marți, 9 iunie 2015

A ÎNCEPUT SFÂNTUL POST, AL SFINTILOR APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL !



                            SFINTII  APOSTOLI ,                             PETRU  ŞI  PAVEL !

       Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel !

                        8 Iunie  2015 - 28  Iunie 2015 !

                                                           
Postul Sfintilor Apostoli (popular-postul Sampetrului), care preceda sarbatoarea comuna a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 8 iunie 2015- 28 iunie inclusiv , este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (vezi Fapte 13,2 si 14,23). Totodata, prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime; de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.
Postul Sfintilor Petru si Pavel – istoric
Despre vechimea acestui post marturisesc, in secolul IV, Constitutiile Apostolice. Marturii ulterioare se gasesc la Sfantul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului, la Leoncel Mare, care numeste postul acesta Postul de vara sau al Cincizecimii. Se pare ca la inceput, postul acesta era tinut numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosii din lume.
Postul Sfintilor Petru si Pavel – durata
Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, Postul Sfintilor Petru si Pavelare o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui (fixat aproximativ prin sec. VI) e in functie de data variabila a Invierii lui Hristos. Postul incepe luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor si tine pana in ziua de 29 iunie (inclusiv, daca aceasta sarbatoare cade miercurea sau vinerea, dezlegandu-se in acest caz numai la peste si untdelemn). Durata lui este deci mai lunga sau mai scurta, dupa cum Invierea din anul respectiv a cazut mai devreme sau mai tarziu. In chip normal (daca Invierea Domnului s-ar sarbatori in rastimpul indicat de regula consfintita la Sinodul I Ecumenic, adica intre 22 martie si 25 aprilie), ea variaza de la 8 zile (durata cea mai scurta, cand Invierea cade la 25 aprilie) pana la 42 de zile (durata cea mai lunga, cand Invierea cade la 22 martie). Dar in actuala situatie a Bisericii noastre (ca a tuturor Bisericilor ortodoxe care si-au indreptat calendarul, mentinand insa Pascalia stilului vechi, a calendarului neindreptat), Invierea fiind sarbatorita de fapt intre 4 aprilie si 8 mai, durata Postului Sfintilor Petru si Pavel se scurteaza, de la 28 de zile (durata cea mai lunga) pana la desfiintare (in anii in care Invierea cade dupa data de 1 mai). Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956 (Invierea la 6 mai), cand Sfantul Sinod a hotarat ca postul sa se tina in cele trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( sarbatoarea cazand inaintea Duminicii Tuturor Sfintilor, in seara careia trebuia sa lasam sec). Aceeasi situatie am avut-o si in anul 1983 (Invierea la 8 mai), cand postul a fost numai de doua zile (27-28 iunie).
O regula simpla si practica spre a afla durata Postului Sfintilor Petru si Pavel din orice an este urmatoarea: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai (exclusiv), atatea zile tine postul. De exemplu, in anul 1982, cand Invierea s-a serbat la 18 aprilie, Postul Sfintilor Apostoli 15 zile (14-28 iunie).
Postul Sfintilor Petru si Pavel – cum postim
Dupa Pravila cea mare si Invatatura pentru posturi din Ceaslovul mare, luni, miercuri si vineri se mananca legume fara untdelemn, marti si joi aceleasi cu untdelemn (si vin), iar sambata si duminica si peste; dezlegarea la peste se da si luni, marti si joi, cand cade sarbatoarea vreunui sfant cu doxologie mare, iar cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri, se dezleaga la untdelemn si vin. Dupa Tipicul mare, luni, miercuri si vineri se mananca mancare uscata dupa Vecernie; iar in celelalte zile, ca mai sus.
                                                                 Cu dragoste, MARIA.

11 comentarii:

  1. Urmariti cu atentie cum va desfiinta Ponta statul de drept.
    Ponta a fost racolat in Toulouse (Franta) de un serviciu strain ostil Romaniei.
    Asa se explica actiunile lui Ponta impotriva Romaniei in cazul Petrom/kazmungaz, Lukoil si distrugerea institutiilor.
    Are ca aliat Antena 3, care reprezinta interesele Rusiei in Romania.
    Toti penalii care au fost aparati de Antena 3, au intrat in inchisoare.
    .

    RăspundețiȘtergere
  2. Sub Tariceanu, colegul de guvernare a lui Ponta, s-a pierdut Fundatia Godju in favoarea Ungariei.
    Tariceanu facea sedinte comune cu guvernul Ungariei.
    Ungaria este aliata Rusiei.
    Dumneavoastra sunteti trup si suflet alaturi de dusmanii Romaniei.
    Ati primit mesaje despre Ponta si Basescu dar nu le luati in considerare.
    .

    RăspundețiȘtergere
  3. Republica Moldova:
    Se pare ca acesta este efectul furtului a 1 miliard dolari.

    "
    Republica Moldova ar putea intra în INCAPACITATE de plată.

    Republica Moldova poate intra în incapacitate de plată, dacă nu va semna un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional,
    a declarat aseară, premierul moldovean Chiril Gaburici, într-o emisiune televizată.

    Şeful guvernului moldovean a pledat din nou pentru lichidarea celor trei bănci implicate în dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova,
    ceea ce în mass-media locală a fost numit „furtul secolului”, scrie Agerpres.

    Sursa citată menţionează în context că lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi a Unibank constituie una dintre condiţiile FMI pentru negocierea Acordului de împrumut cu autorităţile de la Chişinău.

    "
    http://www.evz.ro/republica-moldova-ar-putea-intra-in-incapacitate-de-plata.html




    In toate stirile din Rep. Moldova, Rusia este singura suspecta:

    Caz INCREDIBIL în Republica Moldova: Autorităţile investighează dispariţia unui MILIARD de dolari. „Se pare că o parte din bani, a ajuns la bănci din Rusia”
    http://vox.publika.md/economie/caz-incredibil-in-republica-moldova-autoritatile-investigheaza-disparitia-unui-miliard-de-dolari-se-pare-ca-o-parte-din-bani-a-ajuns-la-banci-din-rusia-519726.html#sthash.Cl7nF8xI.dpuf

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara d-na Maria....va rog sa ma scuzati pt. cele doua raspunsuri trimise de mine, la comentariile anonimului de mai sus...(.nu m-am putut abtine dupa ce am citit aiurelele) ..pentru ca nu le pot recupera, va rog pe d-stra sa nu le mai publicati... cred ca.omul (anonimul) chiar are problem saracul...va multumesc si va doresc numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, draga mea. Din când în când, mai las si câteva rânduri ale ANONIMILOR care ma critica sau care nu stiu sa poarte o discutie civilizata. De multe ori am fost acuzata ca public numai Mesajele care mă perie...
      Si-atunci le fac o bucurie si îi las si pe ei sa dea cu piatra, daca asta le face placere.Poate asa s-or indrepta si vor reveni pe calea cea buna. Te imbratisez cu drag, Geta .

      Ștergere
    2. Buna seara d-na Maria....va multumesc pt. frumoasele cuvinte ,,draga mea,,si ,,te imbratisez cu drag,,adresate mie....mi-ati facut o bucurie azi....va inbratisez din tot sufletul......Multa sanatate

      Ștergere
    3. Geta ,cu toata dragostea sufletească ! Sa ai o zi frumoasă ,draga mea !

      Ștergere
  5. Doamna Maria, ati facut acest blog ca sa-l cinstiti si sa spuneti zidirii Sale , cuvantul lui Dumnezeu, dar din pacate Satan isi face prezenta. Este normal sa primim si critici fiindca acestea sun costructive. Important este ca acestea sa fie la subiect, nu sa se bata campii cu orientarile politice si teoriile conspirative. Va rog din suflet sa se vorbeasca de Dumnezeu si numai de cuvantul Sau pe blogul dumneavoastra si politica si ce-i apartine printului acestei lumi sa se desfasoare in alta parte. Stergeti aberatiile politice si lasati doar ceea ce tine de subiectul postat, laude sau critici, dar la obiect.

    RăspundețiȘtergere