miercuri, 17 august 2022

GEORGIA ! GEORGIA 2020 ,CA LA REVELIUON !

                                                

                                         

                          17 August 2022,ora 6,18 !

                                              Dragii mei, 

Tot in acaesta dimineata,m-a trezit un glas care spunea asa: 


                        "Georgia 2020,ca la Revelion!"


      Clipa in care,vad inspre Nord,centru Nord,vad un PANOU publicitar,un Panou electric pe fond negru, care s-a luminat intr-o clipa ca intr-o flacara intensa de foc rosu, foc pe care scria in negru: GEORGIA!

                       GEORGIA                                   

   Cuvantul din PANOUL ca de foc, pulsa incontinuu ca o inima.

Pe acelasi Panou ca de foc, aparea scris incontinuu asa: 

                            "Georgia 2020,ca la Revelion!"

Dragilor, daca este vorba de GEORGIA ca tara,sau de vreo Firma cu numele de GEORGIA, de vreun local sau Institutie,eu nu stiu a va spune. Ce s-a intamplat in 2020 in Georgia, iarasi nu stiu a va spune.

Dar ca va fi ca la revelion, asta nu inseamna deloc ceva bun.

Sa ne rugam la Bunul Dumnezeu si la Maicuta Domnului ca sa-i apere pe toti cei care vor fi in preajma pericolului  si pe noi toti deopotriva.

                           Cu dragoste, Maria.

Georgia - Wikipedia

Georgia ; 69.700 km² (locul 120) · Șhara (5.193,2 m) Modificați la Wikidata · Marea Neagră (0 m) Modificați la Wikidata · Tbilisi.

Georgia sau Republica Georgia, denumită uneori și Gruzia, este o țară în Europa Orientală.[2][3] Delimitată la vest de Marea Neagră, la nord de Rusia (Republicile Karaciai-Cerchesia, Kabardino-Balkaria, Osetia de Nord-Alania), la sud de Turcia și Armenia, și la Est de Azerbaidjan, Georgia ocupă un teritoriu de 69,700 km², iar populația sa este de 4.3 milioane de locuitori. În prezent este membru al Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, Organizației Mondială a Comerțului, Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, Comunitatea de Alegerea Democrat, și GUAM Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică. Țara dorește să adere la NATO și Uniunea Europeană.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Articol principal: Istoria Georgiei

Caucasus03RO.JPG

Ținutul actual al Georgiei a fost populat încă din paleoliticul mediu. În secolul al VI-lea î.Hr. a luat ființă statul georgian de vest, Colchis, în secolul al IV-lea î.Hr. cel de est, Iberia. Cele doua regate georgiene din antichitatea târzie, Iberia în estul țării și Egrisi în vest, au fost printre primele state din lume care au adoptat creștinismul (în 337 AD și respectiv 523 AD). Iberia a devenit curând după aceea o parte a Imperiului Persan. Egrisi a fost de multe ori un teatru de război pentru două imperii rivale: Persia și Imperiul Bizantin, fiecare dintre ele reușind să cucerească vestul Georgiei de câteva ori. Ca rezultat, aceste două regate au fost dezintegrate în mai multe principate feudale în epoca feudală timpurie. A fost ușor pentru arabi să ocupe Georgia în secolul al VII-lea. Principatele răzvrătite au fost eliberate și apoi unite în Regatul Georgia la începutul secolului al XI-lea. Începând cu secolul al XII-lea, autoritatea acestui regat se extindea asupra întregului Caucaz de sud, în partea nord-estică și aproape pe toată coasta de nord a Turciei de azi, și de asemenea în câteva districte din Persia. Perioada de înflorire a regatului a fost curmată de invazia mongolă din secolul XIV. După o îndelungată perioadă de cuceriri otomane și lupte împotriva turcilor, regatul est-georgian al Kartliei-Kaheției avea să accepte, în anul 1783, protecția Rusiei. Rusia va ocupa treptat, de-a lungul secolului al XIX-lea, toate provinciile georgiene. După o scurtă perioadă de independență după Revoluția din Octombrie, Georgia va fi anexată în 1921 de Uniunea Sovietică și-și va recâștiga independența în anul 1991.

Originea numelui țării[modificare | modificare sursă]

Georgienii își spun Kartvelebi (ქართველები), își numesc țara Sakartvelo (საქართველოȚara kartvelilor), iar limba Kartuli (ქართული). Aceste nume sunt derivate din numele unui zeu păgân numit Kartlos, despre care se spune că este tatăl tuturor georgienilor. Numele Georgia, folosit în toată Europa, este derivat din persană گرجی Gurji, via Jurj din arabă. Deoarece scrierea a fost influențată de greacă prin rădăcina geōrg- (γεωργ-, indicând lucrarea pământului), cuvântul a fost presupus greșit ca având ca origine cognomele Gheorghe (sfântul patron al țării), sau γεωργία (geōrgía, agricultură).

Numele antic prin care erau denumiți locuitorii din estul Georgiei era Iberiani, de la numele regatului caucazian Iberia — aceasta a produs confuzie printre geografii antici care aplicau acest nume doar locuitorilor din peninsula Iberică (SpaniaPortugaliaAndorraGibraltar și Olivença). [1]

Gurj, numele persan al georgienilor, este de asemenea sursă pentru turcescul gürcü (pronunțat „gürdjü”) și rusescul gruzin. Numele țării este Gurjestan în persană, Gürcüstan în turcă, și Gruzija în rusă. Numele persan este probabil înrudit cu cuvintele armenești care desemnau georgienii și Georgia, respectiv vir și Vrastan. (Sunt alte cazuri în care prefixul persan gu- este derivat din mai vechiul wi- ori wa-). Astfel, atât cuvântul persan cât și cel armean par să fie înrudite cu numele Iberia, cu pierderea lui i- inițial și substituirea lui w sau v cu b în Iberia.

De asemenea, după toate probabilitățile, există o legătură etimologică dintre numele Iberia și provincia istorică a Georgiei numită Imereti.

3 comentarii:

  1. Sint doua State cu numele Georgia ,unul fosta republica sovietica in muntii Caucaz iar celalalt un stat din Sua care are capitala la Atlanta-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine știe doamna Maria?
    Că la revelion,acum depinde de cine serbează revelionul,
    Este un mesaj cu tâlc,sa de-a Bunul Dumnezeu și Maicuta Domnului sa fie de bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. As miza pe un razboi in Georgia fosta sovietica ca in Ucraina-craciun.

    RăspundețiȘtergere