vineri, 23 martie 2018

CUTREMURE ! GENEALOGIE NATIONALA A CUTREMURELOR !


                                  23 Martie 2018,ora 6,07 dimineata !

                                       Dragii mei, 

Astazi dimineata m-a trezit un glas care, spunea ceva de Cutremure.
Era un glas al unei femei,un glas placut care graia asa:

                    "Cutremurele ?
                   Pot sa va spun că ,exista o Genealogie nationala a Cutremurelor !
                   Nu stiati ?

 În acest moment ,vad inspre Sud o sala de clasa in care,o tânara profesoara preda elevilor o lectie despre Cutremure.
Profesoara le povestea cu entuziasm despre Genealogia Cutremurelor, si era tare uimita de faptul ca ,elevii nu stiau că exista si o astfel de Genealogie, adica,a Cutremurelor.
Dragii mei, stim cu totii despre marile Cutremure din Romania,despre perioada cand ele au avut loc.
Acum,nu stiu daca urmeaza vreun Cutremur mai mare conform Genealogiei,dar stiu ca Romania este iubita si ocrotita de Bunul Dumnezeu si de Maicuta Domnului,iar noi trebuie sa multumim in fiecare clipă pentru acest DAR si HAR al Poporului român.
                                      Cu dragoste,Maria.
P.S.

Istoria cutremurelor în ultimii 200 de ani. Vezi care au fost cele mai puternice seisme în România

România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de numeroase cutremure de magnitudine mai mare sau mai mică, însă cele mai puternice au fost, de departe, cutremurul din anul 1802, care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, şi mai recent, în secolul XX, seismele din anii 1940 şi 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 pe scara Richter, informează Agerpres.
09 Octombrie 2013, 12:26 | Agerpres, Ştirile TVR online | 
Cutremur. Arhivă
Cutremur. Arhivă
Cutremur. Arhivă
Cutremur Bucureşti 1977
  1 
 
  4051
Cauzele acestor mişcări ale scoarţei terestre din România sunt de ce mai multe ori naturale, însă specialiştii nu exclud nici intervenţia omului.
Studiile efectuate pe teritoriul ţării în ultimii 100 de ani au arătat că majoritatea cutremurelor din România sunt de origine tectonică, fiind generate prin eliberarea energiei potenţiale acumulate în anumite structuri geologice din scoarţa terestră. Foarte puţine seisme au avut alte cauze, precum alunecări de teren, explozii sau exploatări miniere.
În România, cele mai puternice cutremure se produc în curbura estică a munţilor Carpaţi, respectiv în zona Vrancea, zonă seismică cu activitate aproape permanentă, generând numeroase cutremure mai mult sau mai puţin puternice, în fiecare secol.
Practic, zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Aceste seisme cauzate de deplasarea plăcilor tectonice se produc la o adâncime destul de mare, fiind însă şi cele mai devastatoare, întrucât pot atinge magnitudini de până la 7,8 - 7,9 grade pe scara Richter.
Cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii
• 1802  (magnitudine 7,9 )
• 1812 (magnitudine 6,5 )
• 1829 (magnitudine 7,3 )
• 1838 (magnitudine 7,5 )
• 1908 (magnitudine 7,1)
• 1940 (magnitudine 7,7 )
• 1977 (magnitudine 7,4 )
• 1986 (magnitudine 7,1 )
• 1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc două cutremure cu magnitudine 6,9 şi respectiv 6,4)
• 2004  - magnitudine 6 grade, dar nu a produs victime sau pagube materiale
Directorul ştiinţific al al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian, explică: "Din secolul 19 încoace a fost un grup de trei cutremure majore, în 1802, 1829, 1838, dar seismul din 1802 a fost considerat cel mare cutremur produs în România, în zona Vrancei, cu 7,9 grade pe scara Richter şi cu pagube majore. Ca să vă dau un exemplu din relatările vremii, atunci au fost grav avariate toate bisericile din Bucureşti, iar acesta s-a resimţit destul de bine chiar şi la Moscova. În ceea ce priveşte victimele, situaţia a fost puţin diferită de ceea ce se întâmplă azi. Deşi nu există date, victimele nu au fost atât de multe pentru că relatările spun că s-a produs într-o zi de duminică, după slujba din biserică şi acest lucru a salvat multe vieţi omeneşti. Ulterior a fost o pauză, o activitate seismică mai mică, iar cutremurele înregistrate au fost apropiate de 7 grade. În secolul XX a urmat un alt grup de cutremure, cel din 1940, din 1977 şi cel din 1986, însă primele două, cu magnitudini de 7,7 şi respectiv 7,4 au avut efecte majore. După 1990, au fost cele două cutremure din luna mai, la interval de 12 ore unul de altul unul, de 6,9 şi de 6,4 grade pe Richter, iar, dacă venim mai încoace, a fost seismul de 6 grade, în anul 2004, care nu a produs pagube. În cazul cutremurelor vrâncene pagubele se produc la peste magnitudini de peste 7. Pe măsura ce magnitudinea este mai mică, nu mai sunt pagube, dar acestea sunt simţite, chiar şi cele de magnitudine 5 ".
Capitala României - Bucureşti - resimte puternic aceste seisme pentru că se află pe unda de şoc, dar şi din cauză că este situată pe un sol format din aluviuni, instabil şi cu depozite de roci noi, de altfel, fiind şi cea mai vulnerabilă zonă urbană din România.
"Bucureştiul este cea mai vulnerabilă zonă urbană care este afectată de seismele din Vrancea, dar şi alte localităţi precum Iaşi, Craiova, Ploieşti, Focşani şi chiar şi localităţile din nordul Bulgariei sau din Republica Moldova. Cutremurele vrâncene produc avarii mari, pe o arie foarte mare, acesta fiind o altă caracteristică a lor. Efectele sunt foarte mari pe o anumită direcţie faţă de Vrancea, respectiv nord-est către Moldova şi sud-vest către Câmpia Română. Din păcate, Bucureştiul este exact pe această direcţie. Dacă era situat în Transilvania, din acest punct de vedere, ar fi fost mult mai bine", a explicat Radulian.
Bucureştiul rămâne una dintre capitalele europene cu cel mai ridicat grad de risc seismic.

Clădiri în pericol să se dărâme la cutremur

Primăria Capitalei a publicat recent lista actualizată a imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic. 190 de clădiri din Bucureşti sunt considerate pericol public în caz de cutremur, încadrându-se în clasa I de risc seismic, în timp ce alte 184 au un risc ridicat de prăbuşire, dar care nu prezintă pericol public.
Alte 302 clădiri intră în clasa II de risc seismic, ceea ce înseamnă că pot suferi degradări structurale majore, dar a căror prăbuşire e puţin probabilă, iar 76 de clădiri sunt incluse în clasa III de risc seismic. Numărul imobilelor încadrate în categorii de urgenţe, conform normativului P100-92 neîncadrate în clase de risc seismic corespunzător este de 1.625.
Din totalul imobilelor care trebuie consolidate, municipalitatea a finalizat lucrările la 31 de clădiri.
Specialiştii afirmă că seismele din Vrancea se caracterizează printr-o activitate de replici destul de mică, faţă de alte zone seismice, atât ca mărime cât şi ca număr şi ca durată. În Vrancea se produce, în medie, un cutremur la două zile, adică în jur de 15-20 pe lună. Reţeaua INFP detectează în prezent şi cutremurele mai mici de două grade pe scara Richter.
De altfel, nu toate zonele ţării prezintă acelaşi nivel de risc seismic sau acelaşi grad de expunere la cutremur.
S-a remarcat faptul că în special Moldova şi Muntenia au fost, în multe cazuri, zguduite cu o violenţă mai mare de cutremure, în timp ce în Transilvania, de exemplu, efectele mişcărilor seismice au fost, în general, mai reduse.
Studiile recente de hazard seismic şi de zonare seismică a teritoriului României au confirmat că nivelul riscului seismic este considerabil mai ridicat în sudul şi estul ţării, în timp ce în Transilvania şi în extremitatea de vest a României riscul seismic este ceva mai scăzut.

Alte zone epicentrale, care determină gradul de seismicitate al ţării

În afară de regiunea Vrancea, pe teritoriul României au fost identificate mai multe zone epicentrale, care determină gradul de seismicitate al ţării, acestea fiind zona Făgăraş-Câmpulung, zona Banat, Dobrogea, platforma continentală a Mării Negre, Crişana, Maramureş, Podişul Transilvaniei şi Câmpia Româna.
Experţii INFP precizează că zona Făgăraş-Câmpulung este, de asemenea, o zonă periculoasă, dar sunt cutremure crustale, de suprafaţă, la o adâncime de până în 30 de kilometri. Cel mai mare a fost de 6,4 grade pe scara Richter, în această zonă, în anul 1916. E o zonă periculoasă, chiar dacă sunt cutremure mai mici, de suprafaţă, pentru că efectele sunt mai mari în zona epicentrală.
Cutremurele crustale apar în partea superioară a scoarţei şi produc efecte mari în zona epicentrului.
De exemplu, cel de 5,5 din zona Vrancea de adâncime s-a simţit chiar şi în Republica Moldova şi Bulgaria. Dacă ar fi fost în zona Galaţi, să zicem, un cutremur de suprafaţă de o astfel de intensitate ar fi produs pagube acolo, dar nu s-ar fi simţit la Bucureşti.
De asemenea, zona Banat, cu cutremure de suprafaţă, este periculoasă pentru că sunt mai dese şi au efecte mari în apropierea epicentrului. Cele mai mari au avut magnitudinea de 5,5.
O altă zonă este Marea Neagră, aproape de graniţa cu România, de litoralul românesc, unde se produc cutremure mari, chiar de peste 7 grade. A fost unul în 1901, de 7,2 , dar aici trebuie să vedem şi frecvenţa cutremurelor, pentru că din studiile INFP apar la intervale de sute de ani. Încă o zonă seismică este partea de nord a Dobrogei, care se continuă în Galaţi către Bârlad. Este o zonă activă, iar cele mai mari au fost de magnitudine 5,5  Richter şi au cam aceleaşi caracteristici ca şi seismele de suprafaţă: produc pagube acolo unde se produc.
Mai este zona Crişana-Maramureş, tot cu cutremure de suprafaţă, dar aici nu există decât date istorice, mai puţin precise, unde cutremurele au magnitudini de cel mult 5,5-6 grade. Nu se poate spune cu precizie, dar aici nu sunt nici foarte frecvente şi nici foarte mari.
România a înregistrat în ultimele săptămâni numeroase cutremure de suprafaţă, de mică intensitate, în Moldova, zona Galaţi, unde au fost peste 225 de cutremure în numai două săptămâni, cel mai mare fiind de 3,9 grade pe scara Richter.
Analiza făcută până în prezent de specialiştii INFP nu arată vreo legătură între exploatările petroliere din zonă şi aceste cutremure, însă în aceste zile vor fi prezentate concluziile finale.

Cauzele producerii cutremurelor în România sunt tectonice

Cauzele producerii cutremurelor în România sunt tectonice, în Vrancea fiind o zonă particulară, concentrată, cu seisme de adâncime mare, iar în restul teritoriului se desfăşoară o activitate de suprafaţă, cu cutremure produse la adâncime mică, de 30-40 de km.
Sunt anumite sisteme de falii mai mari, bine evidenţiate, cum ar fi zona Făgăraş, care se pot activa la anumite intervale de timp mai mari sau mai mici pentru că sunt cauzate de tensiuni care apar în scoarţa terestră şi care trebuie să se elibereze.
Specialiştii afirmă că mai există şi cutremure induse, nu neapărat datorită forţelor tectonice, ci pentru că există o activitate intensă umană şi care poate să perturbe zona respectivă, dar sunt mici şi nu sunt periculoase, însă se poate întâmpla. "Nu s-a constatat că exploatările petroliere au produs cutremure induse. Cele cu efecte ceva mai mari sunt exploatările hidraulice, cu efecte asupra scoarţei, şi mă refer la bazinele mari sau zonele unde se fac explozii", consideră directorul ştiinţific Mircea Radulian.

Ce trebuie să ştim în caz de cutremur

În cazul producerii unui cutremur de mare intensitate oamenii sunt sfătuiţi să stea sub pereţii de rezistenţă ai locuinţei, să nu folosească liftul sau scările şi să aibă o trusă care să conţină, cel puţin, apă, conserve, medicamente, dar şi fluier şi lanternă.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a postat pe site-ul instituţiei regulile şi măsurile de protecţie pe care trebuie să le aplice cetăţenii în cazul producerii cutremurelor.
• Evitarea aglomerării spaţiilor de la locul de muncă sau din locuinţă cu piese de mobilier sau aparatură instabile la seism şi amplasate în vecinătatea locurilor în care se aglomerează de obicei familia sau în spaţiul de lucru;

• amplasarea echipamentelor tehnice şi aparatelor casnice mai grele sau a celor pe rotile - de exemplu: copiatoare, calculatoare mari, maşini de spălat, frigidere etc. astfel încât să nu se afle în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau apartament spre a nu bloca prin deplasarea lor accesul în cazul unui seism;
• fixarea aparatelor în aşa fel încât racordurile să nu sufere deteriorări în caz de cutremur;
• amplasarea vaselor cu chimicale, combustibili în dulapuri în care să nu se poată răsturna, în încăperi în care nu se locuieşte şi nu există pericolul de contaminare şi de incendiu;
• procurarea în locuinţă a cel puţin unui extinctor şi amplasarea acestuia într-un loc cunoscut şi accesibil în orice moment, lângă sursele potenţiale de incendiu; învăţaţi utiliz
• De asemenea, pompierii îi sfătuiesc pe oameni ca în caz de cutremur să încerce să nu se panicheze şi să nu iasă din casă pentru că scările sunt vulnerabile şi pot fi primele care se pot dărâma.

Cutremurul din 26 octombrie 1802

Acesta îşi păstrează renumele de 'cutremurul cel mare' (7,9 grade pe scara Richter), căci s-a simţit de la Sankt Petersburg până în insulele greceşti de la Marea Egee. Durata lui a fost de două minute. În timpul lui s-a prăbuşit turnul mănăstirii Colţea. În Bucureşti au căzut toate turlele bisericilor şi multe biserici s-au dărâmat sau au fost grav avariate.

Cutremurul din 6 octombrie 1908

Acest cutremur s-a produs în trei faze consecutive, din ce în ce mai puternice şi care au durat aproximativ trei minute. El a avariat multe case din Bucureşti şi din sudul Moldovei, unde s-au produs crăpături în pământ în zona Râmnicului şi a Vrancei şi unde s-au dărâmat multe locuinţe.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940

Cel mai puternic cutremur din istoria recentă a României. Seismul a avut epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de 133 de kilometri. Anul 1940 s-a caracterizat printr-o activitate seismică foarte ridicată în Vrancea, deoarece pe tot parcursul acelui an s-au produs multe cutremure. Consecinţele cele mai grave ale acestui cutremur s-au semnalat în sudul şi centrul Moldovei, dar şi în nord-estul Munteniei. Oraşul Panciu a fost distrus în proporţie de 90%, deşi majoritatea clădirilor erau din lemn. În Bucureşti, principala distrugere a fost cea a blocului Carlton, care avea o structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme, dar au existat avarii serioase şi la alte edificii. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morţi şi 4.000 de răniţi, majoritatea în Moldova.
După cutremur, Asociaţia Generală a Inginerilor din România a întreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra clădirilor din beton armat, ajungând la concluzia că normele de calcul pentru construcţia clădirilor din beton armat, practic copiate după cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice, Germania nefiind situată într-o zonă de risc seismic.
În perioada postbelică, au fost aplicate norme noi la construcţia clădirilor.

Cutremurul din 4 martie 1977

Ultimul mare cutremur a avut o magnitudine de 7,4 pe scara (w300) Cutremur B
Richter şi a durat 55 de secunde, cauzând în jur de 1.600 de victime, din care 90% numai în Bucureşti, acolo unde au fost şi cele mai mari pagube materiale. De asemenea, au fost răniţi peste 11.000 de oameni şi în jur de 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Numai în Bucureşti s-au prăbuşit 33 de clădiri şi blocuri mari, cele mai multe imobile datând din perioada interbelică.
Seismul a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri, iar unda de şoc a fost resimţită în aproape întreaga zonă balcanică.

Cutremurul din 31 august 1986

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter şi adâncimea de 131,4 kilometri s-a produs în zona Vrancea. S-a vehiculat multă vreme informaţia, nicicând confirmată oficial, potrivit căreia câteva zeci de muncitori, ce lucrau în subsolul unei clădiri din Capitală, şi-ar fi pierdut viaţa în urma acestui seism.

Cutremurele din 30 şi 31 mai 1990

Ziua de 30 mai 1990 a adus un cutremur cu magnitudinea 6,7 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 90 de kilometri. O zi mai târziu, seismul a fost urmat de o replică puternică - un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,2 grade, produs la 79 kilometri adâncime. Cele două cutremure nu s-au soldat cu victime sau pagube mari.

Cutremurul din 27 octombrie 2004

Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 98,6 kilometri. Seismul nu a produs victime sau pagube materiale.

19 comentarii:

  1. Contrar a cea ce pare un sibian domiciliat in America spunea ca muntii Fagaras se caracterizeaza prin o grosime mica a scoartei terestre ,probabil asta e cauza pentru care este pe locul 2 cu cele mai puternice cutremure,dar mai rare decit in Vrancea-craciun

    RăspundețiȘtergere
  2. Colonel (r) Marian Rizea (SRI) – Gazele de sist si Proiectul secret „Zebra” : “Chevron arunca in aer Marea Neagra”

    Emil Străinu: Explozia hidrogenului sulfurat este echivalentă cu cea a unei bombe atomice. Adâncul Mării Negre este un rezervor uriaş de hidrogen sulfurat (H2S), un gaz solubil în apă, care se aprinde în contact cu oxigenul din atmosferă, la cel mai mic declanşator, şi care are o valoare energetică mai mare decât cea a gazului metan. În caz de cutremur major, sau în cazul unei intervenţii umane, acest rezervor de miliarde de metri cubi, ar putea ieşi la suprafaţă şi s-ar putea aprinde la prima scânteie.

    “Pe vremea războiului rece, URSS avea în vedere producerea unei explozii catastrofale, prin aprinderea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră, în cazul unei agresiuni NATO dinspre sud, respectiv Turcia. Ar fi fost soluţia finală pentru sovietici, în caz că alte tipuri de arme ar fi dat greş”, spunea Emil Străinu, într-un articol publicat de ZIUA, în 2006. “Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalentă celei unei bombe atomice”, a mai precizat acesta, la vremea respectivă. Într-o carte tehnică aparută în România în 1967, după o traducere din limba rusă, apare, la pagina 506, o informaţie legată de Marea Neagră. Aceasta a fost preluată de I. Golea, în articolul mai sus menţionat, publicat de ZIUA: “la adâncimi mai mari de 150 de metri concentraţia de hidrogen sulfurat (H2S) este foarte mare, respectiv de peste 42 centimetri cubi la litru. Ştiindu-se că acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca şi gazul metan, în anii ’70 statul român a verificat informaţia, în intenţia de a folosi zăcământul în scopuri industriale. Ceauşescu a comandat unei firme japoneze o serie de teste. Rezultatele au arătat că Marea Neagră are un strat de apă sărată adânc de 200 de metri, în care se poate dezvolta viaţă subacvatică. Sub acest strat se află un altul, îmbibat cu hidrogen sulfurat şi apă grea, impropriu vieţii. Japonezii au afirmat la vremea respectivă că echilibrul dintre apele de suprafaţă şi cele de adâncime este unul fragil şi că la un cutremur major pot apărea curenţi ascendenţi care să aducă gazul inflamabil la suprafaţă. Lucru extrem de periculos pentru ţările din vecinătatea mării.”

    Hidrogenul sulfurat din mediul marin a cauzat dispariţia dinozaurilor şi sfârşitul unei epoci

    Mai multe studii au generat ipoteza că extincţia din epoca Permiană s-a datorat unei cantităţi foarte mari de hidrogen sulfurat eliberat în atmosferă, în urma descompunerii sulfatului de către bacteriile sulfuroase. În epoca anterioară Permianului, nivelurile de oxigen atmosferic au scăzut considerabil, iar nivelul de hidrogen sulfurat s-a dezvoltat, ceea ce a dus la o creştere dincolo de pragul limită a cantităţii de hidrogen sulfurat de la nivelul superior al oceanelor. Găsirea de urme biologice lăsate de bacteriile sulfuroase verzi ar constitui dovada definitivă a faptului că hidrogenul sulfurat a provocat, în acea vreme, extincţia în masă a vieţuitoarelor.

    Datele au fost clasificate de Chevron

    Contactat de ZIUAnews, prof. Univ. Dr. Ing. Marian Rizea, ne-a dezvăluit faptul că datele obţinute de Chevron ca urmare a operaţiunilor de prospectare a zonelor din Marea Neagră în care există resurse de gaze de şist, „nu au fost dezvăluite, fiind etichetate strict secrete”. Clasificarea unor astfel de informaţii nu este o noutate. Discuţiile asupra prezenţei în spaţiul românesc, mai ales în Platforma Moesică, Bazinul Transilvaniei, Platforma continentală a Mării Negre, nord-estul şi nord-vestul ţării, a unor posibile zăcăminte de gaze, au fost ascunse publicului şi în trecut. În perioada ceauşistă, „în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea 23/ 1971, HCM 18 şi 19), aceste date erau clasificate, fiind considerate secrete de stat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doar ca exemplu, rezultatele cercetărilor cunoscutului geolog Marius Bârlogeanu, incluse într-o anexă , au interesat serviciile de informaţii ale unor state vestice şi estice”, a afirmat profesorul Marian Rizea. Prin urmare, clasificarea unor informaţii de acest gen nu este ceva nou. În acest sens, putem considera că Chevron ascunde anumite date. De asemenea, nu ştim în ce măsură politicienii români, care au aprobat contractul cu magnaţii americani, s-au asigurat că au cunoştinţă despre toate datele pe care le implică proiectul Chevron. Ceea ce ştim cu certitudine, este că autorităţile române au ignorat semnalele de alarmă pe care le-au tras statele civilizate, printre care şi Bulgaria direct afectată, în legătură cu exploatarea prin fracturare hidraulică. Este la fel de probabil ca autorităţile române să posede informaţii complete şi, în acelaşi timp, nedeformate, dar, de dragul afacerii şi a profitului, să ascundă de ochii lumii efectele catastrofale pe care le implică exploatarea gazului de şist. Nu trebuie scăpat din vedere faptul că până la finalizarea unui studiu de impact asupra mediului înconjurător, cerut de Comisia Europeană, statele din Uniune sunt extrem de reticente în ceea ce priveşte exploatările de acest gen. Prin aprobarea proiectului Chevron, România riscă să încalce atât normele europene, cât şi acordurile internaţionale din care face parte. Deputatul PSD, Ion Călin, care este şi vicepreşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, a declarat în exclusivitate pentru ZIUAnews, că proiectul semnat de Ungureanu cu Chevron nu are aplicabilitate încă.

    “Ungureanu nu poate să facă ce vrea el. Mai întâi trebuie să vină cu proiectul în comisie şi abia după ce va fi aprobat în Parlament îşi va găsi aplicabilitatea. Eu nu mă pronunţ deocamdată. Dacă respectă toate normele europene şi tratatele la care România este parte, atunci este în regulă. Dacă nu, nu va trece. Ştiţi cum este, Ungureanu poate fi un premier bine intenţionat, dar care greşeşte fundamental… aşa că voi analiza proiectul foarte bine împreună cu comisia de specialitate”, a spus Călin. Într-un alt material am prezentat modul în care sunt exploatate resursele de gaze neconvenţionale, metoda fracturării hidraulice, precum şi urmările devastatoare ale acesteia asupra mediului înconjurător: otrăvirea resurselor de apă dulce stocate în pânza freatică şi creşterea alarmantă a activităţii seismice în zonele exploatate.


    Dedesubturile pe care Chevron nu are interesul să le facă publice şi asupra cărora politicienii români, dacă aceştia au cunoştinţă de ele, nu insistă, de dragul profitului, sunt strâns legate de compoziţia zăcămintelor şi de substanţele şi compuşii aflate în adâncurile Mării Negre. În acest sens, tot specialiştii în chimie, geologie şi foraje au fost cei mai avizaţi să ne lămurească. Gazul de şist, denumit şi gaz neconvenţional, este depozitat la adâncimi mult mai mari decât gazul convenţional. În cazul Mării Negre, fracturarea hidraulică pentru exploatarea gazului de şist se va efectua la adâncimi de până la 2.000 de metri, a declarat, pentru ZIUAnews, Marian Rizea. Specialistul a precizat că exploatările Chevron au în vedere, în principal, depozitele de gaz metan, dar, lucru foarte important, există posibiliatatea ca acest compus să aibă “urme semnificative de hidrogen sulfurat (H2S), situaţie în care trebuie facută o desulfurare a gazelor. (…) Chevron nu ne-a spus despre ce e vorba”, a declarat profesorul Rizea. “Mai mult, România nu are infrastructura de intervenţie în cazul unei catastrofe”, a continuat acesta.

    Despre proprietăţile hidrogenului sulfurat şi efectele acestuia asupra omului

    RăspundețiȘtergere
  4. Hidrogenul sulfurat (H2S) este un gaz foarte periculos şi extrem de otrăvitor, de ce le mai multe ori fiind fatal pentru cei care intră în contact cu el. Gazul este foarte uşor inflamabil, reacţionează cu metale şi agenţi oxidanţi, iar în condiţii de temperatură ridicată provoacă ardere violentă. Expunerea la H2S se poate face prin piele, ochi sau inhalare. H2S este mai greu decât aerul, prin urmare, copiii pot fi afectaţi mai mult decât adulţii, deoarece sunt mai scunzi şi se expun la concentraţii mai mari ale gazului toxic. Toxicitatea hidrogenului sulfurat variază în funcţie de cantitatea la care un om este expus. Astfel, pentru o concentraţie de 0,07% în aer, gazul se poate dovedi fatal dacă va fi respirat pntru o lungă perioadă, în timp ce un procent de 1% provoacă moartea la scurt timp după contaminare. Efectele apărute în urma expunerii repetate la cantităţi mici, pot provoca conjunctivită, vedere înceţoşată şi alte afecţiuni ale ochilor. În schimb, expunerea la cantităţi mai ridicate cauzează rinită, bronşită acută şi edem pulmonar. O confirmare pentru cele spuse mai sus, vine din partea unui eminent cercetător, Dr. J. S. Haldane, profesor la Universitatea Oxford şi preşedinte al Institutlui de Inginerie Minieră din Marea Britanie, cercetător care a făcut descoperiri importante despre natura gazelor şi efectele acestora asupra corpului uman. Acesta a arătat, printre altele, că hidrogenul sulfurat este de cinci ori mai mortal decât monoxidul de carbon. Depozitul de gaze de şist ar asigura României independenţă energetică pentru un deceniu Marian Rizea a lăsat să se înţeleagă că procentul de hidrogen sulfurat din depozitele de gaze de şist este ascuns opiniei publice, tocmai pentru că acesta este suficient de mare, iar riscul producerii unei explozii catastrofale în Marea Neagră, există cu adevărat. Acesta a precizat că depozitele de gaze de şist din Marea Neagră se situează în jurul valorii de 40, până la 60 de miliarde de metri cubi. Specialistul a adăugat că ţara noastră, în condiţiile economiei actuale, are nevoie de circa 10 miliarde de metri cubi, anual, pentru a nu fi nevoită să importe, menţionând, totodată, că în perioada de maximă industrializare, mai exact în anul 1974, statul român a consumat 32 – 34 de miliarde de metri cubi de gaz.

    “Rezervele identificate în Marea Neagră ar ajunge pentru câţiva ani, nu mai mult de zece, astfel încât nu se justifică angajarea României în proiecte atât de riscante”, a declarat profesorul Marian Rizea.

    Nu se ştie cum, dar este lucru dovedit că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai ales către sfârşitul său, inginerii şi geologii germani ajunseseră să posede hărţi cu perimetrele gazelor de şist din Moldova şi Dobrogea. În zona Costineşti-Tuzla şi între Vama Veche şi Duranculak, în Bulgaria, au existat chiar colonii de ingineri şi tehnicieni nemţi, militari şi civili, care prin 1943-44 sondau şi cartografiau locul. După război, aceste hărţi au ajuns la americani, nu la ruşi, iar după 1970 s-a legat o prietenie deosebită între Ceauşescu şi preşedinţii Statelor Unite, respectiv Richard Nixon, Gerald Ford şi James Earl Carter.
    Proiectul secret „Zebra” abandonat în urma cutremurului din 1977.

    RăspundețiȘtergere
  5. În contextul prezentat, Nicolae Ceauşescu a primit de la americani hărţile şi specialiştii necesari pentru configurarea în secret a extracţiei gazelor de şist în parteneriat româno-american. Dacă petrolul nu era o problemă la vremea respectivă, gazele naturale clasice autohtone, necesare pentru o industrie chimică supradimensionată, erau insuficiente. Ruşii ne exportau gaz metan puţin şi scump, pentru că nu vedeau cu ochi buni independenţa noastră economică. Atunci s-a ajuns la un plan de extragere, împreună cu americanii, a gazelor de şist, proiect ce a primit numele de cod „Zebra”. În martie 1977 a intervenit însă cutremurul, iar de atunci, Ceauşescu, sfătuit de specialişti, a abandonat ideea exploatării gazelor de şist, pentru că poate influenţa mişcarea telurică, în special în zonele unde plăcile tectonice produc periodic seisme, cum este cazul Vrancei.
    Fracturarea hidraulică poate produce cutremure



    Pericolele acestui procedeu.


    – riscul de explozii şi deflagraţii pe o rază de mii de kilometri pătrați de la locul extragerii. Pot fi afectate, practic, judeţe întregi;
    – riscul grav de poluare a apelor din pânza freatică şi râuri cu substanţele chimice conţinute de lichidul injectat în structura geologică, substanţe care au drept scop „înmuierea” rocilor;
    – risc de provocare a unor cutremure de suprafaţă de până la 6 grade pe Richter, foarte periculoase, şi de influenţare a declanşării unor seisme în faliile predispuse unor asemenea fenomene, cum este zona Vrancea.
    Conform studiilor de până acum, în subsolul României ar exista 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, care ne-ar ajunge pentru 100 de ani.

    Colonel (r) Marian Rizea (SRI): “Ceauseascu a vrut sa exploateze gazele de sist, dar a fost speriat de cutremure”

    Colonel (r) Marian Rizea (SRI) : “Exploatarea gazelor de sist, pericol pentru un accident de proportiile celui de la Fukushima”

    Întrebarea e logică: cum de ştiu americanii unde să foreze după gaze de şist în România? Adică, au mers exact în Vaslui, exact în Pungeşti şi au concesionat o parcelă anume, nu altceva… Cum? Exactitatea aceasta are o poveste halucinantă, relatată de prof. univ. dr. inginer petrolist Marian Rizea (foto dreapta), colonel (r) pe probleme de contrainformaţii economice. “Nu se ştie cum, dar este lucru dovedit că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales către sfârşitul său, inginerii şi geologii germani ajunseseră să posede hărţi cu perimetrele gazelor de şist din Moldova şi Dobrogea. În zona Costineşti-Tuzla şi între Vama Veche şi Duranculak, în Bulgaria, au existat chiar colonii de ingineri şi tehnicieni nemţi, militari şi civili, care prin 1943-44 sondau şi cartografiau locul”, ne-a explicat Rizea (foto). După război, aceste hărţi au ajuns la americani, nu la ruşi, iar după 1970 s-a legat o prietenie deosebită între Ceauşescu şi preşedinţii Statele Unite, respectiv Richard Nixon, Gerald Ford şi James Earl Carter.

    Proiectul secret se numea «Zebra»

    În acest context, Ceauşescu a primit de la americani hărţile şi specialiştii necesari pentru configurarea în secret a extracţiei gazelor de şist în parteneriat româno- american. “Dacă petrolul nu era o problemă la vremea respectivă, gazele naturale clasice autohtone, necesare pentru o industrie chimică supradimensionată, erau insuficiente. Ruşii ne exportau gaz metan puţin şi scump, pentru că nu vedeau cu ochi buni independenţa noastră economică. Atunci s-a ajuns la un plan de extragere, împreună cu americanii, a gazelor de şist, proiect ce a primit numele de cod «Zebra». În martie 1977 a intervenit însă cutremurul, iar de atunci, Ceauşescu, sfătuit de specialişti, a abandonat ideea exploatării gazelor de şist, pentru că poate influenţa mişcarea telurică, în special în zonele unde plăcile tectonice produc periodic seisme, cum este cazul Vrancei”, ne-a explicat Marian Rizea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fracturarea hidraulică poate produce cutremure

    Conform prof. univ. ing. dr. Marian Rizea, exploatarea gazelor de şist, care sunt gaze naturale din interirul unor pietre, se face prin fracturare hidraulică, care înseamnă ruperea rocilor pentru eliberarea gazului, prin intermediul unui jet puternic de lichid.

    Pericolele acestui procedeu sunt:

    riscul de explozii şi deflagraţii pe o rază de mii de kilometri de la locul extragerii. Pot fi afectate, practic, judeţe întregi;
    riscul grav de poluare a apelor din pânza freatică şi râuri cu substanţele chimice conţinute de lichidul injectat în structura geologică, substanţe care au drept scop “înmuierea” rocilor.
    risc de provocare a unor cutremure de suprafaţă de până la 6 grade pe Richter, foarte periculoase, şi de influenţare a declanşării unor seisme în faliile predispuse unor asemenea fenomene, cum este zona Vrancea.

    Colonel (r) Marian Rizea – Schimbarea din 1989 : implicari masonice si oculte. Veteranii SRI-ului incep sa faca lumina…

    Va rugam sa cititi cu cea mai mare atentie ce spune dl colonel Rizea, multe dintre aceste documente au fost tinute la secret ani de zile. Dl colonel Rizea, din cauza atitudinii deranjante pe care o are, a primit numeroase amenintari in ultima perioada ( unele mai cu perdea, altele direct pe fata ). In Romania, stat condus de grupari mafioto-masonice, a devenit o moda ca ofiterii serviciilor secrete sa pateasca “accidente”. Mafiotii care au ajuns la conducere in Romania, la cat de inconstienti sunt, zbiara pe toate drumurile : ” Noi controlam serviciile secrete “. Voi controlati serviciile de informatii, serviciile secrete habar n-aveti ce sunt si din cine sunt compuse. Noi va dam doar doua nume : Sfintii Parinti Ilie Cleopa de la Sihastria si Arsenie Boca. Actualii masoni care au impanzit SRI-ul, au incercat sa-si bage nasul acolo unde nu le fierbe oala si sa faca lumina asupra acestor servicii secrete romanesti, s-au inspaimantat atat de tare de ce au aflat, au primit niste rapoarte atat de socante, ca unii dintre ei au fost la un pas sa se interneze la psihiatrie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cazul Bucegi si serviciile secrete romanesti ( nu de informatii )

    Israelienii, inainte sa ajunga in Romania, primiseara niste rapoarte : ” Stati cat mai departe de anumite zone muntoase din Romania, pentru ca nimeni nu stie cu exactitate ce se petrece acolo. Nu va aventurati aiurea pe munti.” Bineinteles, israelienii au luat tot in gluma : ” Sunt basme, nimeni nu ne poate convinge pe noi ca muntii romanesti ascund pustnici cu varste de peste 450 de ani. Povesti de adormit copiii…”. Imediat dupa ce s-au prabusit elicopterele lor in Bucegi, soldatii romani au fost pusi sa care ramasitele la zeci de kilometri distanta, atat de mare era groaza ! Soldatii romani care au participat in noaptea respectiva la atrenament, sub amenintarea cu moartea, au fost pusi sa jure ca nu vor dezvalui nimanui ce au vazut acolo. Totusi, unele informatii au iesit la suprafata : elicopterele au loc foc din senin, sus pe crestele muntilor au fost vazut niste forma umane, scaldate intr-o lumina alba, care priveau cu cea mai mare atentie ce se intampla. La cateva minute dupa accident a inceput un vant groaznic, copacii erau culcati la pamant, cu toate ca cerul era perfect senin. Nu este o intamplare ca toti Sfintii Parinti ai Ortodoxiei din Romania, isi gaseau adapost sus pe munti, tocmai in aceste zone vizate de israelieni, rusi, americani, si alte servicii secrete straine. In urma cu cativa ani, daca va aduceti dvs aminte, mai multi monahi au relatat ca s-au intalnit personal cu Sfantul Arsenie Boca, asa ca noi nu bagam mana in foc ca a murit cu adevarat. In documentarul ” Pustnicii nevazuti ai Romaniei “, realizat de Antena 3, se spune la un moment dat : ” Pustnicii se arata anumitor oameni…”. Poate că nu aş fi scris aceste rânduri dacă dispariţia marelui regizor Sergiu NICOLAESCU nu ar fi stârnit atâtea patimi şi atâta încrâncenare… Scenele prezentate de acest eveniment, pe mai toate posturile de televiziune, nu fac cu nimic cinste neamului românesc, sau poate chiar asta s-a dorit… Plecarea dintre noi a distinsului artist, lasă fără răspuns multe dintre întrebările puse în legătură cu decembrie 1989.

    RăspundețiȘtergere
  8. Personal, am un mare regret că nu am reuşit sa-l conving pe acesta să fie de acord să facă publice şi astfel să legifereze pentru posteritate rapoartele comisiilor parlamentare de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989. Primisem prin 1997, pe vremea când eram şeful SJI Dâmboviţa a SRI, de la regretatul general de divizie în retragere domnul Victor ISĂCEANU (Col (r). dr. in istorie Alexandru MANAFU i-a dedicat volumul ” Un secol de viata”), participant la Marea Unire din 1918, combatant în al II-lea Război Mondial, fost şef al Biroului II al MStM, aflat în proximitatea decizională a mareşalului ANTONESCU, mai multe hârtii, dosare şi însemnări, printre care şi xerocopiile celor două Rapoarte, cu rugămintea de a le păstra… Îmi spusese că vorbise cu o înaltă personaliate a Bisericii Ortodoxe Române şi că aceste Rapoarte, trecute formal prin Parlament, nu fuseseră adoptate ca documente oficiale şi că se doreşte a fi uitate…
    Nu am rezistat tentaţiei şi în afara celor prezentate la tv (la vremea respectiva) din şedinţele Parlamentului, am studiat cele două Rapoarte. Multe lucruri le ştiam, le trăisem şi aveam o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplase, dar doream ca împreună cu alţi colegi si persoane care au fost “pe baricade” in acele zile, să comentăm, să adnotăm şi să completam cele prezentate, pentru a le publica intr-o carte, dar eforturile au fost zadarnice. Am prezentat cele două volume unor foşti colegi (cadre didactice de marcă printre care şi distinsul prof.univ.dr. Cristian TRONCOTĂ, renumit istoric contemporan) de la Academia Naţională de Informaţii cu speranţa că documentele respective vor vedea lumina tiparului, pentru ca generaţiile viitoare şi istoricii să poată, pe baza câtor mai multe surse, să judece şi să tragă concluziile cele mai pertinente despre un moment de cotitură (întorsătură) din istoria neamului românesc.
    După ani de tergiversări, în care cei mai mulţi dintre colegi doreau să facă una-două copii, m-am decis să transcriu şi să aranjez în pagină (cu preţiosul sprijin a unei persoane care a urmat cursurile masteratului la A.N.I.) cele două Rapoarte pentru a le publica într-o carte-document, format A5 (cca. 1000 pagini).
    Am încercat, în urmă cu câţiva ani, prin intermediul unor distinşi parlamentari prahoveni, cunoştinţe şi prieteni, în mai multe rânduri, să ajung la domnul senator Sergiu NICOLAESCU pentru a-l convinge să facă publice, ca documente oficiale ale statului român, volumul I şi II. Mi s-a transmis că este de acord, fără publicarea volumului al II-lea, “OPINII SEPARATE” coordonat de senatorul Valentin GABRIELESCU. Apoi, fără a mi se da alte explicaţii, mai mulţi “oameni de bine” (unii cu nume sonore ) m-au sfătuit “să stau în banca mea …”
    Recent, m-am consultat cu un distins general de informaţii, printre puţinii care au avut curajul să publice cu acurateţe şi în cunoştinţă de cauză, anumite aspecte sensibile despre decembrie 1989 şi am convenit ca înainte să aranjăm cele două Rapoarte într-o carte, să “le dau drumul pe net”, cu speranţa că acestea vor fi citite de cât mai mulţi cetăţeni şi poate şi de anumite entităţi interesate ale statului român.

    RăspundețiȘtergere
  9. RMGC a scos deja din țară o cantitate uriașă de minereu aurifer

    Vicepreședintele Comisiei pentru Roșia Montană și expert minier susține că RMGC a dus în Canada și Australia 142.000 de tone de material aurifer din Munții Apuseni • Reprezentanții companiei canadiene infirmă cifrele, însă nu neagă trimiterea minereurilor în afara granițelor • Livrarea a început cu mulți ani în urmă și a atins apogeul în timpul guvernării Boc • Autoritățile române au știut permanent de exploatarea zăcămintelor, însă totul s-a desfășurat în secret • Cele 142.000 de tone de material aurifer ar putea conține peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint • Reprezentanții RMGC au confirmat, totodată, existența altor 46 de metale grele în Munții Apuseni Senatorul Haralambie Vochițoiu, vicepreședinte al Comisiei pentru Roșia Montană și, totodată, inginer minier, a făcut mai multe dezvăluiri uluitoare. Acesta a declarat că, până în mandatul lui Emil Boc inclusiv, 142.000 de tone de material aurifer de la Roșia Montană au fost scoase din țară de către RMGC, sub pretextul unor analize efectuate în Australia și Canada. RMGC nu neagă, însă susține că ar fi vorba de cantități „incomparabil mai mici”, iar deputatul Florin Iordache, membru și el în comisie, l-a contrazis pe senatorul Vochițoiu, spunând că ar fi fost vorba doar de 140 de tone. În schimb, vicepreședintele Comisiei speciale susține că aurul luat de canadieni a fost extras, sub pretextul explorării, inclusiv din filonul roman, mult mai bogat în aur și că avem de-a face, de fapt, cu o exploatare mascată. La cantitatea medie de 1,4 grame de aur la o tonă de steril, cât susțin cei de la RMGC că ar fi concentrația de aur, calculul arată că Gabriel Resources a scos până acum 200 de kilograme de aur și 600 kilograme de argint. Însă, ținând contul de declarațiile senatorului Vochițoiu, conform cărora s-a exploatat minereu steril din filonul roman, unde concentrația de aur este de 7,8-8,2 grame/tonă, RMGC a scos din țară peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint, fără să cedeze statului român nimic. În cursul vizitei de la Roșia Montantă, pe care parlamentarii din Comisia specială au făcut-o săptămâna trecută, o directoare de la RMGC a făcut, fără să vrea, o dezvăluire uluitoare, care, inițial, a trecut neobservată, dar a fost însă bine speculată de vicepreședintele Harlambie Vochițoiu, în principal datorită profesiei pe care acesta o are, respectiv expert minier. Directoarea a susținut că RMGC a scos din țară, pentru analize, o cantitate impresionantă de material aurifer. Pe planșele pe care reprezentanții Gold Corporation le-au arătat parlamentarilor, senatorul Vochițoiu a constatat că este vorba de 142.000 de tone de material steril, scoase din România, însă informațiile au fost până acum ținute la secret de canadieni. Grosul ar fi plecat din țară până în 2012.

    RăspundețiȘtergere
  10. „Cifrele astea au fost scrise pe o planșă, care ni s-a arătat acolo. Numai că ei nu știau că au un inginer minier în față. Ne-au spus că au făcut zeci de mii de forări și atunci i-am întrebat: «Da, ați consumat mulți bani, foraje, de la suprafață până la 500 de metri, după aceea ați avut de lucru și în subteran», pentru că ei au luat și din subteran să facă probe. «Da, foarte multe, am lucrat mult, de atâția ani, vă dați seama». Zic: «Și unde ați dus probele astea?» Zice: «În Canada, în Australia». Zic: «Și cam cât așa?». «142.000 de tone. Și cu concentrație medie de 1,4 grame de aur, așa». Unde, cum, cine garantează că rezultatul probelor este ăla care ni se spune? Și atunci deja femeia săraca și-a dat seama, e o doamnă directoare, geolog (Cecilia Szentesy, n.red), care, eu sunt convins că nu are nicio treabă cu chestiunea asta, a zis: «Domne, am lucrat cu institute recunoscute internațional», dar, zice, «a fost foarte scump vaporul, vă dați seama că n-am câștigat nimic, n-a câștigat compania mare lucru». Ei au zis că au scos în baza licenței de explorare. Ei zic că astea sunt probe. Ei de-aia au și tăcut așa 17 ani. Ei mai explorau încă vreo 20 și terminau zăcământul. Eu asta nu înțelegeam, cum o companie privată bagă atâția bani într-o chestie incertă?! Să stai 17 ani să tot bagi bani, de undeva trebuia să vină. Bun, la un moment dat s-a zis că speculează pe bursă, dar cât să speculezi și pe bursă, te mai duci și în jos, și în sus. Apoi am înțeles. Cum să lași să plece sute de mii de tone de zăcământ cu aur în Canada sau Australia, fără să știi unde?”, a declarat, pentru ZIUAnews, senatorul Vochițoiu.

    RMGC neagă, dar nu prea

    Cătălin Hossu, persoana responsabilă de comunicare a celor de la RMGC, a susținut că cifrele prezentate de senatorul Vochițoiu nu sunt reale, însă nu a negat faptul că s-a scos material aurifer de la Roșia Montană: „Infirmăm cifrele avansate. Precizăm că mostrele de rocă necesare testelor metalurgice, trimise la un laborator în Australia, au fost incomparabil mai mici”.
    Vicepreședintele Comisiei pentru Roșia Montană a fost contrazis și de colegul său, deputatul Florin Iordache, care a susținut că este posibil ca senatorul să fi înțeles greșit, și „a greșit la câteva zerouri”, fiind vorba, de fapt, de 140-150 de tone. „Ca să ia 150.000 de tone, ar fi trebuit să ia licența de exploatare”, a adăugat acesta. Însă tot despre o exploatare, una mascată, ce-i drept, a vorbit și Haralambie Vochițoiu, care și-a argumentat dezvăluirile nu pe apartenența sa politică, ci a vorbit prin prisma profesiei sale, de inginer minier, a calității de senator și vicepreședinte al Comisiei pentru Roșia Montană: “Vă dați seama că eu când văd pe o planșă cifre de exploatare le înțeleg foarte bine, știu să le citesc și nu mă încurc la zerouri.”

    Scoaterea minereurilor, cu aprobarea statului

    „Absolut tot programul de cercetare geologică, desfășurat sub licența de explorare sau sub cea de exploatare, a fost desfășurat cu respectarea în totalitate a legislației și sub stricta supraveghere a autorităților române competente”, a mai spus Cătălin Hossu. Practic, scoaterea celor 142.000 de tone de material steril a fost făcută cu aprobarea statului, lucru afirmat și de senatorul Vochițoiu. Totodată, acesta a făcut referire la cele 500 de note informative ale Serviciului Român de Informații, despre care spune că este posibil să fie legate și de acest aspect. Însă rămân multe întrebări legate de tranportarea minereurilor: „Să vedem vaporul, ce număr de vapor, care cursă, să vedem documentele vamale. Până acum nu știu de ce nu a pus nimeni aceste întrebări”, ne-a declarat senatorul Vochițoiu.

    RăspundețiȘtergere
  11. 48 de metale grele, la Roșia Montană

    O altă dezvăluire făcută, în exclusivitate pentru ZIUAnews, de vicepreședintele Comisiei speciale este aceea că reprezentanții RMGC au confirmat existența a 48 de metale grele în Munții Apuseni. „Când am ajuns acolo, primul lucru a fost să ne arate stația de epurare a apelor. O apă ieșea din mină, deci din exploatare, și de culoarea roșie, e adevărat, dar așa îi și zice, Roșia Montană, că, dintotdeauna, culoarea e roșie. Și ne-au arătat cum vine apa aia roșie. Prelucrând-o, scoteau o apă din care a și băut în fața noastră un alt domn director un pahar de apă. Zic: «Domne, apa asta e din mină, da? Deci spală zăcământul?!». «Da, Da, din zăcământ». Zic: «Uite ce stație inteligentă aveți, foarte performantă, atâtea metale grele să scoată din apă, să poți să bei matale». «Da, domne, 48 de metale grele, vă dați seama?»”, ne-a dezvăluit senatorul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zona romineasca a marii Negre e singura care se preteaza la extragerea gazelor si titeiului fiind cea mai putin adinca nu ajunge la hidrogenul sulfurat ,dovada e fauna marina care nu exista in restul marii Negre.Cit despre Rosia Montana mineralele rare sint mai valoroase decit aurul si argintul,inclusiv sterilul vechi,metale rare care se mai gasesc doar in China deocamdata-craciun

    RăspundețiȘtergere
  13. Un rift care strabate Kenya in Africa, a rupt o autostrada .Cu o crapatura in pamint foarte adinca si lata de peste 10 metri face parte dintr-un Rift care merge pe aproape 10 000 km din Siria,Israel pe marginea de est a Africii pina in Mozambic si face parte din noile miscari tectonice ale Pamintului care vor rupe Africa in citeva bucati si vor forma din nou o mare in Sahara.Cred ca asta era viziunea cu masinile care intra sub crapatura uni pod doamna Maria-craciun

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonimule care ai postat mesajele de mai sus, DA, Romania a fost si este victima Ocultei Mondiale. Ne-au ingenunchiat si ne-au luat o gramada din ce era al nostru. Pacat ca romanii nu vad ce reprezinta cei la care se inchina ascultand obedienti tot ce ni se serveste din afara prin organismele internationale la care am aderat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Patria sabotată: România nu-și poate exploata resursele de telur, un metal rar pe care doar Suedia îl mai deține în Europa

      http://www.justitiarul.ro/18623-2/

      Ștergere
  15. Multumiri cu multa stima pentru persoana care a readus la lumina o parte din adevarurile pe care poporul roman are tot dreptul si trebuie sa le cunoasca. Unii si-au amintit de ele , altii fac cunostinta cu ele acum , dar , in final, ele au darul sa destepte sau sa redestepte constiinta neamului nostru care sta de prea multa vreme in adormire ... Si , nu in ultimul rand ,multumiri administratorului blogului care a inteles ca este bine si oportun sa le posteze ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari pentru informatiile pretioase! Cate mai sunt de stiut dar noi astia mici de un de sa le stim ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Pai de aceea a vazut d-na Maria dezastrul de la Constanta , probabil de la vreo explozie ce va fi in Marea Neagra.

    RăspundețiȘtergere
  18. Asta ar trebui sa citim in presa zilnic, nu despre pitipoance si natarai , despre barfe si balast informational . Realitatea ni se tine ascunsa si rar este cate unul care infrunta sistemul .
    Felicitari cui a postat articolul .

    RăspundețiȘtergere