joi, 27 august 2020

CIUMA BUBONICA SE VA EXTINDE !


                                                   27 August 2020,ora 5,09 !

                                 Dragii mei,

În aceasta dimineata,m-a trezit un glas care spunea ceva tare ingrijorator.
Glasul spunea asa:
             "Ciuma bubonica !
             Ciuma bubonica a aparut din nou si va lua amploare!"
Prieteni dragi, Ciuma este de mai multe feluri ,asa cum veti vedea in randurile de mai jos.
Ciuma s-a manifestat si in anul 430 Î.Hr. Si de atunci incoace.
Se pare insa, ca aceste cazuri de Ciuma tind sa ia amploare,din pacate.
Dar din fericire,pentru orice tip de Ciuma,exista tratament.Sa ne rugam Bunului Dumnezeu si Maicutei Domnului ,ca sa ne apere de toate bolile contagioase,de toate suferintele si de toate dezastrele.
Sa multumim Prea Sfintei Treimi si Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu,pentru tot si pentru toate cate avem in viata noastra si pentru ca suntem sanatosi.Sanatatea si Credinta, este cea mai mare bogatie a unui om.
Iata:
                                                 
Ciuma sau pesta este o boală infecțioasă deosebit de contagioasă, produsă de bacteria Yersinia pestis. În trecut, boala a luat forme de pandemie întinzându-se pe mai multe continente. În prezent, între 1.000 și 2.000 de cazuri apar la nivel mondial, în fiecare an, în rândul oamenilor.
Pe continentul european, au existat mai multe pandemii de ciumă, cum ar fi cea din Atena (430 î.Hr.), cea numită Ciuma lui Iustinian (541-542), cea numită Moartea neagră, în secolul XIVMarea Ciumă din Londra din 1665-1666, Marea Ciumă din 1738 și o a cincea pandemie, datată 1855. Se știe faptul că a cincea pandemie a fost cauzată de Yersinia pestis, dar afirmația că aceeași bacterie se face vinovată și de Ciuma lui Iustinian și de Moartea Neagră este astăzi pusă la îndoială de istorici și de medici.

Forme de manifestare[modificare | modificare sursă]

Într-o pandemie sunt prezente toate formele de pestă, mai frecvente fiind forma bubonică și pulmonară. Dintr-o formă bubonică care fără un tratament adecvat se transformă de regulă într-o formă septicemică care duce la forma pulmonară.
  1. Formă carbunculoasă sau Bubonenpest (gr. bubo = bubă , umflătură).
    În forma bubonică (lat. Naike) infectarea este produsă de pișcătura puricelui de șobolanVectorul bolii, ca gazdă intermediară, transmite agentul patogen de la șobolan mai departe la om. Această schimbare de gazdă a puricelui se întâmplă numai după moartea rozătorului, de aceea s-a observat o mortalitate în masă la șobololani, înaintea izbucnirii unei epidemii de pestă la om.
    Perioada de incubație durează de la câteva ore până la șapte zile.
    Simptomele includ febră, dureri de cap și articulații, stare de abatere, slăbiciune până la pierderea conștiinței.
    Forma carbunculoasă provine de la umflăturile dureroase ganglionilor limfatici din regiunea gâtului, zonelor axilare, aceste tumefieri pot atinge 10 cm mărime și din cauza hemoragiilor din țesut devin de culoare albastru închis până la negru, care ulcerează având un conținut purulent. Această formă de pestă se poate agrava sau cu șanse de 50% duce la vindecare spontană. Deschiderea chirurgicală a abceselor din cauza pericolulului de răspândire a bacteriilor în sânge și organe este contraindicat.
    Forma buboasă se transmite mai lent iarna decât vara, deoarece mobilitatea puricelui sub 12 °C este nulă.
  2. Forma septicemică frecvent fiind o formă secundară când agentul patogen ajunge și se multiplică în sânge, această formă se manifestă cu o febră ridicată, frisoane, dureri de cap, stare gravă de abatere, cu regiuni hemoragice întinse, boala are o evoluție supra acută (de la câteva ore, la 36 de ore) având procentul de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.
    Azi acest procent de mortalitate este mult mai redus prin folosirea de antibiotice de tipul cloramfenicoluluitetraciclineistreptomicineidoxiciclinei sau a gentamicinei.
  3. Forma pulmonară cu procentul de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.
  4. Forma abortivă este varianta cea mai ușoară de pestă manifestată numai printr-o febră ușoară, inflamația ganglionilor limfatici, urmată de vindecare, bolnavul fiind dotat cu o imunitate solidă și față de formele grave de pestă.
  5.                                                                   Cu dragoste,Maria.

3 comentarii:

  1. Deci, imunitatea e cheia!

    RăspundețiȘtergere
  2. A scris in presa acum cateva luni de ciuma bubonica din Mongolia și China...

    RăspundețiȘtergere
  3. corect 28 august 23:41-acolo unde este aglomeratie urbana sobolanii misuna sunt greu de starpit-iat tibetanii le dau de mancare!? in budism nu ai voie sa omori nici o fiinta vie

    RăspundețiȘtergere