sâmbătă, 20 ianuarie 2024

Creștinii ortodocși de stil vechi, îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul ! LA MULTI ANI, PENTRU TOTI CEI CARE POARTA NUMELE SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL!

LA MULTI ANI DIN TOATA INIMA, TUTUROR SARBATORITILOR CARE POARTA NUMELE SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL !

                         Image result for la multi ani ioane

                   20  IANUARIE  2024!

             Soborul  Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul şi Înaintemergatorul Domnului,pe stil vechi!
                           
                      LA  MULTI  ANI ,dragii mei !

            
                         Image result for la multi ani ioane
                    
La Multi Ani tuturor  celor care purtati numele  Sfantului Ioan Botezatorul !
La Multi Ani, multa sanatate, multe bucurii si impliniri duhovnicesti, sa va daruiasca Bunul Dumnezeu si Măicuţa  Domnului.
Iar Sfantul Ioan Botezatorul să vă ocroteasca alaturi de cei dragi si scumpi sufletului vostru. 
  Cu dragoste ,Maria. 

.

20 Ianuarie 2024,

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul !

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Ziua de 20 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi, informează MOLDPRES.

Potrivit cărților bisericești, Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos, scrie sursa citată. Sfântul Ioan a fost fiul rabinului Zaharia și al cuvioasei Elizaveta, iar nașterea sa a fost vestită de îngeri. A crescut în deșert, pregătindu-se de marea slujire prin post și rugăciune. A trăit acolo până la vârsta de treizeci de ani, când Dumnezeu l-a chemat să predice poporului evreu. Trimis să anunțe vestea cea bună a venirii lui Hristos, Ioan își împlinește misiunea botezându-l pe Iisus în apele Iordanului. Ioan Botezătorul a avut o moarte de mucenic, i-a fost tăiat capul din ordinul regelui Irod Antipa.

În ziua marelui praznic închinat Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la sate și la orașe, de secole, se păstrează unele tradiții. La biserică se sfințesc bucate și vin alb, după care sunt aduse acasă sau sunt împărțite săracilor, în primul rând persoanelor care poartă numele de Ioan. În această zi, nu se bea vin roșu, care amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan.

În familiile în care au murit rude în condiții suspecte, se fac pomeniri la biserică - se citește pomelnicul cu numele decedaților și se dau de pomană pachete cu bucate preferate de cei plecați în eternitate în mod neașteptat. Din această zi, timp de trei zile, casa se stropește cu agheasmă. Totodată, candela va arde în tot acest interval, pentru ca în acea familie să se ia doar decizii înțelepte, chibzuite și discuțiile să nu degenereze în tensiuni și în gesturi necugetate.

În unele regiuni, Sfântul Ioan este numit „ocrotitorul pruncilor”, deoarece acesta îi apără pe copii de rele și are grijă ca aceștia să nu moară nebotezați. Ziua de Sfântul Ion este un prilej de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu apă sfințită (agheasmă nouă), pentru ca el să fie ferit de boli și necazuri tot timpul anului. Se mai spune că de Sfântul Ioan este interzisă folosirea cuțitului, toate alimentele de la masă fiind rupte cu mâna. De asemenea, nu trebuie folosită mătura, se spune că măturatul ar deranja liniștea morților.


9 comentarii:

  1. Israelul acuzat la tribunalul de la Haga cu probe de Africa de sud ca face Genocid scotind morti palestinieni din morminte-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani doamna Maria și dv și tuturor celor ce poarta numele de Ion
    O zi frumoasă și binecuvântată va doresc la toată lumea 🙏🙏

    RăspundețiȘtergere
  3. Azomures suspendat in Decembrie functioneaza acum doar pe minim pentru avarie
    Desi ingrasamintele sint mult superioare calitativ celor externe desi au si pret superior au si absortie dubla in sol-craciun

    RăspundețiȘtergere
  4. De sarbatorile ortodoxe de rit vechi multi crediciosi din R Moldova vin in statunile Romanesti de la munte in special in zona Moldovei unde inca mai au zapada-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Romania Educata, unul din 5 copii nu termina scoala si peste 50 procente spun ca vor sa plece din tara o problema seriosa de dmografie la care se adauga scaderea natalitatii la cel mai redus nivel din Istorie , iar unii din ei la intoarcere se stabilesc in Ungaria unde pretul caselor e mai mic in zona de granita cu Romania-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pericol evitat la Tecuci o masina accidentata cu rezervorul spart din care curgea benzina a ricosat intr-o statie de benzina oprita de pompieri.
    O Fermiera la Protest tot din Tecuci spunea ca nu vrea sa plece in strainatate sau Bucuresti ci vrea sa traiesc a numai in Tecuci
    desi unii moldoveni s-au stabilit definitiv in Ungaria-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  7. S-a implinit mesajul cu ninsoarea,ninge in toata tara inclusiv peste Protestatarii din Bucuresti si care blocheaza vamile
    Urmeaza manifestatiile de Solidaritate-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  8. Înaintemergătorului, ajuta ne pe noi păcătoșii român,roagă te la Maica Domnului și Sfânta Treime , să ne alunge toate duhurile rele din Romania,să se trezească tot poporul Român,că nu mai tine minciuna in Romania,nu vrem suferință sau moartea aproapelui ,vrem toți să se unească in rugăciune și fapte bune, și toți să fim fericiți pe acest pământ,până la a Doua Venire a Mântuitorului pe pământ.Te rog Sfinte Ioane ,auzi mă,că am nevoie de ajutorul Tau,ce să facă acest popor sa nu mai fie sluga altor țări,Te rog Sfinte Ioane, ajuta mă să trezesc acest popor adormit, ca mare suferință îi așteaptă daca nu se vor uni pentru binele lor. Cei bogați nu le pasa de cei săraci și nici celor sătui nu le pasa de cei flamanzi și nici cei sănătoși nu le pasa de cei bonlavi,până nu ajung și ei să sufere pentru tot Raul care la făcut aproapelui.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un evreu fost ministru ne vorbeste de neincrederea romanilor in autoritatile Castei Evreiesti-craciun.

    RăspundețiȘtergere