vineri, 22 martie 2024

ÎN FIECARE SAMBATA DIN POSTUL SFINTELOR PASTI, SFANTA BISERICA ÎI POMENESTE PE CEI PLECATI DINTRE NOI !

                                               

                                                                Dragii mei, 


.
Este bine ca in acest sfant si Mare Post al Sfintelor Pasti, sa mergem la Sfanta Biserica si sa aducem o mica jertfa pentru sufletele celor dragi ,care nu mai sunt printre noi.
Dar, iata ce ar trebui sa facem mai concret:

Pomenirea generală a morților în fiecare sâmbătă din Postul Mare se înscrie în atmosfera specifică acestei perioade de pregătire pentru întâmpinarea după cuviință a Învierii Domnului, când credincioșii se ocupă mai mult de sufletele lor. De aceea, este firesc să se gândească și la sufletele celor răposați, ajutându-i cu rugăciunea și cu milostenia.

Conform rânduielii și tradiției respectate de Biserica Ortodoxă, ziua săptămânală de pomenire a morților este sâmbăta. În această zi, la unele slujbe din cadrul celor Șapte Laude, ca și în unele cărți de cult, există cântări și rugăciuni anume alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.

Cât privește pomenirea morților în Postul Mare, slujbele au loc în sâmbetele acestei perioade. Conform rânduielilor tipiconale din Triod (cartea de cult specifică acestei perioade) și structurii slujbelor din aceste sâmbete, numai sâmbetele a doua, a treia și a patra sunt socotite ca zile de pomenire generală a morților, celelalte sâmbete din Postul Mare (prima, a cincea, a șasea și a șaptea) sunt consacrate pomenirii altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.

Așa, de exemplu, în prima sâmbătă se face pomenirea Sfântului Teodor Tiron, pentru faptul că el a salvat pe creștini de la închinarea la idoli prin folosirea grâului fiert, pomenirea calendaristică a sfântului având loc în ziua de 17 februarie. Sâmbăta a cincea este consacrată cinstirii speciale a Maicii Domnului, prin slujba Deniei Acatistului Buneivestiri, iar a șasea sâmbătă face pomenire de învierea de către Mântuitorul Hristos a lui Lazăr cel mort de patru zile, înainte de Pătimiri, ca o încredințare a Învierii Sale și a celei de obște, dreptul Lazăr fiind pomenit calendaristic la 6 octombrie. Sâmbăta a șasea amintește de punerea și șederea în mormânt a Mântuitorului Hristos.

În practică, în toate sâmbetele din Postul Mare se fac pomeniri generale ale morților, cu excepția celei de a șaptea, credincioșii având obiceiul sărindarelor, adică al pomenirii morților pe perioada de 40 de zile cât durează postul, urmând ca încheierea acestor pomeniri să se facă nu sâmbăta, ci în Joia Patimilor, când în biserici săvârșim Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Până nu de mult, toate sâmbetele din Postul Mare erau trecute și în calendar ca zile de „pomenire a morților”. Din punct de vedere liturgic și tipiconal, sunt îndreptățite la această denumire numai sâmbetele a doua, a treia și a patra. Practica de parohie arată însă că pomenirea morților și în celelalte sâmbete este aproape îndătinată.

Pomenirea generală a morților în fiecare sâmbătă din Postul Mare nu este un lucru rău, deși nu este prevăzut de tipic, și ea se înscrie în atmosfera specifică acestei perioade de pregătire pentru întâmpinarea după cuviință a Învierii Domnului, când credincioșii se ocupă mai mult de sufletele lor. De aceea, este firesc să se gândească și la sufletele celor răposați, ajutându-i cu rugăciunea și cu milostenia.

De asemenea, parastasele din timpul Postului Mare se fac atât sâmbăta, cât și duminica, deoarece în aceste zile se săvârșește una dintre Liturghiile depline, fie a Sfântului Ioan Gură de Aur, fie a Sfântului Vasile cel Mare. Parastasul nu se face legat de Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, care se săvârșește în zilele săptămânii din post.

Faptul că nu toate sâmbetele din Postul Mare sunt menționate ca zile de pomenire a morților este un lucru corect, fără ca aceasta să împiedice săvârșirea slujbelor de pomenire generală a morților și în celelalte sâmbete, după cum nu poate nici obliga pe credincioși la practica de a pomeni pe morți în toate sâmbetele din Postul Mare.

(Pr. Prof. Dr. Nicolae D. NeculaTradiție și înnoire în slujirea liturgică, vol. I, Editura Episcopiei Dunării de Jos, Galați, 1996, pp. 281-283)

7 comentarii:

  1. aveti o prezicere ca Moscova va fi scaldata in sange
    s-a implinit azi din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Putin mai are de rezolvat o problema si se pare ca asta a fost semnalul sa se apuce de treaba. Unii o sa o ia pe bunda rau de tot.

      Ștergere
  2. Serviciile secrete americane spun ca ar fi avertizat Rusia de eminent unui atac
    Stat Islamic anunta acum si revendica atentatul
    Posibil a incercarea lui de a destabilizare Rusia-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atentatori de la Moscova aveau pasapoarte emise in Tadzhikistan-craciun.

      Ștergere
  3. Doamna Maria as dori sa știu dacă cei adormiți în Domnul știu cine le face pomeniri aici în lume

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim24 martie 2024 la 06:21 Da, cei dragi care nu mai sunt printre noi, vad cine pregateste toate si cui se imparte pentru sufletul lor.Iar ceea ce noi dam de pomana, ajunge acolo sus la cei dragi si chiar mananca,deoarece ,au trup ca in viata de pe pamant.O felie de paine daca o dam de pomana pentru sufletul cuiva drag, acolo sus,acea felie de paine ajunge pe masa unde stau toti cunoscutii si prietenii lui ,si mananca toti din acea felie de paine,se satura si nu se termina niciodata.Sa dam de pomana pentru sufletele celor dragi, ei asteapta acolo Sus.

      Ștergere
  4. Mulțumesc frumos pentru răspuns

    RăspundețiȘtergere