duminică, 23 august 2020

PREDICA PĂRINTELUI CLEOPA ,LA DUMINICA A XI A DUPĂ RUSALII !

Predică la Duminica a XI-a după Rusalii

( Despre datoria de a ierta celor ce ne greşesc )

Image result for părintele cleopa.
Avem  Datoria  de a ierta pe cei  care  ne gresesc, asa cum şi Dumnezeu ,ne iartă pe noi cei care -I gresim în fiecare clipă, cu fiecare gând  !       

Predica la Duminica a XI a dupa Rusalii !

                            Predica la Duminica a XI a dupa Rusalii 
(Despre datoria de a ierta celor ce ne gresesc)

“Sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o, fiindca m-ai rugat. Nu se cadea, oare, ca si tu sa ai mila de cel impreuna sluga cu tine?“ (Matei 18, 32-33)
                        Iubiti credinciosi,
Sfanta si dumnezeiasca Evanghelie de azi ne arata datoria de a ierta pe cei ce ne gresesc. Domnul nostru Iisus Hristos, ne invata ca toata Legea si proorocii, se reazema pe doua porunci, adica sa iubim pe Dumnezeu si pe aproapele nostru (Matei 22, 37-40). Mila este una din faptele bune care izvoraste din dragoste, dupa marturia Sfantului Apostol Pavel, care zice: Dragostea se milostiveste (I Corinteni 13, 4). Cine nu are mila de fratele sau este semn ca acela nu are dragoste si petrece in intunericul urii de frati (I Ioan 2, 9-11; 4, 20).

Dragostea lui Dumnezeu catre noi se aseamana cu dragostea parintilor pentru fiii lor (Deuteronom 1, 37-45; Isaia 49, 15; 66, 13). Precum un tata si o mama buna isi iubesc pe fiii lor si, ori de cate ori ar gresi ei, daca se intorc si cer iertare, ii iarta si ii mangaie, asa este si dragostea lui Dumnezeu spre noi, care suntem fiii Sai (Ioan 1, 12) si asa ni se cuvine sa fim cu dragostea si cu mila fata de cei ce ne gresesc noua. Mantuitorul nostru Iisus Hristos, fiind pironit pe cruce, S-a rugat pentru cei ce L-au rastignit spunand: “Parinte, iarta-le lor ca nu stiu ce fac“ (Luca 23, 34).

Toate faptele bune de le va avea cineva, daca nu are dragoste, nu are nimic (I Corinteni 13, 1-2). Fiul lui Dumnezeu venind in lume, din nemarginita Sa bunatate, cu dragoste si mila pentru noi (Efeseni 3, 18-19), a desfiintat deosebirea intre vrajmasi si prieteni si ne-a dat porunca sa iubim pe vrajmasii nostri, sa binecuvantam pe cei ce ne blestema, sa ne rugam pentru binele celor ce ne vatama si ne prigonesc si sa facem bine celor ce ne urasc (Matei 5, 44). Dupa marturia acestei invataturi nu avem voie sa uram pe nimeni, ci pe toti cei ce ne gresesc sa-i iubim si sa le iertam greselile, chiar daca ne-ar face cel mai mare rau.

Sa ne aducem aminte ca Dumnezeu din a Sa nemarginita bunatate “ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti, si rasare soarele Sau peste cei buni si peste cei rai“ (Matei 5, 45). De aceea suntem si noi datori a face bine tuturor si a ierta greselile celor ce ne gresesc (Matei 6, 12; I Tesaloniceni 5, 15), purtand neputintele altora (Galateni 6, 2; Efeseni 4, 2). Asa ne indeamna si Sfantul Apostol Pavel, zicand: “Fiti buni intre voi si milostivi iertand unul altuia, precum si Domnul v-a iertat voua, in Hristos“ (Efeseni 4, 32). In alt loc zice: “Ingaduiti-va unul pe altul, iertand unul altuia; iar daca cineva are vreo plangere impotriva cuiva, dupa cum Hristos v-a iertat voua, asisderea iertati si voi“ (Coloseni 3, 13).

Asadar, fratii mei, aducandu-ne aminte de iubirea lui Dumnezeu fata de noi, care pururea gresim inaintea Lui, sa ne silim si noi dupa a noastra putere sa iertam intotdeauna pe cei ce ne gresesc noua (Ioan 13, 34). Dragostea de Dumnezeu nu se poate arata intre noi fara de iubirea dintre noi si fara iertarea celor ce ne gresesc noua (I Ioan 3, 17; 4, 20-21).

                        Iubiti credinciosi,
Sa ascultam acum pe Sfantul Efrem Sirul, care, vorbind despre iertarea celor ce ne gresesc, de care atarna si iertarea pacatelor noastre, zice asa: "Bine a zis Domnul: ca sarcina Mea este usoara! Ca ce greutate si ce osteneala este a lasa noi fratelui nostru greselile cele usoare si de nimic vrednice, spre a ni se ierta si noua cele ale noastre..." Si mai departe zice: "Nu am zis sa-Mi aduceti bani, sau tapi, sau post, sau priveghere, ca sa ziceti: Nu am sau nu pot! Ci ceea ce este lesnicios si usor si scurt ne-a poruncit, zicand: Tu iarta fratelui tau greselile lui si Eu iti iert pe ale tale! Tu insa nici greselile nu ierti, poate putini bani doi sau trei dinari iar Eu nenumarati talanti iti daruiesc tie. Tu nu mai ierti nimic daruindu-i; iar Eu iti dau tie vindecare si imparatie iti daruiesc. Si darul tau atunci il primesc cand te impaci cu cel ce iti vrajmaseste tie, cand nu ai vrajba asupra cuiva intru mania ta. Cand ai pace si dragoste catre toti, atunci rugaciunea ta este bine primita si prinosul tau bine placut si casa ta este blagoslovita si tu esti fericit. Daca tu cu fratele tau nu te impaci, cum ceri iertare de la Mine?
Cuvintele Mele le calci si ceri iertare de la Mine? Eu, Stapanul tau iti poruncesc si tu nu iei aminte? Apoi cum indraznesti sa aduci catre Mine rugaciune si jertfa? Caci precum tu iti intorci fata de catre fratele tau, asa si Eu despre rugaciunea ta si de la darul tau voi intoarce ochii Mei" (Cuvant pentru dragoste, tom III, pag. 31-33, M-rea Neamt, 1823). Dumnezeiescul parinte Isaac Sirianul, conglasuind cu Sfantul Efrem, arata ca nu primeste Dumnezeu rugaciunea noastra, daca noi avem ura si nu vom ierta pe cei ce ne gresesc noua, ca iata ce zice: "Samanta pe piatra este rugaciunea celui ce are pomenire de rau asupra fratelui sau" (Cuvant 58, pag. 297, M-rea Neamt, 1818). Asadar, frati crestini, sa luam aminte cu toata frica de Dumnezeu la cuvintele acestor sfinti parinti, care se reazema pe cuvintele Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Care a zis in Sfanta Sa Evanghelie: “De veti ierta oamenilor greselile lor, va ierta si voua Tatal vostru Cel ceresc, iar de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru Cel ceresc nu va ierta voua greselile voastre“ (Matei 6, 14-15).
Fratii mei, daca credem ca acestea sunt cuvintele si poruncile Mantuitorului nostru Iisus Hristos, si ca niciodata gura Lui nu poate sa spuna neadevar, El fiind fiinta adevarului, apoi sa ne dam seama ca niciodata nu vom primi iertarea de la Dumnezeu, atata vreme cat vom fi invrajbiti cu oamenii si "nu vom ierta din toata inima pacatele si greselile fratilor nostri" (Marcu 11, 25). Nimeni sa nu creada ca, cu darurile sale sau cu slujbele ce le da la sfanta biserica, se va putea impaca cu Dumnezeu si va lua iertare de pacatele sale, mai inainte de a se impaca si a se ierta cu cei ce au fost invrajbiti.
Acest adevar ni-l arata Insusi Hristos Domnul cand zice in Sfanta Evanghelie: “De-ti vei aduce darul tau la altar si acolo iti vei aduce aminte ca fratele tau are ceva asupra ta, lasa darul tau inaintea altarului si du-te de te impaca cu fratele tau, apoi vina si adu darul tau“ (Matei 5, 23-24).
Nu numai darul nostru nu-l primeste Dumnezeu mai inainte de a ne impaca cu aproapele nostru, ci nici rugaciunea noastra n-o primeste ca zice: “Cand stati de va rugati, iertati tot ce aveti asupra cuiva, ca si Tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua greselile voastre“ (Marcu 11, 25). Acelasi lucru ne invata Mantuitorul si in rugaciunea domneasca Tatal nostru, pe care o rostim zilnic, dimineata si seara: “Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri“ (Matei 6, 12). Daca nu iertam noi mai intai pe fratii nostri, nici Tatal nostru ceresc nu ne va ierta pacatele noastre. Iertarea este o conditie obligatorie pentru mantuirea omului, a lumii intregi. Iertarea sta la temelia pacii din inima si a cunostintei fiecaruia dintre noi. Iertarea salveaza familia de divort si distrugere, salveaza rudele de cearta si judecati, salveaza lumea de razboaie, de ura si de moarte.
Insa nimic nu-i mai greu pentru noi oamenii decat sa iertam pe cei ce ne-au jignit, ne-au defaimat sau ne-au pagubit. Pentru un cuvant de ocara, pentru un lucru de nimic, pentru o mica paguba, unii crestini traiesc in cearta, si chiar injura, ani de zile. Ba ajung la judecata si la fapte de razbunare, incat nici preotul din parohie, nici rudele, nici batranii satului, nici boala si frica mortii nu le inmoaie inima sa se ierte, sa se impace unii cu altii. De aceea nu putini mor certati intre ei, spre vesnica lor osanda. Ca dupa moarte nimeni nu mai poate face nimic pentru mantuirea lui.
Aceasta stare grea de ura si razbunare dintre oameni, care duce pe acei care nu iarta la moarte, o arata Hristos foarte clar in pilda din Evanghelia care s-a citit astazi. Imparatul care ia socoteala slugilor sale este Imparatul Hristos care ne va judeca pe toti la sfarsitul veacurilor. Datornicul care datoreaza Imparatului ceresc zece mii de talanti este fiecare dintre noi, care datoram lui Hristos pocainta, lacrimi, milostenie si iertare pentru multimea pacatelor pe care le-am facut.
Dar in timp ce Dumnezeu, ca un tata bun, ne iarta toata datoria, adica toate pacatele, noi oamenii nu iertam pe cei ce ne-au gresit putin, ci  le cerem datoria cu dobanda. Iar daca nu ne intorc datoria ne razbunam pe ei, ii dam in judecata, le dorim raul, nu-i iertam pana la moarte. De aceea si Dumnezeu se supara pe cei care nu iarta pe aproapele, ci traiesc in ura si razbunare, si le va zice la judecata: “Sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o adica toate pacatele pentru ca M-ai rugat. Nu se cadea oare ca si tu sa ai mila de cel impreuna sluga cu tine, precum si Eu am avut mila de tine? Si maniindu-se stapanul lui, l-a dat pe mana chinuitorilor, pana ce-i va plati toata datoria“ (Matei 18, 32-34).
Auziti ce zice Hristos, Stapanul vietii si al mortii? Pe cei ce nu iarta pe aproapele lor, nici Dumnezeu nu-i va ierta la judecata cea mare de apoi, ci ii va arunca in chinurile iadului pentru vecii vecilor. Ca daca in viata nu ne pocaim, nici nu iertam, nici nu facem milostenie si murim asa, nu vom avea iertare niciodata si nimeni nu ne va mai scoate din vesnica osanda.
Iubiti credinciosi,
Cea mai mare virtute crestina este iubirea. Ea este viata noastra si avem nevoie de ea ca de aer. De aceea, spune Sfantul Evanghelist Ioan: Dumnezeu este iubire. Iar iertarea, impacarea, milostenia, cercetarea bolnavilor, primirea strainilor si altele asemenea sunt fiicele cele mai mari ale iubirii crestine.
Iubirea de Dumnezeu si iubirea de aproapele, sunt poruncile cele mai mari din Sfanta Evanghelie care stau la temelia mantuirii noastre. De felul cum vom sti sa iertam, sa ajutam pe aproapele, sa rabdam pe toti, sa facem pace, sa nu ne razbunam, de aceasta depinde pacea noastra, bucuria vietii noastre, mantuirea fiecaruia dintre noi.
Dar ce sa faca acei crestini, care isi cer iertare de la cei cu care sunt certati, dar aceia nu vor sa-i ierte? Sa faca ce ne invata Sfintii Parinti. Intai sa se roage lui Dumnezeu pentru imblanzirea vrajmasilor lor. Sa ceara sfatul duhovnicilor lor si sa le respecte cuvantul. Apoi sa-si ceara personal iertare de la cei cu care sunt certati, prin cuvintele: "Iarta-ma, frate, pentru toate cate ti-am gresit si Dumnezeu sa te ierte!" Iertarea sa se faca cel mai bine in biserica, sau in casa unuia dintre ei, sau in casa preotului. Daca cearta este veche si mare, impacarea sa se faca in prezenta preotului, si sa se incheie cu o rugaciune de multumire si chiar cu o masa crestineasca, sau acordarea reciproca de daruri. Daca aproapele nu vrea sa ne ierte, sa urmam sfatul duhovnicului, sa cerem iertare de trei ori si asa, daca nu ne mustra constiinta, ne putem impartasi cu Sfintele Taine. Iar daca inca suntem tulburati si ne chinuie gandurile de razbunare, sa amanam Sfanta Impartasanie, ca sa nu ne fie spre osanda. Smerenia si rugaciunea curata ne ajuta cel mai mult la impacare. Cine urmeaza calea aceasta, acela nu este departe de mantuire!
Citim in Pateric ca un calugar tanar s-a dus la un sihastru batran si i-a spus ca are vrajba asupra cuiva si nu-l poate ierta nicidecum. Zadarnic l-a indemnat batranul la iertare, ca ucenicul nu voia sa-l ierte. Atunci duhovnicul a zis ucenicului: "Sa spunem impreuna Tatal nostru, fiule!" Pe cand ucenicul zicea: "Si ne iarta greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri", batranul ii spuse: "Nu asa, fiule! Ci sa zicem; Si nu ne ierta noua greselile noastre, precum nici noi nu iertam gresitilor nostri!" Auzind aceasta ucenicul, a cazut in genunchi si a zis: "Iarta-ma, parinte, ca am gresit! Din clipa aceasta am iertat pe fratele meu!"
Asa sa facem si noi, frati crestini. Sa cerem iertare intai si sa iertam cu dragoste pe toti, ca sa fim si noi iertati de Dumnezeu pe pamant si in cer. Caci fara iertare nu avem mantuire, nici nu putem zice Tatal nostru.
Sa rugam pe Dumnezeul dragostei si pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a rastignit pe cruce din dragoste pentru noi, sa ne impace pe toti in numele Sau, stiind ca dragostea nu moare niciodata! Amin.

                         Parintele Cleopa Ilie !

23 de comentarii:

 1. Se anunţă vijelii, ploi torenţiale şi grindină până pe 26 august. Acesta este anul cu multe schimbari-craciun

  RăspundețiȘtergere
 2. https://www.romaniatv.net/un-meteorit-cazut-in-costa-rica-ar-putea-sa-contine-urme-de-viata_534203.html

  RăspundețiȘtergere
 3. https://www.digi24.ro/meteo/avertizare-meteo-urmeaza-trei-zile-de-vreme-la-extreme-canicula-si-furtuni-1357165

  RăspundețiȘtergere
 4. Pandemia continua. Cand scăpăm de ea? Ce scenariu se mai prefigurează?
  Ce mai spun ghicitorii?
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/india-a-devenit-tara-care-genereaza-cele-mai-multe-cazuri-de-covid-din-lume-numarul-infectiilor-a-depasit-cifra-de-3-milioane-1357118

  RăspundețiȘtergere
 5. Oculta mondiala care ne conduce tocmai au anuntat schimbarea dizainului masinilor de Politie in care dispar marea emblema a Romaniei de pe capota si culorile nationale in favoarea verdelui si albastrului cu emblema nationala si un steag mic ilizibil pe o aripa laterala. Oare cine mai foloseste asemenea culori?
  Ia sa vedem cine ghicește?
  Voi ce părere aveți?

  RăspundețiȘtergere
 6. De cutremur nu se mai stie nimic? Nici cel din Turcia?__

  RăspundețiȘtergere
 7. În ziua de 23 August 2020, la ora 05:59:01 (ora locală a României), s-a produs în SERBIA un cutremur cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 5km.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În ziua de 23 August 2020 la ora 17:55:02 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 128km.

   Ștergere
 8. Veşti bune, numărul noilor infectaţi scade sub 1000. Ce bine ar fi sa se termine o dată cu pandemia. Doamna Maria ati avut câteva viziuni ca dispare coronavirusul înainte de alegeri. Se referă la alegerile din septembrie sau alte alegeri?

  RăspundețiȘtergere
 9. 12,51 Albastru e culoarea pe steagului Israeluli,iar Verde pe al Ungariei,iar cel care a dispus Orban-seful Guvernului e fiu de evreu ungur si sef al securitatii regiunii Stalin -Brasov.
  Credeti ca e o intimplare???
  Eu cred ca nimic nu e intimplator-craciun

  RăspundețiȘtergere
 10. Vorba aia;Ce naste din Pisica ,tot Soareci maninca..

  RăspundețiȘtergere
 11. Astazi la 23 August se implinesc 81 de ani de la Pactul Germano-Rus Ribbentrop-Molotov cind Romania a pierdut Basarabia Tinutul Herta si Bucovina de nord unde doar Evreii au tras si au omorit soldati romani inmormintati in satele de la Granita cu Bucovina de Nord.
  Ulterior dupa razboi Romania a mai pierdut insula Serpilor si o portiune din Maramuesul de Nord inclusiv un cartier al Sighetului.-craciun

  RăspundețiȘtergere
 12. Alexandru Rafila: Începutul şcolii va aduce număr mai mare de cazuri. Restricţiile ar putea rămâne şi la-crăciun
  https://www.romaniatv.net/alexandru-rafila-riscul-infectarii-in-restaurante-e-mai-mare-decat-pe-terase-inceputul-scolii-va-aduce-numar-mai-mare-de-cazuri_534240.html

  RăspundețiȘtergere
 13. Rugați-vă sa fie PACE in lume. Rugați-vă sa nu cada asteroidul in 2026 la granita Turciei cu Iranul Irakul si Siria. Sa mulțumim tuturor guvernelor din lume pentru ca ne pregătește și ne obișnuiește cu ce va fi in urmatorii ani. Sa ne obișnuim cu purtatul măștii fiindcă intre 2026 și 2042 o vom folosii de nevoie.
  Bineînțeles că vor fi cârcotași care vor comenta sau unii ca si "craciun" care sunt de la securitate si nu au capacitatea de a înțelege.
  Dumnezeu sa ne lumineze mintea la toti!___

  RăspundețiȘtergere
 14. 13.25 nu stie, n-o mai intreba!

  RăspundețiȘtergere
 15. 13.25 mai omule, a fost weekend, se fac mai putine teste, ce tot cadeti mereu in aceeasi capcana? Nu ganditi deloc?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Teste de rasul curcilor ca dau erori cu gramada. Prosteala tine ca la prosti fricosi. Si africanii as mai destepti , numa ca aia au presedinti doctori.

   Ștergere
 16. Aflați că în curând totul se va schimba, atât în România cât și pe întregul pământ. Războiul Creștin Cernerea va fi pe întregul pământ. Religiile se vor uni și va fi una singură numită ,,Religia Creștină". În viitorul apropiat partidele vor cădea și oamenii se vor uni într-un fel e partid al Credinței Creștine. Dumnezeu nu va mai admite pe Planeta Pământ ca cei puțini să încalce drepturile celor mulți. Această încălcare a celor mulți a fost în fiecare societate civilizată. Va veni timpul pe Planeta Pământ când nu se vor mai da legi,nu se vor mai mâzgăli tone de hârtie, va fi instaurată ,,Legea Iubirii" singura Lege dată de Dumnezeu pentru pământeni. Pe Planeta Pământ a început un proces de modelare a pământenilor din anul 1997, dar în România a început în anul 2005.
  Aflați că cei ce se vor adapta sunt cei ce vor rămâne, iar cei ce nu vor crede sunt cei ce se vor auto distruge___

  RăspundețiȘtergere
 17. VIZIUNE: "Războiul creştin Cernerea" va cuprinde tot pământul şi va dura 27 de ani!

  http://incomod-media.ro/ziar/viziune-razboiul-crestin-cernelea-va-cuprinde-tot-pamantul-si-va-dura-27-de-ani/

  Clarvăzătoarea Georgeta Florea susţine că urgia din Siria reprezintă începutul "Războiului creştin Cernerea" care va cuprinde întreg globul şi va dura 27 de ani. Ne-a mai spus că Marea Neagră va fi cuprinsă de flăcări, că acolo vor exploda containere imense ce conţin reziduri radioactive.

  RăspundețiȘtergere
 18. https://www.romaniatv.net/busculada-intr-o-discoteca-cel-putin-13-morti_534226.html

  RăspundețiȘtergere