miercuri, 14 noiembrie 2018

CUM POSTIM , ÎN SFÂNTUL POST AL NASTERII DOMNULUI ?


                                      14 Noiembrie  2018!   

SFANTUL  POST AL NASTERII  DOMNULUI !
POSTUL  de la alimente,nu este obligatoriu pentru bolnavi si nici pentru cei care nu au putere sufleteasca sa-l tină!
Sa postim de la fapte rele, de la clevetiri si de la a urâ pe Aproapele nostru.
Cine poate sa poSteasca si de la alimente,este minunat pentru sufletul său.
 Cine nu poate sa tina post, din diverse motive,sa nu se împovăreze cu acest gand ,ci sa fie convins de faptul că ,DUMNEZEU nu se supără pe nimeni din acest motiv.
Sa dam dovada de buni crestini, si vom avea parte de IMPARATIA LUI DUMNEZEU !
                                                   
                              Dragii mei,

A  început  Sfantul Post al  Nasterii  Domnului !
Vă doresc din toată inima, un Post usor, atât de la alimente, dar mai ales, de la vorbele care face rău Aproapelui nostru !

          Iată dragii mei, ce trebuie sa facem :

          Iubiti-vă Aproapele ca pe voi înşivă ! 
         Nu întoarceţi răul, cu rău !
         Ci fiţi buni şi milostivi, precum si Domnul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos ,este!
         Daca cineva vă supără, vorbiti-i cu Duhul blandetii si îndreptati-l !
          Daca nu vă ascultă, rugati pe Bunul Dumnezeu şi pe Maica Domnului, ca să-l îndrepte pe calea ce buna.
         Nu-l judecati, ca sa nu fiţi judecati !
      "Judecata este a Mea", spune Mântuitorul .
        Dăruiti din inimă celor necăjiti, si veti primi inapoi însutit de la BUNUL Dumnezeu !
Mergeti la Preot si va spovediti ,ca sa puteti primi Sfanta si Dumnezeiasca Împărtăşanie !
Spovediti-va si acum la începutul Sfantului Post si la sfarsitul Postului!
Sufletul vostru va tresalta de bucurie si de veselie, pentru ca îi va face loc Creatorului, si va ramane curat si fara de păcat !
Prieteni dragi, trebuie sa intelegem ca sunt multe persoane care nu pot posti de la alimente din diferite motive.
Fie ca sunt bolnave,fie ca nu au posibilitate de a posti de la alimentele necesare, fie ca pur si simplu ,nu pot posti.
Sa nu-i judecam,căci facem mare păcat .
Iata ce ne spune Dumnezeu, in Sfanta Sa Evanghelie:
Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel
1
2
3
4
5
6
7
8
9
14
Capitolul 14
1.Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile.
2.Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume.
3.Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.
4.Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.
5.Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.
6.Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul. Şi cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu.
7.Căci nimeni dintre noi nu trăieşte pentru sine şi nimeni nu moare pentru sine.
8.Că dacă trăim, pentru Domnul trăim, şi dacă murim, pentru Domnul murim. Deci şi dacă trăim, şi dacă murim, ai Domnului suntem.
9.Căci pentru aceasta a murit şi a înviat Hristos, ca să stăpânească şi peste morţi şi peste vii.
10.Dar tu, de ce judeci pe fratele tău? Sau şi tu, de ce dispreţuieşti pe fratele tău? Căci toţi ne vom înfăţişa înaintea judecăţii lui Dumnezeu.
11.Căci scris este: "Viu sunt Eu! - zice Domnul - Tot genunchiul să Mi se plece şi toată limba să dea slavă lui Dumnezeu".
12.Deci, dar, fiecare din voi va da seama despre sine lui Dumnezeu.
13.Deci să nu ne mai judecăm unii pe alţii, ci mai degrabă judecaţi aceasta: Să nu daţi fratelui prilej de poticnire sau de sminteală.
14.Ştiu şi sunt încredinţat în Domnul Iisus că nimic nu este întinat prin sine, decât numai pentru cel care gândeşte că e ceva întinat; pentru acela întinat este.
15.Dar dacă, pentru mâncare, fratele tău se mâhneşte, nu mai umbli potrivit iubirii. Nu pierde, cu mâncarea ta, pe acela pentru care a murit Hristos.
16.Nu lăsaţi ca bunul vostru să fie defăimat.
17.Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt.
18.Iar cel ce slujeşte lui Hristos, în aceasta este plăcut lui Dumnezeu şi cinstit de oameni.
19.Drept aceea să urmărim cele ale păcii şi cele ale zidirii unuia de către altul.
20.Nu strica, pentru mâncare, lucrul lui Dumnezeu. Toate sunt curate, dar rău este pentru omul care mănâncă spre poticnire.
21.Bine este să nu mănânci carne, nici să bei vin, nici să faci ceva de care fratele tău se poticneşte, se sminteşte sau slăbeşte (în credinţă).
22.Credinţa pe care o ai, s-o ai pentru tine însuţi, înaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel ce nu se judecă pe sine în ceea ce aprobă!
23.Iar cel ce se îndoieşte, dacă va mânca, se osândeşte, fiindcă n-a fost din credinţă. Şi tot ce nu este din credinţă este păcat.

                    
Daca aveti nelamuriri si întrebari, sunt aici zi si noapte, si voi fi foarte fericita sa va raspund cu dragoste, la tot ce veti dori sa aflati !

                                Cu dragoste, MARIA.
          
             

Lasata Secului pentru Postul Craciunului !

                  Image result for nasterea domnului

Marti 13 noiembrie, s-a lasat sec pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului.  Acest post se incheie pe 24 decembrie. Postul Craciunului ne aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Dupa cum acestia au postit in vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine sa intampinam si noi nasterea lui Hristos.
                                      Image result for nasterea domnului
Primele mentiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei.
Hotararea ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, tinut in anul 1166, in timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim ca inainte de acest sinod, crestinii posteau diferit: unii numai sapte zile, iar altii sase saptamani.

Dezlegari in Postul Craciunului :

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. Dar trebuie mentionat ca prima saptamana a acestui post, pana in 21 noiembrie, la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima saptamana, in perioada 20-25 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sambata si duminica a acestor saptamani a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.
In tipicul Sfantului Sava se mentioneaza ca in zilele de luni, miercuri si vineri, trebuie sa postim fara untdelemn si vin. In cazul in care, in aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai larga, se face dezlegare pentru dragostea sfantului. De exemplu in zilele de 16 noiembrie (Sfantul Apostol si Evanghelist Matei), 23 noiembrie (Cuv. Antonie de la Iezerul-Valcea), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfantul Proroc Daniel) si 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul). Daca aceste zile vor cadea marti sau joi, mancam peste, iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste mancam doar daca se intampla sa fie hramul bisericii.

Post aspru in Ajun .
Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Craciunului. E o zi de post mai aspru fata de celelalte zile. Exista obiceiul sa nu se manance pana la ora 3-4 p.m. Aceasta practica aminteste de postul tinut in vechime de catehumenii care in seara acelei zile primeau botezul si impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului.
De luat aminte :
De multe ori mi-a fost dat sa aud ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Insa, nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa-L intampine pe Hristos, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet. 
Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Dezlegari in Postul Craciunului:
Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.
Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.
In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica
Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.
Postul Craciunului in tipicul Sfantului Sava
In tipicul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari: "Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Adica in ziua a 16-a, a 23-a si a 30-a ale lunii noiembrie. Si in zilele 4, 5, 6, 9, 17 si 20 ale lunii decembrie. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga)."
Randuieli liturgice specifice in Postul Craciunului
In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.
                      

                                                            Cu dragoste si preţuire,
                                                    Maria! 

9 comentarii:

  1. Multumesc doamna Maria si va dores la fel sa aveti un post binecuvantat.
    Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului da ajute la toata lumea sa tinem acest post cu dragoste si cu iubire.
    Acolo unde se posteste deavolul nu are loc mai ales cand este un post curat si cu rugaciune.
    Cu mult drag doamna Maria si Bunul Dumnezeu s-a aiba mila de acest popor romam crestin .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumin din suflet pentru postarile d-voastra ,sunt atat de sincere si curate.

      Ștergere
  2. Daaa,tinem post de carne in schimb ne mancam semenii prin ura care ne hraneste!

    RăspundețiȘtergere
  3. Postul are 2 roluri: e bun pentru sanatate si mai ramin bani pentru dat la biserica. Nu inseamna ca trebuie sa urmam niste reguli, postul e bun oricind

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos pentru sfaturi, doamna Maria Ghiorghiu ! Luminita Nicolae

    RăspundețiȘtergere
  5. omul se schimba greu doar daca este de la DUMNEZEU-cel care mananca carne de om=adica clevetirea sa nu posteasca si sa nu se impartaseasca-daca are constiinta !-daca ai duhovnic bun te marturisesti si nu mai repeti pacatul -e limpede cine n-are duhovnic sa-l caute

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc Doamna Maria pentru aceste cuvinte pline de Duh. Putini oameni mai vorbesc asa. Ma bucur ca raspanditi bunatate si indemnuri la faceri de bine. Va multumesc dvs. si Domnului ca v-ati nascut!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vä multumesc din suflet pt postärile si indemnurile d-voasträ atät de sincere si curate care :cine stie poate intoarce multe suflete pe calea cea dreaptä la indemnurile d-voasträ. Numai cu post, rugäciune si dragoste de Dumnezeu putem trece peste tot ce ne asteaptä in viitor!Asa sä ne ajute Dumnezeu la toti sä implinim voia Lui. Doamne ocroteste Romänia si poporul romän de pretutindeni! Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne si ne mäntuieste pe noi päcätosi! Amin. Din inimä cu mult drag si respect vä imbrätisez d-na Maria. Vä pup!Veronica Glita.

    RăspundețiȘtergere
  8. cei care renunta la carne sunt adevaratii postitori nu cei care mananca carne intermitent.Oamenii mananca carne din cauza hibridizarii ADN-ului nostru cu ADN REPTILIAN.SI CREIERUL NOSTRU A FOST MODIFICAT,O PARTE FIIND REPTILIAN,ACEAA ZONA NE FACE ATAT DE VIOLENTI SI AGRESIVI. Ceea ce intelegem noi a fi post sau renuntarea la carne o perioada pentru a deveni mai buni,este o mare pacaleala,caci omul renunta la carnea animala in schimb isi mananca semenul judecand si condamnand tot ce face acesta.Sigur acesta nu-i post.Sa fii bun inseamna sa-ti iubesti apropaele fara sa-i conditionezi viata si alegerile sale

    RăspundețiȘtergere