vineri, 5 ianuarie 2024

AJUNUL BOBOTEZEI !

                                                 5 Ianuarie 2024!

                "Nu este obligatoriu Postul negru !"

Cine nu poate sau are probleme de sanatate, poate sa manance ce doreste.
Mantuirea nu sta numai in Postul de orice fel.
Mantuirea sta in primul rand, in Credinta fiecaruia dintre noi, in faptele noastre bune, in iubirea fata de Aproapele nostru,in milostenie, etc,etc.
Asadar dragilor, sa facem fapte bune, sa credem cu toata fiinta noastra in Prea Sfanta Treime si-n Maicuta Domnului cu Sfintii Sai, si vom fi ocrotiti atat noi,cat si cei dragi noua, vom fi mantuiti!

                                   Ajunul Bobotezei, zi de post negru.

In Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. Canoanele Bisericii invata ca in Ajunul Bobotezei se ajuneaza total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasma pe nemancate. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru. Postul din ziua de 5 ianuarie este pastrat din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune timp de 40 de zile, sa primeasca botezul in seara acestei zile. Dupa ce primeau botezul, puteau sa participe pentru prima data la liturghia credinciosilor si sa se impartaseasca. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita - Agheasma Mare. Postul din Ajunul Botezului Domnului face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc.

In unele regiuni, in special in Moldova, crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), pana la 14 ianuarie - odovania praznicului. Se intampla ca cei opriti de la Sfanta Impartasanie sa primeasca de la duhovnic binecuvantarea de a lua Agheasma Mare. Insa, trebuie sa fim cu luare aminte la faptul ca Agheasma Mare nu poate inlocui Sfanta Impartasanie.

Alti preoti ii opresc pe credinciosi sa ia Agheasma Mare. In acest sens, Sfantul Sava spune: "acestia nu fac bine pentru ca prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfintirea lumii si a intregii fapturi... Deci de unde este socotinta acestora pentru ca sa nu guste apa aceasta, deoarece trebuie sa stim ca nu pentru aceasta Apa este necuratia in noi, ci devenim necurati prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca sa ne curatim de acestea, bem fara de indoiala aceasta Sfanta Apa".

Cu Agheasma Mare se stropesc casele credinciosilor si locuitorii acestora, in Ajunul Bobotezei. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi de pilda, la binecuvantarea si sfintirea prapurilor, la sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, la sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.

In Ajunul Botezului Domnului sunt savarsite Ceasurile Imparatesti, Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, apoi Sfintirea cea mare a apei.

Slujba de la Agheasma Mare

Daca Agheasma Mica se poate savarsi ori de cate ori credinciosii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiaza de doua ori pe an, pe 5 ianuarie, in Ajunul Botezului Domnului si pe 6 ianuarie, in ziua praznicului Bobotezei.

In cadrul slujbei de sfintire a apei se citesc trei paremii, toate din prorocia lui Isaia (cap. XXV, 1-10; LV, 1-13 si XII, 3-6), apoi Apostolul (din I Cor. X, 1-4) si Evanghelia (de la Mc. I, 9-12), in care se prezinta in rezumat Botezul Domnului. Dupa ectenia mare se rosteste rugaciunea de sfintire a apei, compusa de Sfantul Sofronie al Ierusalimului, adresata Sfintei Treimi: ("Treime mai presus de fire..."). Preotul slujitor Il invoca de trei ori pe Sfantul Duh pentru sfintirea apei ("Tu Insuti, dar, Iubitorului de oameni Imparate, vino si acum prin pogorarea Sfantului Tau Duh si sfinteste apa aceasta") si binecuvanteaza de fiecare data apa cu mana, afundandu-o crucis in vasele cu apa. Apoi rosteste o noua formula de invocare a Sfantului Duh ("Insuti si acum, Stapane, sfinteste apa aceasta, cu Duhul Tau cel Sfant"), pe care preotul o rosteste tot de trei ori, binecuvantand de fiecare data apa, cu mana crucis.

La finalul slujbei, preotul slujitor afunda de trei ori crucea si busuiocul in apa cantand troparul Praznicului. "In Iordan botezandu-Te Tu Doamne ..."

In casele credinciosilor, agheasma se pastreaza la loc de cinste, in vase curate si dintr-insa se gusta pe nemancate, in zilele de post si ajunare. Potrivit invataturii Sfintilor Parinti, "firea apei celei sfinte este ca sa spele si trupul si sufletul, sa-l sfinteasca, sa-l innoiasca si sa-l faca fiu al lui Dumnezeu".

Adrian Cocosila

10 comentarii:

  1. Aghiadma Mare are puterea de a imi ierta păcatele?Am nevoie mare de Dumnezeu adica sa ma impac cu Cerul ,cu Dumnezeu,cu Domnul Iisus.Cum fac asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alin Avalohis5 ianuarie 2024 la 11:04 Mai intai de toate,ai mare nevoie de un Preot caruia sa-ti descarci sufletul.Ai nevoie de aceasta Spovedanie, iar Parintele iti va da Sfanta si dumnezeiasca Impartasanie si te vei uni cu HRISTOS !

      Ștergere
    2. Alin Avalohis , agheasma mare are puterea de a iti ierta pacatele dacă este un panaceu universal este normal sa aiba si aceasta putere printre altele. Agheasma mare iti poate ierta pacatele ba chiar o poti trimite la muncă în locul tău.

      Ștergere
  2. Boboteaza fara gerup traditional, ne apropierea de tarile temperate dar si de secete si incendii care deja au urcat pe harta din Grecia spre noi-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Postul cumparat e bun si contra cancerului si creste longevitarea.
    E si o vorba -Ne săpam mormintul cu gura -
    mai ales de sarbatori- craciun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Putin isi face din ultrasi o armata proprie traiasca SS ,nazistul rusesc nu mai are incredere in nimeni.
    Dar de ce I-e frica…-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gripa a invadat Romania si Europa mai ales la copii care trebuie separati de frati
    La febra mare cu invinetire la limba, buze miini copii trebue dusi urgent la spital-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ne apropierea de faza Lunii intunecate din 11 ianuarie 2024 dupa calendarul ortodox,cind Luna si soarele sint de aceiasi parte a Pamintului pot da perpendicular pe scoarta terestra cutremure usoare
    nu atit de mari ca la Super Luna Plina din 27 Decembrie cind in Japonia si China au fost cutremure cu peste 100 de morti fiecare si sute de replici-craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si condamnat fost salvati de cel din Vrancea din 31decembrie ora 3,10 in2023 de etraterestrul cu mesajul la Doamna Mea-Maica Domnului dupa 10 minute chronologic dupa alungarea cutremurului-craciun.

      Ștergere
  7. De cind sint pe blogul doamnei Maria am avut doua Contacte deosebire cu Lumea spirituala
    Primul e in mesajul cu sub semnatul al Doamnei Maria
    Mesajul -Pace, Vrem pace pe Pamint- din 4 februarie 2021
    Si al doilea chiar anul asta de 1 ianuarie cind ma trezeste o voce direct in creier ca la un vis dar foarte Clara si categorica
    -Mergi spre rau, nu spre bine-
    Si de atunci am mers la medic si iau antibiotic si stau la caldura dupa o raceala facuta in 17 la comemoratile la Timisoara, combinate cu ceva virusi si microbi la git dupa ce am devenit pepiniera lor dupa ce am stat ore in frig mare care mi-a blocat imunitatea-craciun.

    RăspundețiȘtergere