luni, 31 august 2020

LA MULTI ANI LIMBII ROMÂNE ! LA MULTI ANI ROMÂNI SI LA MULTI ANI ROMANIA !




31 August 2020 - 



Ziua Limbii Române – sărbătoarea care marchează una dintre cele mai mari realizări a Mișcării de Eliberare Națională!

Ziua Limbii Române – sărbătoarea care marchează una dintre cele mai mari realizări a Mișcării de Eliberare Națională

31 august 2020 | 08:57.
 A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte. (Nichita Stănescu)
Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii. (Mihai Eminescu)

14. Limba românească, căreia i se închinară părinţii noştri ca unui idol viu şi însufleţitor, e singurul tezaur ce ne-a rămas de la ei, ereditate neînstrăinată şi necomună cu alţii. (Timotei Cipariu)
15. Limba română e actul meu de naştere, eu sunt fiinţă sub  măslinul ei, care rodeşte de două mii de ani, dreptul meu e să-i ţin dealul verde şi bătut de soare şi să stau în genunchi sub ploaia cântecelor ce ţâşnesc din ea. (Fănuş Neagu)
"A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte."
"Dacă Eminescu este voievodul limbii române, Nichita este frumuseţea concretă a necuvintelor noastre: florile, iarba, pământul şi piatra au căpătat vorbire."
Astăzi, în Republica Moldova, dar și în România se sărbătorește ziua limbii române. Oficial, Chișinăul marchează Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Noastre” care anual se marchează la 31 august. În acest an, se împlinesc 31 de ani de la ziua în care pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.
În acest an însă, conducerea de vârf a țării a ales să ignore sărbătoarea, iar tradiționalele manifestații au fost evitate de principalele persoane din stat. Președintele Igor Dodon se află într-o vizită privată pe muntela Athos, iar premierul Ion Chicu nu a anunțat, în ciuda insistențelor presei, dacă va depune flori. La fel și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
Primăria a anunțat un program destul de manifestații, printre care depuneri de flori care urmează să aibă loc la ora 10.00.
Este considerată una dintre cele mai importante realizări a Mișcării de Eliberare Națională din anii 80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională ce a avut loc la 27 august 1989 și la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la acea adunare la care limba română a fost declarată ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.
Ziua Tricolorului: De ce drapelul României este roșu, galben și albastru |  Divertisment, Inedit | Unica.ro1 DECEMBRIE 2016 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI | BIBLIOTECA COMUNALA DELENISteagul Romaniei (Romanian flag) | Romania flag, Romanian flag, Romania
Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Și pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Românașul o iubește
Ca sufletul său,
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu.

Frați ce-n dulcea Românie
Nașteți și muriți
Și-n lumina ei cea vie
Dulce vietuiți!

De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiți ca să roșească
Țărna ce călcăm?

Limba, țara, vorbe sfinte
La strămoși erau;
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu!
Sub acest impuls, peste două zile, pe 29 august 1989 se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. În rezultatul unor intense dezbateri avute cu oponenții din Sovietul Suprem, deputații românofoni reușesc să impună limba română ca limba de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, cand se votează și cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.
De-a lungul anilor însă, denumire oficială a sărbătorii a suferit schimbări, n funcție de guvernare.
Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art.13 din Constituția Moldovei care prevede că limba oficială este limba moldovenească.
În 2004 Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenței, comasare care nu a mai avut loc. În ciuda unor încercări de a se reveni la denumirea Limba Noastră cea Română, în comunicarea instituțională și oficială a statului a rămas sintagma „Sărbătoarea Naţională „Limba noastră”.
Din 2013, Ziua limbii române se sărbătorește și în România. A fost o inițiativă a senatorului Viorle Badea și a fost declarată drept zi festivă.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

7 comentarii:

  1. La multi Ani romani ori unde v-ati afla..

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne Ajuta poporului român.
    Pace si liniste sa avem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne Dumnezeule, Isuse Hristoase, Sfânta Fecioară Maria ajuta ROMÂNIA. Asa sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este minunat cind vezi un fluture,un porumbel sau o floare asa cum dumnezeu este Creatorul acestei Lumi Noi te pune intro stare placuta si de o pace interioara ceea te face placut Lui pentru a avea o bunatate interioara cu Eu-L tau in credinta ta prin iubirea care o porti cu sufletul si cu inima care o daruesti intrun totul.-Sa ne bucuram de ceea ce ne ofera viata si ceea ce ne ofera dumnezeu si sa acceptam realitatea asa cum este ea cu bune sau cu rele.Totul este relativ dupa Cuvintul Lui ca El este Raspunsul la toate intrebarile pe care le punem Lui dupa voia Sa. ps: cuvinte cheie-"ce faci cind vezi un porumbel"-cautare pe google ,pt cei nestiutori exista biblia online veti gasii rapunsurile dorite.by R.L

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe kwj ildoarendossdelimba noastra. Dormitiprecumbusteniitaiatiromanilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. 23.50 si tu vorbesti romaneste?

    RăspundețiȘtergere
  7. Am inteles 23:50 este rau să-l doară si acolo,apoi vorbește romaneste
    Suntem treji cu mintea si cu sufletul.
    Mai este o vorba:Nu toți cei care au ochii închiși dorm.
    Tu nu esti roman?
    Fii verde și stai in picioare🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere