luni, 27 aprilie 2020

PAŞTELE BLAJINILOR ( A MORTILOR) !

           fotografia ta de profil, Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, floare.

Stam acasa!!!
Stam acasa si vom scapa de Coronavirus !!!
Sa ne spalam cat mai des pe maini ,cu apa si cu mult sapun!

Sa mai avem puţina rabdare,si viata noastra va reveni la normal !!!                      


                 27 Aprilie 2020,

PASTILE BLAJINILOR sau PASTILE MORTILOR !

                          Hristos a Inviat!

                   pastile-blajinilor - Basilica.ro    
                                       Mesajul de Paști al primarului comunei Roșia | Turnul Sfatului Online
Dragilor, daca in alti ani eram prezenti in Sfintele Biserici ,in Cimitire la mormintele celor dragi si plecati dintre noi, anul acesta 2020,am lipsit cu totii de la capataiul celor dragi,atat in noaptea de Inviere si din păcate,vom lipsi si maine Luni 27 aprilie 2020,din pricina Starii de urgenta in care ne aflam.
Dar chiar si -asa dragii mei, putem sa-i pomenim pe cei dragi,de acasa! 
Fierbem oua si le vopsim rosii, facem cozonac sau il cumparam, dam de pomana cui dorim noi impreuna cu o sticluta cu vin,bere,suc, apa,etc.
Putem da absolut orice de pomana,dar sa nu lipseasca ouale rosii si cozonacul.
Dumnezeu si Maicuta Domnului sa va ajute ca s -i puteti pomeni pe cei dragi plecati intr-o lume mai buna si pentru sufletul carora ne rugam.
P.S.

Paștele Blajinilor. Cine sunt blajinii și unde locuiesc ei?

În lunea ce urmează Duminicii Tomei, cimitirele creștinilor ortodocși devin mai animate decât în orice altă zi a anului. Motivul este simplu: se prăznuiește Paștele Morților sau Paștele Blajinilor, iar preoții trec la fiecare mormânt în parte pentru a aduce vestea Învierii.
În satul tradițional, mormintele îngrijite în acest scop încă din Postul Paștelui se acopereau cu ștergare și coșuri împletite din nuiele pe care se așterneau „ofrandele“ tradiționale aduse pentru cei răposați „strămoși, moși, părinți, frați, surori, fii și fiice“: pască, ouă vopsite (roșii, în special), cozonac, friptură de miel și vin și uneori, în loc de colivă, orez cu lapte.
Pentru că Săptămâna Luminată este una a bucuriei în care nimeni nu trebuie să se întristeze gândindu-se la cei răposați, Paștele Blajinilor se sărbătorește abia după ce această săptămână s-a încheiat. Însă în prezent, pentru că lunea este zi lucrătoare, în centrele urbane, Paștelor Blajinilor se sărbătorește în Duminica Tomei, după Sfânta Liturghie.
Conform tradiției populare, motivul acestei întârzieri de o săptămână este altul: cojile de ouă vopsite sau albe, aruncate pe ape de gospodine în Sâmbăta Mare, ajung pe tărâmul unde locuiesc blajinii sau rocmanii, abia în lunea ce urmează Duminicii Tomei și, uneori, chiar duminica.

Dar cine sunt blajinii sau rocmanii?

Răspunsul îl oferă Muzeul de Artă Populară Constanța, pe site-ul și pe pagina de Facebook a instituției de cultură:
Vechi legende românești spun că blajinii sau rocmanii sunt creștini foarte evlavioși, care duc o viață curată, în rugăciune, motiv pentru care sunt bine plăcuți lui Dumnezeu. Pentru că nu fac niciun păcat, după moarte se duc direct în rai, unde petrec alături de sfinți. Ei trăiesc departe, pe la marginea pământului, lângă ape curgătoare, în apropiere de Apa Sâmbetei, dar nimeni nu poate să spună cu exactitate unde este situată această țară. Nu ar avea nici case, ci ar trăi sub umbra pomilor. Se întâlnesc cu femeile lor o singură dată pe an, de Paștile lor, și atunci doar pentru câteva zile.
Pentru că sunt departe de orice altă așezare omenească nu știu cu exactitate când este Paștele, dar află acest lucru doar atunci văd plutind pe ape cojile de ouă, albe sau roșii, aruncate de gospodine în Sâmbăta Mare, tocmai pentru a le vesti Învierea Domnului.
Cojile provin de la ouăle crude care au fost folosite la pască sau la prepararea cozonacilor sau de la ouăle roșii, vopsite în Joia Mare și care, din nebăgare de seamă, s-au spart sau au crăpat. Se crede că femeia care nu strânge aceste coji de ouă pentru a le da drumul pe o apă curgătoare în Sâmbăta Mare face un mare păcat. Cojile ajung în țintul rocmanilor sau a blajinilor cam la o săptămână după Înviere, în duminica Tomei sau în lunea care îi urmează. De aceea, abia atunci se sărbătorește Paștele Blajinilor.

11 comentarii:

  1. Si mai exista asazisele' Paste ale Cailor',atunci cind actualul PNL evreiesc vor cistiga din nou alegerile in Romania-craciun

    RăspundețiȘtergere
  2. Dl Craciun va credeam om mai cu experienta de viata, pai cum puteti sa afirmati sigur asa ceva?, pai ceausescu cum mama lui fuse reales de atatea ori? Acum situatia vi se pare mai buna?? Mie mi se pare mai neagra
    Parca dna Maria avea mai demult un mesaj cu inchizitia...

    RăspundețiȘtergere
  3. NU vor castiga din nou : lumea s-a lămurit de ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumea e lamurita si de psd.La vremuri noi TOT NOI!Altii noi vrem,dar de unde?

      Ștergere
    2. 02.53 de cand esti tu „lumea”? O sa ai o maaare surpriza. La antena 3 nu va spune adevarul.

      Ștergere
  4. http://noul-ierusalim.ro/index1.php?pg=look&cheie=1513

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce nu au ales oamenii in majoritate USR,de ce le e frica de ce e nou?Nu aveam de pierdut nimic...ieseau la alegeri si vedeam ce pot...asta e,cei doi au tot fist rotativ 30 de ani!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 00.17 pentru ca cei de la USR se cearta intre ei si daca se cearta intre ei nu pot conduce tara cum trebuie, mai ales ca nu au experienta. Si nici nu au un lider de mare forta.

      Ștergere
    2. Televiziunile si presa impiedica afirmarea altor partide, in afara celor 2 vechi. De ce? Pt ca aia le dau bani, sunt corupti, isi urmaresc doar interesele. Cum sa promoveze si altfel de oameni, cinstiti si care vor sa schimbe lucrurile, daca lor nu le iese nimic, nu ????Media a distrus astfel tara. Nu permite afirmarea altor persoane, decat a celor vechi, batrani si corupti. Cu drag, Maria

      Ștergere
    3. Nu schimba nimeni nimic,in esenta ramine totul la fel,doar ca vor si ei sa fie la ciolan. Are cineva un program electoral deosebit? Jos hotia,facem spitale,facem autostrazi, e ceva banal,s-a mai vehiculat. Vor fi mai fericiti cei saraci?

      Ștergere
  6. Un bărbat din Suceava, în vârstă de 53 de ani, a murit în propria sa casă ucis de COVID-19, maladia care a făcut ravagii în acest județ.

    Victima cu număr 666, așa cum apare în raportul trimis de Grupul de Informare Strategică, a fost testat la INCDMM Cantacuzino pe 24 aprilie și confirmat pozitiv pe 27 aprilie și a murit cinci zile mai târziu. Bărbatul nu avea afecțiuni preexistente sau comobirdități.
    Dezinterez din partea doctorilor?

    RăspundețiȘtergere