duminică, 18 august 2019

RUJEOLA VA FACE RAVAGII !


                                  17 August 2019,ora 23,18 !

                                  Dragii mei,

În aceasta seara,in timp ce scriam aici pe Blog, aud glas care spune asa:
                   "Rujeola !
                    Apare Rujeola!
                   Apare Rujeola !"
Dragii mei, din păcate,vom auzi de o posibila Epidemie de Rujeola.
Sa avem mare grija dragilor,de copiii si nepotii nostri,iar de la primele simptome ale Rujeolei,sa ne prezentam la medic.Dar iata ce ne spun specialistii:

Asa se manifesta majoritatea bolilor copilariei: varicela, rubeola, rujeola, oreionul, scarlatina, roseola infantum (boala a 6-a), eritemul infectios (boala obrajilor ...

Bolile copilariei - pe scurt despre rujeola, rubeola, oreion, varicela, eritem infectios si roseola infantum.


(w500) Poze rujeo
Bubite rosii, mancarime, febra, stare generala alterata. Asa se manifesta majoritatea bolilor copilariei: varicela, rubeola, rujeola, oreionul, scarlatina, roseola infantum (boala a 6-a), eritemul infectios (boala obrajilor palmuiti  sau boala a 5-a ). Multe boli ale copilariei odata contactate, determina imunitate pe viata. Bolile copilariei sunt boli virale, deci nu necesita administrarea  antibioticelor.
Din pacate, foarte multe dintre aceste boli sunt contagioase inca din perioada premergatoare eruptiei, ceea ce face ca anturajul sa fie contaminat inainte de aparitia simptomelor. 

Rujeola

  • Este o boala virala care se transmite pe cale aerogena, in spatiile inchise putandu-se transmite dupa 2 ore dupa ce o persoana cu rujeola a ocupat zona. Persoana este contagioasa 4 zile anterior si dupa debutul eruptiei. 
  • Manifestari clinice: febra, tuse, coriza sau conjunctivita, eruptie maculopapulara, anorexie (lipsa poftei de mancare), diaree mai ales la sugari, limfadenopatie generalizata. 
  • Complicatii: otita medie, pneumonie, encefalita acuta, panencefalita sclerozanta subacuta (PESS). 
  • Administrarea vaccinului in primele 72 h de la expunere poate preveni boala.

Rubeola

  • Boala infectioasa in general usoara, manifestata prin eruptie fugacee si adenopatii.
  • Se transmite pe cale aerogena.
  • Contagioasa la debutul eruptiei, dar virusul poate fi diseminat 7 zile inainte si 5-7 zile dupa aparitia eruptiei. 
  • Infectia in primul trimestru de sarcina este teratogena si poate determina avort spontan, defecte congenitale (surditate, cataracta, defecte cardiace, retard mental si altele). 
  • Manifestari clinice: simptomele sunt adesea usoare si pana la 50% din infectii pot fi subclinice sau asimptomatice. Eruptia maculo-papuloasa este prima manfestare, urmata de adenopatie retroauriculara si occipitala. 
  • Complicatii: artralgie sau artrita, encefalita, manifestari hemoragice.

Oreion

  • Este o boala acuta virala ce afecteaza glandele salivare, si uneori  pancreasul, testiculul sau ovarul. Este frecvent o cauza a meningitei aseptice si surditatii neurosenzoriale la copil.
  • Poate fi prevenit prin vaccinare. 
  • Se transmite pe cale aerogena sau prin contact cu picaturi de saliva in perioada de contagiune. 
  • Perioada de contagiune: este cu 7 zile inainte de aparitia manifestarilor clinice si 9 zile dupa debut. 
  • Manifestari clinice: mialgii, anorexie, stare generala de rau, cefalee, febra, parotidita (tumefactie la nivelul glandelor parotide). In perioada de viremie, virusul se raspandeste in mai multe tesuturi, inclusiv meninge, pancreas, testicule si ovare. Inflamatia tesuturilor infectate duce la simptomele caracteristice de meningita aseptica si parotidita.
  • Complicatii: meningita aseptica, encefalita, orhita, pancreatita, surditate, ooforita.

Varicela

  • Boala infectioasa acuta extrem de contagioasa.
  • Transmitere pe cale aerogena, prin secretiile de la nivel conjunctival sau prin inhalarea lichidului din vezicule. Perioada de contagiune: cu1- 2 zile inaintea aparitiei eruptiei si pana la 4-5 zile dupa sau pana cand leziunile veziculare au format cruste. 
  • Manifestari clinice: stare premergatoare eruptiei manifesteta cu febra si stare de rau generalizat. Ulterior, aparitia eruptiei pruriginoase in valuri care evolueaza rapid de la macule la papule si apoi la leziuni veziculare inainte de formarea de cruste. 
  • Complicatii: infectarea bacteriana a leziunilor, pneumonia, encefalita, meningita aseptica, sindrom Reye. 
  • Recupererea dupa infectia cu virus herpes zoster determina imunitate pe viata la persoanele sanatoase; un al doilea episod de varicela nu este comun, dar acesta se poate inregistra la persoanele cu imunodepresie.

    Eritem infectios  sau boala obrajilor palmuiti sau a 5-a boala

    • Este cauzat de virusul parvovirus uman B19. 
    • Frecvent intalnita in perioada de varsta 5-15 ani.
    • Se transmite pe cale aerogena sau prin contactul cu sangele si produsele din sange ale persoanei bolnave.
    • Se manifesta initial ca o raceala obisnuita, cu febra, stare de oboseala, inapetenta, urmata dupa aproximativ 7-10 zile de o inrosire marcata la nivelul obrajilor si o eruptie cutanata generalizata dantelata, in special pe membre si trunchi. Eruptia apare si dispare in functie de stimuli cutanati, variatii de temperatura, efort fizic, expunerea la soare. Dispare complet in 3 saptamani. Parvovirusul uman B19 poate afecta articulatiile de la nivelul membrelor superioare si genunchii, cu aparitia la nivelul articulatiei de durere, rigiditate, tumefactie. Simptomele se remit in 2-4 saptamani. Rar, pot ramane sechele permanente.

    Roseola Infantum sau a 6-a boala 

    • Este o afectiune virala transmisa prin contact direct, cel mai frecvent inaintea varstei de 4 ani. 
    • Manifestari clinice: febra 39-40 grade timp de 3-4 zile urmata de eruptie cutanata generalizata in a 4-a zi sub forma de mici pete roz imperceptipile la atingere. Eruptia dureaza 1-2 zile. Starea generala este conservata.
    In oricare din bolile mentionate mai sus este bine sa mergeti cu copilul la o consultatie.
    Medicul pediatru sau medicul  infectionist este singurul in masura sa aprecieze severitatea bolii, sa recomande tratamentul si masurile igieno-dietetice necesare in fiecare caz si sa depisteze la timp eventualele complicatii.
    De asemenea, consulta-te cu medicul pediatru in privinta vaccinarilor existente pentru prevenirea multora dintre bolile mentionate mai sus.
                                         Cu dragoste,Maria.

    3 comentarii:

    1. Iar nefunctionarea institutului Cantacuzino trecut ca obiectiv de securitate nationala la MAN ,deci si a CSAT-ului Trepanatului.

      RăspundețiȘtergere
    2. spune scriptura-UNII VISE VOR VISA-acum 2 nopti am visat ca 4 fete a unei prietene aveau eruptii pe tot corpul de rujeola-la varste mari epidemia face ravagii-sunt cazuri letale

      RăspundețiȘtergere