sâmbătă, 13 iunie 2015

GRIGORE ANTIPA , ÎNTRE DOUĂ MUZEE DIN CER !


                                            12 Iunie 2015, ora 7,20 dimineaţa !

                                                                          Dragii mei, 

Astăzi dimineaţă mă trezeste un glas extrem de plăcut , care citeste parcă de pe o carte.
Si aud dragilor, cum în acea scrisoare, glasul vorbeste despre sotia sa, o lauda, îi dăruieste toată dragostea sa si tot respectul său. O adoră  pur simplu prin rândurile sale, pe care eu nu am apucat ca sa le scriu, căci au trecut foarte repede. Era o frază de vreo 7 - 8  rânduri ,în care glasul citea cu foarte mare dragoste.
Glasul a specificat clar ,cum că aceste rânduri ,îi sunt adresate soţiei  sale , asa :
                 "Pentru soţia  mea  care mi-a fost alături...!"

Iar restul rândurilor scrise ca pe o Carte, nu le-am mai reţinut deoarece eram cu totul absorbită de imaginea de pe Cer.
Era un Cer de noapte, si aşa cum vedem Elicopterele zburând , tot asa vedeam două clădiri mari, ca niste Palate sau ca niste Muzee. 
Între aceste două Clădiri din Cer, era o distanţă liberă.
Aici ,ca o punte ce leaga cele două clădiri, stăteau rândurile de dragoste scrise ca intr-o carte. În faţa acestor rânduri dintre cele două Muzee din CER ,stă un bărbat care se semnează :

                       Grigorie  Antipa "!

Litera a, se temina cu un bastonas lung, la capătul căreia barbatul făcuse ,însemnul Sfintei  Cruci .
Dragii mei, acest bărbat era Grigore Antipa, cel care a înfiinţat Muzeul Naţional de Istorie  naturală din Bucuresti!
Muzeu care , îi poartă şi numele în ziua de astăzi.  
Am căutat dragilor peste tot în Biografia sa, si nu am gasit nicăieri că ar fi fost căsătorit.
Şi totuşi , însuşi Grigore Antipa mi-a spus prin rândurile sale, că a fost căsătorit, si-i adresa sotiei sale aceste frumoase rânduri, pe care eu nu le-am reţinut ,fiind atrasa ca de un magnet de glasul care citea, si de imaginea divină.
                                                    Cu dragoste, Maria.
 Consultați documentația formatului
Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani - d. 9 martie 1944, București) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Este savantul care a renovat total și instalat în 1906 Muzeul Național de Istorie Naturală, care acum care îi poartă numele, în actualul său lăcaș din București.

                                 muzeul-grigore-antipa-monument-istoric.jpg


... de imagini cu Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore AntipaMuzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” - O lume de ...
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române
Grigore Antipa
Acad. prof. dr. Grigore Antipa, director al Muzeului național de istorie naturală
Acad. prof. dr. Grigore Antipa, director al Muzeului național de istorie naturală
Născut 27 noiembrie 1867
Botoșani, România
Decedat 9 martie 1944, (77 de ani)
București, România
Rezidență România
Naționalitate română
Domeniu naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar
Cunoscut pentru Întemeietor al școlii românești de hidrobiologie și ihtiologie
Creator al Institutului Biooceanografic din Constanța (1932)
Director al Muzeului Național de Istorie Naturală (1892 - 1944)
Societăți membru al Academiei Române
Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani - d. 9 martie 1944, București) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Este savantul care a renovat total și instalat în 1906 Muzeul Național de Istorie Naturală, care acum care îi poartă numele, în actualul său lăcaș din București. [1]

Cuprins

Tinerețea


Timbru poștal cu Grigore Antipa
Și-a petrecut copilăria la Botoșani, într-un cartier locuit de mulți armeni și evrei, care l-au deprins cu limbile străine. Tatăl său era avocat, dar și-a pierdut devreme părinții și a fost crescut de mătuși, într-un mediu modest. Mulțumită fratelui său mai mare, Nicolae, care era parazitolog, a obținut o bursă regală și a făcut studii universitare la Jena (Germania), cu celebrul naturalist Ernst Haeckel (1834-1919), inventatorul ecologiei. Și-a continuat cercetările științifice în Franța și Italia. Din această perioadă datează un studiu al său asupra evoluției timusului la pești.

Cariera


Stațiunea de biologie marină Caliacra a Institutului Bio-Oceanografic din Constanța în 1937 și în 2007.

Dioramă realizată de Grigore Antipa, reprezentând focile Monachus monachus albiventer azi dispărute.
În apropierea insulei Capri (Italia), Antipa a descoperit o nouă specie de meduză fixă, Capria sturdzii. El s-a consacrat studierii Dunării și Mării Negre, participând în 1893 la o expediție în jurul acestei mări, expediție organizată de țările riverane și care a durat nouă luni. Regele Carol I i-a pus la dispoziție, pentru această expediție, crucișătorul Elisabeta. Cu această ocazie a întreprins primele cercetări de biologie marină. Cele mai semnificative rezultate au fost obținute în domeniul hidrobiologiei, el fiind considerat ca un precursor, în acest domeniu, atât în știința românească, cât și în cea mondială.
Antipa a înființat în 1932 Institutul Biooceanografic din Constanța, cu cele două rezervații și stațiuni de cercetări, cea de la Agigea (creată de Ioan Borcea) și cea de la capul Caliacra (prima este azi departe de mare, iar rezervația a fost distrusă, a doua este în ruine, dar rezervația mai există). Institutul Biooceanografic din Constanța a fost transformat în 1949 în Stațiunea de Cercetări Maritime și Proiectări Piscicole, înglobată în 1970 în Institutul Român de Cercetări Marine.
Grigore Antipa a pus la cale, cu sprijinul regilor Carol I și Ferdinand, un plan de exploatare rațională a pescăriilor din lunca și delta Dunării, și de la limane (limanele Basarabiei și ale Dobrogei de la nordul și sudul gurilor Dunării). Conform principiilor ecologice ale lui Haeckel, acest plan a dublat în zece ani producția de pește și de icre negre, fără să distrugă mediile și îndeosebi locurile de înmulțire ale peștilor. Cherhanalele cooperative au înbunătățit situația pescarilor, astfel că sistemul Antipa, foarte avansat pentru timpul său, a fost preluat de regimul comunist în 1947 și dezvoltat până în anii 1965. Dar ulterior a fost înlocuit cu sistematizarea desecărilor, a îndiguirilor și a canalizărilor. Politica ecologică de optimizare a fenomenelor naturale, numită de Grigore Antipa geonomie[2] a fost înlocuită cu una de contrariere a lor, care a dus logic la accelerarea curentelor pe canale, la eutrofizarea zonelor stagnante, și la prăbușirea productivității peștelui (parțial compensată astăzi prin piscicultură).
A fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală (1892 - 1944). Principiile și inovațiile sale muzeologice, privind organizarea acestui muzeu, modul de expunere, aranjamentul și explicarea colecțiilor, au stârnit interesul specialiștilor străini, care i-au solicitat o lucrare referitoare la organizarea muzeelor de istorie naturală, care a fost publicată în 1934, purtând titlul Principes et moyens pour la réorganisation des musées d'histoire naturelle. Pornind de la reorganizarea muzeului bucureștean, în 1907 apar, pentru prima dată, dioramele biologice, care au reprezentat o nouă etapă în evoluția și organizarea muzeelor de istorie naturală. Primele diorame prezentau viața de pe piscurile munților Carpați, din regiunea colinelor, din Bărăgan, precum și din zona inundabilă a Deltei Dunării. De asemenea, în Muzeul de Istorie Naturală există și numeroase diorame care înfățișază fauna din regiunile de tundră, prerie, savană sau din deșertul Sahara. Datorită acestei prezentări deosebite, numeroase muzee europene și americane au solicitat sprijinul savantului român pentru organizarea colecțiilor lor muzeistice. Grigore Antipa a fost membru al Academiei Române și a mai multor academii din străinătate. A întemeiat școala românească de hidrobiologie și ihtiologie. L-a recomandat ca șef de secție pe oceanologul și biologul Mihai C. Băcescu.

3 comentarii:

 1. Soția:
  Alina Antipa (Petrescu, înainte de căsătorie)http://www.antipa.ro/ro/categories/105/pages/488

  RăspundețiȘtergere
 2. "Cel dintai crematoriu uman romanesc, Cenusa, a fost inaugurat in 1928, un al doilea, Vitan Barzesti, incepand sa scoata fum sase ani mai tarziu - fiind si singurul ramas functional pana in prezent, dupa inchiderea din motive ecologice a primului (2003).

  Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a reactionat prompt, prin hotarari ale Sinodului din 1928 si 1934, interzicand orice asistenta religioasa in cazul celor incinerati, masura care se aplica si azi.

  Iata si o lista, e drept foarte scurta, a unor personalitati, fie unele si controversate, care au avut ultimul drum spre un crematoriu (Cenusa sau Vitan Barzesti) - mentionari alfabetice:

  * Grigore Antipa (1867 / 1944) - savant biolog de anvergura mondiala, fondatorul Muzeului National de Istorie Naturala care-i poarta numele (sotia s-a sinucis la scurta vreme, fiind si ea incinerata"http://www.ziare.com/stiri/morti/romani-celebri-care-au-ajuns-cenusa-dupa-moarte-1210614

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc frumos, pentru aceste pretioase informatii ! Sunt sigura că şi cititorii Blogului se bucură de ADEVĂR !

   Ștergere