marți, 5 iunie 2018

A ÎNCEPUT SFANTUL POST, AL SFINTILOR APOSTOLI PETRU SI PAVEL !


                                                            Dragii mei,

A inceput POSTUL  SFINTILOR APOSTOLI  PETRU SI PAVEL.
Acest POST ţine de la 4 Iunie -28 Iunie 2018  !
Este bine ca sa-l tinem daca putem si daca ne permite sanatatea trupeasca.
Ne vom simti mai usori,mai increzatori in fortele noastre proprii, si nu in ultimul rand ,ne vom intari sufleteste,ne vom intari in Credinta.
Cine nu poate sa-l ţina, a spus Părintele ca sa faca o Cruce mare si sa mănânce ce-i da Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului.
Iar cei care reusesc sa tina Postul, tot Părintele ne-a spus ca trebuie sa faca doua Cruci: una pentru a multumi Domnului pentru toate bucatele,si o alta ,pentru ca POSTUL sa-i fie cu folos; sa-i aduca mantuirea Sufletului.
Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului,Amin.
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

     POSTUL  SFINTILOR  APOSTOLI  PETRU  SI PAVEL ! (4 - 28 iunie  2018 )






Biserica Ortodoxă sărbăto­rește în ziua 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Pentru rolul major pe care l-au avut acești Sfinți Apostoli ai Mântuitorului în răspândirea crești­nismului, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post.
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel amintește de pregătirea Sfinților Apostoli pentru primirea Sfântului Duh la Cincizecime, dar și de râvna cu care ei au slujit Biserica, ducând cuvântul Evangheliei până la marginile lumii.
Acest post este o practică veche a Bisericii, care datează din epoca primară. Despre el au vorbit Sfinții Atanasie cel Mare, Ambrozie al Milanului și Leon cel Mare.
Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.
Postului Sfinților Apostoli începe întotdeauna luni după Duminica Tuturor Sfinților şi este un post ușor. În fiecare sâmbătă și duminică a acestui post este dezlegare la pește, vin și ulei.
Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare arată că luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin. Dezlegarea la pește există și luni, marți și joi dacă atunci cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn și vin. Și în caz de hramul bisericii se oferă dezlegare la pește. Dacă însuși praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin și ulei.
Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Române, Postul Sfinţilor Apostoli poate varia între 28 de zile, atunci când Paştele cade pe 4 aprilie, până în situaţia în care poate fi desfiinţat, atunci când Paştele este prăznuit după data de 1 mai. În aceste situații, s-a hotărât ca postul să se ţină două sau trei zile înainte de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru şi Pavel. Anul acesta avem post pentru sărbătoarea Sfinţilor Apostoli în perioada 4-28 iunie.

2 comentarii:

  1. postul nu schimba naravurile-adevaratul post este cel de la ganduri vorbe si fapte DUMNEZEU SA NE AJUTE

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai am văzut la stiri ca nepoata Sorinei Pintea de 28 ani a fost găsită moartă in casă.D-zeu s-o ierte!Scriati cândva un articol despre inifialele S.P.Numai bine.

    RăspundețiȘtergere