunde in case si, temporar sau nu, pot lua copii, lasindu-i pe parintii acestora complet paralizati si neajutorati. In cazul in care un parinte poate protesta, extraterestrii insista spunind: copiii ne apartin noua.


    Asa s-a intimplat cu o familie din Australia care, acum citiva ani, in miezul noptii, a fost trezita de o lumina puternica care razbatea din camera copilului lor de numai 5 ani. Ajungind in camera mama micutului a ramas pur si simplu paralizata, fara sa mai poata face vreo miscare sau scoate vreun sunet, privind cum sub ochii ei niste creaturi mici de inaltime ii iau copilul adormit din pat si ies cu el pe fereastra, indreptindu-se spre lumina cea puternica. Cazul nu a fost elucidat nici pina in prezent.


    Extraterestrii sint interesati de sex.


    Extraterestrii i-au fortat pe cei rapiti sa intretina relatii sexuale cu ei, iar unii povestesc ca in acest timp grupuri de fiinte nepamintene priveau. In unele intilniri, extraterestrii se deghizau in ideea de a cistiga increderea celor rapiti, folosindu-se de imaginea unor personalitati celebre sau chiar a unor rude decedate ale acestor nefericiti.


    Creaturile folosesc procedee extrem de dureroase in experimentele lor cu oameni, spunind ca acestea sint absolut necesare, dar fara sa dea vreo alta explicatie.


    Predictii referitoare la o iminenta perioada de haos general.


    Extraterestrii au facut predictii referitoare la o iminenta perioada de haos general si distrugator. Ei spun ca un numar de oameni vor fi salvati de ei de pe planeta in scopul conservarii speciei si readusi pe pamint dupa ce distrugerile vor inceta, lucru greu de crezut pentru cei rapiti, care au trecut prin experiente sinistre.


    In rapoartele acestor cazuri se evidentiaza faptul ca, in urma rapirilor relatate, oamenii au fost atit de traumatizati incit multi si-au pierdut mintile.


    Acest experimente care se fac pe oameni nu pot fi explicate ca fiind cercetari stiintifice asupra psihologiei umane.
    Inainte de a da crezare intentiei lor bune ne punem totusi o serie de intrebari: sint teama, durerea, trauma psihica un mod de evolutie spirituala?


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce totusi nimeni nu poate confirma prezenta extraterestrilor pe planeta noastra. Rapirile facute de catre extraterestri, raman doar la stadiul de declaratii ale unor oameni care nu pot proba ceea ce spun in declaratii.

      Ștergere
    2. Asta cam asa este, 06:30.

      Ștergere
  4. Unele rapiri recente.


    Doi barbati din SUA au avut parte de o intimplare neobisnuita: intr-o seara, pe cind erau la pescuit, pe neasteptate au vazut deasupra barcii lor o nava mare, ovala, luminata in albastru, care scotea un usor biziit.


    in timp ce priveau plini de uimire surprinzatoarea aparitie, ceva ca o usa imensa s-a deschis si trei entitati ciudate au plutit catre iesire. Unul din barbati a spus: Fiintele nu purtau haine, aveau si un fel de picioare si erau mici de inaltime. Creaturile pareau niste stafii, cu o pielea cutata, iar in loc de urechi aveau niste forme conice. Miinile prezentau� terminatii precum clestii crabilor.


    Barbatii povestesc cum doi extraterestri l-au luat intii pe unul din pescari si l-au introdus in OZN, dupa care s-au intors si l-au luat si cel de-al doilea.


    Aflindu-se in nava, ei au spus ca nu se puteau misca, erau ca paralizati, dar constienti. A urmat un fel de examen medical realizat cu ajutorul unui dispozitiv ce parea un ochi mare.


    Dupa mai bine de 20-30 de minute pescarii s-a trezit pe chei, singuri. OZN-ul disparuse. El s-a dus sa raporteze evenimentul ofiterului de politie din zona, dar acesta nu i-a crezut. Au urmat diverse investigatii ale specialittilor in domeniu si au trecut cu bine si de testul cu detectorul de minciuni.


    La numai cinci zile de la aceasta raportare, un alt barbat a povestit politistilor ca, in timp ce isi conducea automobilul, intre Alabama si Pensacola, a fost atacat de un obiect ce venea din cer, rapit si examinat de sase fiinte ciudate.


    Nu-si aminteste exact ce s-a intimplat cu el acolo, dar in urma acestui eveniment barbatul s-a simtit foarte rau si s-a ales cu citeva rani pe fata, piept si brate, o serie de vinatai destul de urite pe tot corpul si chiar fara doi dinti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Revolutia cand se implineste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand poporul nu-i va mai putea rabda pe asupritorii din conducerea politica si administrativa a statului roman. Toate sunt pregatite de sus si cand sunt indeplinite conditiile, se intampla evenimentul programat. Trebuie sa avem doar rabdare, caci toate vi si se-mplinesc.

      Ștergere
    2. 06:37, revolutia va fi a poporului roman impotriva Ocultei Mondiale si a planurilor ei de implementare in Romania. Aceea va fi adevarata revolutie. Insa nu acum.

      Ștergere
    3. 12:38 visezi cai verzi pe pereti.

      Ștergere
  6. În grădina Maicii Domnului în Ierusalim de România să fie inundații și cu morţi. Păi noi nu eram buricul pământului nu eram noi protejați și ocrotiți de duhul sfânt??

    RăspundețiȘtergere
  7. DOAMNE MULTUMIM CE PRIMIM

    Doamne,Tu ne trimiti mesaje prin doamna Maria,dar si in Banat sunt foarte multe religii,care nu cred in aceste mesaje,chiar preoti ortodocsi.Dar si m-ai rau ca foarte mult pamant a ajuns pe mana strainilor,si noi am ajuns sa fim batjocoriti in propria tara,chiar de semenii nostri de la putere,care il slujesc pe cel rau,minciuna.Doamne toti suntem copiii tai,indiferent de religie ,dar nu toti te iubim o data,la Nasterea Ta,si Invierea Ta.Doamne,te rog sa ne trezesti si sa ne unesti pe toti intr-o singura credinta,cea adevarata.Doamne,aratane adevarata Biblie,sa nu o mai judecam pe doamna Maria,incepand de la preoti si pana la ultimul om.Doamne,unestene pe toti,lumineazane mintile,sa ne iubim ca fratii,sa nu fie granite intre tari si sa nu fie razboaie pe pamant,sa distrugem,ce Tu ai creat.Doamne,fieti mila de noi pacatosi,si unestene intr-o singura credinta,cea adevarata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 21:27 nu primesti nimic prin Maria ci prin voia Domnului inclusiv limba romana (materna)!

      Ștergere
  8. https://www.facebook.com/groups/1482076372037054/permalink/2052693654975320/

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate previziunile se adeveresc.
    Multi spun ca doamna zice doar de rau....pai dragilor, chiar nu se intampla lucruri bune...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna Maria zice ceea ce i se spune si i se arata de sus, de la Duhul Sfant. Sunt avertizari pentru intreaga lume nu doar pentru Romania, fiindca mesajele cuprind evenimente care se intampla in toata lumea, nu numai in Romania.

      Ștergere
  10. Respect pt sacrificiul dvs, respect pt un suflet care a suferit prea mult!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si la televizor,e dati drumul la toate canalele ,cind sint stirile,nu de rau zice!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o mare diferenta, acolo se spun lucruri care "s-au intamplat", iar doamna Maria spune lucruri care "se vor intampla". Televiziunile alearga dupa audienta fiind platite dupa aceasta, pe cand doamna Maria doar informeaza pe cei interesati si care intra pe acest blog, fara sa primeasca vreun ban de la cineva.

      Ștergere
  12. DUMNEZEU SPALA BANATUL DE PACATE

    Tot ce scrie doamna Maria,este adevar dar din pacate nici preotii ortodocsi si PAPA,nu cred in mesajele ei.In anul 2012,unii preoti din Banat au primit cateva informatii de la unele persoane,despre IISUS HRISTOS,si nu au crezut chiar sau amuzat pe aceste informatii,si raspunsul a fost ca ei asa au invatat la facultate,si asta sustin ce este scris numai in cartile care le au.Din pacate nu mai sunt in viata ca sa confirme.Asa ca Dumnezeu,are rabdare si este drept si va scoate adevarul la suprafata,cand este timpul.Anul trecut a fost un mesaj cu conducator din Banat.Toate se vor adeveri,si acea profetie,cu Prunca Lui Dumnezeu,din 2005.
    Doamna Maria,are o misiune foarte grea pe pamant,dar cu ajutorul divin va rezista,ca noi suntem foarte rai.
    Dumnezeu,sa ne lumineze pe toti sa fim mai buni la suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana din moldova, nu crezi ca Preotii cunosc adevarul mai bine decat tine???

      Ștergere
    2. Buna seara

      La varsta de 10-11 ani,am mers pentru prima data in excursie cu colegii,sa ne vizitam tara,la o Manastire din Neamt,dupa ce preotul ne-a spus despre Manastire,si multe despre religie,ca noi la scoala nu am facut religie si foarte putin stiam doar de la parinti din Biblie,eu l-am intrebat de ce toti sfintii din calendarul ortodox au prenume Romanesti?
      Preotul a zis ca are peste 8o de ani,si nimeni nu ia pus o asa intrbare,dar el nu stie raspunsul decat Dumnezeu.A zis cat traiesc sa-i intreb si pe alti preoti,dar nici pana in zilele noastre nici unul nu a stiut sa ma lamureasca,sau Dumnezeu nu ia lasat.Dar a zis ca in tara la noi,sunt foarte multe persoane sfinte,care il urmeaza pe Dumnezeu,si o sa fie si o femeie,dar nimeni nu o sa creada ca ea primeste mesaje de la Dumnezeu,si lumea o sa vorbeasca de rau,si chiar multi preoti care il slujesc pe Dumnezeu,si traiesc chiar peste o suta de ani,nu le este dat sa vada si sa stie,Ea va intoarce lumea la credinta prin cuvantul ei.Acum ca am aflat de doamna Maria,de la televizor,cred ca Dumnezeu lucreaza prin oameni si chiar preoti.Anul acesta am 33 de ani de cand sunt in Banat,am vizitat multe Manastiri,dar multi preoti chiar daca stiu nu spun de frica sau rusine sa nu pateasca ca doamna Maria.Daca am sta fiecare dintre noi 3 ore in genunchi sa ne rugam la Dumnezeu,am simti suferinta Lui pe cruce,si am fi mai buni cu semenii nostri,nu i-am critica,ca toti suntem fii Lui Dumnezeu,si toti avem pacate.
      Cu iubire de Dumnezeu,Mariana din Banat.

      Ștergere
    3. Mariana din Banat !
      Va veni si VREMEA ADEVARULUI grait de INSUSI IISUS HRISTOS SEMENILOR NOSTRI. Te imbratisez cu drag !

      Ștergere
    4. Mariana din Banat, sa stii ca foarte lume crede ca doamna Maria transmite mesaje care vin de la Duhul Sfant. Acest lucru este indubitabil fiindca mesajele se implinesc si nu este loc de negare a adevarului. Dar sunt si din aceia care nu cred (mai ales sectarii) si multi dintre ei insista sa combata si sa scrie in batjocura pe unde pot, inclusiv pe acest blog. Nu toti cei ce cred scriu pe acest blog, precum nici ce ce scriu impotriva nu reprezinta multimea de crestini. Cu privire la intrebarea ta pusa preotului, eu cred ca intrebarea ar fi fost mai nimerita sub forma "de ce mai toate prenumele romanesti sunt de sfinti". Si la aceasta intrebare se raspunde mai usor, fiindca poporul roman este crestin din tata in fiu si romanii au pus nume copiilor dupa sfintii din calendar. Mai intai au fost sfintii si apoi au aparut numele lor in randul oamenilor. Dar, sa nu uitam ca sunt sfinti si de origine romana, a caror prenume/nume a fost cuprins in calendarul ortodox.

      Ștergere
    5. Oamenii care au un destin ca al doamnei Maria, Arsenie Boca, etc. sunt alesi de Dumnezeu si isi accepta dinainte de intrupare destinul plin de suferinte de tot felul. Sfintenia nu se dobandeste usor si nu este pentru oricine, fiindca nu toti o pot duce. Daca pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos nu l-au crezut si El a spus ca "Adevărat zic vouă că nici un prooroc nu este bine primit în patria sa", atunci sa nu ne miram ca sunt multi care sunt neincrezatori in doamna Maria. Indoiala oamenilor este mare si a fost intotdeauna cea mai mare piedica impotriva credintei si impotriva daruirii lui Hristos Domnul.

      Ștergere
    6. Ce aberatii puteti sa spuneti unii dintre voi, Arsenie Boca si Maria Ghiorghiu deopotriva,of,of!
      Maria din Banat, mai e si Gerigeta Florea care proproceste, si mai sunt si alte persoane de sex feminin. Asta nu inseamna ca MG este persoana despre care vorbesti.

      Ștergere
    7. Fiecare cu parerile lui, dar nu oricine are capacitatile Mariei Ghiorghiu chiar daca multora nu le place. Fiecare au fost si sunt dedicati lui Dumnezeu in felul in care li s-a dat. N-a spus nimeni ca sunt deopotriva decat propria ta minte, mai citeste o data si foloseste-ti creierul.

      Ștergere
    8. 19.45„Oamenii care au un destin ca al doamnei Maria, Arsenie Boca, etc. sunt alesi de Dumnezeu ”
      Eu imi folosesc creierul, nu ca tine sa vorbesc cu creierul lui Gadea!

      Ștergere
  13. Chiar vorbeam cu colegii mei doamna Maria ca ati vazut cu mai multe zile inainte Inunfatii grave in Nord Vest si iaca se adeveresc.
    Cand ati auzit de mortii Banatului ma dus gandul la Inundarea vreo unui cimitir doamna Maria.
    Acum numai Bunul Dumnezeu stie ce face nu avem nici o putere.
    Cu mult drag doamna Maria si sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vulcani subacvatici: Golful Mexic

    RăspundețiȘtergere
  15. Semne ce pot anunţa un cutremur

    Prevestirea cutremurelor

    Ştim care sunt zonele cu mare risc seismic, dar nu se poate prezice când anume se va petrece următorul cutremur, unde şi cu ce magnitudine, cu suficientă precizie pentru a organiza o evacuare, în afară de cazul în care mişcări seismice pregătitoare dau o alertă.


    Tot ce se poate face este să se observe fenomenele naturale care se produc cu puţin înainte de un cutremur (uneori cutremure tăcute).

    Cercetătorii au observat:

    - succesiuni de seisme mici
    - ridicarea conţinutului de radon din apele subterane (oamenii pot observa schimbarea culorii şi gustului apei şi un aspect de parcă apa ar fierbe în fîntînă)
    - variaţia nivelului apei din puţuri sau din foraje
    - anomalii electromagnetice (descărcări electrice în cer, apariţia unor nori cu aspect de panglici paralele, paraziţi electrici la liniile de telefonie mobilă, televiziune şi radio)
    - schimbări în comportamentul animalelor.

    Din păcate, toate aceste semne se pot petrece uneori şi fără a fi urmate de cutremure mari şi deci nu pot oferi preziceri sigure.
    În China, în anii 60 şi 70 s-au observat sistematic de către mii de voluntari toate semnele ce ar fi prevestit un cutremur şi s-a reuşit evacuarea în timp util (cu 8 ore înainte) locuitorilor dintr-un orăşel cu 100000 de locuitori care a fost apoi distrus de un cutremur. În schimb, după un an nu s-a reuşit prezicerea unui alt mare cutremur...

    Date statistice

    Datele istorice oferă informaţii ce pot fi prelucrate statistic, pentru a estima probabilitatea apariţiei unui nou cutremur. Pentru asta se studiază documentele din arhive, dar şi pagubele constatate în situri arheologice şi chiar urmele lăsate în peisaj în urmă cu mii de ani.
    În Franţa, de pildă, există o bază de date (Neopal) constituită în acest fel pe durata a două milioane de ani.

    Se studiază, de asemenea, faliile pentru a prevedea magnitudinea următorului seism. Cu cât ruptura este mai lungă, cu atât seismul va fi mai important.

    Cutremure tăcute

    S-au observat fenomene încă puţin cunoscute , care sunt foarte utile pentru prevederea cutremurelor puternice: rupturi foarte lente, care nu emit unde seismice.
    Mulţumită unei reţele dense de staţii GPS care înregistrează continuu deformările solului, astăzi se pot detecta acele rupturi lente, numite cutremure tăcute.

    După unii cercetători, aceste fenomene pot anunţa cutremure mari. Ei spun că acest fenomen ar arăta acumularea subterană de apă în locul faliei, ceea ce ar fi un semnal care să anunţe iminenţa unui cutremur.

    Măsurarea ecoului în cer


    Alţi cercetători prezic seismele măsurând mişcările atmosferei cu ajutorul sateliţilor.. Când Pământul suferă un cutremur, el vibrează şi această vibraţie este amplificată în atmosferă. Astfel, o deplasare cu un milimetru pe secundă la sol provoacă o mişcare de 10- 100 m pe secundă în atmosferă.

    De asemenea, pentru a încerca prezicerea cutremurelor, se studiază perturbările electromagnetice din atmosfera înaltă. Se pare că aceste perturbaţii, ce au fost înregistrate de mai mulţi sateliţi, încep cu câteva ore înainte de mişcările pământului.

    Creşterea electricităţii statice

    Un cercetător american instalează magnetometre de-a lungul faliei seismice cu risc seismic cunoscut, detectând pulsaţiile magnetice provocate de descărcări electrice în subteran.
    Tom Bleier a declarat că înainte de un cutremur apar curenţi de până la 100000 Amperi înaintea unui seism cu grad 6 şi un milion pentru unul cu gr.7 Richter.

    RăspundețiȘtergere
  16. Neliniştea animalelor.

    Auzul fin al animalelor are un spectru mai întins decât al omului şi ele pot percepe zgomote pe care noi le ignorăm.
    Înainte de un cutremur, câmpul magnetic al pământului se schimbă şi apar nori de sarcină pozitivă, ce sunt detectaţi de păsări şi lilieci.
    Liliecii şi insectele, dar şi elefanţii percep de exemplu ultrasunetele, care pentru noi sunt inauzibile.
    Ei au perceput iminenţa tsunami-urilor.
    Şerpii sunt sensibili la variaţiile câmpului magnetic din sol. S-a observat că ei ies din pământ înainte de cutremure.
    Găinile, gâştele şi porumbeii manifestă o agitaţie puternică înainte de cutremur. E posibil ca aceste păsări să perceapă radonul care iese din straturile subterane ale pământului.
    Poate că şi alte simţuri le ajută pe animale să evite pericolele legate de seisme.
    Se citează numeroase cazuri în care agitaţia animalelor i-a avertizat pe stăpâni de pericolul ce se apropia.
    - În 1738, la Messina, câinii au urlat cu câteva minute înainte ca un mare cutremur să distrugă oraşul.
    - În 1910, în Germania, albinele au ieşit din stupi, rotindu-se în aer, cu câteva minute înainte de seism.
    - În 1953, în Grecia, berzele s-au ridicat brusc în aer şi s-au rotit în mod neobişnuit cu o jumătate de oră înainte ca un cutremur să distrugă 20000 de case.
    - În ziua marelui cutremur din 1964 din Alaska, urşii kodiak au ieşit din hibernare şi şi-ai părăsit adăposturile cu două săptămâni mai ănainte ca de obicei.
    - La 4 martie 1977, în România, găinile şi vacile s-au agitat şi au dat semne că vor să iasă afară cu o oră înainte de cutremur.
    - În 1969, în China, autorităţile au observat agitaţia tigrilor, cerbilor şi urşilor panda din grădinile zoologice cu două ore înainte de seism.
    -Un geobiolog german a studiat timp de trei ani furnicile roşii care trăiesc în zona unei falii seismice şi care îşi modifică comportamentul cu mai multe ore înainte de un seism cu magnitudinea mai mare de 2 pe scare Richter, ieşind noaptea din furnicar.
    Unele manifestări chiar nu au putut fi explicate
    După unii martori, cu o oră înainte ca bomba atomică să fie lansată la Hiroşima, sute de câini au început să urle a mort.
    Pisicile, care de obicei se ascund sub mobile când se sperie, în cazul ruperii unui baraj la Fréjus, în amonte de oraş, au încercat să iasă din case şi dacă au putut, au fugit afară.
    Unii spun că o nelinişte inexplicabilă ar apărea şi la oameni, începând cu 24 de ore înainte de cutremur. Numai că oamenii au pierdut obişnuinţa de a-şi asculta propriile semnale.


    RăspundețiȘtergere
  17. În 2008, în China, au fost observate fenomene neobişnuite, pe care guvernul chinez le-a ignorat :

    -Cu trei luni înainte: unii pomi şi tufele de cartofi au înflorit în afara sezonului, unele păsări nu s-au întors primăvara , peşti ieşeau aproape de suprafeţele mărilor şi lacurilor, şobolanii aveau comportamente ciudate.
    - Cu săptămâni înainte: măgarii răgeau fără oprire, peşti erau aproape de suprafeţele apelor, crabi pe plaje, porcii s-au muşcat reciproc în ţarcuri, găinile s-au agitat.
    -Cu zile înainte: timpul era cald şi uscat. Pot apărea mici cutremure, care pot reprezenta indicii dacă mai există şi celelalte indicii amintite; animale marine pot eşua pe uscat; şerpi ies din găuri. Dacă se observă împreună toate aceste semne, pe lângă cele de mai înainte, ar fi cazul să părăsim locuinţele şi să ne instalăm în corturi, în locuri deschise.
    - În ziua dinainte: micile mamifere, şoarecii, şerpii şi miriapodele părăsesc oraşele şi se înderaptă spre dealuri; câinii latră; vacile nu vor să mănânce şi nici să intre în staule. Dacă vitele şi caii sunt la câmp, ele se află deseori pe terenul mai jos; porumbeii părăsesc oraşul în cîrduri; peştii şi crabii eşuează în număr mare - caz în care ar putea apărea tsunami.
    - Cu câteva ore înainte: animalele domestice intră în panică, orătăniile fac zgomot, se pot vedea pe stradă şobolani sau şerpi; perscăruşii strigă şi se rotesc în zbor
    - Cu câteva minute înainte: Urlete puternige şi huruieli anunţă cutremurul.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    La Hârşoveni, lângă Vaslui, au înflorit merii
    Înaintea marilor cutremure din 1940 şi din 1977, au fost cutremure mai mici, cam unul pe lună, de magnitudine aproximativ 4 .
    S-a mai observat că la data producerii cutremurului era lună plină, iar cutremurele mari s-au produs noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pasarile. Prevestesc cutremurele printr-un comportament neobisnuit . Gainile refuza sa revina la cotete cu mult inainte de cutremure, cotcodacesc, refuza sa manance, efectueaza zboruri haotice.

    Gastele iau pozitie de atac, intinzand capul inspre pamant, tipand fara motiv, incearca sa zboare cu gagait strident; ratele ies din apa pentru a dormi pe mal in locuri total nefamiliare.




    Vrabiile, berzele, porumbeii, ciorile, randunelele, se agita, parasesc cuiburile si teritoriile, zburand fie departe, fie spre locuintele oamenilor.

    Coliviile cu pasari de apartament devin medii de agitatie puternica si continua. Graurii care ierneaza in hale dezafectate se inghesuie sa paraseasca locatia intr-o asa viteza ca miile de exemplare se imping, „se calca in picioare”, iar odata ajunse in peisajul apropiat se opresc in frig pana la incetarea cutremurului. Nu oricine poate avea fazani in gospodarie sa-i poata observa. In Japonia este cunoscut faptul cert ca Phasanius versicolor simt cele mai fine trepidatii telurice si avertizeaza din timp cataclismul prin agitatie si tipete stridente. Apar insa confuzii, deoarece fazanii reactioneaza la fel cand vad caini sau pisici si cand aud impuscaturi. Trebuie deci sa aiba acest discernamant pentru a fi siguri de iminenta seismului (Acuitatea senzoriala a fazanilor este cunoscuta vanatorilor: daca acestia sunt incaltati, pasarile isi iau zborul chiar de la o distanta mai mare decat bataia pustii).

    Caii – intr-o indelungata perioada de domesticire, au dat dimensiuni noi potentialului uman de actiune si demnitate. Zoologii apreciaza ca, prin domesticire, acuitatea diverselor modalitati senzoriale s-a diminuat. Iminenta cutremurului este insa sesizata prin reactii specifice, de neconfundat: intra intr-o alerta totala, devenind nelinistiti, tematori, refractari fata de hrana; necheaza panicati, se ridica in doua picioare chiar cand sunt inhamati la un atelaj, lovesc cu copitele pentru a iesi din adapost, darama obstacolele si, cand reusesc, alearga departe; tot organismul lor devine un vibrator, departandu-si picioarele pentru o mai mare stabilitate, sforaie, tremura si parca in virtutea prieteniei cu omul, ii implora ajutorul.

    Bovinele – manifesta o agitatie neobisnuita inainte de cutremur, mugesc puternic si des, scurma pamantul cu copitele, dau cu coarnele in peretii grajdului, alearga rotit fara a urmari ceva anume, se tavalesc pe pamant; se schimba metabolic, dand lapte mai putin, nascand inainte de vreme, refuzand sa manance, parasesc pasunea, se impung intre ele. Toate aceste reactii preced cutremurul cu cateva ore, pentru ca imediat inainte de soc sa se linisteasca .

    Oile - Aceste animale blande, linistite si ascultatoare, sunt diferite de stramosii lor salbatici, si-au pastrat mai mult simtul turmei si al obedientei fata de lider, inclusiv de pastor. Toate calitatile specifice se diminueaza semnificativ inainte de cutremur: devin neascultatoare, lovesc cu copitele, behaie, se strang in grupuri si privesc speriate. La primele socuri cad la pamant .

    RăspundețiȘtergere
  19. Porcii. O manifestare se intinde pe mai multe zile, dar se intensifica de regula cu 1-2 ore inainte de seism: violenta fata de ingradiri si intre ei, refuzul hranei.

    Cainii. Desprinsi din haitele stramosilor si iesiti din vizuini, carnivori cu reflexe iuti la detectarea si urmarirea prazii, cainii de astazi deservesc omul cu credinta si consoleaza pe omul singur si pe pacientul in convalescenta. Chiar fara dresaj special se intelege cu omul prin gesturi si latrat, comunicandu-i si de la mare distanta felul, cantitatea si calitatea vanatului. Cu ocazia prezentarii unor cutremure importante descrierii s-au exemplificat manifestari prevestitoare si interventii prompte ale cainilor pentru salvarea locatarilor.

    Atentia omului este atrasa de agitatia si latratul fara motiv aparent, dar mai ales de urletul lugubru ce duce la disperare pe stapan. Perioada de anticipare este de 10 si chiar 30 de zile, timp in care forteaza apropierea de om. Au fost cazuri cand nici un alt animal de curte nu a reactionat cand cainii , zile la rand, se agitau, beau multa apa si urlau . (exemplu, cutremurul din Anatolia, 1976). Femelele au grija deosebita pentru catei, carandu-i din loc in loc, cautand siguranta.

    Pisicile – sunt atasate mult mai mult teritoriului decat omului, de aceea poate ca sunt supuse dresajului intr-o masura neinsemnata, iar domesticirea nu le-a diminuat hard-ul instinctual. Teritoriul si-l determina dupa oportunitatile de confort si vanatoare. Gospodarii stiu prea bine ca atunci cand isi demoleaza vechea casa pentru a o recladi, pisica se agita o jumatate de zi, miauna disperata printre picioarele stapanilor, cu care se giurgiulise si dormise, ca mai departe sa se aciuiasca pe la o alta locuinta (care o accepta). In contrast, cainele dovedeste „credinta totala”, nedezlipindu-se de stapan in toata perioada santierului noii locuinte.

    Manifestarile pisicii inainte de cutremur sunt specifice : fie miorlaie tare fara vreo nevoie reala, cu parul zburlit, ochii stralucitori si urechile lipite pe cap, fie dispar in tacere din casa, carandu-si in gura puii, in alta locatie, chiar in alta localitate . Intervalul de reactivitate la evenimentul teluric se intinde intre cateva zile si cateva minute .

    Rozatoarele. Urmeaza serpilor in gradul de sensibilizare la cutremure. Sobolanii, cu viata lor discreta si nocturna, ies in locuri deschise, alearga, chitaie, fara sa se sinchiseasca de oameni (dusmani traditionali si neiertatori). Agitati, se lovesc unii de altii, chitaie, se strang in grupuri si pleaca in alergare prin localitati, la intalnirea cu omul incremenesc de pot fi prinsi fara efort. Comportamentul preventiv incepe cu o luna inainte, iar revenirea la vatra are o latenta tot atat de mare . Sensibilitatea sobolanilor este notabila si prin faptul ca se manifesta si la o distanta de 120 de Km. de epicentru. Un aspect inca neelucidat este care specie de sobolani are un comportament mai edificator; daca, mai raspandit in locuintele oamenilor sunt sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus) si cel negru (Rattus rattus), in Asia mijlocie se intalneste Rattus rattoidas; soarecele comun, Mus musculus face parte dintr-o specie care are multe alte reactii complementare, dar nici una observate sistematic .

    Alte rozatoare, precum harciogii (popandaii) au dat semnale sigure la mai multe cutremure : cu cateva luni inainte migreaza masiv din epicentru, chiar cand este timpul de hibernare ; sensibilitatea lor se explica prin faptul ca vizuinile lor sunt sapate in maluri, unde pericolul surparilor letale este crescut .

    Dintre antropide, cimpanzeii s-au dovedit a fi prevestitori de cutremure ; socurile subterane greu de perceput provocau nelinistea lor in parcurile de pe tarmul Californiei (zona San Andreas) ; simteau o mai mare siguranta in copaci . Si la Managua (Nicaragua), cu cateva ore inaintea cutremurului maimutele au intrat intr-un vacarm nemaivazut .

    RăspundețiȘtergere
  20. Cerbii – aceste animale demne in habitatele impadurite, din agitatie si neliniste, au ajuns sa vagabondeze in grupuri prin orase, in pofida dusmanilor si trecatorilor (1896, Ryuki, Japonia) .

    Delfinii . Inteleptii si generosii marilor, cu cateva ore inainte de seism apar in numar mare la tarm, parca spre confesare cu oamenii, pe un taram mai sigur .

    In concluzie, iscodind sufletul animalelor prin observarea modurilor de rezolvare a problemelor teritoriale de habituare, perpetuare etc. omul reuseste sa se vada pe sine ca intr-o oglinda . Este dezamagit sa constate ca in materie de sensibilitate (epicritica) la efecte subliminale ce preced seismele, nu se recunoaste, desi „fata sa istorica ii este brazdata” de repetate si surprinzatoare tragedii .

    Cu un portofoliu instinctual diminuat de indelungata-i evolutie sociala (in cursul careia experienta acumulata si cristalizata in concepte , instrumente si arta, a estompat reglajul ereditar), omul a pierdut sensibilitatea la energiile emanate de miscarile subterane. Sunt date statistice care atesta efecte fiziologice notabile in orele dinaintea seismului : neliniste „fara obiect”, atacuri de cord, luminiscente la conturul obiectelor, insomnie; dupa seism: - voma, sete, apatie, nonapetenta culinara.

    Multitudinea observatiilor, fie ele intamplatoare sau sistematice, au avut dintotdeauna asupra omului efectul major pe care l-a generat arta : da de gandit. Similitudinea este explicabila prin adresa comuna: omul framantat de destin, preocupat pana la obsesie de controlul stupiditatii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ramele. Sunt fertilizatori naturali ai solului, facandu-l afanat pentru penetrarea aerului, apei si substantelor organice hranitoare pentru vegetatie. Prezenta lor devine evidenta primavara devreme, cand pamantul se incalzeste si este puternic umezit de ploile frecvente; ies deasupra pamantului cand taina noptii invaluie lumea. Popularea este prilej pentru imperechere incrucisata (dealtfel, hermafrodita). Zorile zilei le grabesc sa se ascunda, lasand observatorului un „peisaj” bland de pamant maruntit si orificii de fuga. Sunt si accidente nefericite, cand unele exemplare nimeresc pe poteci dure, pe asfalt, pe cai calcate de mijloace de transport si pietoni.

    S-a dovedit ca aparitia masiva a ramelor in conditii diferite de cele amintite este indiciu al unui cutremur apropiat. In Japonia, faptul este bineinteles indiciu de alerta.. Autorul rus al amintitei carti, P.I. Marikovski, face referire si la experienta romaneasca : cu cinci zile inainte de cutremurul din 10 Noiembrie 1940, ramele au aparut intr-o masura surprinzatoare ; la cutremurul din 4 Martie 1977, au aparut cu 12 ore inainte chiar si in locurile in care mai era zapada. Cutremurul inseamna miscarea solului, iar aceasta pericliteaza viata unor organisme somatic – fragile .

    Cercetatorii semnalizeaza si „tablouri” inselatoare. Este cazul unor module de vreme umeda in plina iarna, desemnate in limba romana prin termenul de „moina” .

    Lipitorile se agita in acvariu cu 2-3 ore inainte de cutremur; Molustele dovedesc si ele, la fel, o sensibilitate observabila; melcii de gradina isi parasesc adaposturile ; molustele marine (caracatitele) se retrag in adancul marii, astfel incat cu cateva zile inainte se diminueaza cantitatea pescuita .

    RăspundețiȘtergere
  22. Faptul ca animalele si chiar oamenii aud sunete inaintea cutremurului s-ar datora unui mecanism fizic de emergenta : cand sunetele apar datorita undelor electromagnetice, acestea din urma le porteaza cu viteza luminii . Asa se face ca atunci cand un bolid se apropie de Pamant, sunetul provocat de deplasarea sa ajunge la sol inainte .

    In caz de miscare tectonica, corpurile geometrice ale Terrei se modifica si receptarea lor poate asigura o prognoza . Efectul acestui gen de unde asupra organismelor de pe diverse trepte ale evolutiei se afla deja in studiu. In tematici medicale si seismologia a devenit receptiva . Se dovedeste ca pulsatiile geomagnetice in gama 0,02-20 Hz au efecte directe asupra bioritmului cerebral. Tocmai de aceea seismologia se apleaca asupra mecanismelor bioenergetice: seismografele nu inregistreaza undele ultrascurte.

    Se stie cu certitudine ca inainte de cutremur, din adancuri iese la suprafata gazul radon; acesta ionizeaza aerul si prin aceasta se produc modificari ale campurilor electrodinamice si statice . Animalele cu inalta acuitate olfactiva pot simti aparitia neobisnuita a radonului, dar si a altor gaze precum heliul si ozonul . Prin ele insele, dar si prin efecte de ionizare si electrostatice, pot determina un mediu neurohormonal (dominat de serotonina si un mediu respiratoriu incarcat cu ioni pozitivi si negativi ; se schimba conductibilitatea electrica a mediilor aerian si acvatic; apa marii devine un electrolit, tulburand comportamentul faunei marine) .

    O nisa productiva in cercetarea mecanismelor reactivitatii anticipative la cutremure a fost creata de cercetatorii japonezi prin studiul pestelui „Pisica de mare” . Sunt deja 7-8 decenii de cand acest peste este observat in acvariu cum da indicii clare asupra apropierii cutremurului, 6-8 ore inainte de declansare. Acuitatea simturilor si reactivitatea sa predictibila au facut obiectul unei carti publicate de Y. Suchiro in 1976.

    Cat de stabila si sigura pare planeta Pamant in viata cotidiana, ea este totusi chinuita de circa un milion de socuri intr-un an. Sute de centre seismologice ii inregistreaza agitatia si doar cateva zeci de baze zoo-predictoare ne promit prietenia frateasca a grijii pentru a preintimpina ingroparea sub daramaturi a secole si milenii de istorie si traire.

    RăspundețiȘtergere