vineri, 4 noiembrie 2022

MOSII DE TOAMNA ! POMENIREA MORTILOR PE 5 NOIEMBRIE 2022 !

                                        Dragii mei, 


Este bine ca in ziua de 5 noiembrie 2022,cand sunt MOSII de TOAMNA, să ne amintim de sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.
Sa mergem la Sfanta Biserica si sa-i pomenim, apoi, acasa sa impartim cate ceva de mâncare pentru sufletul lor.
 Sa dam de pomană celor săraci, celor flămânzi, si nu numai celor care sunt sătui si au de toate.

Mosii de toamna - Pomenirea mortilor !

Sambata 5 noiembrie 2022 Biserica a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.

De ce facem pomenire mortilor?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.

Pomenirea mortilor

In ziua de Mosi se savarseste Sfanta Liturghie

La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morti si le asaza sub Sfantul Agnet, rostind numele mortilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. In cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul Lui Hristos de pe Sfantul Disc.

Sambata, ziua de pomenire a mortilor

Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sambata si pentru ca aceasta zi premerge duminicii - ziua Invierii - numita si cea dintai zi a noii creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.

Mosii de toamna

In Biserica Ortodoxa, pe 5 noiembrie 2022 se face pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de toamna. E o zi de pomenire inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului (15 noiembrie). In aceasta sambata, ne rugam ca si cei adormiti intru Domnul sa primeasca harul pe care noi il dobandim la sarbatoarea Nasterii Domnului. Pe langa aceasta zi, mai avem sambata dinaintea Infricosatoarei Judecati si sambata Rusaliilor, ca zile randuite pentru pomenirea generala a celor adormiti in Domnul, cunoscute sub denumirea de Mosii de iarna si de vara.

"Mosii" inseamna neamul din care ne tragem, stramosii cei mai indepartati, toti cei dragi ai nostri, trecuti in "lumea de dincolo". Suntem datori sa ne rugam pentru cei adormiti in Domnul, dupa cum ne indeamna Sfantul Ioan Gura de Aur: "Sa ne rugam pentru cei morti, iar daca cel mort este pacatos, sa i se dezlege pacatele, iar daca este un drept, sa castige prinos de plata si sa mijloceasca la Dumnezeu pentru noi".

Biserica mijloceste pentru odihna si pentru iertarea pacatelor celor adormiti, exprimand prin aceasta dragostea pe care o are fata de ei. Slujbele de pomenire poarta numele de "parastas", cuvant din limba greaca, care inseamna "infatisare inaintea cuiva", "mijlocire". Astfel, prin aceasta slujba se mijloceste inaintea lui Dumnezeu pentru cei trecuti la cele vesnice.

Biserica a consacrat ziua sambetei, ca zi de pomenire a celor adormiti, pentru ca aceasta este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii lui Hristos.

Cel mai important lucru pentru cei adormiti este sa-i pomenim la dumnezeiasca Liturghie. Amintim ca sambata, 30 octombrie, este ziua in care in biserici se savarseste Sfanta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morti si le asaza sub Sfantul Agnet, rostind numele celor adormiti de pe pomelnicele care i-au fost aduse. In cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului, iar miridele (particelele din prescura care ii reprezinta pe cei pomeniti) participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc. Dupa Sfanta Liturghie, se va oficia si parastasul pentru cei trecuti la Domnul.


In spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Adrian Cocosila

Reteta pentru coliva

Ingrediente:
500 g grau decorticat sau arpacas, 375 g zahar, aproximativ 250 g nuci curatate, vanilie, coaja rasa de lamaie (optional), o cana si jumatate pesmet din paine alba sau biscuiti daca nu o pregatim in zile de post, zahar pudra (ca sa se acopere coliva), 1 lingurita rasa cu sare, putina cacao si bomboane, pentru ornat coliva.

Instructiuni :
1. Eliminam toate corpurile straine din grau si il spalam in mai multe ape.
2. Punem graul intr-o oala mai mare, peste care turnam apa, ca sa acopere boabele de grau cam de un lat de palma si si-l fierbem cel putin o ora. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
3. Dam oala jos de pe foc si o acoperim cu un servet curat, apoi o invelim cu o patura, sau ceva gros, ca sa-si mentina caldura cat mai mult.
4. Dupa 4-5 ore, adaugam zaharul si fierbem din nou, pana se leaga. Acum trebuie sa amestecam cu o lingura curata din lemn, ca sa nu se lipeasca de fundul vasului, dand gust neplacut colivei.
5. Dupa ce s-a legat, luam vasul de pe foc si il lasam descoperit, pana ce compozitia s-a racit si o tinem acoperita in frigider pana cand dorim sa finisam coliva.
6. Inlaturam coaja care s-a format, adaugam sarea, vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
7. In continuare, amestecam usor toate ingredientele, pana se omogenizeaza.
8. Compozitia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decat o coala de hartie si o modelam uniform pe platou, ca sa capete o forma frumoasa.
9. Deasupra cernem pesmetul, pe care il presam putin cu un carton ca sa fie mai dens si neted, apoi cernem un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm (oricum sa acopere bine pesmetul), pe care il presam, ca si pe pesmet.
10. Pentru ornat, putem folosi un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care cernem putina cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase in zahar si altele, dupa preferinta si inspiratia noastra.
11. Curatam bine marginile platoului de pesmetul si de zaharul cazut la cernut.

Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.

Lumanarea pe care o infigem in coliva, trebuie sa aiba un disc de hartie, pentru a nu se scurge ceara pe coliva.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2022? Tradiţii pentru Sâmbăta Morţilor

Ce se împarte de moşii de toamnă 2022? Iată ce este bine să împarţi în Sâmbăta Morților 2022! Ce nu este bine să faci în această zi?


In articol:

Ce se împarte de moşii de toamnă 2022? În Sâmbăta morţilor se face pomenirea celor care sunt plecaţi dintre noi şi se împart diverse bucate în cinstea lor. 

Aceasta sâmbătă mai este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă.

Astfel, pe 5 noiembrie în fiecare biserica se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Conform tradiției, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți

adormiți.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2022?

De Sâmbăta Morților 2022, credincioșii merg de dimineaţă la biserică cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie sfințite de preot, iar mai apoi să fie împărţite celor sărmani.

Totodată, în amintirea celor adormiţi, oamenii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

În unele regiuni, în ziua de Sâmbata Morților se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

În popor se mai spune că la biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite.

Însă, pe lângă colivă, în Sâmbăta Morților se împarte și mâncare (pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită) pentru sufletul celor adormiți.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2022?

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2022: Sărbători cu cruce roşie

Însă, pe 5 noiembrie 2022, credincioşii pot da de pomană orice doresc, fiindcă încă nu s-a intrat în Postul Crăciunului şi se poate mânca şi carne.

De asemenea, în ziua pomenirii morților se mai pot duce, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop.

Iar odată cu pomelnicul, preotului trebuie să i se dea și un prosop, tămâie și cărbuni.

În regiunea Munteniei încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 2022.

De Sâmbăta Morților, femeile nu dau cu mătura să nu ridice praful în ochii răposaților, nu spală și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2022

Tot de Sâmbăta Morților, nu este bine să faci vizite în această zi, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

În Sâmbata Morților nu este bine să faci treburi în gospodărie.

O datină străveche mai spune că nu e bine să speli rufele, fiindcă în ziua Moșilor de toamnă, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața.

37 de comentarii:

  1. Parlamentarul George Simion la Curtea Suprema de Justitie acuza Multele abuzuri asupra persoanei sale de statul Traficantului de copii Alogenul Iohannis
    -ridicarea din Piata Victoriei si ducerea lui la politie de la manifestatie sub pretext nereal ca ar avea carnetul auto suspendat.
    —Perchezitionarea lui ilegala ca parlamentar de trei ori de politie-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dinca din Caracal propune familiilor din Caracal si autoritatilor un tIrg pentru a spune cum a traficat/o pe luiza dar bunicul spune ca autoritatile au Manipulat Ancheta-craciun.

      Ștergere
    2. Pensie maxima de 42ooo lei platita la aranjamentul lui Iohannis -traficantul de copii si de case ,pentru Calaul magistrat de la Aiud ,Augustin Lazar care i-a classt 47 de dosare Penale penalului Iohannis cel Mare Nesimtit care spunea ca e bine ca lui i s-a marit salarul deodata de trei ori dar ca pentru majorarea pensiilor cu inflatia nu sunt bani-craciun.

      Ștergere
  2. Anghel Iordanescu- Fotbalul sufera de conducatori
    ,Nu e normal ca in 16 etape sa ai 11 antrenori,apropo de Echipa FCSB care termina etapa pe ultimul loc iar CFR calificat la europene-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cracaciunule, numai de fotbal nu scrisese!!!! Pfff...

      Ștergere
  3. In Sua democratii in cadere libera la alegerile de peste citeva zile pentru Senat si camera reprezentantilor in timp ce Republicanii cu Tramp vor obtine majoritatea si vor bloca initiativele democratilor-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeu e nedrept,nu sunt șanse egale pt toți oamenii în viața și la viață?De ce se nasc copii cu dizabilități ,de ce fac copiii cancer și alte boli incurabile,de ce se îmbolnăvesc oamenii de boli debilitante sau unii se nasc sau dobândesc handicap?Biserica nu o să aibă niciodată răspunsul la această întrebare ,răspunsul corect e că viața e făcută foarte prost,este foarte vulnerabila și plină de riscuri și pericole iar Dumnezeu este nedrept și incorect?Unii se nasc sănătoși ,alții se nasc bolnavi,alții fac boli grele și incurabile.Unde mai e dreptatea în cazul asta?Unde se vad lucrurile bune pe care le-a văzut Dumnezeu în geneza când a făcut lumea?Nu se vad,viața e nedreaptă,vulnerabilă și inegală.Dumnezeu e la fel,nedrept și discriminatoriu ,incorect și răzbunător ,asta e părerea și doar părerea mea dragilor va rog sa mi-o respectați ,cred și intuiesc că am dreptate,lumea asta e nedreaptă și rea,inegală,vulnerabilă,plina de boli,tragedii, suferinta etc
    Dumnezeu nu a făcut bine lumea,planeta , creația ci foarte prost.Viata nu este decât un joc de prestigiu al unui Dumnezeu neîndemânatic.E doar părerea mea,oricum.Alta data poate e făcută mai bine și nu mai trebuie să sufăr din cauza lui Dumnezeu,eu și atâția oameni care au vina dar că s-au născut,in rahatul ăsta de viață făcută prost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se zice ca pe uni ii proiectează părinții când sunt beți, ce vina are Dumnezeu?!

      Ștergere
    2. Nu Dumnezeu e crud ci lumea materiala in care evoluam pentru a invata din greseli si a evolua-craciun.

      Ștergere
    3. Suferim din cauza lui Satan și a păcatelor,nu din cauza Domnului Elohim Dumnezeu sau a Domnului Iisus Hristos!

      Ștergere
    4. Scopul vietii mizerabila sau nu nu este numai viata asta materiala si materialista ci asa cum o spune Iisus si cam toate religiile obtinerea celeilalte vieti celei vesnice prin dezvoltarea celuilalt corp nematerial -energetic-astral
      deci sa evoluam cit putem .
      Sa ne dezvoltam corpul energetic -spiritual.
      O spune mesajele si vederea doamnei Maria dar incep sa o spuna si aparatele care deja reusesc sa comunice cu spiritele care traesc deja libere de trupul material,printre noi.
      Omul vede doar optic in domeniul vizibil sl dispersiei luminii ce e lasata sa treaca Optic prin atmosfera mai putin capatul de ultraviolet si infrarosu pe Pamint.
      Din cauza asta aparatele si oamenii de stiinta spun ca vad numai 20 la suta din materia din univers si nu vad energia care e tot materie mai ales energia negativa care are un spectru imens.
      Finta spirituala care se dezvolta o data cu corpul material e formata din energie inclusiv negativa

      O dovedesc cei care reusesc ca doamna Maria si au iesit in Afara corpului sau prin alte metode vazuti inclusiv in filme sau alte religii,finta mai are un sistem de vedere pe Alte principii neoptice ale Ochiului de aceia oamenii ramasi fata ochi il dezvolta de obicei si vad mai mult uneori fara ochi.
      Printre noi exista astfel de fiinte invizibile din corpuri spirituale pe care nu le putem de obicei vedea optic prin ochi dar le putem simtii uneori ca o prezenta ca cineva care ne urmareste sau care chiar intervine simtita in acest caz ca o vibratie la nivelul creierului nebagata in seam de cele mai multi oameni.
      O sa dau un exemplu personal al mesajul doamnei Maria ce exista pe blog din data de 4 Februarie 2021 cu titlu- Pace vrem Pace pe pamint- unde e prezentata ca mesaj venit cu 12 ore inainte dimineata o discutie politica foarte aprinsa intre mine si sotia mea singuri in apartament dar care a avut loc dupa 12 ore seara.
      Asta o aduc ca argument ca lumea nu se rezuma doar la cea materiala fizica pe care o vedem doar optic.
      Printre noi mai exista o lume Spirituala,Astrala cu corpuri fine de lumina si chiar din materie si energii invizibile si chiar negativa pe care noi il dezvoltam inca de cind traim in corpul asta material in care invatam si ne dezvoltam pentru un corp si o lume mai spirituala in care ramine inclusiv Memoria .
      Asa cum spune doamna Maria si cam toate religiile Nu exista moarte, ci doar o trecere in alta Lume care se spune ca e mai buna ca viata asta care trebuie luata ca o Scoala folosita pentru a Evolua spre celalalt corp si cealalta Lume-craciun.

      Ștergere
    5. Anonim 20:13 suferi pt.că in alte vieti ai facut multe păcate, nu ți-ai învățat lecția si rămâi ,,repetent" până îți înveți lectia (EVOLUEZI) !!! Sunt f.multe de spus !😔

      Ștergere
    6. Asculta, Dumnezeu a facut pe Adam si Eva cum trebuie restul l-am facut NOI oamenii DECI nu Dumnezeu este de vina ci NOI care am stricat fiecare cite un pic din CREATIE.

      Ștergere
    7. 13:30 Ti-a sarit mustarul. Si ma rog de ce? Doar pentru ca din gelozie Dumnezeu a decis pentru om si nu i-a lasat liberul arbitru de a ramane in rai?
      Adam era nevinovat. Sileste-te cu burta pe carte!

      Ștergere
    8. 10:39 Nu exista alte entitati care sa comande psihicul in afara de Dumnezeu. Nu exista energie negativa. Energia se masoara in jouli. Esti deviat de la orice norma de logicitate. Rusine sa-ti fie! Cu tot cu nevasta-ta pe care o aduci sa o scremi in vazul tuturor ce faceti voi acasa la voi!

      Ștergere
    9. Diagrama profesorului Willam Tiller fizician la Universitatea Stanford-California descrie materia negativa-nonfizica denumita si materie subtila,eterica tahionica a carei energie creste o data cu viteza care -exista teoretic doar la viteze superioare vitezei lumini firmulata si de Dr.Gerard Freiberg in 1967 ca teiria fizici-matematica a particolelir tahionice lipsite de masa,nonfizice care exista la viteze ce depasesc-3.10 la puterea 8m/s comfirmate si la Cern ciclotronul din Elvetia-craciun.

      Ștergere
    10. 2013, poate suferi pentru pacatele facute de stramosi, de la al 9-lea neam... sau poate Dumnezeu vrea sa te ajute sa te mantuiesti trecand prin situatii foarte dificile, prin cumpene mari. Astfel vei dobandi mantuirea sufleteasca, vei ajunge in Rai daca stii cum sa "gestionezi" situatiile dificile.
      Poate unul care are o viata usoara, fara lipsuri, fara necazuri, acela se poate afunda foarte mult in pacate si va ajunge in iad. Acela se va chinui o vesnicie in iad, unde e scrasnirea dintilor.
      Pe cand altii care sufera aici pe pamant cativa ani sau cateva decenii, oricum o viata trecatoare vor suferi, dar vor dobandi in schimb viata vesnica si vor fi fericiti o eternitate in Rai.
      Asa ca Dumnezeu stie mai bine de ce face intr-un fel sau in altul si nu trebuie noi sa Il judecam pe Dumnezeu. E bine sa incerce cei care au cumpene mari sa incerce sa isi duca crucea si sa se apropie de Dumnezeu. Asta ii va alina.
      Starea de revolta pe Dumnezeu trebuie depasita si sa incerce fiecare sa se schimbe, sa devina mai bun, sa se mantuiasca.

      Ștergere
    11. 20.13, te-ai mai gandit si ca cel rau isi baga coada si face raul???
      Dumnezeu il lasa pe cel rau sa se manifeste pentru pacatele oamenilor. Asa cum si pe om il lasa sa fie bun sau rau, nu ii impune. Dumnezeu ii lasa omului liberul arbitru si fiecare alege in viata - binele sau raul.

      Ștergere
    12. 20.13, mai bine te-ai increde in Dumnezeu si te-ai revolta pe cel rau care cauzeaza raul. Sau de multe ori trebuie facuta o analiza si vazut daca persoana a gresit cu ceva, a facut pacate foarte mari, grele. Si aici nu ma refer la mici pacate - ca a mancat de dulce o data intr-o zi de post. NU! Cand sunt cumpene mari sunt fie pentru pacatele de neam SAU pentru pacatele proprii SAU pentru MANTUIREA sufletelor!

      Viata este grea, oamenii au necazuri multe in viata pe care trebuie sa le depaseasca. Si trebuie sa invete sa accepte ce li se intampla, sa aiba increderea ca vor avea viata vesnica in Rai cu cat sufera mai mult aici.
      Preferati sa va fi bucurat aici pe pamant in aceasta viata trecatoare si sa ajungeti in iad? Asa va mantuiti si pe voi, dar si pe familiile voastre.
      Cat despre copiii care sufera... aici este vorba de pacate de neam sau de mantuirea acelei familii care se chinuieste cu asa ceva.
      Dumnezeu sa va ajute sa gasiti CALEA cea dreapta si sa va intareasca sa depasiti mai usor toate obstacolele acestei vieti trecatoare, sa dobanditi mantuirea sufletului!

      Ștergere
    13. Pentru Anonim4 noiembrie 2022, 20:13
      Si pentru cei care Il cred pe Dumnezeu rau si pe diavol bun... adica invers fata de cum stau lucrurile cu adevarat.

      Sa luam urmatoarea situatie: un judecator il pedepseste pe un criminal sau un violator pentru fapta rea savarsita. Judecatorul este rau? Sau doreste de fapt sa il aduca pe calea cea dreapta pe criminal sau violator, talhar etc.?
      Asa se intampla si in relatia dintre Dumnezeu care este drept, corect, bun si oamenii care gresesc si pentru pacatele savarsite sunt pedepsiti. Sau cel rau este lasat sa se manifeste de catre Dumnezeu pentru ca s-a gresit cu ceva candva. Si nu neaparat de catre cei de acum, ci de catre inaintasii pe care poate nu i-ati cunoscut, dar se incheie un ciclu prin pedeapsa primita acum pentru cineva din neam. Si cel din neam probabil ca plateste stand in iad, iar cei de aici platesc pentru pacatele inaintasului aici si astfel reusesc sa se mantuiasca si sa incheie ciclul de pacate grele din neam. Daca reusiti sa intelegeti de ce se intampla toate, ca au un rost, un sens, va va fi dv. mai usor sa depasiti situatia, cumpana.
      Niciodata sa nu Il parasiti pe Dumnezeu pentru ca El va este alaturi desi nu Il vedeti sau simtiti. Dumnezeu doreste ca toti copiii Sai sa ajunga in Rai, sa nu se piarda pe drum si sa se chinuiasca in iad. Si toti suntem copiii lui Dumnezeu.
      Dumnezeu este drept, dar sa nu uitam ca permite anumite lucruri cu un scop pentru binele nostru, pentru mantuirea sufletelor oamenilor. Nebanuite sunt caile Domnului.

      In legatura cu copiii cu dizabilitati, boli:
      https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/de-ce-ingaduie-dumnezeu-ca-sa-moara-atatia-copii-oameni-tineri
      Copiilor care au fost chinuiţi aici de boli sau de vreo infirmitate, Hristos le va spune: „Veniţi în Rai şi alegeti-vă locul cel mai bun!”. Atunci aceia îi vor spune: „Este frumos aici, Hristoase al nostru, dar o vrem şi pe mămica noastră lângă noi”. Iar Hristos îi va asculta şi o va mântui într-un chip oarecare şi pe mamă.

      Ștergere
    14. https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/de-ce-ingaduie-dumnezeu-suferinta-copiilor-1931585.html

      Ștergere
    15. http://www.cuvantul-ortodox.ro/suferintele-copiilor-si-caile-lui-dumnezeu/

      Ștergere
    16. https://www.crestinortodox.ro/editoriale/de-mor-copiii-139090.html

      Ștergere
    17. "O, adancul bogatiei si al intelepciunii si al stiintei lui Dumnezeu! Cat sunt de necercetate judecatile Lui si cat sunt de nepatrunse caile Lui! Caci cine a cunoscut gandul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?" (Rom. 11, 34-35).

      Ștergere
    18. https://www.crestinortodox.ro/editoriale/de-mor-copiii-139090.html

      Ștergere
    19. https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/de-ce-ingaduie-dumnezeu-suferinta-copiilor-1931585.html

      Ștergere
    20. https://ziarullumina.ro/societate/pentru-ce-sufera-copiii-nevinovati-27515.html

      Ștergere
    21. Dacă Dumnezeu este bun, atunci de ce îngăduie să se nască copii cu handicap?

      https://teonymus.wordpress.com/2014/01/06/daca-dumnezeu-este-bun-atunci-de-ce-ingaduie-sa-se-nasca-copii-cu-handicap/

      Ștergere
    22. https://www.libertatea.ro/stiri/lista-celor-193-de-pacate-pe-care-nici-nu-te-gandesti-ca-le-comiti-trebuie-sa-ti-aduci-aminte-de-ele-la-spovedanie-1076766

      Ștergere
    23. Anonim5 noiembrie 2022, 18:29 - Vorbesti cu pacat! Dumnezeu nu este gelos. Confunzi! Lucifer vroia sa fie ca Dumnezeu, era invidios, rau, vroia sa cunoasca tainele lui Dumnezeu si atunci a fost alungat din Rai. De razbunare, cel rau si-a bagat coada si i-a ispitit pe Adam si Eva care nu au rezistat ispitei si au cazut, au fost apoi alungati din Rai pe pamant si asa a inceput chinul si moartea. Pana atunci era viata vesnica, nici o fiinta nu murea si avea de toate fara osteneala. Toate animalele se intelegeau in Rai, traiau una langa alta, nu se vanau intre ele. Dar din cauza pacatelor omului, acum sufera toata suflarea de cuvantatoare si necuvantatoare.

      Ștergere
  5. Un Esec Anuntat
    La Sharm el Seik va fi intilnirea Cop 27 pentru schimbari climatice unde va fi mult mai greu de ajuns la un acord din cauza razboiului,crizei energetice si daunele tot mai mari impuse tarilor slab dezvoltate africane victimele ale efectelor suportate din cauza schimbarilor climatice impuse de tarilor industrializate-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Criza de citostatice pentru cancer si noul program anticancer prin legea semnata de Iohannis prin care tratamentele pentru aceasta boala in spitalele private nu vor mai fi decontate de casele de sanatate,va creste numarul decedatilor din cimitire.
    Mai ales ca cel mai perfectionat aparat computer tomograf de detectare a cancerului PET CP nu exista la spitalele de stat ci doar la citeva spitale private ca Sibiu si Cluj si costa o investigatie peste 5000 de lei care la Iohannis -sapte case nu prea conteaza ca la amaritii de pensionari romani care marea majoritate au pensie care nu ajunge nici la Jumatatea din venitul necesar unei vieti decente si din care au mai si achitat o viata asigurarile de sanatate-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rectific cel mai bun detector al cancerului computer Tomograf PET CT-craciun

      Ștergere
  7. Cu cele mai mici fonduri pentru cercetare spatiala Romania din Ue prin elevii de liceu a reusit lansarea unei rachete supersonice care s-a ridicat la 9000 de metri dupa mai multe aminari si din cauza razboiului din Ucraina,
    folosta deocamdata pentru cercetari meteo dar ambitiile sint Mari cosmice la inceput de lansare a unui satelit mai mic-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  8. O femeie a fost vindecată de cancer de 15 ori adică de 15 cancere,tumori canceroase.Se speră că prin studierea organismului acelei femei sa se descopere leacul ptr aceasta boala nemiloasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Putin schimba propaganda cu 180 de grade.
    Daca acum 6 luni spunea ca Ucraina ar avea teritorii de la Polonia si Romania,acum spune caPolonia si Romania ar fi luat teritorii ucrainiene iar Rusia ar fi singurul garant sl granitei ucrainiene.
    S-a si vazut ce fel de garant care tocmai a anexat prin razboi cinci provincii ucrainiene incalcindu-si semnatura pe multe tratate printre care si cel de la Budapesta din 1995 cu Sua si Uk prin care in schimbul armelor nucleare garanta in scris sa respecte granitele de atunci ale Ucrainei tot asa cum garanta in scris restituirea Tezaurului Romaniei pe care ulterior nu mai recunoaste-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim4 noiembrie 2022, 20:13 Nu mai fi atat de trist si de posomorat! DUMNEZEU este BUN si DREPT! DUMNEZEU nu este razbunator!!! De ce se nasc copii bolnavi? De ce mor copiii de boli sau in razboaie?Pentru ca noi sa ne intoarcem la DUMNEZEU cu mare si fierbinte Credinta.Din pacate,oamenii uita de CREATOR,uita de DUMNEZEU ,dar cand au cate o suferinta,atunci isi indreapta si ochii si toata fiinta lor catre DUMNEZEU si se roaga. DUMNEZEU a creat totul perfect,fara nicio greseala.Noi ca oameni pacatosi ce suntem, noi am strambat totul, am stricat totul.Fiecare dintre noi,creste si se dezvolta in functie de educatia pe care am primit-o de la parinti,de la mosi si stramosi.Tu daca ai fi fost indreptat de mis spre Credinta si spre iubire fata de Aproapele,ai fi inteles ca DUMNEZEU e Bun,dar e si Drept.Atunci cand ne rugam si respectam cele 10 PORUNCI dumnezeiesti,primim si rasplata divina, prin faptul ca suntem sanatosi si ne bucuram de cei dragi inimii noastre.Cand nu ascultam de PORUNCILE DOMNULUI,cand pizmuim pe Aproapele noastru,il uram,nu ajutam pe nimeni,nu mergem la Sfanta Biserica,nu ne spovedim si nici nu ne impartasim,si multe alte rele facem, atunci DUMNEZEU ne pedepseste prin ce avem noi mai scump inimii si ochilor nostri,si o face doar ca sa nu ne piarda sufletul,ca sa ne indrepte.Atunci cand suferim pentru ce avem mai drag si mai scump, suferinta e mai mare decat daca ni s-ar intampla noua personal ceva rau.De aceea se nasc copii cu probleme, de aceea ne mor copiii de boli incurabile,etc,etc.Sa nu mai spui nici in gandul tau ca DUMNEZEU e rau si razbunator.sa te spovedesti la PARINTELE duhovnic si sa-i spui ce ai zis de DUMNEZEU.EL este TATAL nostru al tuturor ,si a facut si face totul dupa CREDINTA si IUBIREA noastra a fiecaruia.Fii tu bun,milostiv si iubitor,ai credinta fierbinte in BUNUL DUMNEZEU si in MAICUTA DOMNULUI cu SFINTII Sai, si nu vei mai critica in acest mod pe DUMNEZEU,niciodata.

    RăspundețiȘtergere