duminică, 17 martie 2024

CUM SA POSTIM IN POSTUL MARE, IN POSTUL SFINTELOR PASTI !


                                               Dragii mei, 

A inceput sfantul si marele Post al Sfintelor Pasti.

Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 18 Martie 2024.

Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare. Tinand seama ca el aminteste si de postul celor 40 de zile tinute de Hristos inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit si numele de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Cunoastem cu totii faptul ca ,in oranduirea Sfintei Biserici , Postul mare dureaza 40 de zile in care trebuie sa ne abtinem de la anumite alimente precum sunt:

                 -carne,lapte , branza ,oua.

Pe de alta parte, pe la manastiri se interzice si uleiul si vinul.

Dar acum, cu voia voastra dragii mei si prin experienta pe care am acumulat-o de-a lungul anilor de cand traiesc atatea Minuni, as indrazni a spune ca adevaratul post si binefacator pentru sufletul nostru, este iubirea fata de Aproapele nostru, mila,ajutorul pe care sa-l daruim din toata inima celor necajiti, abtinerea de a vorbi pe cineva de rau,de a-l barfi sau de a-i face rau.Iar daca vom fi respectat cu sfintenie toate acestea, dupa puterea noastra, dupa cum ne permite sanatatea trupeasca, putem sa postim si de la alimentele oprite de Sfanta Biserica in aceasta perioada a postului mare.

.
De am manca numai pietre sau sa nu mancam nimic in aceasta perioada, postul fara iubire,fara mila si fara Rugaciune nu are nicio valoare in Fata Lui Dumnezeu si a Maicii Domnului.Dimpotriva, ne atragem si mai multe pacate.
Asadar dragilor, cand ne gandim la POSTUL SFINTELOR PASTI,sa ne gandim mai intai cum sa devenim mai buni,mai iertatori,mai milostivi,mai intariti in Credinta si-n iubire fata de Dumnezeu si fata de Maicuta Domnului cu Sfintii Sai,fata de Aproapele nostru.  Si cand spun Aproapele nostru, nu spun numai de cei de langa noi, de cei dragi noua, de cei cunoscuti noua.Nu! Ci ma refer si la cei straini care sunt la mare necaz si la mare suferinta ,si care nu au niciun ajutor si nicio mila de la nimeni.
Acestia din urma sunt Aproapele nostru ,si pe care trebuie sa-i iubim ca pe noi insine.
Abtinerea de la anumite alimente,sunt foarte benefice trupului nostru care se mai revigoreaza.Dar aceasta abtinere de la anume alimente,combinate cu bunatatea,cu mila si Credinta, vindeca si trupul si sufletul.
Cine este sanatos si doreste ca sa posteasca si de la alimente,este minunat  si-i va aduce multa bucurie si implinire sufleteasca.
Cine are probleme de sanatate si are nevoie de o alimentatie sanatoasa, poate sa nu posteasca de la alimetele oprite de Sfanta Biserica in acest mare si sfant post al Sfintelor Pasti.
In schimba insa,sa incerce sa fie un om mai bun, mai milostiv,mai credincios si mai iubitor.
Dragii mei, Sfantul si marele Post al Sfintelor Pasti, nu este deloc ceva rau si infricosator,cum incearca unii prea zelosi sa spuna ca vaiii,daca nu postim de alimente vom merge in iad.Nu e nimic adevarat!
POSTUL inseamna bunatate, vorbe frumoase si adevarate, inseamna mila si multa milostenie, mai inseamna multa Rugaciune cu ale noastre cuvinte rupte din inima noastra. Inseamna ca sa ne caim, sa ne para rau daca am pacatuit si am suparat pe cineva cu ceva si sa ne impacam cu acea sau acele persoane carora le-am facut un cat de mic rau.
.
Toate acestea inseamna Sfantul Post al Sfintelor Pasti,nu numai abtinerea de la anume alimente.
Cine poate sa se abtina de la aceste alimente si-i permite si sanatatea,poate s-o faca cu mare bucurie,dar sa se abtina si de la rautati.
Asadar dragilor,sa postim mai intai de la rautati,de la cuvinte grele si jignitoare, sa urmam bunatatea,mila si iubirea, si astfel vom fi bucurosi si fericiti ca sa ne putem impartasi in Saptamana Patimirilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos ,cu Prea Scump si cu Prea Sfant Trup si Sangele Sau,Caruia I se cuvine toata cinstea,inchinarea si slava, precum si Maicii Sale si a noastra a tuturor Pururea Prea Curata Fecioara Maria,Amin!
Cu dragoste,Maria.
P.S.
Sa nu uitam dragii mei, nici anul acesta pe cei care asteapta cu multa iubire si cu multa dragoste "Iepurasul", indiferent ca sunt copii,oameni neputinciosi sau batrani.
Iata ce am realizat impreuna, de Sfintele Pasti 2023 :
.
                                                            Cu mult drag, Maria.

2 comentarii:

  1. Guse-Iohannis cel mai detestat om politic din istoria Romaniei-
    Acum dupa candidatura la Nato luat la critici dure si de Germania , Marea Britanie si tot occidentul-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea demontata din piata centrala si ascunsa in interiorul cetatii Oradea sa nu
    fie vazuta ca si la Sibiu statuia lui Avram Iancu facuta din donatiile sibienilor ascunsa intr-o unitate militara din opozitia lui Iohannis de a o monta pe domeniul public .

    De fapt in 10 ani de presedinte al Romaniei Iohannis nu a fost niciodata la Tebea unde e inmormintat Avram Iancu prefectul legiuni Aurum Gemina de la 1848 si unde Regii si regina Maria mergeau obligator cu romanii si chiar plantau stejari-Goruni numiti dupa graiul moților si unde e inmormintat si Budeanu prefectul sau asasinat de Hun-guri in 1849 dupa ce acesta in 1848 i-i învinsese in doua batali printre care si cea de la Abrud.
    Si unde a fost si Mihai Viteazul la Gorunul lui Horea care are peste o jumatate de mileniu -craciun.

    RăspundețiȘtergere