vineri, 14 august 2020

PROHODUL MAICII DOMNULUI ,CANTAT SI SCRIS !

                                                             15  AUGUST 2020!

                        ADORMIREA  MAICII  DOMNULUI !

                       
 1.                                     Dragii mei, 


  Astăzi 14 August  2020, în toate Sfintele  Biserici Creştin - Ortodoxe, se cântă  PROHODUL  ADORMIRII  MAICII  DOMNULUI.


                 Pentru voi dragii mei, am adus aici ,


  PROHODUL  ADORMIRII  MAICII  DOMNULUI, scris şi cântat !


                                Cu dragoste, Maria. 

    1.


  . Întreg Prohodul Maicii domnului | Psalţii Catedralei Patriarhale!

  (dati clik pe titlul de mai sus)

  Toate cele trei stări ale Prohodului!

  psaltiicatedraleipatriarhale.wordpress.com/.../prohodul...Translate this page
  2 days ago - Posts about prohodul maicii domnului written by gabriel radasanu.

  De ce cantam Prohodul Maicii Domnului?

                                 De ce cantam Prohodul Maicii Domnului?
  Prohodul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria se canta in seara de 14 spre 15 august, in jurul epitafului sau icoanei Maicii Domnului. Prohodul Maicii Domnului este o rugaciune plina de evlavie, integrata in cultul Bisericii noastre, creand un paralelism intre momentul Rastignirii si Invierii Mantuitorului si ridicarea la ceruri a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta slujba este asezata de Biserica dupa modelul Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos din Vinerea Sfintelor Patimi. La fel, si in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, in mijlocul bisericii, la slujba Vecerniei sau a Privegherii, se scoate in mijlocul sfantului lacas epitaful pe care este reprezentata icoana Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
  In acelasi timp, Prohodul Maicii Domnului cuprinde si referinte de natura istorica legate de imprejurarile in care s-a savarsit si s-a mutat la ceruri Nascatoarea de Dumnezeu. Intreaga scriere este o Liturghie a intregii creatii vazute si nevazute, care slujeste Maicii Domnului si se bucura ca, desi se muta din viata aceasta, ramane de-a pururea mijlocitoare, rugatoare si impreuna lucratoare a mantuirii intregului neam omenesc. In cadrul acestei slujbe, alcatuita din trei stari, preotii stau in jurul sfantului epitaf. Toate cantarile sunt de bucurie, pentru ca Maica Domnului s-a bucurat atunci cand i s-a vestit mutarea la ceruri de catre Arhanghelul Gavriil. Odata cu Adormirea Maicii Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu devine Maica noastra care se roaga pentru toata Biserica. Cantarea Acatistului spune: "Bucura-te cea plina de dar, care intru adormirea ta nu ne lasi pe noi!
  Prohodul Maicii Domnului - scurt istoric
  Tipicul Manastirii Sfantul Sava generalizat in tot spatiul ortodox (in sec. XIII-XIV), prevede in legatura cu Adormirea Maicii Domnului ca in Manastiri sa se faca Priveghere (Vecernie + Litie + Utrenie, fara sa aminteasca de Prohod), iar Odovania sa se faca a 8-a zi. In randuiala ierusalimiteana a Utreniei duminicale, inca din vechime se citea sau se canta Psalmul 118. De prin sec. VIII-IX, unele stihuri ale acestui psalm au fost insotite de anumite tropare, care au primit numele de "Binecuvantarile Invierii", intrucat primul tropar se canta abia dupa stihul 12 ("Binecuvantat esti, Doamne.."), care a ramas mai tarziu ca singurul stih chiar si pentru troparele urmatoare. In acel timp, toate stihurile intermediare erau citite si numai cele de dinaintea troparelor erau cantate.

  Randuiala Utreniei din Sambata Mare (cantata in Vinerea Mare seara) avea si ea Ps. 118 cu "Binecuvantarile Invierii", dar de prin sec. XIV, "Binecuvantarile" au fost plasate la sfarsit, iar intre stihurile Psalmului 118 au fost intercalate tropare despre ingroparea Domnului Hristos. Unii liturgisti considera ca obiceiul de a canta prohodirea Mantuitorului a inceput imediat dupa recontruirea complexului eclesial de la Mormantul Domnului sub cruciati (1130-1147). In cazul altor sarbatori, in loc de Ps. 118 au inceput sa fie alesi alti psalmi, la care se adaugau imne de preamarire (megalinarii = marimuri), inclusiv la Praznicul Adormirii, care are Marimuri.Prin sec. XV, odata cu completarea Prohodului Mantuitorului cu strofe dupa numarul stihurilor din Ps. 118, la Ghetsimani Marimurile obisnuite au fost inlocuite cu tropare asemanatoare Prohodului Mantuitorului si insotite de acelasi Ps. 118.
  In sec. XVI, numarul troparelor a fost completat (probabil de Manuil al Corintului), imitand forma si ideile Prohodului din Sambata Mare. Prin sec. XVI se constata incercari de raspandire a acestui Prohod in toata lumea ortodoxa, dar fara prea mult succes, intrucat melodiile erau extrem de lente,  iar Tipicul nu prevederea nici o modalitate de incadrare a Prohodului in Utrenie, ci doar Marimurile si Evanghelia inainte de Canoane (nu dupa Doxologie ca in Sambata Mare). Tocmai de aceea, o indicatie tipiconala a staroverilor il introduce dupa cantarea a 6-a a Canonului, fara sa dea detalii sau textul acestuia.
  Incepand cu secolul al XVIII-lea au fost facute primele traduceri integrale ale Prohodului Maicii Domnului (1820 in romana, de Ion Pralea; 1845 in rusa, de M. Holmogorov), completandu-se si cu Binecuvantarile Maicii Domnului. Amintim faptul ca daca romanii si grecii canta  Prohodul Maicii Domnului in  in ajunul Adormirii Maicii Domnului, la rusi exista obiceiul ca acesta sa fie cantat in ajunul datei de 17 august.
  Prohodul Maicii Domnului - aspecte tipiconale
  Acest Prohod se savarseste, acolo unde se face Priveghere, in cadrul Utreniei, dupa troparul obisnuit „Dumnezeu este Domnul”, iar la parohiile unde se face doar Vecernie, el se poate savarsi inainte de otpustul Vecerniei, fiind urmat sau nu de procesiune. Epitaful Adormirii Maicii Domnului, iar daca nu este Epitaf icoana Maicii Domnului, se aduce din Sfantul Altar si se aseaza pe o masa in mijlocul bisericii, sub policandru, la Slava Stihoavnei Vecerniei mici, intocmai cu randuiala scoaterii Epitafului Domnului in Sfanta si Marea Vineri, iar daca nu se face Vecernie Mica, Epitaful Adormirii Maicii Domnului se scoate in mijlocul bisericii inainte de Vecernie, cantandu-se troparul praznicului, glasul I: Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la viata, fiind Maica Vietii, si, prin rugaciunile tale, izbavesti din moarte sufletele noastre.

  La Utrenie, acest tropar se canta dupa Dumnezeu este Domnul: In acest timp, preotii imbraca felonul, se trag clopotele, se aprind toate luminile din policandru si din sfesnice, clericii iau faclii aprinse, protosul ia si cadelnita si ies toti, doi cate doi, din Sfantul Altar, prin Usile Imparatesti, in mijlocul bisericii. Protosul incepe sa cante prohodul, cadind imprejur masa cu Epitaful Adormirii Maicii Domnului si pe cei de fata.

  Dupa slujba Prohodului, preotii si credinciosii inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Dupa aceasta, preotii tin Sfantul Epitaf al Adormirii Maicii Domnului deasupra capului la intrarea in biserica si toti credinciosii intra in biserica pe sub Sfantul Epitaf. Apoi, preotii ajungand in fata Usilor Imparatesti, cel dintai dintre preotii impreuna-slujitori zice: Intelepciune drepti!, iar preotii intra in Sfantul Altar, prin Usile Imparatesti, asezand Sfantul Epitaf la locul lui, sau, cum se obisnuieste in unele locuri, punandu-l pe Sfanta Masa, unde va ramane pana la Odovania praznicului (23 august). In acest timp strana canta troparul praznicului.

             Prohodul Maicii Domnului !

                                                            
  Prohodul Maicii Domnului - Fiind pusa in mijlocul Bisericii, Sfanta Icoana a "Adormirii Prea Sfinte Nascatoare de Dumnezeu" preotii stau imprejur, imbracati in toate podoabele preotesti; iar cel mai mare, luand cadelnita si cadind in cruce inaintea Icoanei, incepe a canta acest tropar pe glasul al cincilea
  (Acolo unde se va afla Epitaful Adormirii sa se urmeze dupa tipicul aflat la sfarsitul acestui Prohod)
  Prohodul Maicii Domnului - STAREA INTAI
  1. In mormant Viata
  Ai fost pus, Hristoase,
  Si-a vietii Maica-acum intra in mormant
  Si se muta la viata cea de sus.
  2. Tu nascand Viata,
  Pe a tot-Dumnezeu
  Si viata, Prea Curata schimband-o
  La viata cea de sus te-ai si mutat.
  3. Te marim pe tine,
  Maica prea curata,
  Si-adormirea ta cinstim, praznuind-o
  Cu solirea-ti pururea fiind paziti.
  4. Fericimu-te toti,
  O prea sfanta Maica,
  Inchinandu-ne cinstitei tale mutari,
  Cea de care ingerii s-au minunat.
  5. Te marim pe tine,
  Maica a lui Hristos,
  Care far a de samanta ai zamislit
  Si a a ta mutare toti o preamarim.
  6. Fericimu-te toti,
  Maica a lui Hristos
  Ceea ceai pricinuit pe noul Adam,
  Si-adormirea-ti cu credinta o cinstim.
  7. Te marim, Fecioara
  Pururea cinstita
  Si icoanei tale ne inchinam,
  Ca la oglindirea sfantului tau chip.
  8. Fericimu-te toti,
  Maica a lui Hristos,
  Ca pe rugatoarea pururea pentru noi
  Si ca pe o solitoare pentru toti.
  9. A fericitilor
  Tai parinti straluciti,
  Tu prea fericita fiica lor te-ai facut
  Si pe toate neamurile ai intrecut.
  10. Drept-maritori preoti
  Si popor credincios
  Cu smerenie cadem la sicriul tau
  Prea curata Maica lui Emanuil.
  11. Multimea de pustnici,
  Cete de cuviosi
  O, voi tineri si fecioare, cu cei batrani
  Cantati adormirea prea Curatei Maici.
  12. O voi domnitori mari,
  Toti acum laudati
  Stramutarea prea curatei Imparatese
  Ce-a nascut pe Imparatul tuturor.
  13. Cine dar va spune
  Bucuria multa
  Ce-a cuprins pe Maica Domnului Iisus
  Cand i sa vestit mutarea Ei la cer.
  14. Suind Prea Curata
  Muntele Eleon
  Si in mana de la inger floare luand
  Catre Cel nascut din Ea se inchina.
  15. A muntelui saduri.
  Tie ti se-nchina,
  Prea Curata, vazand ramura de finic
  Ca la Maica Celui atotziditor.
  16. Glasul Celui de sus
  Fara veste-a grait
  De mutarea ta iubitului ucenic,
  In Efes fiind cu slujba lui Hristos.
  17. "Mergi la Ghetsiinani
  Iute si prea degrab,
  Caci se muta Maica Domnului sus la cer,
  Facand cea de pe pamant mutarea sa".
  18. O minuni straine,
  Mari si dumnezeiesti,
  Cum de nori pe sus, Curata, s-adusera
  La inmormantarea ta, apostolii!
  19. Venind de la margini
  Ceata de ucenici
  Minunat de nori purtatu-s-a prin vazduh,
  Ca sa-ngroape trupul Maicii lui Hristos.
  20. De la margini vine
  Ceata de ucenici,
  Ca sa-ngroape in mormant preasfantul sau trup,
  Cea mutata negrait de pe pamant.
  21. Dintre ale lumii
  Margini pan-la margini,
  Adunandu-se soborul apostolesc
  Pe Cea fara de prihana preamaresc.
  22. Coruri de la arhangheli
  Si de la ingeri cete
  Adunandu-se la sfanta mutarea ta,
  Te maresc in canturi, spaimantandu-se.
  23. Stapanul ca Fiu dand
  Haruri Maicii Sale,
  Din cerestile lacasuri sa pogorat,
  Ca pe-al Maicii Sale Duh sa-l poarte sus.
  24. La a ta curata,
  Cinstit-adormire,
  A venit intreg soborul cel ingeresc,
  Iara ceata de apostoli te plangea.
  25. Adevar minune
  Straina-i a privi
  Si-a vedea pe Dumnezeu ca un om primind
  In maini sufletul prea sfintei Sale Maici.
  26. Ceea ce suit-ai
  La lacasuri ceresti
  Nu lipsi, Stapana noastra, privind spre noi,
  Spre cei ce cu drag cinstim mutarea ta.
  27. Inaltand Fecioara
  Mainile sale-n sus
  Credinciosii toti se roaga a fi paziti
  Prin mutarea Ei la Fiul sau iubit.
  28. Mori acum si te duci
  La viata de sus
  Ci sa nu ne parasesti pe noi, robii tai,
  Vesnic treaza Solitoare pentru toti.
  29. Minune prea mare
  Este a se vedea,
  Cum ceea care Viata lumii nascu
  Mortii cei firesti partasa sa facut.
  30. Prunc fiind Iisus,
  Fiul Celui de sus,
  Se purta de prea curatele tale maini,
  Iar acum El poarta-n maini sufletul tau.
  31. Ucenice Petre
  Si ceilalti ucenici
  Bun ramas de petrecanie cuvantand
  A canta incepeti Maicii Domnului.
  32. Fericimu-te toti,
  Maica prea curata,
  Si mutarea-ti praznuind, cu toti te cinstim,
  Caci te-ai dus de pe pamant la cei de sus.
  33. Mutatu-te-ai de jos
  La viata se sus,
  Dara ostile de ingeri s-au inspaimantat,
  Cand al tau duh Tatalui ceresc ai dat.
  34. Dusmanii tai cei rai,
  Si prea inselatori
  Vrand sa-ti arda trupul ca niste pagani
  S-au orbit de dreapta Celui Prea Inalt.
  35. Sabie grozava
  Cu taierea sclipi
  Impotriva celui singur semet pornit
  Spre curata Maica a lui Dumnezeu.
  36. Nemernicul vrajmas, 
  Patul vrand a-ti surpa,
  Nevazut a patimit taierea de maini
  Ticaloase ce de pat s-au fost atins.
  37. A cerestilor osti,
  Dulci cantari si frumos
  Potrivite s-auzeau de toti ce erau
  Privind adormirea Maicii Domnului.
  38. Ceea ce nascut-ai Pe Hristos Viata,
  Spune dara cum de moarte te-mpartasisi?
  O cunoaste numai Cel nascut al tau.
  39. Prea curata Maica 
  Prea cinstita Sfanta,
  Dupa stralucit-acum adormirea ta,
  Apara pe cei ce cred intru Hristos.
  40. Pe cei ce mutarea-ti
  Credincios praznuiesc,
  Tu-i acopera si-i apara de nevoi,
  Prea curata totdeauna ramanand.
  41. Din grele primejdii
  Si de limbi viclene
  Scapi pe cei ce canta-acum adormirea ta,
  Prea cinstita Solitoare-a tuturor.
  42. Catre Domnul te am
  Solitoare si-ajutor,
  Prea curata Nascatoare de Dumnezeu,
  Ca Tu din primejdii sa ma mantuiesti.
  43. Inainte iti stam,
  Maica lui Dumnezeu,
  Pomenirea ta din inima laudand,
  Cantari sfinte cu buzele versuim.
  44. Insufletite Cer
  Ce-ncapusi pe Domnul,
  La cereasca locuinta te-ai ridicat
  Si pe lumea cea de sus ai luminat.
  45. Cei ce cu dorinta
  Savarsim, prea sfanta
  Maica si Fecioara, astazi mutarea ta,
  Mantuiti sa fim de patimi ne rugam.
  46. Proorocul David,
  Strunindu-si lauta,
  Te mareste Prea Curata, cantandu-te
  Si-adormirea ta cu drag vestind-o.
  47. Credincioase cete
  Canta chivotului
  Impletite versuiri de ceresti cantari
  Celei duse la odihna cea de sus.
  48. Tie ce nascut-ai
  Pe Hristos Viata
  Cu credinta iti cantam si te prea cinstim
  Si mutarea ta, Fecioara o marim.
  49. Multime de oameni
  Lauda pe Prunca,
  Marind, Prea Curata, si adormirea ta
  Cea cantata de soborul ingeresc.
  50. A toti credinciosii
  Din nevoi scapare,
  Miluieste, Nascatoare de Dumnezeu,
  Pe cati canta astazi adormirea ta.
  51. Proorocii candva,
  Prea Curata, vestind
  Adormirea ta, Fecioara, o au vazut
  Si multimi de ingeri o au laudat.
  52. Intr-a mortii umbra
  Se ingroapa acum
  Ceea ce nascu Viata, mutandu-se
  De la voi la Tronul cel vesnic de sus.
  53. Certati cu Dumnezeu
  Fiind, ne-am impacat
  Intru tine, Nascatoare de Dumnezeu,
  Deci Fecioara adormirea ta marim.
  54. Prea lumii, Stapana,
  Prea curata privind,
  Stralucit ca sa se-ncuie-n mormant acum,
  O, tu sat Ghetsimani, te bucura!
  55. Mult dumnezeiescul
  David s-a bucurat
  Psalmi cantand scularii tale celei din morti,
  O, Tu al lui Dumnezeu sicriu sfintit.
  56. Savarsim toti astazi
  Ducerea de la noi
  A Maicii Cuvantului, curatindu-ne
  Mintea, inima, trupul si sufletul.
  57. A Domnului Maica,
  Pe cei drept-maritori
  Care cinste dau mutarii tale, fa-i tari
  Impotriva luptatorilor vrajmasi.
  58. Dar cum mori, Fecioara,
  Care Viata ai dat,
  Ca si oamenii firesti supuindu-te
  Si cum rabda Cel nascut far-de pacat?
  59. Stangandu-va margini,
  Veniti sa fericim
  Cea de-aci dumnezeiasca petrecere
  Catre cer a Maicii Domnului acum.
  60. Din curate-ti sangiuiri
  Luand trup Iisus,
  Pe flamanzi i-a saturat prea indestulat
  Si afara pe bogati i-a scos deserti.
  61. De a ta mutare
  Salta firea acum,
  Veselindu-se cu ingerii, oamenii,
  ingroparea ta de obste savarsind.
  62. Ceea ce trup de lut
  Lui Hristos daruisi,
  Zamislindu-l, Nascatoare de Dumnezeu,
  Rugaciunile noastre sa nu la treci.
  63. La puteri mai-nalte,
  Cerestile Puteri
  Au strigat zicand, acum pregatiti-va,
  Ca pe Maica Domnului sa o primiti.
  64. Preoti si norodul
  Si toti cei credinciosi,
  Cu smerenie te roaga, ca sa primesti,
  O, Stapana, rugaciunile lor azi.
  65. Una Prea Curata,
  Tie toti ne rugam,
  Ca prin blanzii si milosii tai ochi frumosi
  Sa privesti spre noi Smeritii pururea.
  66. Nascand Tu, Curata,
  Pe Hristos Ziditor,
  Din nevoi sa mantuiasca, roaga-te Lui,
  Pe cei ce cu drag cinstesc mutarea ta.
  67. Solitoarea lumii,
  Scutul crestinilor,
  Pe cei cati scapa la tine acopera-i,
  De ispite si nevoi pazind pe toti.
  68. Nadejdea toti avand
  La tine, Prea Sfanta,
  Nenuntita, Nascatoare de Dumnezeu,
  In nadejdea ta noi nu ne poticnim.
  69. Strigam toti cinstitul
  Glas al lui Gavriil,
  Bucuria tuturor credinciosilor:
  Bucurie fie-ti, Maica Domnului.
  70. De orice ispite
  Si de multe nevoi
  Ceea ce pe Dumnezeu, Prea Sfant-ai nascut,
  Si pe robii tai acum sai izbavesti.
  71. Fericimu-te toti,
  Maica lui Dumnezeu,
  Pe care tea inchipuit stalpul cel de foc
  Si pe noul Israil povatuiesti.
  72. Fericimu-te toti,
  Maica lui Dumnezeu, Pe care Moisi de mult te-a vazut in rug
  Ce nears ardea in muntele Sinai.
  73. Fericimu-te toti,
  Maica lui Dumnezeu,
  Scara-nalta insuflata, ce oarecand
  S-a vazut de catre dreptul Iacov.
  74. Fericimu-te toti,
  Maica lui Dumnezeu,
  Cea pe care Ghedeon te-a inchipuit
  Lana uda ce pamantul rourezi.
  75. Te marim, Lumina
  Cea in trei straluciri
  Pe Parintele, pe Fiul si Duhul Sfant,
  Pe Treimea cea atotputernica.
  76. Fericimu-te toti
  Credinciosii tai fii,
  Caci purtasi pe Dumnezeu cel neincaput
  Ce in tine-a incapea a primit.
  77. Te marim pe tine,
  Preacurata Maica,
  Si prea sfanta adormirea ta o cinstim,
  Si mutarea ta de pe pamant la cer.
  78. In mormant viata
  Ai fost pus, Hristoase,
  Si-a vietii Maica-acum intra in mormant
  Si se muta la viata cea de sus.
  Ectenia mica si Vosglas:
  Ca s-a binecuvantat numele Tau...
  Prohodul Maicii Domnului - STAREA A DOUA
  1. Cade-se acum,
  Ca sa te marim, Fecioara Maica
  Mai cinstita fiind si mai marita mult
  Decat toate cetele cele de sus.
  2. Cade-se acum
  Sa te fericim, Fecioara Maica,
  Fericita totdeauna adevarat,
  Mai marita decat cei ce au ochi multi.
  3. A te ferici
  Se cuvine, pururea Fecioara,
  Ca nascand pe Facatorul tau te-ai facut
  Decat cerurile cu mult mai presus.
  4. Ca sa te marim
  Se cuvine, Nascatoare, Doamna
  Ca prin ale tale rugi sa ne-acoperim
  Pentru adormirea ta cea sfant-acum.
  5. Toti cei credinciosi
  Ai curatei Maice si Fecioare
  Adormirea-ti cantand, zicem: bucurate,
  Solitoarea noastra calda-a tuturor;
  6. Primeste-acum
  De petrecere cantari, Fecioara,
  Maica a tot Imparatului Dumnezeu
  Si trimite pace credinciosilor.
  7. Monahi multi si sfinti
  Si-ale cuviosilor soboare,
  Cum si cetele barbatilor credinciosi,
  Din evlavie cu totii te maresc.
  8. Cete tineresti,
  Cu fecioarele drept credincioase,
  De petrecere cantare strigati acum,
  Pentru Maica sfant-a lui Emanuil.
  9. Trupul pamantesc
  Vazand ceata uceniceasca,
  Al tau Maica Ziditorului tuturor,
  Cu sfiala tronul tau ti l-au purtat.
  10. Credinciosii toti
  Fericim pe cea acum mutata
  Catre ceruri, Nascatoarea de Dumnezeu,
  Ca pe dansa solitoare s-o avem.
  11. Noul Israel,
  Acum dupa sfanta datorie.
  Cu cantari dumnezeiesti prea mareste-n cor
  A Fecioarei ducere la cei de sus.
  12. Pe cei ce-ti cantam
  Cu credinta prea curata Maica
  Ce-ai nascut pe Imparatul cerurilor,
  Binecuvinteaza-ne pe noi de sus.
  13. Pre curate maini
  Tinzand catre Dumnezeu, Fecioara,
  Ca o buna miluieste si-acopera
  Pe toti care-si pun nadejdea-n mila ta.
  14. Priveghelnica
  Rugaciune, curata Fecioara,
  Primeste acum cu mila si cererea
  Celor ce cinstim cu drag mutarea ta.
  15. Pomeneste-ne,
  Maica si Fecioara prea curata,
  Prin a ta mutare sfanta, rugamu-te
  Si a noastre greseli nu le socoti.
  16. Din multe nevoi,
  Intamplari, necazuri izbaveste
  Pe acei care in tine nadajduiesc
  Si cinstire adormirii tale dau.
  17. Ucenicii toti
  La sicriul tau sosind in graba,
  Prin vazduh fiind purtati de pe unde-au fost,
  In genunchi, Fecioara, ti s-au inchinat.
  18. Toti au povestit
  Celei sfinte si neprihanite,
  Cum au fost rapiti de nori din locurile
  Unde stau si predicau noroadelor.
  19. Fara de barbat
  Ci nascut, Fecioara prea curata
  Dar si moarta tu fiind, nu ai putrezit
  Si-ndoita inchinare ai primit.
  20. Cel de Dumnezeu
  Primitor trup ceata de apostoli
  Il ingroapa-acum strigand cu-ale tale rugi,
  Mostenirea ta, Stapana, apara.
  21. Toti Arhanghelii,
  Stapanii, Domnii si Puteri toate,
  Limbi, popoare, neamuri ale pamantului
  Adormirea Pre Curatei laudati
  22.  Vas ales fiind,
  Pavel a cantat pe Prea Curata,
  De petrecere cantare a glasuit
  Pentru ceea ce e mai presus de cer.
  23. Sfarama Moisi
  Manios a Sinaiului table,
  Iar Stapanul pe aceea ce L-a nascut
  O pazeste-n ceruri vie pururea.

  24. De maini fu lipsit
  In chip nevazut semetul vrajmas
  Care-n fata ucenicilor a incercat
  Sicriul tau sa rastoarne, o Maica!
  25. Versuia cu glas
  Multimea de ostire cereasca,
  De la margini pe pamant tainic alergand
  La-ngroparea Maicii lui Emanuil...
  26. Cu dumnezeiesti,
  Cuvioase cantari impletite,
  Ingroparea Nascatoarei de Dumnezeu
  Veniti ca si noi acum sa laudam.
  27. La mutarea ta,
  Maica si Fecioara prea curata,
  Ti-au cantat cu duiosie ingerii toti,
  Si multime mare de popor crestin.
  28. Tu dintre femei
  Intrecut-ai hotarele firii,
  Caci tu singura avusi adormirea ta,
  Mai marita decat orice muritor.
  29. Preoti si popor
  Adormirea-ti canta laudand-o
  Dezlegarea datoriilor ne rugam
  Da-ne Maica Domnului la toti acum.
  30. Pe cei ce-au gresit,
  Maica si Fecioara, prea curata,
  Sfanta Prunca, miluieste-i, ca maneca
  La locasul tau cel ce-i dumnezeiesc.
  31. Lanturile rup
  Ale tale rugi, curata Prunca,
  Si din toata munca scapi pe cei ce cinstesc
  Cu credinta sfanta adormirea ta.
  32. Striga, o David,
  Nascatoarei de Dumnezeu, lira
  Rasunandu-ti: auzi fiica mutarea ta
  Catre ceruri sus de jos de pe pamant.
  33. Minunat a fost
  A privi de jos spre cer cum pleaca
  Cerul cel insufletit, Dumnzeule!
  Minunate-s, Doamne, lucrurile Tale.
  34.  Cete ingeresti
  Al tau pat cu buna cuviinta,
  Maica si Fecioara, ti l-au acoperit
  In vremea cand Tu, Curat-ai adormit.
  35. Danturi netrupesti
  Cu dumnezeiasca cuviinta
  Cant-acum, Curata, Cerul insufletit,
  Spre cerestile odihne Tu mergand.
  36. Catre cer de jos
  Al lui Aaron toiag se muta,
  Care pe Hristos nespus L-a fost odraslit
  Si rodeste pomul vietii vesnice.
  37. Pe cea de demult
  Scara-nalta de Iacov vazuta,
  Cea pe care o intari Iisus cu trup,
  S-a mutat acum de pe pamant la cer.
  38. Patul tainuit,
  Ne-ntinata Maica si Fecioara,
  La prea sfinte locuinte se suie acum
  Nelipsit a locui cu Fiul Sau.
  39. Cartea curata,
  In care cu trup s-a scris Cuvantul,
  Se inchide si se muta, puindu-se
  Intru ale Fiului curate maini.
  40. Daruri datii-ti-a
  Peste fire, Fiul tau, Fecioara,
  Nelipsit prea sfanta prunca pazindu-te
  Si suindu-te la viata vesnica.
  41. Cu adevarat
  Ca pe o aleasa smirna sfanta
  Te salasluieste-n sfanta prea sfintelor
  Cel Atoateziditor si Fiul Tau.
  42. Viata a rasarit
  Dintru tine, prea sfanta Fecioara,
  In ce chip dar trupul cel neintinat
  Se facu acum mortii impartasit?
  43. Casa te-ai vazut,
  Prea curata Fecioara, vietii,
  Deci murind indata te-ai si invrednicit
  Totdeauna cu Hristos a vietui.
  44. Instrunind acum
  Buze prea curate-n loc de coarde,
  Maicii atotfacatorului Dumnezeu
  Imnuri de petrecere sa intocmim.
  45. Inaltarea-n cer
  A curatei Maicii Tale, Doamne,
  A unit acum pe oameni cu ingerii,
  Tie laudari de obste aducand.
  46. Pamantesti numiri,
  Domnitori ce judecati noroade,
  Tineri, tinere, cantare toti sa-naltam
  Maicii imparatului Hristos din cer.
  47. Pomenirea ta
  Cea cinstita, prea curata Maica,
  Laudandu-ti o maresc toti cei ce traiesc
  Si faptura toata cu smerenie.
  48. Prunca odraslind
  Dintru a lui Iesei tulpina,
  Omeneste Maica lui Dumnezeu murisi
  Si-mpreuna cu Fiul tau vietuiesti.
  49. Pamantenilor,
  Saltati si va minunati acuma,
  Ca Muntele cel prea sfant si dumnezeiesc
  Desfatare a aflat la Fiul sau.
  50. Aratatu-s-a,
  Prea Curata, moartea ta pod vesel,
  Pe care-ai trecut la ceruri de pe pamant
  Si la Fiul tau odihna ai aflat.
  51. Usile ceresti
  Se deschisera tie, Prea Sfanta,
  Si Puterile ceresti mult te-au laudat
  Si pe-al tau trup Fiul l-a primit in cer.
  52. Norii luminati
  Au adus multimea de apostoli
  De la marginea pamantului, cuvios
  Pe curata Maica Fiului s-o dea.
  53. Prea sfant trupul tau,
  Ucenicii plangandu-l, Curata,
  Fu stropit cu lacrimi alaturand cantari
  De petrecerea cea de aici la cer.
  54. Margini pamantesti
  Glasuiescu-ti Maica si Fecioara,
  Ca nascand pe Fiul tau cel dumnezeiesc,
  Amagirea idolilor ai sfarsit.
  55. Lauda strigand
  Toata sfanta adunare mare
  Pe aceea ce nascut-a pe Dumnezeu:
  Paza fii la toti prin ale tale rugi.
  56. Duhul tau luand
  Chiar Cuvantul ce din tine, Prunca;
  Ce nascuse fara ispita de barbat,
  Ca un Fiu in slava l-a salasluit.
  57. Pe Stapanul lor
  Ingerestile Puteri vazandu-L
  Duhul Maicii sale singur in maini luand,
  Spaimantatu-s-au si mult s-au bucurat.
  58. Firea cea de om
  intreci de Dumnezeu Nascatoare,
  Caci Fecioara ai ramas dupa nastere
  Si murind te duci la Fiul tau prea sfant.
  59. Cete ingeresti,
  Oameni si faptura toata,
  Laude ti-aduc, o Maica, toti la un loc,
  Ca Tu mai presus de orice fire esti.
  60. Straja tare fii
  Celor ce te lauda, Curata,
  Impotriva bantuielilor dusmanesti
  vazutilor si nevazutilor vrajmasi.
  61. Intru rugaciuni
  Pe Fecioara, Maica ta, primeste-o
  Ca pe o calda Solitoare pentru noi toti,
  Iar pe noi, ca un bun, mantuieste-ne.
  62. Pe Cel ne-nceput
  Impreuna cu Fiul marescu-L
  Si pe Duhul, in trei fete un Dumnezeu,
  Cel ce este Ziditorul tuturor.
  63. Lucru minunat
  Esti cu totul fara de prihana,
  Caci mormantu-ti tuturor credinciosilor
  Se arata rai prea intelegator.
  Amandoua stranile impreuna:
  Cuvine-se dar, sa marim preacurata Fecioara, decat Heruvimii mai cinstita fiind, si slavita decat Serafimii mult,
  Ectenia mica si Vosglas:
  Ca sfant esti Dumnezeul nostru, Cel ce odihnesti....
  Prohodul Maicii Domnului - STAREA A TREIA
  1. Neamurile toate
  Lauda-ngroparii
  Tale Fecioara, canta.
  2. Neamurile toate
  Te fericesc Doamna,
  Ca esti lui Hristos Maica.
  3. Neamurile toate
  Te fericesc, Maica
  Cu daruri daruita.
  4. Limbile pe tine
  Te fericesc sfanta,
  A lui Dumnezeu Maica.
  5. Ceata de apostoli
  Alergati cu ravna
  La ingroparea Maicii.
  6. Ceata de apostoli
  A venit din margini
  Sa-ngroape Fecioara.
  7. Fricos te-mpresoara
  Cetele de ingeri
  La prea slavita-ti moarte.
  8. Cu sobor de ingeri
  Se pogoara Fiul
  Sa ia al Maicii lui duh.
  9. Desi mori Fecioara
  Dar te-nalti la ceruri,
  La prea iubitul tau Fiu.
  10. Preoti laudati toti
  Pe a Domnului Maica
  Ce in cer se stramuta.
  11. Lauda din ceruri,
  Sa se glasuiasca
  La adormirea Maicii.
  12. Satul Ghetsimani
  Slaveste mormantul
  De-a pururea Fecioarei.
  13. La ceresti lacasuri
  Acum mergand Maica
  Pe cei ce-ti canta scapa-i.
  14. Cetele slavite
  Trecand pe Fecioara
  La cer au proslavit-o.
  15. Prea curata Maica,
  Fericimu-te cu
  Ai tai prea sfinti nascatori.
  16. Tu nascand viata,
  Prea Curata, cum mori
  Biruind legea firii?
  17. O minuni straine,
  Ziditorul cum ia
  Al Maicii sale suflet!
  18. S-alergam indata
  La groapa Prea Sfintei
  Si dobandi-vom mila.
  19. Bucurase totul
  De a ta prea sfanta
  Si cereasca mutare.
  20. Cerul si pamantul
  Cantec de mutare
  Glasuiesc Prea Curatei.
  21. Lumii mantuire,
  Stapana, arata
  Intru a ta mutare.
  22. De finic mladite.
  Ca lui Hristos, Maica
  Tie acum aduc.
  23. Din a lumii margini,
  Cei trimisi la tine
  Se adunara, Maica.
  24. Catre a Sa Maica,
  Astazi de la ceruri
  S-a pogorat Stapanul.

  25. Astazi lumea toata,
  S-a sfintit cu totul
  Prin sfanta-ti adormire.
  26. Astazi dar Fecioara
  Si Maica Vietii,
  Sus, catre ceruri sa dus.
  27. Ma spaimant, Fecioara,
  Petru striga tie
  Cand stai intinsa moarta.
  28. Ma spaimant; Fecioara,
  Vazandu-te-ntinsa
  Pe pat, stigat-a Pavel.
  29. La ceresti lacasuri,
  Te-ai mutat cu totul
  De jos, Fecioara Maica.
  30. Frica ia multimea,
  De cinstita-ti moarte
  Trupeasca Prea Curata.
  31. Cete credincioase,
  Marescu-ti, Fecioara,
  Slavita-ti adormire.
  32. Vie esti si-n moarte,
  Fara de samanta
  Nascand Viata lumii.
  33. Soarele cel mare
  Te-a luat la Sine,
  Norule cel usurel.
  34. Din partile departate,
  Corul de apostoli
  S-a strans sa cante tie.
  35. Cetele de ingeri,
  Coruri de apostoli,
  Marescu-te, Fecioara.
  36. Pe cei care canta
  Si vegheaza Doamna,
  La tronul tau pazeste-i.
  37. Limbi, noroade, neamuri,
  Ingropati cu frica
  Pe Solitoarea voastra.
  38. Ingerii te canta,
  Maica si Fecioara,
  Intru a ta mutare.
  39. Se intaratara,
  In zadar Iudeii
  Asupra ta, Fecioara.
  40. Ganduri pangarite,
  Cugetat-au, Doamna
  Asupra trupului tau.
  41. Prea Sfanta Fecioara,
  A Domnului Maica,
  Pe cantareti mangaie.
  42. Sfanta prunca, Maica
  Roaga pe al tau Fiu
  Pentru toti careti canta.
  43. Robitor ce canta,
  Cere mantuire
  De la Hristos Cuvantul.
  44. Din toata nevoia
  Scapa, Prea Curata,
  Pe ai tai dreptcinstitori.
  45. Din toata ispita,
  Scapa, Prea Curata,
  Pe ai tai dreptmaritori.
  46. Da-ne mantuire,
  Celor ce cu lacrimi
  Icoana ta o cinstim.
  47. O Treime sfanta,
  Tatal, Fiul si Duh Sfant
  Mantuieste-ne pe noi.
  48. Candela luminii
  Prea curata Prunca,
  Nu ne lasa uitarii.
  Amandoua stranele impreuna:
  Neamurile toate, lauda'ngroparii, ti-aduc Fecioara Sfanta.
  Si indata cantam urmatoarele Binecuvantari.
  1) Binecuvantata esti Curata, apara, pazeste si acopera pre cei ce te lauda cantandu-ti
  Soborul ingeresc s-a spaimantat vazandu-te intre cei morti socotita fiind, si sufletul tau lui Dumnezeu daruindu-l; iar a treia zi cu trupul la ceruri te-ai inaltat, Stapana, Mireasa lui Dumnezeu.
  2) Binecuvantata esti Fecioara, Chivot prea sfant, nadejdea celor care-ti canta tie.
  Pentru ce la groapa Maicii lui Dumnezeu, impreuna tainic stati si lacrimati? Catre Apostoli din inaltime ingerii au strigat: Iata vedeti semnele de ingropare, caci Fecioara din mormant acum s-a ridicat.
  3) Binecuvantata esti Fecioara, Toiagul cel odraslit si slava a celor ce-ti canta tie.
  Piatra mormantului, tau Doamna, fiind ridicata de ingeri, a gonit mahnirea lui Toma ucenicul cel credincios, care dupa trei zile de la adormirea ta a venit, ca sa slaveasca si sa adevereasca sfanta mutarea ta la cer.
  4) Binecuvantata esti Fecioara, Muntele cel umbrit si cinstea celor care-ti canta tie
  Miruri izvorand din mormantul tau, Fecioara tuturor s-a facut izvor tamaduitor caci tu Curata te-ai aratat credinciosilor, sicriu nesecat de miruri, care daruieste tuturor tamaduiri.
  5) Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
  Inchinamu-ne cu credinta Sfintei Treimi, cu ingerii strigand impreuna: Fire mai pre sus stapanitoare apara pe cei binecredinciosi din nevoi, care-ti canta si te lauda neincetat: Sfant, Sfant, Sfant, esti Doamne.
                                          Cu dragoste, Maria.

Un comentariu: