Noapte de 1 -2 Iulie 2019,ora 1,10 !
Dragii mei,
Sunt sigura ca multi dintre noi se intreaba adesea:
"care este capatul pămantului"?
Si totusi,vom incerca sa aflam in acest articol, dar nu inainte de a mai spune că,a fost schimbat "capatul pămantului"; capatul Lumii.
Pâna nu de mult, titlul de"capatul Lumii " era atribuit orasului argentinian:
Acum titlul a revenit localitatii Puerto Williams din Chile !
Dar iata ,ce spunea un glas asta noapte:
"Până la capatul Pămantului !"
Clipă în care,vad înspre Apus o asezare foarte joasa,langa o apă mare, asezare ce avea si locuinte, dar nu impunatoare; ci locuinte micute cu oameni care, spalau la marginea apei.
Vedeam cativa oameni simpli ,care, aveau si copilasi după ei, oameni ce stateau jos,direct pe pămant.
Nu erau mai mult de 10 persoane, pe care le vedeam in acel moment.
Chiar părea capatul pămantului ceea ce vedeam, iar acei oameni ,parca s-ar fi ratacit prin acele locuri.
Dragii mei, este foarte posibil ,ca sa auzim din nou de "capatul pămantului "care, ar putea fi schimbat din nou datorita unei noi descoperiri.
Dar iata cate ceva despre "CAPATUL PĂMANTULUI":
Unde e „capătul Pământului“: locuitorii se tem că-şi vor pierde „modul ...
https://adevarul.ro › Life & Style › Travel
30 mai 2019 - Puerto Williams a preluat titlul deţinut până acum de Ushuaia, localitatea argentiniană aflată în apropiere şi a mutat capătul lumii de cealaltă ...
S-a schimbat capătul lumii. Puerto Williams, cel mai sudic oraș din lume
https://www.digi24.ro › Știri › Externe › Mapamond
30 mai 2019 - Calitatea de oraș a localității Puerto Williams din Chile a fost recunoscută de oficialități iar fostul cătun a păreluat de la Ushuaia titlul de ...
S-a schimbat capătul lumii. Puerto Williams, cel mai sudic oraș din lume
Calitatea de oraș a localității Puerto Williams din Chile a fost recunoscută de oficialități, iar fostul cătun a preluat de la Ushuaia titlul de capătul pământului acordat orașului aflat cel mai aproape de Polul Sud pe continentul american, anunță Mediafax.
Puerto Williams a preluat titlul deținut până acum de Ushuaia, localitatea argentiniană aflată în apropiere și a mutat capătul lumii de cealaltă parte a canalului Beagle, în Țara de Foc.
Locuitorii micului oraș chilian s-au declarat încrezători că titlul le va aduce mai mulți turiști. Localitatea se află la mai puțin de 50 de km de Ushuaia, fostul deținător al titlului, din Argentina, unde totul se învârte în jurul titlului pierdut.
În Argentina exista un tren spre capătul lumii, o bienală de artă la capătul lumii, iar orașul avea ca motto oficial formula "Ushuaia, fin del mundo, principio de todo" (Ushuaia, capătul lumii, începutul a tot). În ultimii 50 de ani, populația orașului argentinian a crescut de la 5.000, la 60.000.
În zona chiliană antarctică, Puerto Williams abia trece de un număr de 3.000 de locuitori. Ce consideră că aici ar fi ajuns acum mai bine de 10.000 de ani populația Yagan, o comunitate indigenă nomadă de vânători-culegători. Europenii au traversat canalul abia în secolul XVI dar abia în secolul XIX, zona a început să fie dezvoltată pentru a asigura aprovizionarea vaselor pornite la vânătoare de balene.
Puerto Williams a fost fondat în 1953 ca o bază navală chiliană, forțele marine funcționând și ca furnizori de electricitate în localitate până în 2002. Între 1982 și 2002, numărul de locuitori a crescut de la 1.059 la 2.874 de locuitori și perspectiva recunoașterii statului urban deja începea să se contureze.
Clima din Puerto Williams este temperată subpolară oceanică, verile fiind scurte și răcoroase, cu temperaturi care ajung până la 27 de grade în ianuarie, în timp ce iernile au înregistrat scăderi de temperatură care nu au coborât sub -13.8 grade în luna iunie.
„Pentru noi e un instrument de atragere a unui număr mai mare de turiști”, spune Francisca Albornoz, Președintele Asociației Turistice de la Capul Horn.
În același timp, localnicii sunt îngrijorați de faptul că titlul le-ar putea afecta modul de viață: „Suntem obișnuiți cu liniștea, ne lăsăm ușile descuiate și cheia în contact. Ne facem griji că ne-am putea pierde acest mod tihnit de viață”, spune María Luisa Muñoz, vicepreședintele unei comunități Yagan din zonă.
Ushuaia– oraşul de la Capătul Lumii
1Cu toţii ştim că Pământul este rotund, deci, teoretic, nu are nici început şi nici sfârşit. Cu toate acestea, există un loc pe Terra considerat “capătul lumii”. Este vorba de cel mai sudic oraş al lumii, Ushuaia, aflat în regiunea Argentinei denumită Țara de Foc. Doar 1.000 km despart Ushuaia de Antarctica, aici fiind punctul de plecare al croazierelor spre continentul îngheţat.
de Răzvan Pascu – www.RazvanPascu.ro
Aşa cum ar trebui să fie un “capăt de lume”, nu este deloc uşor de atins. Dacă nu alegi varianta simplă a unui avion sau a unei croaziere, care te va lipsi însă de multe aventuri, dacă vii terestru din Argentina, trebuie să străbaţi teritoriul Chile, să traversezi strâmtoarea Magellan care leagă Oceanul Pacific de Oceanul Atlantic, fie pe la Punta Arenas, fie pe la Punta Delgada şi să intri din nou pe teritoriul argentinian. Din cel mai apropiat oraş argentinian de pe continent, Rio Gallegos, asta înseamnă aproximativ 10 ore de mers cu autobuzul.
Oraşul este destul de mic, bazându-se în mare parte pe turism şi, din acest motiv, preţurile nu sunt din cele mai mici întâlnite în Argentina. Pentru două – trei zile petrecute aici, turiştii pot opta pentru excursii cu barca sau catamaranul pe canalul Beagle, tururi în Parcul Naţional Tierra del Fuego sau excursii la Gheţarul Marţial. Pentru aproximativ 4.000 de dolari, turiştii cu dâre de mână şi cel puţin 7 zile disponibile pot opta pentru o excursie last-minute în Antarctica.
Eu am optat pentru o excursie de câteva ore cu o barcă pe canalul Beagle, prin care Oceanul Pacific comunica cu Oceanul Atlantic, cu opriri la câteva dintre insulele de aici. Am văzut leii de mare în habitatul lor natural pe Insula de los Lobos, cormorani imperiali şi celebrul far al Ushuaiei, care se presupune că este farul de la capătul lumii din povestea lui Jules Verne, “Ocolul Pământului în 80 de zile”.
Pentru pasionaţii de drumeţii, câteva trasee cu dificultate medie, de la 30 de minute la 3 ore, sunt disponibile în Parcul Naţional Tierra del Fuego. Drumul până la parc, de aproximativ 30 minute, îl poţi parcurge fie cu un microbuz (aproximativ 18 dolari), fie cu „Trenul de la Capătul Lumii”, un fel de mocăniţă, care însă face mai mult timp şi este şi destul de aglomerat.
Înainte de a pleca din Ushuaia nu trebuie să uitaţi să treceţi pe la Oficiul Poştal local, pentru a pune în paşaport o ştampilă din oraşul de la Capătul Lumii. Nu trebuie ratată nici plăcuța cu “Ushuaia – Fin del Mundo” din portul oraşului, obiectivul turistic la care se opreşte fiecare călător.
Pentru mine, Ushuaia a fost destinaţia cea mai importantă şi locul în care mi-am dorit cel mai mult să ajung. Pentru a ajunge aici, am străbătut 4.000 km cu autocare prin Argentina şi Chile şi alţi 14.000 km din Bucureşti până la Santiago. Drumul nu a fost lipsit de peripeţii, mai ales că am prins o grevă în Chile (iar drumurile erau închise), fapt care m-a făcut să rămân blocat în Ushuaia şi să fiu nevoit să îmi caut un avion ca să pot ieşi de acolo, pentru că prin Chile nu se putea trece terestru din cauza protestelor.
Mi-a placut prezentarea. Mi-am adus aminte de filmul 'Toate o panzele sus' unde capitanul spunea mergem la capatul pamantului, in tara de Foc... Poate ca si cei de acolo spun despre noi ca suntem la capatul pamantului 😊
RăspundețiȘtergere