miercuri, 15 noiembrie 2017

CUM POSTIM , ÎN SFÂNTUL POST AL NASTERII DOMNULUI ? !


                                               14 Noiembrie  2017!   
                                                   
                              Dragii mei,

A  început  Postul  Nasterii  Domnului !
Vă doresc din toată inima, un Post usor, atât de la alimente, dar mai ales de la vorbele care face rău Aproapelui nostru !

          Iată dragii mei, ce trebuie sa facem :

          Iubiti-vă Aproapele ca pe voi înşivă ! 
         Nu întoarceţi răul, cu rău !
         Ci fiţi buni şi milostivi, precum si Domnul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos ,este!
         Daca cineva vă supără, vorbiti-i cu Duhul blandetii si îndreptati-l !
          Daca nu vă ascultă, rugati pe Bunul Dumnezeu şi pe Maica Domnului, ca să-l îndrepte pe calea ce buna.
         Nu-l judecati, ca sa nu fiţi judecati !
      "Judecata este a Mea", spune Mântuitorul .
        Dăruiti din inimă celor necăjiti, si veti primi inapoi însutit de la BUNUL Dumnezeu !
Mergeti la Preot si va spovediti ,ca sa puteti primi Sfanta si Dumnezeiasca Împărtăşanie !
Spovediti-va si acum la începutul Sfantului Post si la sfarsitul Postului!
Sufletul vostru va tresalta de bucurie si de veselie, pentru ca îi va face loc Creatorului, si va ramane curat si fara de păcat !
                     Daca aveti nelamuriri si întrebari, sunt aici zi si noapte, si voi fi foarte fericita sa va raspund cu dragoste, la tot ce veti dori sa aflati !
                                Cu dragoste, MARIA.
          
                

Lasata Secului pentru Postul Craciunului !

                  Image result for nasterea domnului

Luni 14 noiembrie, s-a lasat sec pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Postul Craciunului ne aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Dupa cum acestia au postit in vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine sa intampinam si noi nasterea lui Hristos.
                                      Image result for nasterea domnului
Primele mentiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei.
Hotararea ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, tinut in anul 1166, in timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim ca inainte de acest sinod, crestinii posteau diferit: unii numai sapte zile, iar altii sase saptamani.
Dezlegari in Postul Craciunului :

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. Dar trebuie mentionat ca prima saptamana a acestui post, pana in 21 noiembrie, la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima saptamana, in perioada 20-25 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sambata si duminica a acestor saptamani a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.
In tipicul Sfantului Sava se mentioneaza ca in zilele de luni, miercuri si vineri, trebuie sa postim fara untdelemn si vin. In cazul in care, in aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai larga, se face dezlegare pentru dragostea sfantului. De exemplu in zilele de 16 noiembrie (Sfantul Apostol si Evanghelist Matei), 23 noiembrie (Cuv. Antonie de la Iezerul-Valcea), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfantul Proroc Daniel) si 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul). Daca aceste zile vor cadea marti sau joi, mancam peste, iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste mancam doar daca se intampla sa fie hramul bisericii.

Post aspru in Ajun .
Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Craciunului. E o zi de post mai aspru fata de celelalte zile. Exista obiceiul sa nu se manance pana la ora 3-4 p.m. Aceasta practica aminteste de postul tinut in vechime de catehumenii care in seara acelei zile primeau botezul si impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului.
De luat aminte :
De multe ori mi-a fost dat sa aud ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Insa, nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa-L intampine pe Hristos, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet. 
Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Dezlegari in Postul Craciunului:
Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.
Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.
In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica
Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.
Postul Craciunului in tipicul Sfantului Sava
In tipicul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari: "Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Adica in ziua a 16-a, a 23-a si a 30-a ale lunii noiembrie. Si in zilele 4, 5, 6, 9, 17 si 20 ale lunii decembrie. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga)."
Randuieli liturgice specifice in Postul Craciunului
In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.
                      

                                                            Cu dragoste si preţuire,
                                                    Maria! 

P.S.
     Prieteni dragi, 

Vă multumesc din suflet dragii mei, tuturor celor care ati

 contribuit si veti mai contribui financiar la Editarea

 CARTILOR CUVANTULUI LUI DUMNEZEU.

CARTILE (materialul) au plecat deja spre EDITURA 

 KITCOM pentru fi editate!


Fotografia postată de George Tulea.Fotografia postată de George Tulea.
Fara voi, acest lucru nu ar fi fost posibil,iar BUNUL

 DUMNEZEU si MAICUTA DOMNULUI vede bunatatea 

inimii si sufletului vostru, si fara nicio indoiala, vă va 

rasplati vouă si celor dragi, înzecit si însutit faţă de cât

 m-ati ajutat si mă ajutati voi la zidirea CUVANTULUI LUI 

IISUS HRISTOS.

Sunt nespus de fericita că-mi sunteti PRIETENI, si 

totodata,prin ajutorul vostru de nepretuit pentru mine ,

sunteti precum niste"ctitori" ai ZIDIRII  GRAIULUI 

 DUHULUI  SFANT!

Asa unul câte unul dragilor, vom zidi CUVANTUL  LUI 

IISUS HRISTOS si vom intregi TURMA  SA,pentru ca 

nimeni sa nu se piarda.

Cărtile : 

România Viitorul al Doilea Ierusalim,

 precum si Extraterestrii  Există, 

vor apărea in aceasta toamna,asa cum tot în 

toamna anului 2016, a apărut si primul volum al

 ADEVARULUI  DUHULUI  SFANT, in octombrie anul 2016

 ,si care volum ,costa doar 28 de lei.

Toti DONATORII dragilor, se vor bucura de aceste 

viitoare doua volume  absolut GRATIS !

Iata dragii mei,cum puteti dona pentru urmatoarele 

 două  volume ale ADEVARULUI  DUHULUI  SFANT ,

sau cum puteti comanda primul 

volum al ADEVARULUI DUHULUI SFANT:

                  
Image result for cutia milei imagini

Contul pentru strainătate:

Cod Bic Raiffeisen Bank : RZBRROBU 

Cod IBAN: RO71 RZBR 0000 0600 1504 7307

sau prin WESTERN UNION :

Maria Ghiorghiu -România , unde vă va da un numar mai

 mare, si mi-l puteti scrie in privat pe facebook, sau pe 

maill mariatecuci61@yahoo.com. 

Contul pentru România:

 Cod IBAN: RO71 RZBR 0000 0600 1504 7307


DONATII , PENTRU CARTEA - Dumnezeu există - Mărturii. - blogge


mariaghiorghiu.blogspot.com/.../donatii-pentru-cartea-adevarul-du...

Dec 11, 2016 - Din vanzarea primului volum al CARTII,(nu o spun spre lauda,ci ca o ... donatorii )am facut multe mici DONATII,si -am ajutat si pe cei necajiti si ...
You've visited this page 2 times. Last visit: 1/3/17

CARTEA ADEVARUL DUHULUI SFANT, VA COSTA DOAR 28 LEI ...

https://plus.google.com/.../posts/CCD4pSVdgtb

Dec 7, 2016 - CARTEA ADEVARUL DUHULUI SFANT, VA COSTA DOAR 28 LEI, pe intreg anul 2017 ! CARTEA ADEVARUL DUHULUI SFANT, VA ...                            

CELE 10 PORUNCI DUMNEZEIESTI ! CELE 10 PORUNCI ...

https://plus.google.com/.../posts/iFjAcN6P4EK

Jul 31, 2014 - CELE 10 PORUNCI DUMNEZEIESTI ! CELE 10 PORUNCI DUMNEZEIESTI , ŞI EXPLICAŢIA LOR !

CELE 10 PORUNCI DUMNEZEIESTI SI EXPLICATIA LOR - YouTube



https://www.youtube.com/watch?v=zd646QSRPw0
Jun 13, 2016 - Uploaded by Dumnezeu Te Iubește
CELE 10 PORUNCI DUMNEZEIESTI SI EXPLICATIA LOR Nu copia sau reposta videoclipul, dacă îți ...



                                   Cu dragoste si cu pretuire,Maria.











32 de comentarii:

  1. S-a adeverit previziunea cu ungurii 150 zile ,,Stire antena3,O nouă sfidare la adresa românilor. Maghiarii din Sfântu Gheorghe sărbătoresc ocuparea Ardealului
    O nouă sfidare la adresa românilor. Maghiarii din Sfântu Gheorghe sărbătoresc ocuparea Ardealului
    https://www.antena3.ro/actualitate/o-noua-sfidare-la-adresa-romanilor-maghiarii-din-sfantu-gheorghe-sarbatoresc-ocuparea-ardealului-442346.html

    RăspundețiȘtergere
  2. D-NA MARIA VA INTREB--BOLNAVII CRONICI COPII PESTE 7 ANI, TINERI SI IN VARSTA CE FAC?EU STIU SE LA PR PAROH CA CERI DEZLEGARE chiar si in postul pastelui -FARA CARNE -eu fiind carddiac de la 20 ani iau medicamente f dure cu efecte secundare nenumarate-si alte boli adiacente

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine nu are voie să ţină post

      Postul este benefic atât pentru detoxifierea organismului, cât şi pentru purificarea sufletului. Însă o mulţime de oameni, fie din prea multă credinţă, fie datorită educaţiei, se încăpăţânează să postească deşi starea de sănătate nu le permite. Medicii ne explică cine nu are voie să ţină post.
      Dacă pentru oamenii sănătoşi nu există nicio interdicţie în privinţa postului, ba chiar devin mai rezistenţi în faţa bolilor pentru că odată cu eliminarea toxinelor le creşte imunitatea, cei care suferă de anumite afecţiuni ar putea avea probleme. „Gravidele, mamele care alăptează, bolnavii de tuberculoză, copiii şi adolescenţii, persoanele în convalescenţă sau cele care suferă de boli psihice sunt doar câteva dintre categoriile care nu ar trebui să ţină post”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
      Reguli pentru diabetici şi bolnavii de ficat
      "Persoanele care suferă de diabet trebuie să respecte o anumită dietă, recomandată de medic, iar postul nu le face bine pentru că poate produce dezechilibre în organism. De exemplu, dacă se modifică valorile zahărului din sânge, ei pot intra chiar în comă diabetică, ceea ce le-ar pune viaţa în pericol. De asemenea, persoanele care suferă de afecţiuni ale vezicii biliare sau ale ficatului trebuie să consume legumele şi fructele doar crude, nu preparate termic”, explică dr. Luca.
      Când se poate deregla metabolismul
      Cine suferă de boli metabolice sau afecţiuni ale tiroidei nu trebuie să ţină post. „Pentru această categorie de pacienţi, postul poate genera o dereglare a metabolismului, ceea ce ar genera probleme noi”, susţine medicul. De asemenea, oamenii care suferă de anemie şi au deja carenţe de vitamine şi minerale în organism nu trebuie să se priveze de proteine şi, în general, de alimente hrănitoare.
      Unora le poate agrava problemele digestive
      „Dacă suferiţi de afecţiuni digestive sau intestinale, în special în forme cronice, postul este dăunător. În special aportul mare de vegetale poate genera probleme de tranzit intestinal, ameţeli şi stări de oboseală”, afirmă dr. Luca.
      Cât ţii un copil la regim
      „Dacă aţi decis ca toată familia să ţină post, este bine să nu expuneţi copiii mici la perioade îndelungate de privaţiuni alimentare. Durata maximă a postului pentru un copil este de trei zile, pentru că organismul lui este în creştere, iar lipsa de proteine animale îl poate afecta. Hormonii de creştere depind de aminoacizii esenţiali care există doar în carne”, susţine medicul.
      Vârstnicii, maximum cinci zile
      Persoanele în vârstă nu trebuie să ţină post mai mult de cinci zile. În plus, după perioada de privaţiuni alimentare, ei trebuie să se hrănească bine, echilibrat şi să consume alimente acre pentru că acestea stimulează secreţia de aminoacizi esenţiali.
      6 zile este durata maximă a perioadei de post pentru adolescenţi pentru că organismul lor se află în transformări neurohormonale.

      Ștergere
    2. Anonim15 noiembrie 2017, 19:10
      Bolnavii ,oamenii în vârsta, copilasii pana la 7 ani si cei peste 7 ani, nu este obligatoriu ca sa posteasca daca nu pot.La SFANTA SPOVEDANIE va marturisi PĂRINTELUI DUHOVNIC,ca nu a putut posti de la alimente. PĂRINTELE nu ar trebui sa refuze a impărtăsi pe cei care ,nu au postit din diverse motive.PĂRINTELE trebuie sa-i adune in CASA DOMNULUI ,ori daca le refuza SFANTA IMPĂRTASANIE ,îi va indeparta pe tineri,pe copii si pe credinciosi in general.
      Sa mearga la PĂRINTELE DUHOVNIC ca sa se spovedeasca ,iar PĂRINTELE îi va da SFANTA IMPĂRTASANIE.
      Înainte de SFANTA IMPĂRTASANIE sa nu mănânce nimc cei care sunt adulti,dar si copilasii peste 7 ani. După care,poate sa manance normal.
      Dar cei care sunt sanatosi si doresc ca sa impleteasca in mod divin, POSTUL de a se abtine a face rău Aproapelui cu cel de a se abtine sa mănânce anumite alimente (carne,lapte ,branza,oua)este foarte bine, deoarece ,in acelasi timp ,vor curata si trupul prin postirea de la anumite alimente,dar si sufletul prin spovedirea păcatelor si prin IMPĂRTĂSIREA cu PREA SFANTUL TRUP si SANGE al DOMNULUI.
      Dragii mei,important este POSTUL de la rautate ! Adica,sa nu vorbim de rau pe cineva, sa nu facem rău cuiva, sa nu urâm pe cineva,sa nu fim certati cu cineva, acesta este POSTUL bineplacut LUI DUMNEZEU si MAICUTEI DOMNULUI.Sa fim mai buni buni,sa avem milă si dragoste faţă de cel necajit si oropsit,sa facem bine celor care au nevoie de ajutor si nu are cine sa-i ajute.Daca vom avea CREDINTA tare in inima si-n suflet,daca ne iubim Aproapele ca pe noi insine si implinim PORUNCILE LUI HRTSTOS ,este cel mai bineplacut POST care ne ingaduie sa primim SFANTA si DUMNEZEIASCA IMPĂRTASANIE cu PREA SCUMP si PREA SFANT TRUP si SANGELE DOMNULUI nostru IISUS HRISTOS ,FIUL LUI DUMNEZEU si-al MAICII PREA CURATEI FECIOARE MARIA,Cărora Li se cuvine toata cinstea ,slava si inchinarea,AMIN !

      Ștergere
    3. Tatăl meu de 88 ani a suferit doua atacuri cerebrale si nici nu ne mai cunoaste Are tratament greu de luat Mama vitrega nu ii da nici lapte nici oua nimic doar cartofi si salate Îl tine încuiat in casa si pleacă la plimbare ii ia toata pensia si o ascunde dar ea tine post si 60 de zile Chiar nu stiu ce sa fac pentru ca nu vreau sa îmi pierd tatal

      Ștergere
    4. 3.41 Luati-l de acolo , l-ati lasat prea mult pe mainile acelei ,,sotii''.

      Ștergere
  3. Stimta doamna Maria Gheorghiu cu multa durere in suflet va scriu.Baiatul meu cel mare din august cind s- a declansat boala lui merge din rauu in mai rau.va rog sa va rugati pentru el.Pe dumneavoastra va asculta Dumnezeu eu sint prea pacatoasa.Va string la piept si cu mult drag.Multumesc ca i- mi dati voie sa scriu aici.Va rog ajutatine nu as vrea sa il pierd are suflet bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faca-se voia lui Dumnezeu.

      Ștergere
    2. Ormus aur comestibil pâinea lui isus

      Ștergere
    3. Draga mea, trebuie sa mergi la medic cu baiatul, si fireste, ne rugam si pentru ca el sa se faca bine.
      Uneori,DUMNEZEU ne da necazuri si prin copilasii nostri, pentru ca noi sa ne indreptam. Doar DUMNEZEU este Cel care,hotaraste cand si cum sa ne intoarcem la EL. Noi trebuie sa-i multumim pentru toate,si sa cautam a implini PORUNCILE SALE. Ma voi ruga cu toata inima pentru fiul tau,iar BUNUL DUMNEZEU si MAICA DOMNULUI va fcae toate numai după VOIA SA. Fii puternica si nu deznadajdui ! MINUNILE sunt intru noi; trebuie doar sa ne rugam !

      Ștergere
  4. Stimata doamna Maria Gheorghiu am citit moliftele sfintului Vasile pe care le- ti scris pe blog si miine zi dimineata am gasit mincate toate gainile din curte.Cu drept nu a fost inchisa usa la cotet seara.Parca mie frica sa le mai citesc.Va pup cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 20.38 Daca m-ai ai si alte animale, nu le mai citi !

      Ștergere
    2. Nu are nicio legatura cu faptul ca ai citit MOLIFTELE SFANTULUI VASILE. Poti sa citesti ce voiesti, DUMNEZEU ni le-a lasat ca sa luam aminte. Iar animalutele au fost mancate din neatentia ta. DOAMNE AJUTA !

      Ștergere
    3. Vai ce prostii spuneti! Doar preotii, in anumite conditii, cu post si curatenie, pot sa le citeasca! Iar cei care ascuta trebuie si ei sa posteasca deplin si sa nu gandeasca rau impotriva nimanui. Altfel, atat cel care citeste cat si cei care asculta, pot avea necazuri. A nega acest lucru inseamna a nu crede in puterea acestor texte - si a compara citirea lor cu citirea unor poezii sau chiar a stirilor de pe site-uri!

      Ștergere
  5. aproape nimeni nu invata ca postul este in primul rand la ganduri fara acest fapt care probabil s ar numi meditatie postul este fara rezultate s au cu rezultate mai rele decat bune .Acesta trebuie sa fie facut de toti inclusiv cei bolnavi pt ca toxicitatea pshiica este mai dureroasa decat durerea fizica.

    RăspundețiȘtergere
  6. Câte zile trebuie să ținem post înainte de Sfânta Împărtășanie?

    Nu există o regulă general valabilă. Duhovnicul dă și în acest caz îndrumare și dezlegare în funcție de fiecare caz în parte, de neputințele trupești și sufletești ale fiecăruia. În timpul celor patru posturi de peste an, Biserica recomandă postirea completă, atât înainte cât și după Sfânta Împărtășanie. În afara posturilor, mai ales bolnavilor și creștinilor practicanți, care țin de obicei post miercurea, vinerea și în posturile de peste an, li se poate da dezlegare să se apropie de Sfintele Taine fără a mai posti suplimentar. Dacă nu ar fi așa, în zilele de mare sărbătoare precum a doua și a treia zi de Sfintele Paști, nu s-ar mai împărtăși nimeni, pe motiv că a mâncat de dulce.

    Părintele Arsenie Papacioc: Postul, în general, îşi are rigorile lui. Eu le tot spun celor care mă cercetează să postească, dar după puteri şi după rânduială. Pentru că degeaba te abţii de la cele „de dulce”, un post de 40 de zile, dacă după acesta îţi asupreşti trupul cu îmbuibări peste măsură. Acest post este zadarnic şi, în loc să ducă la eliberare şi la sfinţenie, duce la lăcomia pântecelui, ceea ce este mare păcat. De aceea eu recomand postul după puterea fiecăruia şi îl exclud la copii cu vârsta de până la 7 ani, la femei însărcinate şi la cei bolnavi. Postul sufletului este superior postului trupului. Degeaba nu mănânci carne dacă muşti din carnea aproapelui. Soluţia optimă şi plăcută lui Dumnezeu este aceea a postului încununat de smerenie şi rugăciune (…).

    RăspundețiȘtergere
  7. După Sfânta Împărtășanie, în ziua aceea putem săruta icoanele sau persoanele apropiate?

    Cel mai important și practic motiv pentru a nu mai săruta icoanele după Sfânta Împărtășanie este acela că ar fi putut să rămână pe buze o părticică din Trupul și Sângele Domnului, care să nu fi fost înghițită. De aceea este bine să se consume anafora și un pic de vin, cu care să se curețe buzele și limba înghițind toată împărtășania. De asemenea, după împărtășirea cu Hristos Dumnezeu, pe care trebuie să îl iubim din tot cugetul, din toată inima și din toată dorirea noastră, orice altă apropiere pălește în intensitate și importanță. De aceea, și în mod simbolic se spune să nu mai sărutăm icoanele sau persoanele dragi în acea zi. Totuși, Dumnezeu ne-a făcut din iubire și pentru iubire, iar împărtășirea cu ceilalți, în forma sărutului, a iubirii și a bucuriei, nu ne va știrbi cu nimic folosul Sfintei Împărtășanii. Mai ales icoanele nu sunt lucruri care să întineze sau să anuleze efectul Sfintei Împărtășanii, ci sunt obiecte sfinte, care mereu aduc binecuvântare și sfințire.

    Dacă dupa orele 24 am mâncat, am băut apă și apoi am dormit, dimineața ne putem împărtăși?

    Dacă am mâncat și băut din nepăsare și lăcomie, nu ne putem împărtăși. Doar cu o nouă mărturisire la părintele duhovnic și după primirea dezlegării, ne putem împărtăși. Dacă în schimb am mâncat și am băut din motive de ordin medical, dacă am avut de luat vreun tratament, iar după aceea am dormit, dimineața, pe stomacul gol, putem primi Sfânta Împărtășanie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Părintele Dionisie de la Colciu: Să nu zicem: „Eh, nu-i nimic, am mâncat, am băut, am dormit, am mai făcut și altele, mă duc și mă împărtășesc”, așa cum aud că fac papistasii (catolicii), că la ei liturghia se face târziu. Catolicii așa zic: „Noi am avut nevoie și mâncăm mai de dimineață. Am mâncat, am fumat și câte o țigară… Ei, până la urmă hai să luăm și cate o cafea ca să ne mai înviorăm. Măi, dar la biserică nu s-a terminat liturghia! Mer­gem să ne împărtășim.” Și se duc se se împărtășesc. Păi, aceea este pregatire?

    La Sfânta Împărtășanie trebuie citit canonul și rugăciunile de mulțumire?

    Da, canonul de rugăciune înainte de împărtășanie trebuie făcut, dar în consonanță cu canonul dat de preot la scaunul de spovedanie. După împărtășanie, rugăciunile trebuie făcute cu evlavie, cu mulțumire către Dumnezeu că te-ai învrednicit și ai luat darul acela atât de mare. (Pr. Dionisie de la Colciu)

    Este păcat să mâncăm de dulce după ce ne-am împărtășit în acea zi?

    Dacă mai este încă post, desigur că nu-i bine. Dacă postul s-a terminat, putem mânca de dulce.

    Ce se ia după Sfânta Împărtășanie: anafora, agheasma mare, ageasma mică sau vin?

    După Sfânta Împărtășanie se ia anafora. După aceea, fie la biserică (acolo unde acest lucru se practică), fie acasă, se poate bea puțin vin pentru a se înghiți mai bine toată Sfânta Împărtășanie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce se ia înainte de Sfânta Împărtășanie?

    În ziua în care ne împărtășim, dimineața înainte de Sfânta Liturghie, trebuie să nu bem și să nu mâncăm nimic.

    Ne putem spăla pe dinți înainte de Sfânta Împărtășanie?

    Da, ne putem spăla pe dinți, dar trebuie să avem grijă sa nu înghițim apă.

    Femeile se pot împărtăși în perioada ciclului menstrual?

    Tradiția este ca femeile să nu se apropie de Sfintele Taine în perioada scurgerii lunare, dar acesta nu este un canon general acceptat în Biserica Ortodoxă. Se recomandă ca femeile aflate în această situație să se adreseze părintelui duhovnic, de la care vor primi răspunsul potrivit cu fiecare caz în parte. Să nu ascultăm de gura lumii, ci de cuvântul decisiv al duhovnicului.

    Când preotul te dezleagă pentru Sfânta Împărtășanie, iar unele canoane te-ar opri, cum procedezi ?

    Mântuitorul Iisus Hristos spune: "Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer." (Matei 18,18) Canoanele bisericești sunt orientative, iar duhovnicii au deplină libertate, dar și responsabilitate ca la Taina Sfintei Spovedanii să lege sau să dezlege pe penitent, fiind inspirat de lucrarea Duhului Sfânt. Așadar, chiar dacă după mărturisirea completă și cu adâncă pocăință la duhovnic și primirea dezlegării pentru împărtășanie ne simțim nevrednici de Sfintele Taine, să nu ezităm a ne apropia de Sfântul Potir. Sfânta Împărtășanie nu este un premiu care se dă numai celor vrednici (și cine dintre noi poate spune că este vrednic cu adevărat?), ci se dă și spre iertarea păcatelor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Părintele Arsenie Papacioc: După Spovedanie, duhovnicul este cel care hotărăşte cine este vrednic şi cine nu a se împărtăşi cu Sfintele Taine. Nu ne putem împărtăşi cu Trupul şi Sângele Domnului după bunul nostru plac, ci numai cu încuviinţarea duhovnicului. Acesta are toată autoritatea de a lega şi de a dezlega. Aici, duhovnicilor le revine o mare responsabilitate. Cele mai grele canoane pot opri pe cineva de la împărtăşit chiar şi 25 de ani, dar asta ar însemna să nu o mai poţi face niciodată. Eu, Arsenie, nu sunt pentru astfel de canoane. Cel căzut în păcat se obişnuieşte cu neîmpărtăşitul şi poate zice: „Parcă tot cu Împărtăşania am trăit până acum!”. Eu sunt pentru un canon pe care să-l facă zi de zi, în starea de simţire, nu de obligaţie tipicală. Eu nu dau canoane dintr-astea, care se fac repede, ca să se scape de ele. Suspinarea nu îţi ia timp, este la îndemână şi angajează toată fiinţa ta. Zici: „Of, Doamne!”. Un simplu oftat face mai mult decât orice rugăciune, mai mult decât a zice repede, de 15 ori, „Tatăl nostru”.

    Când resturi din Sfânta Împărtășanie cad din gură, cum procedăm?

    Este foarte important ca în momentul împărtășirii să deschidem gura larg și să cuprindem întregul conținut al linguriței, pentru a evita eventuale prelingeri. Dacă s-a întâmplat ca o părticică să se prelingă pe buze sau pe haine, trebuie să îl întrebăm imediat pe părinte cum să procedăm. Să nu luăm nicio decizie înainte de a îl consulta pe părintele care ne-a împărtășit, căci putem greși într-un mod cutremurător. În principiu, orice părticică rămasă trebuie mâncată, iar haina respectivă trebuie arsă. Se întâmplă mai des în cazul bolnavilor și al bebelușilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. După Sfânta Împărtășanie, în ziua aceea se poate sta în genunchi, se pot face metanii?

    Sfânta Împărtășanie este un motiv de mare bucurie și de a da slavă lui Dumnezeu. Îngenuncherile și metaniile sunt potrivite cu o altă stare sufletească, cu cea de tristețe și pocăință. Dar nu este o greșeală sau un păcat a îngenunchia și a face metanii în acea zi, dacă există evlavie și dragoste de Dumnezeu.

    Dacă înaintea Sfintei Împărtășanii, creștinul a avut un vis tulburător sau gânduri necurate, se mai poate împărtăși ?

    Important este ca în toată vremea, dar mai ales în perioada dinaintea Sfintei Împărtășanii, creștinul să se ferească de acest păcat în orice fel, inclusiv prin evitarea emisiunilor TV nepotrivite. Astfel, după spovedanie și citirea canonului Sfintei Împărtășanii, ispitele vor fi ținute departe de noi. Pentru cele ce se întâmplă în vis nu suntem răspunzători decât în măsura în care în vremea lucidității noastre, am consimțit la gândurile păcătoase, pe care cel rău le îmbracă în forme și persoane în subconștient și în vis. Dacă sufletul ne este profund tulburat de acel vis, putem cere duhovnicului în respectiva dimineață o dezlegare. Altfel, dacă știm că a fost o ispită a celui rău pentru ca noi să amânăm împărtășania, cu adâncă pocăință, să ne apropiem totuși de Sfântul Potir.

    Sfântul Teofan Zăvorâtul: Cel ce se apropie cu părere de rău pentru păcatele sale de Sfântul Trup și Sânge se mântuiește, iar cel ce se apropie cu nepăsare sau dis­preț se osândește. Ceea ce vi se întâmplă în timpul postului dinaintea împărtășaniei… frica, neliniștea… trebuie să spunem că vin de la vrăjmașul. El, probabil, se agită în jurul vostru. Spovedania, însă, și împărtășania îl ard și îl gonesc. De aceea el, prevăzând acest lucru, stârnește neliniștea. Osteniți-vă să nu vă abateți de la pomenirea lui Dumnezeu, nici de la pomenirea morții… Faptul că simțiți atacuri, mai ales când vă hotărâți să postiți, este cursa vrăjmașului. El se silește fie să vă abată de la post, fie să vi-l strice. Însă, dacă vă împotriviți lui și nu cedați, acesta este semnul biruinței, nu al rănirii și nu numai că nu vă împiedică apropierea de Taine, dar, dimpotrivă, este cea mai frumoasă podoabă a acestui lucru al lui Dumnezeu, adică a împărtășaniei.

    RăspundețiȘtergere
  12. Se poate administra Sfânta Împărtăşanie la persoanele inconştiente?

    Primirea Sfintei Împărtășanii este strâns legată de Spovedanie chiar și pe patul morții. Cel care este inconștient nu mai poate face aceasta. De asemenea, împărtășania este legată și de voința persoanei respective. Împărtășania pe patul de moarte nu se refuză niciodată, cu condiția ca muribundul să o ceară. Chiar dacă a cerut Împărtășania înainte de a fi inconștient, nu poate fi împărtășit un muribund, deoarece devenind inconștient nu poate mărturisi păcatele. Chiar dacă muribundul a fost unul din bunii credincioși, dar este inconștient, nu se cade să-i administrăm Sfânta Împărtășanie. Membrii familiei trebuie să fie răspunzători și să țină seama că împărtășirea nu trebuie lăsată în ultima clipă a vieții.

    Se poate cunoaşte evoluţia stării muribundului după felul cum "cade" Sfânta Împărtăşanie în linguriţă?

    Aceste interpretari nu au niciun temei canonic, sunt rodul imaginației și pot fi amăgitoare. Dumnezeu este „Stăpânul vieții și al morții" și doar El știe clipa și ceasul morții fiecăruia. Deci nu se cuvine a face ghicitorie cu Sfânta Împărtășanie.

    Este corect să ne împărtăşim noi pentru cei care au murit neîmpărtăşiţi, ţinând în mână lumânări pentru el?

    Din punct de vedere liturgic, această practică este o inovație, căci nu este menționată în nicio carte de cult. Din punct de vedere dogmatic, respectam principiul conform căruia Sfintele Taine se administrează doar persoanelor vii. Simpla rostire a numelui celor decedați nu înseamnă și împărtășirea lor, sufletele lor imateriale neputându-se împărtăși cu ceva material, așa cum este Sfânta Euharistie. Ceea ce putem face pentru cei răposați este doar rugăciunea și milostenia, concretizate în slujbele pentru morți și "datul de pomană". Dacă în momentul în care ne apropiem să primim Sf. Împărtășanie, o altă persoană vine la noi și ne dă una sau mai multe lumânări, să refuzam a le primi deoarece ei o fac cu credința că ne putem împărtăși noi pentru cei morți neîmpărtășiți dintre rudeniile și cunoștintele lor, lucru imposibil după cum am văzut mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  13. Există teama că dacă o persoană grav bolnavă se va împărtăși, va muri.

    Dimpotrivă! Cu atât mai mult trebuie împărtăşit cel bolnav, pentru a nu pleca nepregătit spre scaunul de judecată. Iisus spunea: "Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi" (loan 6;54). Cel neîmpărtăşit, chiar dacă trăieşte este deja mort pentru Dumnezeu: "Ştiu faptele tale, că ai nume, că trăieşti, dar eşti mort" (Apocalipsa 3;1). Există cazuri de minuni când după primirea împărtășaniei cei bolnavi s-au însănătoșit complet spre mirarea doctorilor.

    Părintele Arsenie Papacioc: Singur Dumnezeu poate să hotărască dacă ne mai lasă timp sau dacă prelungeşte timpul vieţii noastre, şi asta pentru a fi cât mai mult împreună cu El. Abia după ce reuşim să înţelegem această relaţie, abia atunci începem să ne preocupăm de mântuirea noastră. Acesta este scopul principal, permanent, de neschimbat, de neuitat – mântuirea. Şi nu putem ajunge la mântuire decât dacă fugim de obiceiuri şi de rutină. Numai aşa ajungem la mântuire. Ferice, ferice, de mii de ori ferice de cei care, printr-o cât de mică venire în fire, se pregătesc, după cum ne învaţă Biserica, prin Evanghelii, pentru mântuirea lor. Când amarul va fi mai mare şi mai mare, atunci va fi ferice doar de acela care-şi cunoaşte lucrul şi-şi mântuie sufletul.

    Oricine se împărtăşeşte în Joia Mare din Săptămâna Patimilor rămâne împărtăşit tot anul?

    Porunca a patra bisericească spune să ne spovedim şi sa ne împărtăşim cel puţin în cele patru posturi mari ale anului şi ori de câte ori ne simţim conştiinţa încărcată. Nu ziua în care te-ai împărtăşit contează, ci modul cum ai luat Sfântul Trup şi Sfântul Sânge al Mântuitorului: "Oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, osândă îşi mănâncă şi bea, nesocotind trupul Domnului" (1 Corinteni 11;27-29). Aceasta afirmaţie o folosesc greşit spre justificare creştinii care vin la Sfânta Biserică DIN PAŞTI ÎN PAŞTI. Să nu mai spunem că există credincioşi care vin, iau Sfintele Paşti (Pasca) şi consideră că au luat Împărtăşanie. Este mare diferenţă între Sfintele Paşti (pâine şi vin sfinţite prin rugăciunea preotului) şi Sfânta Împărtăşanie care este Însuşi Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

    RăspundețiȘtergere
  14. Părintele Arsenie Papacioc: Nu ne împărtășim pentru că au venit Paștile sau Crăciunul. Ne împărtășim ca să fim mereu cu Hristos, pentru că nu există numai o împărtășire cu Sfintele Taine, ci și o împărtășire duhovnicească, adică această continuă prezență a inimii noastre la Dumnezeu. Cu Iisus trebuie să ne hrănim permanent, deoarece trăim permanent. Are o foarte mare valoare că te-ai împărtășit cândva, dar de atunci “cândva” ai trăit mereu cu gândul la “cândva” din viitor. Permanent avem nevoie de El. El ni se dăruiește: “Iar Eu cu voi sunt”. Daca a fost o dată cu Apostolii, ce nevoie mai era ca să mai fie o dată cu ei? A fost permanent cu ei! “Iar Eu cu voi voi fi”, căci lupta e continuă, în tine, pentru desăvârșirea ta.

    La Sfânta Împărtășanie trebuie să ținem copilul în mâna dreaptă?

    Nu există niciun canon etc. care să ne oblige să ținem copilul în mâna dreaptă sau cu capul pe mâna dreaptă. Copilul se ține cu amblele mâini și cu capul orientat spre Sfântul Potir, spre a îl ajuta pe preot să-i dea Sfânta Împărtășanie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Care ar fi calea de mijloc între postul foarte aspru cerut de rânduielile bisericeşti şi ofertele „de post” ale industriei alimentare moderne?


    Este important să înţelegem că nici o mâncare în sine nu este spurcată sau interzisă. Postul este o abţinere benevolă de la mâncărurile grase, plăcute şi scumpe. A înlocui carnea cu produse complementare din soia nu înseamnă a posti, deşi uneori se poate îngădui acest lucru. Cineva la Biserică mi-a oferit o ciocolată şi a specificat că „este de post”. Iar eu i-am spus: „Mulţumesc, dar pentru mine ciocolata nu poate fi de post”. Atunci doamna a început să-mi citească compoziţia produsului, ca să mă conving că nu are lapte. În cele din urmă a trebuit să recunosc: „Înţelegeţi, mie prea mult îmi plac ciocolatele şi de aceea, indiferent de compoziţia ei, pentru mine ciocolata niciodată nu va fi de post”. Poate că am greşit, dar aşa înţeleg eu postul.


    Bineînţeles, în cadrul familiei, femeia trebuie să ştie să gătească diferite bucate de post, pentru a-i hrăni pe cei din casă. Dar atunci când femeile caută cele mai extravagante reţete „de post” şi cheltuiesc pentru bucate de 2-3 ori mai mult decât pentru o mâncare în afara postului, acesta deja nu mai este post. Da, atunci când este dezlegare la vin, Biserica permite şi consumul „fructelor de mare” (creveţi, crabi, scoici, caracatiţă etc., adică cele fără sânge), dar având în vedere preţul acestora şi bătaia de cap pe care le-o dă bucătăreselor, ele practic încetează de a mai fi de post. Să ne reamintim de principiul Sf. Ioan Gură de Aur: mâncarea trebuie să fie simplă şi ieftină, iar diferenţa de preţ faţă de mâncarea obişnuită trebuie dată la săraci. Aici însă cei mai mulţi ne amăgim şi practic nu înţelegem ce fel de post vrea Dumnezeu de la noi…

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creatorii omului stiu foarte multa medicina si recomanda postul,fiind bun pentru sanatate,nu pentru multumirea lui Dumnezeu. Orice masa sarita provoaca reactii benefice in organism. A tine post inseamna a rabda de foame o perioada,nu a nu minca carne. Popii profitau de perioadele de post,in sensul ca-i puneau pe cei multi sa nu manince carne,ca sa le ramina lor mai multa

      Ștergere
    2. 18:1, scopul principal al postului, dupa parerea mea este acela de a purifica corpul si totodata cu el si sufletul. Prin curatire, comunicarea cu divinitatea devine mai usoara.

      Ștergere
  16. Parintele ARSENIE Papacioc - despre POST.

    https://www.youtube.com/watch?v=DhM0AzlPl4I

    RăspundețiȘtergere
  17. Referitor la citirea Moliftelor Sf.Vasile cel Mare. In general se citesc de către preotii bisericilor crestine-ortodoxe,cu precădere în toate bisericile de ziua Sfântului pe data de 1 Ianuarie si in posturi la diferite trebuințe sufletesti;dar sa nu uităm că acestea sunt citite de preoti si nu de mireni sau de creștinii de rând. Toate sunt pentru oameni dar oare de ce mai exista si carti precum Moliftelnicul sau Liturghierul; cărți de căpătâi as spune pentru preot si orice crestin ce vrea să afle randuiala slujbelor ce se savarsesc atat in post cat si-n afara lui.Doamne ajută! Sper sa va fie de folos aceste cuvinte!!

    RăspundețiȘtergere
  18. moliftele sf Vasile si ale lui Ioan Gura de aur nu prea trebuie citite de crestini psalmii deasemenea -numai cu dezlegatrea preotului-s-au vazut cazuri ca dupa citirea acestora unii au avut atacuri energetice ,cosmaruri, accidente etc avem destule rugaciuni acatiste si paraclise ziditoare de suflet

    RăspundețiȘtergere
  19. Asa este doamna Maria Gheorghiu neatentia sotului ca mu a inchis usa seara la cotetul gainilor
    Vaultumesc mult.Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  20. eu acum citiva ani eram f f suparata necajita......si am citit noaptea la ora 23,45cu icoana feciorei maria....icoana lui isus..si icuana sf vasile in fata mea acatistu sf vasile eu fiind in genunchi.......poate nu ma credeti.dar eu spun adevarul,ma simteam bine si a inceput sa-mi mearga bine.......rugativa cu credinta eu inainte cind ma inchinam visam urit...acum nu mai am vise urite ma inchin ma rog .....cred ca am indepartat pe cel rau de linga mine deci cu rugacini eu am reusit .....si zic mereu dumnezeu este cu mine ...nimeni nu poate sa-mi faca rau.....cu respect doamna maria......olimpia mihailescu

    RăspundețiȘtergere