marți, 14 august 2018

PROHODUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, SCRIS SI CÂNTAT !


                                       
  1.                                             15  AUGUST 2018!

                            ADORMIREA  MAICII  DOMNULUI !


    1.                                     Dragii mei, 


      Astăzi 14 August  2018, în toate Sfintele  Biserici Creştin - Ortodoxe, se cântă  PROHODUL  ADORMIRII  MAICII  DOMNULUI.


      Pentru voi dragii mei, am adus aici ,


      PROHODUL  ADORMIRII  MAICII  DOMNULUI, scris şi cântat !

                                    Cu dragoste, Maria. 

        1.


      . Întreg Prohodul Maicii domnului | Psalţii Catedralei Patriarhale!

      (dati clik pe titlul de mai sus)

      Toate cele trei stări ale Prohodului!

      psaltiicatedraleipatriarhale.wordpress.com/.../prohodul...Translate this page
      2 days ago - Posts about prohodul maicii domnului written by gabriel radasanu.

      De ce cantam Prohodul Maicii Domnului?

                                     De ce cantam Prohodul Maicii Domnului?
      Prohodul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria se canta in seara de 14 spre 15 august, in jurul epitafului sau icoanei Maicii Domnului. Prohodul Maicii Domnului este o rugaciune plina de evlavie, integrata in cultul Bisericii noastre, creand un paralelism intre momentul Rastignirii si Invierii Mantuitorului si ridicarea la ceruri a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta slujba este asezata de Biserica dupa modelul Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos din Vinerea Sfintelor Patimi. La fel, si in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, in mijlocul bisericii, la slujba Vecerniei sau a Privegherii, se scoate in mijlocul sfantului lacas epitaful pe care este reprezentata icoana Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
      In acelasi timp, Prohodul Maicii Domnului cuprinde si referinte de natura istorica legate de imprejurarile in care s-a savarsit si s-a mutat la ceruri Nascatoarea de Dumnezeu. Intreaga scriere este o Liturghie a intregii creatii vazute si nevazute, care slujeste Maicii Domnului si se bucura ca, desi se muta din viata aceasta, ramane de-a pururea mijlocitoare, rugatoare si impreuna lucratoare a mantuirii intregului neam omenesc. In cadrul acestei slujbe, alcatuita din trei stari, preotii stau in jurul sfantului epitaf. Toate cantarile sunt de bucurie, pentru ca Maica Domnului s-a bucurat atunci cand i s-a vestit mutarea la ceruri de catre Arhanghelul Gavriil. Odata cu Adormirea Maicii Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu devine Maica noastra care se roaga pentru toata Biserica. Cantarea Acatistului spune: "Bucura-te cea plina de dar, care intru adormirea ta nu ne lasi pe noi!
      Prohodul Maicii Domnului - scurt istoric
      Tipicul Manastirii Sfantul Sava generalizat in tot spatiul ortodox (in sec. XIII-XIV), prevede in legatura cu Adormirea Maicii Domnului ca in Manastiri sa se faca Priveghere (Vecernie + Litie + Utrenie, fara sa aminteasca de Prohod), iar Odovania sa se faca a 8-a zi. In randuiala ierusalimiteana a Utreniei duminicale, inca din vechime se citea sau se canta Psalmul 118. De prin sec. VIII-IX, unele stihuri ale acestui psalm au fost insotite de anumite tropare, care au primit numele de "Binecuvantarile Invierii", intrucat primul tropar se canta abia dupa stihul 12 ("Binecuvantat esti, Doamne.."), care a ramas mai tarziu ca singurul stih chiar si pentru troparele urmatoare. In acel timp, toate stihurile intermediare erau citite si numai cele de dinaintea troparelor erau cantate.

      Randuiala Utreniei din Sambata Mare (cantata in Vinerea Mare seara) avea si ea Ps. 118 cu "Binecuvantarile Invierii", dar de prin sec. XIV, "Binecuvantarile" au fost plasate la sfarsit, iar intre stihurile Psalmului 118 au fost intercalate tropare despre ingroparea Domnului Hristos. Unii liturgisti considera ca obiceiul de a canta prohodirea Mantuitorului a inceput imediat dupa recontruirea complexului eclesial de la Mormantul Domnului sub cruciati (1130-1147). In cazul altor sarbatori, in loc de Ps. 118 au inceput sa fie alesi alti psalmi, la care se adaugau imne de preamarire (megalinarii = marimuri), inclusiv la Praznicul Adormirii, care are Marimuri.Prin sec. XV, odata cu completarea Prohodului Mantuitorului cu strofe dupa numarul stihurilor din Ps. 118, la Ghetsimani Marimurile obisnuite au fost inlocuite cu tropare asemanatoare Prohodului Mantuitorului si insotite de acelasi Ps. 118.
      In sec. XVI, numarul troparelor a fost completat (probabil de Manuil al Corintului), imitand forma si ideile Prohodului din Sambata Mare. Prin sec. XVI se constata incercari de raspandire a acestui Prohod in toata lumea ortodoxa, dar fara prea mult succes, intrucat melodiile erau extrem de lente,  iar Tipicul nu prevederea nici o modalitate de incadrare a Prohodului in Utrenie, ci doar Marimurile si Evanghelia inainte de Canoane (nu dupa Doxologie ca in Sambata Mare). Tocmai de aceea, o indicatie tipiconala a staroverilor il introduce dupa cantarea a 6-a a Canonului, fara sa dea detalii sau textul acestuia.
      Incepand cu secolul al XVIII-lea au fost facute primele traduceri integrale ale Prohodului Maicii Domnului (1820 in romana, de Ion Pralea; 1845 in rusa, de M. Holmogorov), completandu-se si cu Binecuvantarile Maicii Domnului. Amintim faptul ca daca romanii si grecii canta  Prohodul Maicii Domnului in  in ajunul Adormirii Maicii Domnului, la rusi exista obiceiul ca acesta sa fie cantat in ajunul datei de 17 august.
      Prohodul Maicii Domnului - aspecte tipiconale
      Acest Prohod se savarseste, acolo unde se face Priveghere, in cadrul Utreniei, dupa troparul obisnuit „Dumnezeu este Domnul”, iar la parohiile unde se face doar Vecernie, el se poate savarsi inainte de otpustul Vecerniei, fiind urmat sau nu de procesiune. Epitaful Adormirii Maicii Domnului, iar daca nu este Epitaf icoana Maicii Domnului, se aduce din Sfantul Altar si se aseaza pe o masa in mijlocul bisericii, sub policandru, la Slava Stihoavnei Vecerniei mici, intocmai cu randuiala scoaterii Epitafului Domnului in Sfanta si Marea Vineri, iar daca nu se face Vecernie Mica, Epitaful Adormirii Maicii Domnului se scoate in mijlocul bisericii inainte de Vecernie, cantandu-se troparul praznicului, glasul I: Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la viata, fiind Maica Vietii, si, prin rugaciunile tale, izbavesti din moarte sufletele noastre.

      La Utrenie, acest tropar se canta dupa Dumnezeu este Domnul: In acest timp, preotii imbraca felonul, se trag clopotele, se aprind toate luminile din policandru si din sfesnice, clericii iau faclii aprinse, protosul ia si cadelnita si ies toti, doi cate doi, din Sfantul Altar, prin Usile Imparatesti, in mijlocul bisericii. Protosul incepe sa cante prohodul, cadind imprejur masa cu Epitaful Adormirii Maicii Domnului si pe cei de fata.

      Dupa slujba Prohodului, preotii si credinciosii inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Dupa aceasta, preotii tin Sfantul Epitaf al Adormirii Maicii Domnului deasupra capului la intrarea in biserica si toti credinciosii intra in biserica pe sub Sfantul Epitaf. Apoi, preotii ajungand in fata Usilor Imparatesti, cel dintai dintre preotii impreuna-slujitori zice: Intelepciune drepti!, iar preotii intra in Sfantul Altar, prin Usile Imparatesti, asezand Sfantul Epitaf la locul lui, sau, cum se obisnuieste in unele locuri, punandu-l pe Sfanta Masa, unde va ramane pana la Odovania praznicului (23 august). In acest timp strana canta troparul praznicului.

                 Prohodul Maicii Domnului !

                                                                
      Prohodul Maicii Domnului - Fiind pusa in mijlocul Bisericii, Sfanta Icoana a "Adormirii Prea Sfinte Nascatoare de Dumnezeu" preotii stau imprejur, imbracati in toate podoabele preotesti; iar cel mai mare, luand cadelnita si cadind in cruce inaintea Icoanei, incepe a canta acest tropar pe glasul al cincilea
      (Acolo unde se va afla Epitaful Adormirii sa se urmeze dupa tipicul aflat la sfarsitul acestui Prohod)
      Prohodul Maicii Domnului - STAREA INTAI
      1. In mormant Viata
      Ai fost pus, Hristoase,
      Si-a vietii Maica-acum intra in mormant
      Si se muta la viata cea de sus.
      2. Tu nascand Viata,
      Pe a tot-Dumnezeu
      Si viata, Prea Curata schimband-o
      La viata cea de sus te-ai si mutat.
      3. Te marim pe tine,
      Maica prea curata,
      Si-adormirea ta cinstim, praznuind-o
      Cu solirea-ti pururea fiind paziti.
      4. Fericimu-te toti,
      O prea sfanta Maica,
      Inchinandu-ne cinstitei tale mutari,
      Cea de care ingerii s-au minunat.
      5. Te marim pe tine,
      Maica a lui Hristos,
      Care far a de samanta ai zamislit
      Si a a ta mutare toti o preamarim.
      6. Fericimu-te toti,
      Maica a lui Hristos
      Ceea ceai pricinuit pe noul Adam,
      Si-adormirea-ti cu credinta o cinstim.
      7. Te marim, Fecioara
      Pururea cinstita
      Si icoanei tale ne inchinam,
      Ca la oglindirea sfantului tau chip.
      8. Fericimu-te toti,
      Maica a lui Hristos,
      Ca pe rugatoarea pururea pentru noi
      Si ca pe o solitoare pentru toti.
      9. A fericitilor
      Tai parinti straluciti,
      Tu prea fericita fiica lor te-ai facut
      Si pe toate neamurile ai intrecut.
      10. Drept-maritori preoti
      Si popor credincios
      Cu smerenie cadem la sicriul tau
      Prea curata Maica lui Emanuil.
      11. Multimea de pustnici,
      Cete de cuviosi
      O, voi tineri si fecioare, cu cei batrani
      Cantati adormirea prea Curatei Maici.
      12. O voi domnitori mari,
      Toti acum laudati
      Stramutarea prea curatei Imparatese
      Ce-a nascut pe Imparatul tuturor.
      13. Cine dar va spune
      Bucuria multa
      Ce-a cuprins pe Maica Domnului Iisus
      Cand i sa vestit mutarea Ei la cer.
      14. Suind Prea Curata
      Muntele Eleon
      Si in mana de la inger floare luand
      Catre Cel nascut din Ea se inchina.
      15. A muntelui saduri.
      Tie ti se-nchina,
      Prea Curata, vazand ramura de finic
      Ca la Maica Celui atotziditor.
      16. Glasul Celui de sus
      Fara veste-a grait
      De mutarea ta iubitului ucenic,
      In Efes fiind cu slujba lui Hristos.
      17. "Mergi la Ghetsiinani
      Iute si prea degrab,
      Caci se muta Maica Domnului sus la cer,
      Facand cea de pe pamant mutarea sa".
      18. O minuni straine,
      Mari si dumnezeiesti,
      Cum de nori pe sus, Curata, s-adusera
      La inmormantarea ta, apostolii!
      19. Venind de la margini
      Ceata de ucenici
      Minunat de nori purtatu-s-a prin vazduh,
      Ca sa-ngroape trupul Maicii lui Hristos.
      20. De la margini vine
      Ceata de ucenici,
      Ca sa-ngroape in mormant preasfantul sau trup,
      Cea mutata negrait de pe pamant.
      21. Dintre ale lumii
      Margini pan-la margini,
      Adunandu-se soborul apostolesc
      Pe Cea fara de prihana preamaresc.
      22. Coruri de la arhangheli
      Si de la ingeri cete
      Adunandu-se la sfanta mutarea ta,
      Te maresc in canturi, spaimantandu-se.
      23. Stapanul ca Fiu dand
      Haruri Maicii Sale,
      Din cerestile lacasuri sa pogorat,
      Ca pe-al Maicii Sale Duh sa-l poarte sus.
      24. La a ta curata,
      Cinstit-adormire,
      A venit intreg soborul cel ingeresc,
      Iara ceata de apostoli te plangea.
      25. Adevar minune
      Straina-i a privi
      Si-a vedea pe Dumnezeu ca un om primind
      In maini sufletul prea sfintei Sale Maici.
      26. Ceea ce suit-ai
      La lacasuri ceresti
      Nu lipsi, Stapana noastra, privind spre noi,
      Spre cei ce cu drag cinstim mutarea ta.
      27. Inaltand Fecioara
      Mainile sale-n sus
      Credinciosii toti se roaga a fi paziti
      Prin mutarea Ei la Fiul sau iubit.
      28. Mori acum si te duci
      La viata de sus
      Ci sa nu ne parasesti pe noi, robii tai,
      Vesnic treaza Solitoare pentru toti.
      29. Minune prea mare
      Este a se vedea,
      Cum ceea care Viata lumii nascu
      Mortii cei firesti partasa sa facut.
      30. Prunc fiind Iisus,
      Fiul Celui de sus,
      Se purta de prea curatele tale maini,
      Iar acum El poarta-n maini sufletul tau.
      31. Ucenice Petre
      Si ceilalti ucenici
      Bun ramas de petrecanie cuvantand
      A canta incepeti Maicii Domnului.
      32. Fericimu-te toti,
      Maica prea curata,
      Si mutarea-ti praznuind, cu toti te cinstim,
      Caci te-ai dus de pe pamant la cei de sus.
      33. Mutatu-te-ai de jos
      La viata se sus,
      Dara ostile de ingeri s-au inspaimantat,
      Cand al tau duh Tatalui ceresc ai dat.
      34. Dusmanii tai cei rai,
      Si prea inselatori
      Vrand sa-ti arda trupul ca niste pagani
      S-au orbit de dreapta Celui Prea Inalt.
      35. Sabie grozava
      Cu taierea sclipi
      Impotriva celui singur semet pornit
      Spre curata Maica a lui Dumnezeu.
      36. Nemernicul vrajmas, 
      Patul vrand a-ti surpa,
      Nevazut a patimit taierea de maini
      Ticaloase ce de pat s-au fost atins.
      37. A cerestilor osti,
      Dulci cantari si frumos
      Potrivite s-auzeau de toti ce erau
      Privind adormirea Maicii Domnului.
      38. Ceea ce nascut-ai Pe Hristos Viata,
      Spune dara cum de moarte te-mpartasisi?
      O cunoaste numai Cel nascut al tau.
      39. Prea curata Maica 
      Prea cinstita Sfanta,
      Dupa stralucit-acum adormirea ta,
      Apara pe cei ce cred intru Hristos.
      40. Pe cei ce mutarea-ti
      Credincios praznuiesc,
      Tu-i acopera si-i apara de nevoi,
      Prea curata totdeauna ramanand.
      41. Din grele primejdii
      Si de limbi viclene
      Scapi pe cei ce canta-acum adormirea ta,
      Prea cinstita Solitoare-a tuturor.
      42. Catre Domnul te am
      Solitoare si-ajutor,
      Prea curata Nascatoare de Dumnezeu,
      Ca Tu din primejdii sa ma mantuiesti.
      43. Inainte iti stam,
      Maica lui Dumnezeu,
      Pomenirea ta din inima laudand,
      Cantari sfinte cu buzele versuim.
      44. Insufletite Cer
      Ce-ncapusi pe Domnul,
      La cereasca locuinta te-ai ridicat
      Si pe lumea cea de sus ai luminat.
      45. Cei ce cu dorinta
      Savarsim, prea sfanta
      Maica si Fecioara, astazi mutarea ta,
      Mantuiti sa fim de patimi ne rugam.
      46. Proorocul David,
      Strunindu-si lauta,
      Te mareste Prea Curata, cantandu-te
      Si-adormirea ta cu drag vestind-o.
      47. Credincioase cete
      Canta chivotului
      Impletite versuiri de ceresti cantari
      Celei duse la odihna cea de sus.
      48. Tie ce nascut-ai
      Pe Hristos Viata
      Cu credinta iti cantam si te prea cinstim
      Si mutarea ta, Fecioara o marim.
      49. Multime de oameni
      Lauda pe Prunca,
      Marind, Prea Curata, si adormirea ta
      Cea cantata de soborul ingeresc.
      50. A toti credinciosii
      Din nevoi scapare,
      Miluieste, Nascatoare de Dumnezeu,
      Pe cati canta astazi adormirea ta.
      51. Proorocii candva,
      Prea Curata, vestind
      Adormirea ta, Fecioara, o au vazut
      Si multimi de ingeri o au laudat.
      52. Intr-a mortii umbra
      Se ingroapa acum
      Ceea ce nascu Viata, mutandu-se
      De la voi la Tronul cel vesnic de sus.
      53. Certati cu Dumnezeu
      Fiind, ne-am impacat
      Intru tine, Nascatoare de Dumnezeu,
      Deci Fecioara adormirea ta marim.
      54. Prea lumii, Stapana,
      Prea curata privind,
      Stralucit ca sa se-ncuie-n mormant acum,
      O, tu sat Ghetsimani, te bucura!
      55. Mult dumnezeiescul
      David s-a bucurat
      Psalmi cantand scularii tale celei din morti,
      O, Tu al lui Dumnezeu sicriu sfintit.
      56. Savarsim toti astazi
      Ducerea de la noi
      A Maicii Cuvantului, curatindu-ne
      Mintea, inima, trupul si sufletul.
      57. A Domnului Maica,
      Pe cei drept-maritori
      Care cinste dau mutarii tale, fa-i tari
      Impotriva luptatorilor vrajmasi.
      58. Dar cum mori, Fecioara,
      Care Viata ai dat,
      Ca si oamenii firesti supuindu-te
      Si cum rabda Cel nascut far-de pacat?
      59. Stangandu-va margini,
      Veniti sa fericim
      Cea de-aci dumnezeiasca petrecere
      Catre cer a Maicii Domnului acum.
      60. Din curate-ti sangiuiri
      Luand trup Iisus,
      Pe flamanzi i-a saturat prea indestulat
      Si afara pe bogati i-a scos deserti.
      61. De a ta mutare
      Salta firea acum,
      Veselindu-se cu ingerii, oamenii,
      ingroparea ta de obste savarsind.
      62. Ceea ce trup de lut
      Lui Hristos daruisi,
      Zamislindu-l, Nascatoare de Dumnezeu,
      Rugaciunile noastre sa nu la treci.
      63. La puteri mai-nalte,
      Cerestile Puteri
      Au strigat zicand, acum pregatiti-va,
      Ca pe Maica Domnului sa o primiti.
      64. Preoti si norodul
      Si toti cei credinciosi,
      Cu smerenie te roaga, ca sa primesti,
      O, Stapana, rugaciunile lor azi.
      65. Una Prea Curata,
      Tie toti ne rugam,
      Ca prin blanzii si milosii tai ochi frumosi
      Sa privesti spre noi Smeritii pururea.
      66. Nascand Tu, Curata,
      Pe Hristos Ziditor,
      Din nevoi sa mantuiasca, roaga-te Lui,
      Pe cei ce cu drag cinstesc mutarea ta.
      67. Solitoarea lumii,
      Scutul crestinilor,
      Pe cei cati scapa la tine acopera-i,
      De ispite si nevoi pazind pe toti.
      68. Nadejdea toti avand
      La tine, Prea Sfanta,
      Nenuntita, Nascatoare de Dumnezeu,
      In nadejdea ta noi nu ne poticnim.
      69. Strigam toti cinstitul
      Glas al lui Gavriil,
      Bucuria tuturor credinciosilor:
      Bucurie fie-ti, Maica Domnului.
      70. De orice ispite
      Si de multe nevoi
      Ceea ce pe Dumnezeu, Prea Sfant-ai nascut,
      Si pe robii tai acum sai izbavesti.
      71. Fericimu-te toti,
      Maica lui Dumnezeu,
      Pe care tea inchipuit stalpul cel de foc
      Si pe noul Israil povatuiesti.
      72. Fericimu-te toti,
      Maica lui Dumnezeu, Pe care Moisi de mult te-a vazut in rug
      Ce nears ardea in muntele Sinai.
      73. Fericimu-te toti,
      Maica lui Dumnezeu,
      Scara-nalta insuflata, ce oarecand
      S-a vazut de catre dreptul Iacov.
      74. Fericimu-te toti,
      Maica lui Dumnezeu,
      Cea pe care Ghedeon te-a inchipuit
      Lana uda ce pamantul rourezi.
      75. Te marim, Lumina
      Cea in trei straluciri
      Pe Parintele, pe Fiul si Duhul Sfant,
      Pe Treimea cea atotputernica.
      76. Fericimu-te toti
      Credinciosii tai fii,
      Caci purtasi pe Dumnezeu cel neincaput
      Ce in tine-a incapea a primit.
      77. Te marim pe tine,
      Preacurata Maica,
      Si prea sfanta adormirea ta o cinstim,
      Si mutarea ta de pe pamant la cer.
      78. In mormant viata
      Ai fost pus, Hristoase,
      Si-a vietii Maica-acum intra in mormant
      Si se muta la viata cea de sus.
      Ectenia mica si Vosglas:
      Ca s-a binecuvantat numele Tau...
      Prohodul Maicii Domnului - STAREA A DOUA
      1. Cade-se acum,
      Ca sa te marim, Fecioara Maica
      Mai cinstita fiind si mai marita mult
      Decat toate cetele cele de sus.
      2. Cade-se acum
      Sa te fericim, Fecioara Maica,
      Fericita totdeauna adevarat,
      Mai marita decat cei ce au ochi multi.
      3. A te ferici
      Se cuvine, pururea Fecioara,
      Ca nascand pe Facatorul tau te-ai facut
      Decat cerurile cu mult mai presus.
      4. Ca sa te marim
      Se cuvine, Nascatoare, Doamna
      Ca prin ale tale rugi sa ne-acoperim
      Pentru adormirea ta cea sfant-acum.
      5. Toti cei credinciosi
      Ai curatei Maice si Fecioare
      Adormirea-ti cantand, zicem: bucurate,
      Solitoarea noastra calda-a tuturor;
      6. Primeste-acum
      De petrecere cantari, Fecioara,
      Maica a tot Imparatului Dumnezeu
      Si trimite pace credinciosilor.
      7. Monahi multi si sfinti
      Si-ale cuviosilor soboare,
      Cum si cetele barbatilor credinciosi,
      Din evlavie cu totii te maresc.
      8. Cete tineresti,
      Cu fecioarele drept credincioase,
      De petrecere cantare strigati acum,
      Pentru Maica sfant-a lui Emanuil.
      9. Trupul pamantesc
      Vazand ceata uceniceasca,
      Al tau Maica Ziditorului tuturor,
      Cu sfiala tronul tau ti l-au purtat.
      10. Credinciosii toti
      Fericim pe cea acum mutata
      Catre ceruri, Nascatoarea de Dumnezeu,
      Ca pe dansa solitoare s-o avem.
      11. Noul Israel,
      Acum dupa sfanta datorie.
      Cu cantari dumnezeiesti prea mareste-n cor
      A Fecioarei ducere la cei de sus.
      12. Pe cei ce-ti cantam
      Cu credinta prea curata Maica
      Ce-ai nascut pe Imparatul cerurilor,
      Binecuvinteaza-ne pe noi de sus.
      13. Pre curate maini
      Tinzand catre Dumnezeu, Fecioara,
      Ca o buna miluieste si-acopera
      Pe toti care-si pun nadejdea-n mila ta.
      14. Priveghelnica
      Rugaciune, curata Fecioara,
      Primeste acum cu mila si cererea
      Celor ce cinstim cu drag mutarea ta.
      15. Pomeneste-ne,
      Maica si Fecioara prea curata,
      Prin a ta mutare sfanta, rugamu-te
      Si a noastre greseli nu le socoti.
      16. Din multe nevoi,
      Intamplari, necazuri izbaveste
      Pe acei care in tine nadajduiesc
      Si cinstire adormirii tale dau.
      17. Ucenicii toti
      La sicriul tau sosind in graba,
      Prin vazduh fiind purtati de pe unde-au fost,
      In genunchi, Fecioara, ti s-au inchinat.
      18. Toti au povestit
      Celei sfinte si neprihanite,
      Cum au fost rapiti de nori din locurile
      Unde stau si predicau noroadelor.
      19. Fara de barbat
      Ci nascut, Fecioara prea curata
      Dar si moarta tu fiind, nu ai putrezit
      Si-ndoita inchinare ai primit.
      20. Cel de Dumnezeu
      Primitor trup ceata de apostoli
      Il ingroapa-acum strigand cu-ale tale rugi,
      Mostenirea ta, Stapana, apara.
      21. Toti Arhanghelii,
      Stapanii, Domnii si Puteri toate,
      Limbi, popoare, neamuri ale pamantului
      Adormirea Pre Curatei laudati
      22.  Vas ales fiind,
      Pavel a cantat pe Prea Curata,
      De petrecere cantare a glasuit
      Pentru ceea ce e mai presus de cer.
      23. Sfarama Moisi
      Manios a Sinaiului table,
      Iar Stapanul pe aceea ce L-a nascut
      O pazeste-n ceruri vie pururea.

      24. De maini fu lipsit
      In chip nevazut semetul vrajmas
      Care-n fata ucenicilor a incercat
      Sicriul tau sa rastoarne, o Maica!
      25. Versuia cu glas
      Multimea de ostire cereasca,
      De la margini pe pamant tainic alergand
      La-ngroparea Maicii lui Emanuil...
      26. Cu dumnezeiesti,
      Cuvioase cantari impletite,
      Ingroparea Nascatoarei de Dumnezeu
      Veniti ca si noi acum sa laudam.
      27. La mutarea ta,
      Maica si Fecioara prea curata,
      Ti-au cantat cu duiosie ingerii toti,
      Si multime mare de popor crestin.
      28. Tu dintre femei
      Intrecut-ai hotarele firii,
      Caci tu singura avusi adormirea ta,
      Mai marita decat orice muritor.
      29. Preoti si popor
      Adormirea-ti canta laudand-o
      Dezlegarea datoriilor ne rugam
      Da-ne Maica Domnului la toti acum.
      30. Pe cei ce-au gresit,
      Maica si Fecioara, prea curata,
      Sfanta Prunca, miluieste-i, ca maneca
      La locasul tau cel ce-i dumnezeiesc.
      31. Lanturile rup
      Ale tale rugi, curata Prunca,
      Si din toata munca scapi pe cei ce cinstesc
      Cu credinta sfanta adormirea ta.
      32. Striga, o David,
      Nascatoarei de Dumnezeu, lira
      Rasunandu-ti: auzi fiica mutarea ta
      Catre ceruri sus de jos de pe pamant.
      33. Minunat a fost
      A privi de jos spre cer cum pleaca
      Cerul cel insufletit, Dumnzeule!
      Minunate-s, Doamne, lucrurile Tale.
      34.  Cete ingeresti
      Al tau pat cu buna cuviinta,
      Maica si Fecioara, ti l-au acoperit
      In vremea cand Tu, Curat-ai adormit.
      35. Danturi netrupesti
      Cu dumnezeiasca cuviinta
      Cant-acum, Curata, Cerul insufletit,
      Spre cerestile odihne Tu mergand.
      36. Catre cer de jos
      Al lui Aaron toiag se muta,
      Care pe Hristos nespus L-a fost odraslit
      Si rodeste pomul vietii vesnice.
      37. Pe cea de demult
      Scara-nalta de Iacov vazuta,
      Cea pe care o intari Iisus cu trup,
      S-a mutat acum de pe pamant la cer.
      38. Patul tainuit,
      Ne-ntinata Maica si Fecioara,
      La prea sfinte locuinte se suie acum
      Nelipsit a locui cu Fiul Sau.
      39. Cartea curata,
      In care cu trup s-a scris Cuvantul,
      Se inchide si se muta, puindu-se
      Intru ale Fiului curate maini.
      40. Daruri datii-ti-a
      Peste fire, Fiul tau, Fecioara,
      Nelipsit prea sfanta prunca pazindu-te
      Si suindu-te la viata vesnica.
      41. Cu adevarat
      Ca pe o aleasa smirna sfanta
      Te salasluieste-n sfanta prea sfintelor
      Cel Atoateziditor si Fiul Tau.
      42. Viata a rasarit
      Dintru tine, prea sfanta Fecioara,
      In ce chip dar trupul cel neintinat
      Se facu acum mortii impartasit?
      43. Casa te-ai vazut,
      Prea curata Fecioara, vietii,
      Deci murind indata te-ai si invrednicit
      Totdeauna cu Hristos a vietui.
      44. Instrunind acum
      Buze prea curate-n loc de coarde,
      Maicii atotfacatorului Dumnezeu
      Imnuri de petrecere sa intocmim.
      45. Inaltarea-n cer
      A curatei Maicii Tale, Doamne,
      A unit acum pe oameni cu ingerii,
      Tie laudari de obste aducand.
      46. Pamantesti numiri,
      Domnitori ce judecati noroade,
      Tineri, tinere, cantare toti sa-naltam
      Maicii imparatului Hristos din cer.
      47. Pomenirea ta
      Cea cinstita, prea curata Maica,
      Laudandu-ti o maresc toti cei ce traiesc
      Si faptura toata cu smerenie.
      48. Prunca odraslind
      Dintru a lui Iesei tulpina,
      Omeneste Maica lui Dumnezeu murisi
      Si-mpreuna cu Fiul tau vietuiesti.
      49. Pamantenilor,
      Saltati si va minunati acuma,
      Ca Muntele cel prea sfant si dumnezeiesc
      Desfatare a aflat la Fiul sau.
      50. Aratatu-s-a,
      Prea Curata, moartea ta pod vesel,
      Pe care-ai trecut la ceruri de pe pamant
      Si la Fiul tau odihna ai aflat.
      51. Usile ceresti
      Se deschisera tie, Prea Sfanta,
      Si Puterile ceresti mult te-au laudat
      Si pe-al tau trup Fiul l-a primit in cer.
      52. Norii luminati
      Au adus multimea de apostoli
      De la marginea pamantului, cuvios
      Pe curata Maica Fiului s-o dea.
      53. Prea sfant trupul tau,
      Ucenicii plangandu-l, Curata,
      Fu stropit cu lacrimi alaturand cantari
      De petrecerea cea de aici la cer.
      54. Margini pamantesti
      Glasuiescu-ti Maica si Fecioara,
      Ca nascand pe Fiul tau cel dumnezeiesc,
      Amagirea idolilor ai sfarsit.
      55. Lauda strigand
      Toata sfanta adunare mare
      Pe aceea ce nascut-a pe Dumnezeu:
      Paza fii la toti prin ale tale rugi.
      56. Duhul tau luand
      Chiar Cuvantul ce din tine, Prunca;
      Ce nascuse fara ispita de barbat,
      Ca un Fiu in slava l-a salasluit.
      57. Pe Stapanul lor
      Ingerestile Puteri vazandu-L
      Duhul Maicii sale singur in maini luand,
      Spaimantatu-s-au si mult s-au bucurat.
      58. Firea cea de om
      intreci de Dumnezeu Nascatoare,
      Caci Fecioara ai ramas dupa nastere
      Si murind te duci la Fiul tau prea sfant.
      59. Cete ingeresti,
      Oameni si faptura toata,
      Laude ti-aduc, o Maica, toti la un loc,
      Ca Tu mai presus de orice fire esti.
      60. Straja tare fii
      Celor ce te lauda, Curata,
      Impotriva bantuielilor dusmanesti
      vazutilor si nevazutilor vrajmasi.
      61. Intru rugaciuni
      Pe Fecioara, Maica ta, primeste-o
      Ca pe o calda Solitoare pentru noi toti,
      Iar pe noi, ca un bun, mantuieste-ne.
      62. Pe Cel ne-nceput
      Impreuna cu Fiul marescu-L
      Si pe Duhul, in trei fete un Dumnezeu,
      Cel ce este Ziditorul tuturor.
      63. Lucru minunat
      Esti cu totul fara de prihana,
      Caci mormantu-ti tuturor credinciosilor
      Se arata rai prea intelegator.
      Amandoua stranile impreuna:
      Cuvine-se dar, sa marim preacurata Fecioara, decat Heruvimii mai cinstita fiind, si slavita decat Serafimii mult,
      Ectenia mica si Vosglas:
      Ca sfant esti Dumnezeul nostru, Cel ce odihnesti....
      Prohodul Maicii Domnului - STAREA A TREIA
      1. Neamurile toate
      Lauda-ngroparii
      Tale Fecioara, canta.
      2. Neamurile toate
      Te fericesc Doamna,
      Ca esti lui Hristos Maica.
      3. Neamurile toate
      Te fericesc, Maica
      Cu daruri daruita.
      4. Limbile pe tine
      Te fericesc sfanta,
      A lui Dumnezeu Maica.
      5. Ceata de apostoli
      Alergati cu ravna
      La ingroparea Maicii.
      6. Ceata de apostoli
      A venit din margini
      Sa-ngroape Fecioara.
      7. Fricos te-mpresoara
      Cetele de ingeri
      La prea slavita-ti moarte.
      8. Cu sobor de ingeri
      Se pogoara Fiul
      Sa ia al Maicii lui duh.
      9. Desi mori Fecioara
      Dar te-nalti la ceruri,
      La prea iubitul tau Fiu.
      10. Preoti laudati toti
      Pe a Domnului Maica
      Ce in cer se stramuta.
      11. Lauda din ceruri,
      Sa se glasuiasca
      La adormirea Maicii.
      12. Satul Ghetsimani
      Slaveste mormantul
      De-a pururea Fecioarei.
      13. La ceresti lacasuri
      Acum mergand Maica
      Pe cei ce-ti canta scapa-i.
      14. Cetele slavite
      Trecand pe Fecioara
      La cer au proslavit-o.
      15. Prea curata Maica,
      Fericimu-te cu
      Ai tai prea sfinti nascatori.
      16. Tu nascand viata,
      Prea Curata, cum mori
      Biruind legea firii?
      17. O minuni straine,
      Ziditorul cum ia
      Al Maicii sale suflet!
      18. S-alergam indata
      La groapa Prea Sfintei
      Si dobandi-vom mila.
      19. Bucurase totul
      De a ta prea sfanta
      Si cereasca mutare.
      20. Cerul si pamantul
      Cantec de mutare
      Glasuiesc Prea Curatei.
      21. Lumii mantuire,
      Stapana, arata
      Intru a ta mutare.
      22. De finic mladite.
      Ca lui Hristos, Maica
      Tie acum aduc.
      23. Din a lumii margini,
      Cei trimisi la tine
      Se adunara, Maica.
      24. Catre a Sa Maica,
      Astazi de la ceruri
      S-a pogorat Stapanul.

      25. Astazi lumea toata,
      S-a sfintit cu totul
      Prin sfanta-ti adormire.
      26. Astazi dar Fecioara
      Si Maica Vietii,
      Sus, catre ceruri sa dus.
      27. Ma spaimant, Fecioara,
      Petru striga tie
      Cand stai intinsa moarta.
      28. Ma spaimant; Fecioara,
      Vazandu-te-ntinsa
      Pe pat, stigat-a Pavel.
      29. La ceresti lacasuri,
      Te-ai mutat cu totul
      De jos, Fecioara Maica.
      30. Frica ia multimea,
      De cinstita-ti moarte
      Trupeasca Prea Curata.
      31. Cete credincioase,
      Marescu-ti, Fecioara,
      Slavita-ti adormire.
      32. Vie esti si-n moarte,
      Fara de samanta
      Nascand Viata lumii.
      33. Soarele cel mare
      Te-a luat la Sine,
      Norule cel usurel.
      34. Din partile departate,
      Corul de apostoli
      S-a strans sa cante tie.
      35. Cetele de ingeri,
      Coruri de apostoli,
      Marescu-te, Fecioara.
      36. Pe cei care canta
      Si vegheaza Doamna,
      La tronul tau pazeste-i.
      37. Limbi, noroade, neamuri,
      Ingropati cu frica
      Pe Solitoarea voastra.
      38. Ingerii te canta,
      Maica si Fecioara,
      Intru a ta mutare.
      39. Se intaratara,
      In zadar Iudeii
      Asupra ta, Fecioara.
      40. Ganduri pangarite,
      Cugetat-au, Doamna
      Asupra trupului tau.
      41. Prea Sfanta Fecioara,
      A Domnului Maica,
      Pe cantareti mangaie.
      42. Sfanta prunca, Maica
      Roaga pe al tau Fiu
      Pentru toti careti canta.
      43. Robitor ce canta,
      Cere mantuire
      De la Hristos Cuvantul.
      44. Din toata nevoia
      Scapa, Prea Curata,
      Pe ai tai dreptcinstitori.
      45. Din toata ispita,
      Scapa, Prea Curata,
      Pe ai tai dreptmaritori.
      46. Da-ne mantuire,
      Celor ce cu lacrimi
      Icoana ta o cinstim.
      47. O Treime sfanta,
      Tatal, Fiul si Duh Sfant
      Mantuieste-ne pe noi.
      48. Candela luminii
      Prea curata Prunca,
      Nu ne lasa uitarii.
      Amandoua stranele impreuna:
      Neamurile toate, lauda'ngroparii, ti-aduc Fecioara Sfanta.
      Si indata cantam urmatoarele Binecuvantari.
      1) Binecuvantata esti Curata, apara, pazeste si acopera pre cei ce te lauda cantandu-ti
      Soborul ingeresc s-a spaimantat vazandu-te intre cei morti socotita fiind, si sufletul tau lui Dumnezeu daruindu-l; iar a treia zi cu trupul la ceruri te-ai inaltat, Stapana, Mireasa lui Dumnezeu.
      2) Binecuvantata esti Fecioara, Chivot prea sfant, nadejdea celor care-ti canta tie.
      Pentru ce la groapa Maicii lui Dumnezeu, impreuna tainic stati si lacrimati? Catre Apostoli din inaltime ingerii au strigat: Iata vedeti semnele de ingropare, caci Fecioara din mormant acum s-a ridicat.
      3) Binecuvantata esti Fecioara, Toiagul cel odraslit si slava a celor ce-ti canta tie.
      Piatra mormantului, tau Doamna, fiind ridicata de ingeri, a gonit mahnirea lui Toma ucenicul cel credincios, care dupa trei zile de la adormirea ta a venit, ca sa slaveasca si sa adevereasca sfanta mutarea ta la cer.
      4) Binecuvantata esti Fecioara, Muntele cel umbrit si cinstea celor care-ti canta tie
      Miruri izvorand din mormantul tau, Fecioara tuturor s-a facut izvor tamaduitor caci tu Curata te-ai aratat credinciosilor, sicriu nesecat de miruri, care daruieste tuturor tamaduiri.
      5) Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
      Inchinamu-ne cu credinta Sfintei Treimi, cu ingerii strigand impreuna: Fire mai pre sus stapanitoare apara pe cei binecredinciosi din nevoi, care-ti canta si te lauda neincetat: Sfant, Sfant, Sfant, esti Doamne.
                                              Cu dragoste, Maria.


3 comentarii:

  1. I'm really impressed with your writing skills and also with the
    layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
    Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to
    see a nice blog like this one nowadays.

    RăspundețiȘtergere
  2. LA MULTI ANI FERICITI doamna Maria si tuturor Marioarelor , tot ce va doriti sa vi se implineasca-craciun

    RăspundețiȘtergere
  3. Fire mai pre sus stapanitoare apara pe cei binecredinciosi din nevoi, care-ti canta si te lauda neincetat : Sfant,Sfat,Sfant ,esti Doamne.

    RăspundețiȘtergere