Dragii mei,
Si tot în timp ce scriam aici, văd in spatele meu ca şi cum aş fi avut încă un ochi la ceafa, vad dragii mei pe cei 40 de SFINȚI MUCENICI.
9 MARTIE 2024 !
Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.
Mucenici
Si tot în timp ce scriam aici, văd in spatele meu ca şi cum aş fi avut încă un ochi la ceafa, vad dragii mei pe cei 40 de SFINȚI MUCENICI.
9 MARTIE 2024 !
CEI 40 de SFINŢI MUCENICI.
Dar în următoarea clipă ,văd din nou pe Sfinţii Mucenici, dar nu asa ca in Sfanta Icoana, ci fiecare Sfânt era ghemuit cu trupul în câte un ghiveci de floare albastră.
Doar capul li se vedea la fiecare Mucenic al Lui Hristos, din fiecare ghiveci cu flori albastre.
La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. .... de Mucenici a fost dictat de acestia atunci cand erau in lac Sfantului Meletie, ...
SFANTA ICOANA cu cei 40 de Sfinti Mucenici, era acum plina de ghivece de flori in care se odihneau cei 40 de Sfinţi Mucenici.
Sa ne rugam si noi fratilor, celor 40 Sfinti Mucenici, pentru ca sa ducă Ei Rugaciunea noastră la Mântuitorul Hristos si sa mântuiasca sufletele noastre.AMIN !
Cu dragoste , Maria .
Cu dragoste , Maria .
1 Martie 2015, ora 22,45 !
Dragii mei,
În această seară târzie, în timp ce citeam dintr-o Cărticică de Rugaciuni, aud dragii glasuri multe care veneau din Cer si de peste tot.
Glasurile strigau ,implorau aşa :
Glasurile strigau ,implorau aşa :
"Iisuse miluieşte-mă !
Iisuse Hristoase , miluieşte-mă !
Miluieşte-mă Iisuse , căci toate câte sunt, ale Tale sunt.
Doamne miluieste, Doamne miluieste !
Şi aud dragii mei, alte doua glasuri distincte intre ele, care au intervenit si spuneau aşa :
"Aşternutul piciorului !
"Aşternutul piciorului !
Apoi altul întreabă :
Cum aşternutul picioarelor ?
Iar răspunsul veni prompt :
Stai aşa !
Clipă în care dragii mei, văd un platou cu Mucenici (Opturi ),
frumosi rumeniţi, iar o mână rupe din Mucenici si duce la gură, mănâncă.
Aşa arătau Mucenicii, ca în poza de mai sus.
Dragilor, sa ne rugam şi noi la Iisus Hristos Domnul si Dumnezeul nostru, sa-L implorăm ca să ne miluiască si sa ne mântuiască.
Să punem si noi asternut picioarelor Lui, inima şi sufletul nostru si să spălăm Picioarele Sale ,cu lacrimile noastre de pocăinţă.
Am adus aici dragii mei, un material despre Viaţa celor 40 de Sfinţi Mucenici care si-au dat Viaţa lor, pentru Iubirea de Hristos, Domnul şi Dumnezeul nostru.
Cu dragoste, Maria.
P.S.Cine au fost cei 40 de credincioși ,
sărbătoriți pe 9 martie!
Sfintii 40 de Mucenici :
Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.
Martirajul celor 40 de soldati crestini - Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie - semnifica daruirea totala fata de Hristos.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte.
In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.
Patruzeci sau patruzeci si patru?
Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.
Mucenici
Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.
La unii si a celor 40 de pahare cu vin dar si mucenici bine rumeniti
RăspundețiȘtergerela ultimii visez si eu aflat in cura de slabire-craciun.
Chiar acum parca primesc de vreo 10 minute bune o mireasma puternica de mucenici moi moldovenesi de parca ar fi linga mine, dar ma rezum la Ceai verde pentru slabit fara zahar-craciun.
RăspundețiȘtergere