duminică, 22 decembrie 2013

SFÂNTA MUCENIŢĂ ANASTASIA, IZBĂVITOAREA DE OTRAVĂ !

               CUVÂNT  DE  ÎNVĂŢĂTURĂ ,
              ASTĂZI  22  DECEMBRIE  2013 !

În această lună, în ziua a douăzeci şi doua, pomenirea Sfintei marii Muceniţe Anastasia Romana, izbăvitoarea de otravă.
Anastasia RomanaSfânta şi preaviteaza Muceniţă Anastasia a trăit în Roma, pe vremea împăratului Diocleţian. Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, şi al unei creştine cu numele Fausta. A învăţat credinţa creştină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un bărbat insuflat de Dumnezeu şi binecredincios, cu numele Hrisogon. Părinţii au măritat-o cu un elin, numit Publie. Din pricina necredinţei lui, sfânta se purta cu el fără dragoste; se prefăcea totdeauna bolnavă, ca să nu aibă nici o legătură cu el. Se îmbrăca cu haine proaste şi sărăcăcioase; stătea de vorbă numai cu femei nevoiaşe; slujea pe ascuns pe cei ce pătimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spăla şi le ungea rănile cu untdelemn şi le dădea hrană potrivită, însoţită fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, întâi a fost închisă de soţul ei, că îi ştia faptele. S-a întâmplat însă că soţul ei s-a înecat într-o furtună pe mare. Rămasă liberă, Anastasia a împărţit toate averile ei săracilor. După aceea, fără să se mai teamă, slujea celor ce pătimeau pentru Hristos; pe cei care mureau îi lua şi-i îngropa cu cinste. A îndemnat pe mulţi la mucenicie. A fost prinsă, supusă la chinuri de mulţi ighemoni împreună cu alte femei. În timpul chinurilor şi-a luat cununa muceniciei.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Hrisogon.
Sfântul Mucenic Hrisogon a trăit pe vremea împăratului Diocleţian şi era din marea cetate a Romei. Era bărbat binecredincios şi temător de Dumnezeu. A învăţat pe Sfânta Anastasia şi credinţa în Hristos şi Sfintele Scripturi. Când s-a pornit prigoana împotriva creştinilor, a fost prins şi aruncat în închisoare. Sfânta Anastasia a scris Sfântului Hrisogon în închisoare să se roage pentru ea, ca soţul ei să se facă creştin, şi să se întoarcă creştin din călătoria pe care o făcea. Dar Dumnezeu a găsit cu cale, în înţelepciunea Lui cea mare, ca soţul ei să nu se mai întoarcă, pierind în valurile mării. Pe când Diocleţian se afla în Nicomidia, a scris la Roma ca să fie omorâţi toţi creştinii, iar pe Hrisogon să-l aducă legat în Nicomidia, unde i s-a tăiat capul şi s-a suit purtător de cununi în ceruri.
Tot în această zi, pomenirea Sfintei Muceniţe Teodota şi a fiilor ei.
Sfânta Muceniţă Teodota era din Niceea Bitiniei. Auzind de faptele mari ale Sfintei Anastasia, s-a dus la ea şi petrecea împreună cu ea, cu cei trei copii ai ei. Mai înainte Teodota fusese cerută în căsătorie de un oarecare ighemon Levcadie, dar n-a primit. Vrând să scape de el, i-a spus să mai aştepte puţin şi-i va face pe voie. Ighemonul a aşteptat. Ea şi-a dat averea la săraci şi slujea sfinţilor în închisori. Când împăratul Diocleţian a auzit că toate închisorile sunt pline de creştini, a poruncit ca toţi într-o singură noapte să fie ucişi: unii de foc, alţii de apă, alţii de sabie. Atunci Levcadie a dat pe Sfânta Teodota şi pe copiii ei lui Nichitie ighemonul Bitiniei ca să o cerceteze. Nichitie, înfruntat de Evod, copilul cel mai mare al ei, s-a înfuriat, a pus de a aprins un cuptor mare şi a poruncit să fie aruncaţi în el, Teodota şi cu fiii ei. Şi aşa s-au săvârşit şi s-au înfăţişat purtători de cununi Stăpânului Dumnezeu, bucurându-se de fericirea cea veşnică şi neîmbătrânită.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Zoil.
Tot în această zi, pomenirea deschiderii uşilor marii biserici a lui Dumnezeu.
Tot în această zi, pomenirea alergării luminilor în jurul Bisericii lui Dumnezeu.
Tot în această zi, pomenirea sfântului ierarh Petru Movilă, mitropolit de Kiev și Galiţia (+ 1646).
Sfântul ierarh Petru Movilă în enciclopedia ortodoxa ro.OrthodoxWiki.org
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Cu dragoste, Maria.
 
         
Cautare in
Calendar-Ortodox.ro
Sfintii zilei
SINAXAR
 
Duminica,
22 decembrie

• Sf. Mare Mucenita Anastasia, izbavitoarea de otrava
• Sf. Mucenic Hrisogon
• Sf. Mucenita Teodota si fiii ei
• Sf. Mucenic Zoil
• Sf. Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului
Click pe sfinti pentru Sinaxarul zilei sau click aici pentru sinaxarul in format audio mp3 !
 
         
Calendar ortodox
Decembrie 2008
 
 DECEMBRIE 
 LMaMiJVSD 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zilei6 decembrie: Sf. ierarh Nicolae din Mira Lichieisfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zileisfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zilei25 decembrie: Nasterea Domnului - Craciunul26 decembrie: Soborul Maicii Domnului27 decembrie: Sf. apostol, intaiul mucenici si arhidiacon Stefansfintii zilei 
 sfintii zileisfintii zileisfintii zilei     
 
 
 
         
 Pentru webmasteri 
 
Ortodoxronet
 
LEGATURI
OrtodoxRoNet
 
 Sfaturi ortodoxe 
 Crestinism Ortodox 
 Credo 
 Pr. Iulian Nistea 
 Filocalia 
 Ierodiacon Visarion 
 Parohia Offenbach am Main 
 Scara Raiului 
 Manastirea Saraca 
 Adevar Ortodox 
 Biserica Româna din Paris 
 Parohia "Sfanta Maria" - Dallas 
 Resurse Ortodoxe Românesti 
 Razboiul nevazut 
 Ortodocsi din Paris 
 Orthodox Sites Portal 
 Icoane bizantine 
 OrtodoxMedia 
 Echo orthodoxe 
Asociatia Ortodoxronet 

2 comentarii:

 1. Doamna Maria.
  Craciun Fericit.Fie ca nasterea Imparatului Maririi sa va aduca pace , bucurie si sanatate d-voastra si tutoror celor apropiati!
  Binecuvantarea Imparatului peste noi toti sa fie.
  Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc mult Robert ! Şi ţie, din toată inima, UN SFÂNT CRĂCIUN BINECUVÂNTAT ŞI PLIN DE BUCURII !

   Ștergere