duminică, 14 iulie 2019

MALARIA ! OAMENII SE VOR ÎMBOLNAVI DE MALARIE !


                  14 Iulie 2019,ora 6,17 dimineata !

                              Dragii mei, 

Tot in aceasta dimineata,aud glas care spune ceva tare ingrijorator.
Glasul spunea asa:

                " Malarie !
                 Ola ! Am facut Malarie?

Dragii mei, iata ce ne mai asteapta din păcate: MALARIA . 
Malaria este o boala infectioasa determinata de intepatura de ţânţarul Anofel -femelă.
Posibil ca aceasta boala,sa apara intr-o alta tara in care este cunoscut acest cuvant,Ola.
Oriunde s-ar intampla, este cutremurator dragii mei,deoarece,aceasta boala nedepistata la timp, sau netratată corespunzator,duce la decesul bolnavului.

                                     Malaria.

Iata ce inseamna MALARIA si cum se manifesta:

Malaria este o boala infectioasa des intalnita in multe zone tropicale si subtropicale. In lipsa masurilor corespunzatoare de prevenire si tratament, malaria poate ...


Ce este malaria? Cum se răspândeşte? Ce măsuri de precauţie vă puteţi lua? Aflaţi câteva informaţii despre boala care reprezintă un pericol pentru aproximativ ...

Ce este malaria ?
Malaria este o boala infectioasa des intalnita in multe zone tropicale si subtropicale. In lipsa masurilor corespunzatoare de prevenire si tratament, malaria poate evolua catre deces.
Care este cauza malariei ?
Malaria este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium.
Parazitul malariei este transmis prin intepatura femelei tantarului anofel, in principal intre amurg si zori. Femela tantarului anofel este de dimensiuni mai mici decat masculul, intrand usor in incaperi prin plase si crapaturi.
Cum se manifesta malaria ?
In principal, malaria se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni (mai rar mai tarziu) de la ultima posibila expunere. Orice febra aparuta la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie.
Exista forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slabiciune, varsaturi, tuse, diaree si dureri abdominale. La acestea se pot adauga simptome asociate insuficientei de organ, cum ar fi insuficienta renala acuta, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenta, coma si deces.
Cum evitam sa ne imbolnavim de malarie ?
Fiti constient de riscul, perioada de incubatie, posibilitatea debutului intarziat si principale simptome !
Evitati sa fiti intepati de tantari, in special in intervalul intre amurg si zori folosind una din metodele urmatoare de protectie :
  • Substantele insectifuge - se aplica pe pielea expusa sau pe haine pentru a preveni contactul cu tantarii sau cu alte insecte. Ingredientul activ respinge, dar nu ucide insectele. Evitati contactul cu mucoasele. Nu pulverizati insectifugele pe fata, nu aplicati pe pleoape sau buze, pe portiunile de piele sensibile, arse, deteriorate sau cu cute adanci. Spalati-va pe maini dupa aplicarea insectifugelor. In zonele de climat cald si umed, datorita transpiratiile abundente, repetati aplicarea insectifugelor la fiecare 3 - 4 ore. In cazul in care produsul este aplicat pe haine, efectul dureaza mai mult. Respectati insa instructiunile de pe eticheta imbracamintii pentru a evita deteriorarea anumitor tesaturi. Respectati doza de insectifuge recomandata de producator, fara depasirea dozei, mai ales pentru copii si femei gravide.
  • Plasele contra tantarilor - sunt mijloace excelente de protectie individuala in timpul somnului. Plasele pot fi utilizate cu sau fara aplicarea de insecticid. Cu toate acestea, plasele tratate sunt mult mai eficiente si pot fi disponibile in comert. Plasele trebuie sa fie rezistente si cu o dimensiune a ochiurilor care sa nu depaseasca 1,5 mm. Plasa trebuie sa fie introdusa sub saltea, asigurandu-se ca nu este rupta si ca nu exista tantari in interiorul ei. Exista si plase pentru hamace si pentru paturi mici.
  • Spiralele contra tantarilor - sunt cel mai bun exemplu cunoscut de vaporizator cu insecticid, avand de obicei ca ingredient activ un piretroid sintetic. O spirala este suficienta pentru un dormitor normal pentru o noapte, cu exceptia cazului in care camera este deosebit de mica.
    O versiune mai sofisticata, care necesita energie electrica, sunt pastilele impregnate cu insecticid plasate pe o retea electrica aflata in interiorul aparatului si a carei incalzire determina evaporarea insecticidului. Vaporizatoare cu baterie, sunt de asemenea disponibile. Aceste dispozitive pot fi de asemenea utilizate in timpul zilei, daca este necesar.
  • Spray-urile cu insecticide sunt destinate uciderii rapide a insectelor. In dormitoare insecticidul trebuie pulverizat inainte de culcare. Tratarea unei camere cu un insecticid va ajuta la eliminarea insectelor, dar efectul poate fi de scurta durata. Este recomandata pulverizarea combinata cu utilizarea unei spirale, a unui vaporizator sau a unei plase de tantari.
    Turistii care locuiesc in corturi trebuie sa utilizeze o combinatie de spirale contra tantarilor, insectifuge si plase. Dimensiunea ochiurilor plaselor de cort depaseste adesea 1,5 mm, astfel incat trebuie montate plase speciale contra tantarilor. Plasele la ferestre, usi si stresini reduc expunerea la tantari si alte insecte zburatoare.
    Aerul conditionat este un mijloc extrem de eficient de a mentine tantarii si celelalte insecte inafara camerei, atat timp cat nu exista gauri in jurul ferestrelor sau usilor. In interiorul hotelurilor cu aer conditionat nu sunt necesare alte masuri de precautie.
  • Chemoprofilaxie - o chimioprofilaxie buna (respectarea regimului de antimalarice prescris - medicamentul, doza si durata) reduce riscul decesului. Cu toate acesteaa este bine de stiut ca NICI O SCHEMA DE PROFILAXIE IMPOTRIVA MALARIEI NU OFERA PROTECTIE COMPLETA !
Ce facem daca suspectam ca ne-am imbolnavit de malarie ?
Daca la o saptamana sau mai mult dupa intrarea intr-o zona de risc pentru malarie faceti febra, consultati de urgenta un medic si contactati un laborator abilitat pentru a obtine un diagnostic corect si un tratament sigur si eficient. Acest lucru ramane valabil si la intoarcere, formele severe de malarie cu Plasmodium Falciparum putand fi luate in considerare pana la 1 luna de la iesirea din zona de risc !
Ce facem pentru a fi siguri ca nu ne-am imbolnavit de malarie ?
O consultatie la medicul specialist epidemiolog la intoarcerea din zona de risc pentru malarie si un examen de laborator poate sa va asigure ca nu v-ati imbolnavit de malarie.
Dacă trăiţi într-o zonă în care malaria este endemică sau aţi vizitat o astfel de zonă, nu ignoraţi următoarele simptome:
  • febră
  • transpiraţii
  • frisoane
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • oboseală
  • stări de greaţă
  • vărsături
  • diaree
Netratată, malaria poate cauza anemie severă şi poate, în scurt timp, să pună viaţa în pericol. Căutaţi ajutor de specialitate cât mai repede posibil, înainte ca simptomele să se agraveze, mai ales în cazul copiilor şi al femeilor însărcinate. *

11 comentarii:

  1. s-a anuntat si la tv ca din cauza inundatiilor si ploilor s-au inmultit specii diferite de tantari care pot produce malaria DUMNEZEU SI MAICA SA SA NE APERE DE ORICE BOALA

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista o planta foarte eficace pentru malarie,precum si pentru cancer-pelinita(Artemisia annua)

    RăspundețiȘtergere
  3. Un oras in federatia Rusa , Ola

    RăspundețiȘtergere
  4. În America Latină(ori în Spania)se salută "hola"(se citeşte ola)!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Efectul inalzirii globale ,bolili africane urca spre Europa ,primele afectate Grecia si in cazul asta cu 'ola'-Spania-craciun

    RăspundețiȘtergere
  6. AI ADUNAT TOATE BOLILE PE ACEST BLOG,nu prea ai minte,nici spirit ca a plecat de mult ca n maiare loc de atatea entitati cate ai strans in tine! Posteaza,macar curaj ai?

    RăspundețiȘtergere
  7. Probabil vor fi cateva cazuri probabil in Grecia.
    Noroc ca vom avea o iarna friguroasa...

    RăspundețiȘtergere
  8. 16 iulie 08:59-mare amagire sa crezi ca viata este UN DOLCE FAR NIENTE-viata oamenilor este data sa trecem prin toate fazele de bine si greu-ce te nemultumeste spune-i lui DUMNEZEU-toti trecem prin boli si suferinte sufletesti - nu te mai lamenta

    RăspundețiȘtergere
  9. de la tantari a aparut meningita-sunt cazuri grave

    RăspundețiȘtergere
  10. In Italia OLA inseamna IATA deci cind areti ceva

    RăspundețiȘtergere