vineri, 20 septembrie 2019

SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE ,PURTATORUL DE BIRUINTA !


                                       20 Septembrie 2019,ora 4,19 !

                                     Dragii mei, 

În aceasta dimineata in zori de zi,ma trezeste o lumina alba si stralucitoare,si astfel, am in faţa ochilor inchisi,un Cer senin bleu de ziua, Cer pe care a apărut din senin cativa norisori albi si stralucitori.
Brusc,acesti norisori albi si stralucitori se aduna gramajoara, iar o Forţă nevazuta de mine, îi aseaza uluitor de tainic.
Norisorii au format pe SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE Purtatorul de Biruinta,exact asa ca in Icoana Sfanta de mai jos:
Imagini pentru sfantul gheorghe

                               .

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, era cu faţa spre Rasarit si era gata ca sa omoare balaurul cu sulita sa din mana dreapta.
Dragii mei, cu siguranta se vor petrece multe Minuni Dumnezeiesti in zilele noastre.
Dar sa ne amintim cine era SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE:

  Sfântul Gheorghe. Povestea vieții Marelui Mucenic purtător de biruinţă

     

   Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului, ziua fiind marcată, potrivit tradiţiei populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi care simbolizează renaşterea naturii.

  Sfântul este ocrotitor al oraselor românesti Timisoara, Drobeta Turnu-Severin si Botosani, precum si a numeroase tari si regiuni: Anglia, Catalunia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Palestina, Portugalia si Rusia, fiind sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiul suprem.

    Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303, relatează News.ro.

    – Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

  

  Potrivit istoricilor, Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie de nobili din Lod, în Palestina siriană, între anii 275 și 285, sfârșindu-și zilele în Nicomedia, pe 23 aprilie 303. Tatal său, Gerontius, făcea parte din armata romană din Capadocia, iar mama lui, Polichronia, era originara din Palestina, (dupa alte surse, părinții Sfântului Gheorghe ar fi purtat, de fapt, numele de Anastasius și Theobaste).

icoana cu Sfantul Gheorghe

     Amândoi erau creștini, astfel fiul lor a fost educat conform credinței în Iisus.
La vârsta de 14 ani, Sfântul Gheorghe și-a pierdut tatal, pentru ca, numai dupa câtiva ani, să ramâna orfan si de mamă. Rămas singur pe lume, s-a decis să mearga la Nicomedia, un oraș imperial din acea vreme și să îi ceara lui Dioclețian să îl înroleze în armata romană. Împăratul l-a primit cu brațele deschise, întrucât își amintea cu plăcere de devotamentul și vitejia tatălui sau. Către vârsta de 30 de ani, Sfântul Gheorghe a fost promovat la rangul de tribun și a fost primit în garda imperiala a împăratului de la Nicomedia.

     În anul 302, Dioclețian a dat un edict prin care toți ostașii romani erau obligați să aducă jertfe zeilor, iar cei care erau creștini urmau să fie arestați pe loc.
   

Munich Sendling Margaretenkirche Georg

   Indignat, Sfântul Gheorghe și-a arătat deschis dezaprobarea față de această lege, anunțând public că este creștin și îl venerează pe Domnul Iisus Cristos. Deși era deranjat de acest lucru, Dioclețian nu dorea să-l piardă pe unul dintre cei mai destoinici tribuni ai săi, așa că a încercat să îl convertească, promițându-i   pământuri, bani și sclavi, dacă aducea sacrificii zeilor romani. Întrucât a fost refuzat, împăratul a fost nevoit să îl condamne la moarte.
    –  Sfântul Gheorghe și-a acceptat cu seninătate soarta! Și-a dăruit toata averea săracilor, iar după numeroase torturi, incluzând bătaia cu vine de bou, loviri cu sulița, vătămarea cu roata de săbii, aruncarea în groapa cu var și încălțarea în cuie, Sfântul Gheorghe a fost decapitat în fața zidului cetății Nicomedia, pe 23 aprilie 303.

    Un martor al execuției sale i-a convins, apoi, pe Atanasie, un preot păgân, și pe împărăteasca Alexandra, să se convertesca la creștinism, sfârșind, apoi,  în chinurile muceniciei.
     Trupul sfântului a fost trimis pentru îngropăciune în orașul său natal, la Lod, unde creștinii l-au înmormântat, așa cum se cuvenea unui martir.

    Martir, ocrotitorul Angliei, a fost martirizat la sau in apropiere de Lydda, localitate cunoscuta si sub numele de Diospolis, in Palestina, probabil inainte de domnia Imparatului Constantin cel Mare. 

    Viata Sf Gheorghe este presarata cu minuni incredibile, evident mai mult legenda decit realitate. Astfel el a fost omorit de trei ori si de fiecare data a fost adus la viata de catre Dumnezeu, desi cadavrul lui fusese taiat in bucati si cu o alta ocazie ars. Alte minuni ar fi oameni pe are i-a adus la viata pentru a-i boteza, armate distruse instantaneu, birne de lemn la care le-a dat frunza si lapte in loc de singe scurginduse din capul lui retezat. Cu toate astea, nu exista motive de a crede ca Sf Gheorghe nu a existat in realitate.

   

Biella San Giorgio

Cruciatii au sporit si ei popularitate Sfintului Gheorghe. William de Malmesbury ne povesteste cum Sf Gheorghe si Demetrius, „soldatii martiri”  i-au ajutat in lupta de la Antioch (1098).

     Desi nu este dovedit istoric, se crede ca folosirea simbolurilor heraldice legate de Sf Gheorghe s-a facut de catre Richard Inima de Leu. Ceea ce se stie insa cu siguranta este ca în 1284 sigiliul navei Lyme Regis reprezinta un steag alb pe care este crucea Sf. Gheorghe. Acesta ramine si in ziua de azi ca steag al marinei militare Engleze, si unul din elementele steagului Marii Britanii.

    Legenda Sf. Gheorghe și a dragonului


   În icoanele creștine răsăritene, Sfântul Gheorghe este, adeseori, înfațișat călare, înfingându-și sulița într-un balaur, uneori, apărând în fundal o tânără femeie, ce urmărește, de la distanță, sângeroasa înfruntare.


În interpretarea obișnuită a acestei imagini, se spune, că balaurul sau dragonul îl reprezintă atât pe Satana, cât și imperiul roman, iar femeia din fundal, fiind nimeni alta decât Alexandra, soția împăratului Dioclețian.

   Se spune că legenda luptei Sfântului Gheorghe cu balaurul ar fi fost adusă pe tărâmurile europene de către cruciați.

   Oricum, cea mai veche reprezentare a acestui episod este o icoana din Capadochia, de la începutul secolului al XI-lea, iar cea mai veche referire documentara la confruntarea Sfântului Gheorghe cu balaurul apare într-un text georgian, din secolul al XI-lea -„Legenda Aurea”.

    Potrivit poveștii, un balaur, dragon sau crocodil își făcuse culcuș deasupra izvorului ce furniza apa orașului Silene. Pentru a avea acces la apa, oamenii trebuiau sa-i dea monstrului câte doua oi în fiecare zi pentru ca acesta sa-si astâmpere foamea. In zilele in care nu aveau oi ca – trebuiau sa-i aduca jertfa o fecioara care era trasa la sorti.


Lupta Sfântului Gheorghe cu balaurul

Sfantul Gheorghe si balaurul

pictura de Rubens


    – Intr-o zi sortii au cazut pe fata mai mica a regelui. Aceasta a oferit bani ca altcineva sa se ofere in locul ficei sale dar nu s-a gasit nimeni sa o faca. Fecioara a fost imbracata mireasa si legata de un copac unde de obicei jertfele aduse dragonului se faceau.

    • Fata, ce urma să fie sacrificată, era aleasă prin tragere la sorți. Într-o zi, soarta a decis să fie jertfită o prințesă. În ciuda protestelor tatîlui ei, fata a fost adusă în fața balaurului.

      Intâmplarea face ca Sf Gheorghe tocmai să treacă pe acolo si o vede pe frumoasa fata legata de copac. O intreaba ce i s-a intâmplat, iar acesta, dupa ce îi povesteste, îl roaga sa plece cit mai repede ca sa nu fie si el ucis de către dragon.


      Sf Gheorghe ramâne, iar la aparitia dragonului îsi face semnul crucii, se luptă cu acesta si o salveaza pe fecioara. Regele îi ofera Sf. Gheorghe bani si demnităti, însa acesta le refuza, cerând numai ca regele sa promita a face numai fapte bune si sa construiasca biserici pentru a cinsti pe Dumnezeu.

    •  Impresionați de această faptă, locuitorii din Silene au părăsit credința lor păgână și s-au convertit la creștinism.


    În poveștile romantice din Evul Mediu, sulița cu care Sfântul Gheorghe a ucis balaurul purta numele de Ascalon, de la orașul Ashkelon din Levant.

  •     Într-o legendă populară românească, menționată de Elena Niculiță-Voronca, în „Datinile și credințele poporului român”, lucrurile se desfășoară, cumva, altfel.

  • „Sfântul Gheorghe era tare viteaz. Pe vremea ceea, s-a fost întâmplat ca un balaur a închis apa din fântâni și nu dădea apă decât dacă i se da, de la toată casa, câte un copil, să-l mănânce, s-a fost ajuns rândul și la împăratul.

  • El avea numai o fată, ș-a trebuit s-o dea s-o mănânce balaurul; dar Sfântul Gheorghe a mers și i-a taiat capetele, ș-a scăpat-o de la moarte și a căpătat-o de soție. Fata, însă, se iubea cu un țigan și țiganul i-a făcut bataie.

  • Sfântul Gheorghe avea o o basma ș-o pușcă ș-o sabie, care singure mergeau înainte: basmaua făcea drum, iar pușca, cu sabia, pe toti omora.

         – Țiganul a pus-o pe femeie să i le fure și l-a bătut, dar el avea putere, căci avea trei fire de păr de aur, în cap. Apoi, a pus-o să-l intrebe în ce-i sta puterea? El i-a spus. Ea i-a căutat in cap și i-a scos perii. De atuncea, el a slăbit de tot. A mers la socrul său și s-a jeluit. Socrul său i-a spus că, pesemne, țiganul îi e partea, și i-a luat pe amândoi și i-a legat de cozile cailor și i-a prăpădit.”

 

     Conform aceleiaşi tradiţii se povesteşte cum în timpul persecuţiilor lui Dioclitian, 17.000 de creştini au fost martirizaţi într-o lună. Gheorghe abandonează  haina militară, donează  bunurile săracilor şi afirmă către Dacian, preşedintele tribunalului, că toţi zeii păgâni sunt demoni.

  • A fost apoi torturat cu cruzime; l-au suspendat pe o capră şi l-au sfâşiat cu furci de fier, i s-au ars rănile prin frecare cu sare. In noaptea  următoare, Domnul i-a apărut pentru a-l întări. In sfârşit, au fost folosite mai multe moduri de a-l omorî, dar toate au fost în van: supliciul Străzii, cazanul de plumb topit, var nestins. In final, el simulă că vrea să se sacrifice la idoli. Apoi a fost condus în templu; el invocă focul cerului care distrusese construcţia fundului acoperişului. Soţia lui Dacian s-a convertit la creştinism şi a fost  martirizată la ordinul soţului său, care venise la capul lui Gheorghe şi-l decapită.

   

    În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca un conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

    În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

   De asemenea, în icoane, Sfântul Gheorghe este întotdeauna călare pe un cal alb,     – albul fiind simbolul lumii divine şi, deasemenea, al inocenţei.

    – Roşul mantiei Sfântului Gheorghe îl  pune pe acesta în relaţie cu funcţia sa de războinic, dar el este totodată şi culoarea sângelui, a martiriului. 

 – Griul iazului (lacului ) şi brunul dragonului  reprezintă ameninţarea, murdăria şi morbiditatea.

  Sfântul Gheorghe reprezintă simbolul victoriei asupra forţelor demonice si ale păcatului, în Apocalipsă dragonul reprezentându-l pe Satana.

                                                    Cu dragoste,Maria.

28 de comentarii:

  1. Aici nu cred ca e vorba de sensul crestin al lui Sfintul Gheorghe ci de cel simbolic de Luptator cu RAUL simbolizat de Dragon care mai apare intr-o viziune anterioara.
    As spune ca Raul predomina in lume si poate fi oprit,distrus doar prin Actiune si Lupta hotarita si as da exemplul simbolizat de Luptatorul Sfintul Gheorghe si Romaniei aflata in Caracatita retelelor Mafiote,in nici un caz prin Pasivism si a ne face ca nu Vedem Raul si a ne ascunde ca Strutul cu Capul in nisip.
    Trebue 'rupta' pisica macar in al 12 ceas si asta se poate face cel mai usor la alegerile prezidentiale de peste o luna.
    Vorba americanilor;'Orice schimbare e mai buna ca nici o SCHIMBARE..-craciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cine sa faca schimbarea?. Caci doar cu indemnuri la schimbare facute de cei ce doar stau deoparte nu se schhimba nimic.

      Ștergere
  2. Aici nu cred ca e vorba de sensul crestin al lui Sfintul Gheorghe ci de cel simbolic de Luptator cu RAUL simbolizat de Dragon care mai apare intr-o viziune anterioara.
    As spune ca Raul predomina in lume si poate fi oprit,distrus doar prin Actiune si Lupta hotarita si as da exemplul simbolizat de Luptatorul Sfintul Gheorghe si Romaniei aflata in Caracatita retelelor Mafiote,in nici un caz prin Pasivism si a ne face ca nu Vedem Raul si a ne ascunde ca Strutul cu Capul in nisip.
    Trebue 'rupta' pisica macar in al 12 ceas si asta se poate face cel mai usor la alegerile prezidentiale de peste o luna.
    Vorba americanilor;'Orice schimbare e mai buna ca nici o SCHIMBARE..-craciun

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu dv. Crăciun dar ati vazut cati s-au înscris la prezidențiale?2o de candidați, dacă era concurs de facut altceva nu erau atât de mulți, nici nu stii cu cine sa votezi,toți o apa si un Pământ.
    Poate apare unul ca Sf.Gheorghe purtător de biruință sa fie bun si pentru poporul roman nu o marionetă a altora din afara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Competitia e buna dar daca printre competitori nu este nici unul de incredere ce mai putem face?. Pe cine sa alegi?.

      Ștergere
  4. Doamna Masinca,Pentru femei alegerea e foarte simpla,ar tebui sa aleaga o femeie si ar avea primul presedinte femeie a Romaniei intrucit femeile sint majoritare in tara asta.
    E o sansa unica in 2000 de ani si ar da si o lectie barbatilor si robotului luxemburghez-craciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, asa...împinge femeile in față, in prima linie. Si copiii, daca poti. Tu esti barbat, nu trebuie nici sa lupti, nici sa faci voluntariat. Doar cu gura...Bărbăția pe internet sub numele de craciun este curajul tau suprem?😂

      Ștergere
  5. Si ar mai fi si o finala electorala gen Frumoasa si Bestia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau Frumoasa din padurea adormita. Frumoasa fiind Romania, prințul fiind...depinde pe cine scoate STS din joben de data asta. Romania se marita cu dracu din jobenul alegerilor si pleaca impreuna in Iad. Ca sa sarbatoreasca prăbusirea romanilor in stare de inconstienta. Va cadea si steaua din Miorița, iar tortul de nunta va fi o coliva mare. La nunta lor se va canta " Noi suntem romani, aici, pe veci stapani". Cum romanii nu au fost cam niciodata stapani pe aici, ungurii si rusii se vor prapadi de ras in spatele cortinei. Mafia isi va vedea in continuare de afacerile necurate. Nimeni nu o deranjeaza. Romanii dorm toti visand posmagi muieti in ambrozie si miere din Paradis.

      Ștergere
  6. Festivitate grandioasa la Casa Alba intre conducatorii Australiei si Americii''uniti prin increderea in Familia Crestina'conform discursului lui Trump,.
    Nu ca Robotul Luxemburghez si ne-German care se lauda ca a ''dat cu flit'' 'referendumului pentru Familia Crestina la filmul documentar One World Romania,iar despre cei care au promovat Referendumul Alogenul spunea;'infatuati care au promovat ura''.
    De ,conceptie de bisexual,care sta despartit de sotie..-craciun

    RăspundețiȘtergere
  7. Alogenul care se da orice numai sa-i meaga bine,la romani se da german,la UE lui Junker se dadea Lixemburghez,la cei din Rasinari carora le-a intermediat copii se dadea ca are si el o fetita de exportat,un IMPOSTOR si Ipocrit si sterp pe deasupra dupa cum se exprima in campania electorala trecuta..

    RăspundețiȘtergere
  8. Eminescu acarui librarie a fost desfintata de Iohannis la Sibiu in casa furata cu acte false de pe centrul Sibiului,avea o vorba;-'Natura nu minte niciodata'.
    Cea ce nu se potriveste si cu natura lui Iohannis, care minte de ingheata apele cu natura sa Ne-'germana'.

    RăspundețiȘtergere
  9. 13,19 Tu poti sa alegi si un barbat,cea ce nu e cazul lui Iohannis.

    RăspundețiȘtergere
  10. Femeile din Elvetia lupta pentru egalitate cu barbatii la alegerile din luna octombrie.
    Femeile din Romania au acest drept, dar din pacate nu prea sint constiente sa-l si foloseasca in luna noiembrie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea promisa de SFANTA TREIME,pentru ROMANIA,si intreaga lume,este femeie,si cu totii o sa vedeti puterea ei,va rasturna toata politica in tara si in lume.Vine curand.

      Ștergere
  11. 13,19 Voi Purtatorilor de Palton ai nazistului Iohannis vreti revolutie cu geaca rosie in strada sau ca la Coleciv dar in Democratie revolutiile se fac la Urne prin VOT,iar voua va e frica de majoritatea tacuta a femeilor pentru ca va pot rasturna socotelile.

    RăspundețiȘtergere
  12. Asa am gândit in sinea mea dar sa vedem ce mai apare.
    Ne trebuie un președinte al tuturor românilor nu culori politice.
    Este bună femeia,dar o femeie bătălia se sa nu se lase intimidată și nici manipulată.

    RăspundețiȘtergere
  13. Vorba americanilor-'Orice schimbare e mai buna ca nici o schimbare'-craciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craciun vorba asta a americanilor e cam ... tampa. Pai cum sa vrei o schimbare a raului in mai rau, doar asa ca te plictisesti? Pai daca ma doare genunchiul, si nu exista o sansa de insanatosire, inseamna ca mai bine se schimba ceva, adica sa ma doara tot piciorul?? Doamne fereste de idei din astea!
      Oricum ideea de ales la guvernare pe cineva...greu.. toti o apa si-un pamant!

      Ștergere
  14. chinezii au produs o arma sonica de manipulare a lumii-si-asa sunt comunisti cruzi=la ce sa te astepti!

    RăspundețiȘtergere
  15. 22,46 Tocmai pentru asta se fac alegeri ,pentru a face Schimbari pasnice,Revolutii prin Vot la Urne si a evita revolutiile prin varsare de singe=razboi civil, care are costuri mult mai mari si un final total incert-nesigur si se poate finaliza tot prin Dictatura-craciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da craciun, depinde cine numara voturile...la noi le numara sts-ul...ce zici merita deranjul??? N-ar fi exclus ca americanoii sa-l mai puna o tura pe verner.

      Ștergere
  16. Victor Orban a declarat in Italia ca Ungaria a realizat cu succes un stat Democrat-Crestin bazat pe trei piloni;Familie,Natiune si Libertatea Crestina-craciun

    RăspundețiȘtergere
  17. Bruynseels Ramona noua candidata la prezedentiale o caracterizeaza pe contracandidatul sau Viorica Dancila ca ''un om BUN''..-craciun

    RăspundețiȘtergere
  18. Bruynseels Ramona noua candidata la prezedentiale o caracterizeaza pe contracandidatul sau Viorica Dancila ca ''un om BUN'
    De ,femeile au suflet nu ca Robotul Luxemburghez,mediator la exportat copii..-craciun

    RăspundețiȘtergere
  19. Alta fata de 14 ani disparuta acum in Dolj anuntata de mama la 112 este cautata acum,sintem piata de carne vie.
    Neamt ati vrut,plingeti-va copii.

    RăspundețiȘtergere
  20. 14,06 dreptate ai doar partial ,doar daca ne lasam calcati pe git.-craciun

    RăspundețiȘtergere
  21. Retea de trafic de bebelusi si ovule destructurata de autoritatile grecesti ,ale noastre se fac ca nu vad fiind cumparate si partase la traficul de carne vie.

    RăspundețiȘtergere