duminică, 28 mai 2017

PREDICA PĂRINTELUI CLEOPA , DIN DUMINICA A ŞAPTEA DUPĂ SFINTELE PASTI !


Predica Parintelui Cleopa la Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic !

                  Image result for PARINTELE CLEOPa IMAGINI


Trei sint care marturisesc in cer: Tatal, Cuvintul si Duhul Sfint si Acesti trei Una sint! (I Ioan 5, 7)
Hristos a inviat !
Iubiti credinciosi,
Astazi, in Duminica a 7-a dupa Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa praznuieste primul Sinod Ecumenic al lumii crestine, care a avut loc in anul 325 in orasul Niceea, pentru a condamna erezia, adica invatarea gresita, eretica a lui Arie. Sinodul s-a organizat de Sfintul Imparat Constantin cel Mare cu mama sa Elena, la cererea Sfintilor Parinti de atunci, fiind primul imparat crestin din lume (306-337).
Ce este un sinod ecumenic? Este adunarea tuturor marilor ierarhi ortodocsi - episcopi, mitropoliti si patriarhi din toata lumea, cu scopul de a discuta unele invataturi de credinta crestina neclare inca, si de a le fixa in legi fixe, neschimbabile, numite dogme. De asemenea, un sinod ecumenic judeca si condamna toate abaterile de credinta, straine de invatatura Sfintei Evanghelii si a Sfintilor Parinti si exclude din Biserica, adica da anatema, pe toti ereticii care sfisie unitatea de credinta a Bisericii, simbolizata prin camasa de in a Domnului, facuta dintr-o sigura bucata, cum zice in Sfinta Evanghelie: Camasa era fara cusatura, de sus tesuta in intregime (Ioan 19, 23). Prin cuvintul "sinod" intelegem adunare, consiliu; prin cuvintul "erezie" intelegem parerea sau invatatura particulara a cuiva despre Dumnezeu, impotriva invataturii adevarate a Bisericii lui Hristos.
De ce a avut loc Sinodul I Ecumenic? Care a fost pricina care i-a silit pe Sfintii Parinti sa se adune la un loc si sa apere dreapta credinta? Pricina a fost aparitia unui mare eretic, anume Arie, care invata pe crestini o credinta noua, zicind ca Fiul lui Dumnezeu nu ar fi de o fiinta cu Tatal si ca a "fost un timp cind Fiul nu era". El numea pe Iisus Hristos "creatura superioara", "cea dintii dintre creaturi". Acest eretic era un preot din Alexandria Egiptului, foarte mindru si neascultator, insa bun predicator, care a trait in secolele III-IV. Erezia lui s-a raspindit in citiva ani atit de mult incit rupsese Biserica in doua si ameninta sa se raspindeasca in tot imperiul roman de rasarit si de apus.
Sfintii Parinti, nemaiputind rabda hulele lui Arie impotriva Mintuitorului si a Preasfintei Treimi, au cerut ajutorul drept credinciosului imparat Constantin cel Mare, ca sa contribuie cu puterea sa imperiala la linistirea Bisericii lui Hristos si condamnarea invataturii hulitoare a lui Arie si a discipolilor sai. Inspirat de Duhul Sfint, marele imparat crestin a hotarit sa organizeze primul Sinod Ecumenic la Niceea in anul 325 pe cheltuiala imperiului, fiind invitati toti marii ierarhi ai Bisericii crestine din Rasarit si din Apus. Astfel au luat parte 318 Sfinti Parinti la care s-a adaugat si o delegatie a Papei Silvestru I al Romei, pentru ca pina in anul 1054, Biserica crestina era una, nedespartita in doua - cea Ortodoxa de Rasarit si cea Romano-Catolica de Apus. De aceea si sinoadele pina la dezbinarea Bisericii se numesc "ecumenice", adica generale, pentru ca au luat parte la ele si ierarhi din partea Bisericii Romei.
Sinodul de la Niceea a fost deschis chiar de Sfintii Imparati Constantin si Elena si a durat toata vara. In timpul sinodului, la care a fost de fata si ereticul Arie cu ai lui, Sfintii Parinti s-au ostenit mult sa intoarca pe eretici la ortodoxie, dar ei n-au vrut sa asculte. Ba s-a intimplat ca in timpul discutiilor, Sfintul Ierarh Nicolae sa-i dea o palma lui Arie caci nu putea rabda hulele lui. Atunci Sfintul Constantin cel Mare a poruncit sa i se ia omoforul si Evanghelia si sa fie aruncat in temnita pentru ca a indraznit sa loveasca. Noaptea insa i s-a aratat Mintuitorul in temnita si i-a dat din nou Evanghelia in miini, iar Maica Domnului i-a pus omoforul pe piept. Dimineata, auzind imparatul acestea, l-a adus pe Sfintul Nicolae iarasi la sinod si isi cereau iertare toti de la el, vazind rivna si rabdarea lui pentru credinta.
La fel si Sfintul Ierarh Spiridon, cautind sa lamureasca pe Arie despre taina Preasfintei Treimi si cum ca toate cele trei persoane sint de o fiinta si de aceeasi cinste, a luat o caramida arsa si, facind semnul sfintei cruci, cind a strins caramida, focul care a ars-o s-a ridicat in sus, apa a curs pe pamint si lutul a ramas in mina lui. Caramida era simbolul Preasfintei Treimi. Focul inchipuia pe Tatal, lutul pe Fiul intrupat si apa pe Duhul Sfint, Mingiietorul care a fost trimis in lume.
In timpul sinodului cei 318 Sfinti Parinti au dat anatema pe ereticul Arie si invataturile sale hulitoare de Dumnezeu. Parintii au dogmatisit ca cele trei persoane ale Preasfintei Treimi: Tatal, Fiul si Duhul Sfint, sint de o fiinta si nedespartite. Tot la acest sfint sinod s-a intocmit partea intii a Crezului, primele sapte articole despre Tatal si Fiul. Ultimile cinci articole despre Sfintul Duh aveau sa se intocmeasca la Sinodul II Ecumenic din anul 381. Crezul cuprinde pe scurt dogmele credintei ortodoxe, si se rosteste zilnic in biserici si prin casele crestinilor ca o marturisire a dreptei credinte apostolice.
Desi Arie a fost surghiunit in sudul Dunarii el nu a vrut sa asculte de Biserica, ci mai mult cauta sa semene intre crestini invatatura sa hulitoare. De aceea a fost greu pedepsit de Dumnezeu, incit i s-au varsat maruntaiele si a murit cumplit, spre vesnica osinda in gheena iadului.
Iubiti credinciosi,
Cu toate ca ereticul Arie, cel mai mare eretic din lumea crestina, ca si eresul sau, au disparut, de-a lungul secolelor Biserica lui Hristos a fost lovita mereu de noi secte si erezii, unele mai periculoase decit altele. Cea mai grea dezbinare a Bisericii crestine a fost in anul 1054 cind a avut loc marea schisma (ruptura) intre Rasarit si Apus, luind astfel nastere doua Biserici separate: cea Ortodoxa cu centru la Constantinopol si cea Romano-Catolica cu centru la Vatican (Roma). La rindul ei Biserica Catolica a mai fost lovita de inca doua eresuri si sciziuni. Este vorba de eresul lui Luther, al doilea Arie, si de Calvin din secolul al XVI-lea, urmati dupa aproape un secol de schisma anglicana din secolul al XVII-lea.
Primul eres a cuprins aproape integral tarile din nordul Europei, asa numitele tari protestante; iar religia anglicana s-a raspindit in Anglia, America de Nord si Australia, formind Biserica anglicana.
Vedeti cum a reusit satana sa rupa camasa lui Hristos, adica sa dezbine si sa sfisie unitatea Bisericii intemeiata de El? Noi toti marturisim "o credinta, un Domn, un botez", insa datorita mindriei si incepatorilor de eresuri, care au schimbat invatatura de credinta ortodoxa, apostolica, cu dogme noi dupa mintea lor, precum si din cauza pacatelor noastre ale tuturor, au aparut in ultimele secole mai multe Biserici crestine - doua apostolice - cea Ortodoxa si cea Catolica si trei fara succesiune apostolica: protestanta, reformata si anglicana.
Dar dezbinarile religioase nu s-au oprit aici. Incepind din secolele XVIII si mai ales XIX, au aparut in America si in apusul Europei noi grupari religioase rupte din trupul Bisericii apostolice, numite "secte".
Astazi, in lume se afla pina la o mie de secte si grupari religioase crestine, unele mai fanatice, mai periculoase decit altele, cum ar fi "martorii lui Iehova", "templul satanei", cu asa numita "liturghie neagra", in care se adora diavolul in locul lui Dumnezeu. Ei cauta sa-si faca noi membri in rindul credinciosilor interesati, a celor certati cu disciplina Bisericii lui Hristos, a celor saraci, carora le promit ajutoare materiale si mai ales a tinerilor, pe care ii pot corupe mai usor.
Sa luam deci aminte la noi si la familile noastre ortodoxe. Inmultirea sectelor este un semn vazut apocaliptic, care prevesteste sfirsitul veacurilor.
Prima datorie a fiilor Bisericii Ortodoxe este aceea de a cunoaste cit mai bine Sfinta Scriptura, Sfinta Traditie, Catehismul si operele principale ale Sfintilor Parinti. A doua datorie, daca nu cea dintii, este sa traim cu mare credinta in Dumnezeu si sa ducem cu rivna si evlavie viata noastra religioasa de familie, in desavirsita moralitate. Sectele cer teorie, ne ataca cu texte din Sfinta Scriptura. Noi sa le raspundem, nu cu vorbe, nu cu atit cu texte din Biblie, cit mai ales cu viata morala smerita, curata, sfinta. Vorbele nu pot inlocui faptele. In fata unor crestini corecti, milostivi si evlaviosi, ei se rusineaza si tac.
A treia mare datorie ce ne revine este sa ne crestem copiii in frica de Dumnezeu, cu mare grija si atentie. Caci daca nu-i educam noi cum trebuie sau ii smintim cu viata noastra, a parintilor, ii pierdem sufleteste pe fii, nu ne mai apartin si foarte usor ii pot amagi sectele, patimile, betia, desfriul si necredinta. Un tinar o data cazut, greu mai poate fi salvat, tras de la secta. Copiii, ca si parintii, trebuie sa stie de mici Tatal nostru, Crezul si Psalmul 50, si sa invete cunostintele religioase principale din Catehismul ortodox. Cine nu stie pe de rost macar aceste trei rugaciuni nu poate fi impartasit cu Sfintele Taine.
Alta mare datorie a crestinilor ortodocsi este sa fie oameni de rugaciune ca fara ea nu putem face nimic. Sa nu lipseasca in sarbatori nimeni de la Sfinta Liturghie si de la predica, afara de mare nevoie. Rugaciunea cu credinta, cu post si lacrimi este viata noastra, piinea noastra duhovniceasca, mintuirea noastra. Apoi trebuie sa traiasca in dragoste cu toti oamenii, mai ales cu cei din familie si sa faca dupa putere milostenie, care "acopera multime de pacate".
O alta datorie principala este ca fiecare sa aiba un duhovnic bun, intelept, la care sa-si marturiseasca pacatele in cele patru posturi, sa-i ceara sfaturi pentru toate si sa-l asculte ca pe Insusi Hristos. Crestinii nostri nu trebuie sa mearga la adunarile sectante, nici sa-i primeasca in casa, si nici sa discute cu ei, daca nu vor sa cada in cursele lor. Cine face aceasta nu va fi amagit niciodata de diavol, nici de patimi, nici de cursele oamenilor rai.
Iubiti credinciosi,
Astazi este Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic, care au aparat dreapta credinta, au dat anatema pe eretici si au formulat Crezul ortodox. Sa raminem credinciosi Evangheliei lui Hristos si Bisericii Ortodoxe, ai carei fii sintem. Ea ne-a nascut prin baia Botezului, ea ne-a crescut si invatat calea mintuirii. Sa cinstim Biserica Ortodoxa care ne-a nascut. Sa cinstim pe toti sfintii si icoanele lor ca cei ce sint "prietenii Domnului" si se roaga pentru noi la cer. Sa traim in dragoste unii cu altii, singura cale care mai poate salva lumea de la pierzare. Sa crestem copiii in iubire de Dumnezeu, ca de ei depinde cel mai mult mintuirea noastra si sa pastram cu sfintenie dreapta credinta ortodoxa, fara de care nu ne putem mintui oricite fapte bune am avea.
Inchei cu o scurta istorioara.
Un parinte cu viata sfinta a intrat noaptea sa se roage in biserica si prin minune dumnezeiasca a vazut altarul deschis, iar linga sfinta masa sedea un prunc luminat cu camasa rupta. Si l-a intrebat cuviosul: "Copile, cine esti tu?" Iar el a raspuns: "Eu sint Hristos, Mintuitorul lumii!" "Dar cine ti-a rupt camasa?" intreaba sihastrul. Iar Domnul i-a raspuns: "Mi-a rupt-o Arie, ereticul!" si S-a facut nevazut.
Oricine propovaduieste alta Evanghelie decit cea vestita de Hristos, de Apostoli si de Biserica, sfisie camasa Domnului si-si agoniseste osinda vesnica, fara iertare.
Sa cadem deci in genunchi si sa slavim cu evlavie si dreapta credinta pe Tatal, pe Fiul si pe Sfintul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Amin.
Hristos a inviat!

Categoria: Predici la Duminicile de peste an - Parintele Ilie Cleopa
Cautare:

Predica Parintelui Cleopa la Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic



9 comentarii:

  1. Despre OBSEDAREA SPIRITUALÃ

    cu Divaldo Franco

    Ceea ce în ortodoxie se numeşte posedare demonică sau îndrăcire poartădenumirea de "obsedare spirituală" în doctrina spiritistă. Metodele spiritiste braziliene de exorcizare, numite "dezobsedare", sunt mai blânde pentru pacient, beneficiind uneori şi de asistenţă psihiatrică în spitalele spiritiste din Brazilia.


    Vizionare YouTube - Partea 1

    https://www.youtube.com/watch?v=Ec4el0Ix1sw&feature=youtu.be

    Vizionare YouTube - Partea 2

    Vizionare YouTube - Partea 3

    RăspundețiȘtergere
  2. DOROBANŢUL LUI DUMNEZEU

    NIL DOROBANŢU - "Nebun pentru Hristos".
    Povestea unui monah și duhovnic român despre care s-a auzit foarte puțin.
    Un om cu o inteligență sclipitoare și un har atât de mare încât era capabil de lucruri incredibile.
    Martorii susțin că preotul s-a făcut nevăzut sub ochii agenților de Securitate care îl urmăreau și a dezlegat lanțurile doar cu puterea credinței. Se înălța de la pământ în timpul rugăciunilor și citea cele mai adânci secrete ale oamenilor încă dinainte de a îi întâlni. Apărea şi dispărea, trecea apele şi străbătea câmpurile într-o clipită.
    Comuniștii au încercat, evident, să îl discrediteze, dar pentru cei care l-au cunoscut, el a rămas până astăzi un sfânt, a cărui moarte este învăluită în mister.

    https://www.youtube.com/watch?v=VF7fMTAHdAY

    http://revista.renasterea-cluj.ro/articolul.php?id=502



    http://www.formula-as.ro/2016/1210/spiritualitate-39/sfantul-descult-pe-urmele-lui-nil-dorobantu-20558

    RăspundețiȘtergere
  3. Fenomenul Bruno Groening -- Pe urmele "vindecătorului minune"

    https://www.youtube.com/watch?v=eqhMUlfCecQ

    https://www.youtube.com/watch?v=O0MILIookm0&t=648s

    RăspundețiȘtergere
  4. Joao de Deus (Ioan al Domnului) medium vindecator part1/2

    http://www.dailymotion.com/video/xehzun_joao-de-deus-ioan-al-domnului-mediu_people

    http://www.dailymotion.com/video/xei029_joao-de-deus-ioan-al-domnului-mediu_people

    RăspundețiȘtergere
  5. ATLANTIDA a fost reală?

    În secolul al IV-lea î.Hr., Platon descria o utopie numită Atlantida, pe care oamenii nu au încetat să o caute... O foarte fertilă câmpie, cu un munte în mijloc şi înconjurată de şanţuri alternative de pământ şi apă, Atlantida era o ţară foarte mare! A dispărut fără urmă într-o explozie de mari proporţii, în mod misterios, în doar o zi şi o noapte, în parte din cauza lăcomiei tot mai mari a cetăţenilor săi.
    Pornim pe urmele acestei misterioase civilizaţii pierdute, Atlantidalături de câţiva experţi aleşi de National Geographic.

    Atestarea acestei civilizaţii uimitoare are o semnificaţie incomodă: greşelile actualei civilizaţiei umane - pe care ni le cunoaştem foaaarte bine! - vor avea urmări dure, mai devreme sau mai târziu.
    Nu putem păcăli justiţia cosmică; civilizaţia actuală, de care suntem atât de mândri, va dispare şi ea, pedepsită precum Atlantida.
    Spunea un înţelept cam aşa: Nu înseamnă că eşti sănătos dacă eşti considerat "normal" de o societate bolnavă! Trufaşa Atlantidă era bolnavă şi s-a curăţat...

    Dawn of the Gods - Răsăritul zeilor: https://vimeo.com/88575684 (58 min) link2 link3

    The Secret Brotherhood of Atlantis - Frăţia secretă a Atlantidei : https://vimeo.com/89688154 (80 min) link2

    The Secret Prophecies of the Apocalypse - Profeţiile secrete ale Apocalipsei: https://vimeo.com/90944170 (81 min) link2

    The Return of the Light Masters from Atlantis - Întoarcerea Maeştrilor Luminii din Atlantida: https://vimeo.com/91689300 (61 min) link2

    The War of Armageddon - Armageddon: https://vimeo.com/94630890 (82 min) link2

    RăspundețiȘtergere
  6. Postul negru cu apă, o nouă terapie?



    Acest documentar ARTE.TV prezintă dovezi ştiinţifice indiscutabile în favoarea postirii doar cu apă.
    Este o "nouă" terapie cu efecte extraordinare asupra corpului şi psihicului uman, practicată şi de animale în mod instinctiv.
    Unele spitale şi centre de dezintoxicare folosesc postul negru pentru vindecare, iar studii ştiinţifice s-au făcut încă din anii '50.
    Sanatoriile din Goriacinsk (Siberia) şi cel din Germania după metoda Buchinger sunt două dintre ele, unde realizatorii documentarului i-au luat la întrebări pe medicii specialişti.


    Comentariul este scris de Thierry de Lestrade, care a scos şi un eseu-carte pe acest subiect cu mai multe detalii despre procedurile şi efectele postului, tradus în limba română: "Postul negru, o nouă terapie" (editura Philobia). Am extras câteva idei:

    Fazele postului (date orientative), după metoda Nikolaev.

    Faza 1 (primele 2, 3 zile): Somn redus, pacienţi iritabili, deranjaţi de percepţiile sau discuţiile despre mâncare.
    Faza 2 (între zilele 3 şi 5): Dispare senzaţia de foame, ca şi interesul pentru mâncare, pot apare ameţeli, greţuri (din cauza creşterii acidităţii din sânge), slăbiciune, dureri de cap.
    Organismul e ajutat să elimine toxinele prin băutul a multă apă, exerciţii fizice, spălătura intestinală zilnică.
    Faza 3 (între zilele 4 şi 7): Corpul îşi restabileşte echilibrul, pacientul se simte puternic şi motivat, sentimentele negative încep să dispară.

    https://vimeo.com/145983469

    RăspundețiȘtergere
  7. anonim 28 mai 21 43--SF PARINTE NIL DOROBANTU a fost cunoscut de multi crestini ERA PRIGONIT MAI ALES CA SPUNEA IN FATA CE CREDE era dur dar facea minuni LEVITA--a fost vazut de cunostintele mele--e posibil sa fie viu a fost vazut intr-o padure din muntii Orientali a fost intrebat ,s-a prezentat si a DISPARUT---e greu de crezut dar asa s-a intamplat---i-au aparut cartile ---a scris 9000000 de pagini despre adevarata credinta si ii mustreaza dur pe cei care sunt ipocriti mai ales pe preotii care nu dau sf impartasanie dupa marturisire--pace voua

    RăspundețiȘtergere
  8. Suntem membrii asociatiei Nil dorobantu. puteti da detalii mai multe despre părintele Nil si rudele ce l-au vazut ? E foarte important .

    RăspundețiȘtergere