luni, 17 noiembrie 2014

SPIRU HARET !

                              Zori de 15 Noiembrie 2014 , ora 4,10 !
                      
                                            Dragii mei, 

Iata dragilor, cine ma trezeste pe mine în zori de zi.
Era un glas care dorea sa-mi spuna ceva despre Spiru Haret ! Îl cunoatsem cu toţii pe Spiru Haret nu ? Dar haideti ca sa ne amintim putin despre acest matematician ,astronom si pedagog.

                             Spiru Haret !


Sigla academia romana.gif Membru titular al Academiei Române
Spiru Haret
Spiru Haret.jpg
Matematicianul Spiru Haret
Născut(ă) 15 februarie 1851
Iași, Principatul Moldovei
Deces 17 decembrie 1912, (61 de ani)
București, România
Naționalitate  România
Ocupație matematician, astronom, pedagog
Cunoscut(ă) pentru Cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea
Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași - d. 17 decembrie 1912, București) a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească,[1][2] renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.[3][4]

Biografie

A învățat la Dorohoi, Iași, apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul Sfântul Sava din București, unde a petrecut cinci ani din șapte ca intern.
Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din București, la Facultatea de științe, secția fizico-matematici, mecanica rațională , din 1878 până în 1910. La Școala de poduri și șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă, până în 1885. Din 1885 și până în 1910 Haret nu a mai predat la Școala de poduri și șosele decât geometria analitică.
Haret a predat, de asemenea, mecanica rațională la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, din 1881 (data înființării secției de artilerie și geniu) până în 1890.
Profesează până în 1910, când se pensionează, ba chiar și după aceea, până la moarte, ținând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, la Paris și București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale.
Din 1879 se face cunoscut drept "om al școlii", urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.
Iar acum ca ne-am amintit despre Spiru  Haret , o sa va spun ce spunea acel glas in zori de zi . Citez :

                    "Vreţi  să  vă  arăt ?
               Nu  Spiru Haret  cultivă  problema !
              Ci ea, problema  ne  cultivă  pe noi !"

Iar glasul dragilor, se pierde precum un ecou puternic.
După cum vedeti dragii mei, informatiile de pe acest Blog, sunt foarte multe, din toate domeniile, si foarte diversificate.  
Să învăţăm din toate acestea dragii mei, ceea ce ne foloseste ,atât în viaţa de zi cu zi, dar mai ales sufletului.
Sa nu va pierdeti Credinţa fratilor, oricat de mult ati suferi ,sau indiferent prin ce situatie grea veti trece în viata aceasta.
DUMNEZEU si MAICA  DOMNULUI cunoaste toate dorintele noastre, toate suferintele noastre , si nu ne va lăsa, ca sa cadem.
Trebuie doar ,să-I spunem Lui Dumnezeu toate câte ne apasa ,iar ajutorul nu va întârzia ca să apară.
                                   Cu dragoste, Maria. 
  

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu