marți, 15 decembrie 2020

LUPTA DE LA PODUL INALT !

                                                   12 Decembrie 2020,ora 6,11 !


                                    Dragii mei,


În aceasta dimineata,m-a trezit un glas care spunea asa:

               "Podul Inalt !

               Uite,vezi ca Staihard a platit Amendamentul?

Clipa in care,vad un camp de lupta! Aici vedeam cai,carute, masini de razboi de pe timpuri.Soldatii umblau toti care incotro si fiecare avea treaba lui.



Arata totul ca la Rascoala din 1907,iar afara era iarna,era zapada. 



Dragii mei,stiu ca e un Mesaj mai greu de talcuit,dar,vom afla cu siguranta in timp,despre ce se va intampla la modul cel mai concret.



Pana atunci insa,haideti ca sa ne amintim ce s-a intamplat la PODUL INALT.

Bătălia de la Vaslui/Podul Înalt (10 ianuarie 1475)

Bătălia de la Vaslui [Podul Înalt] (10 ianuarie 1475), între Imperiul Otoman şi Moldova, cea mai importantă victorie a domnului Ştefan cel Mare (1457 – 1504) împotriva otomanilor.

Evenimentul are loc atât ca urmare a întreruperii plăţii tributului de către Ştefan, în 1473 – tributul era plătit încă din vremea lui Petru Aron (1451 – 1452, 1454 – 1457), din 1456 –, cât şi a încercărilor domnului Moldovei de a scoate Ţara Românească de sub influenţa Porţii, prin înlăturarea lui Radu cel Frumos (1473 – 1474). În acelaşi timp, otomanii doreau extinderea influenţei la Marea Neagră, prin dobândirea Chiliei şi a Cetăţii Albe.

Ştefan s-a simţit încurajat în acţiunile sale de constituirea unei coaliţii antiotomane (1472), avându-i ca membri pe şahul statului turcmen din Asia Centrală, Uzun Hassan (1453 – 1478), regele Ungariei, Mathias Corvin (1458 – 1490) şi Veneţia. În aceste condiţii, sultanul Mehmed II (1444 – 1446, 1451 – 81) ordonă beylerbey-ului Rumeliei, Süleyman Hadâmbul (Eunucul) să întreprindă o campanie de pedepsire în Moldova. 14

Spre sfârşitul anului 1474, oastea turcească, alcătuită din trupele din Rumelia (c. 30 000 de oameni), trupe de ieniceri şi un contingent din Ţara Românească (c. 17 000), pătrunde în Moldova. Sursele moldoveneşti arată că oastea invadatoare număra în total c. 120 000 de oameni, cifră considerată exagerată. La rândul său, Ştefan dispunea de c. 40 000 de luptători, între care se aflau 5 000 de secui, 1 800 de unguri şi 2 000 de poloni.

Domnul moldovean îşi aşteaptă adversarul la sud de Vaslui, în valea îngustă a Bârladului, într-un loc numit Podul Înalt. Valea era mlăştinoasă şi flancată pe ambele laturi de dealuri împădurite, făcând imposibilă o desfăşurare largă a trupelor invadatoare. Ştefan şi-a întărit tabăra cu şanţuri, iar în pădurile de pe flancuri a plasat artileria. Lupta s-a dat în dimineaţa de 10 ianuarie 1475, în condiţii de ceaţă. Un detaşament dotat cu buciume, trâmbiţe şi tobe, i-a atras pe otomani într-o mlaştină, apoi artileria a început să tragă. La momentul potrivit, Ştefan a atacat cu cavaleria, în flancul drept al inamicului, stârnind panică şi învălmăşeală. Valea strâmtă a Bârladului nu a permis otomanilor să se desfăşoare, iar atacul pedestrimii, în flancul stâng al otomanilor, a decis soarta bătăliei. O parte însemnată a oastei inamice a fost nimicită (c. 40 000, după unele surse), fiind capturate 100 de steaguri şi toată artileria. Resturile au fost urmărite timp de trei zile, lăsând alte victime.

Cronicarul polon Jan Długosz arăta că „foarte puţini turci şi-au putut găsi mântuirea prin fugă, căci chiar şi aceia care au fugit şi au ajuns până la Dunăre, au fost ucişi acolo de moldoveni, care aveau cai mai iuţi, sau au fost înecaţi de valuri. Aproape pe toţi prizonierii turci, afară de cei mai de frunte, i-a tras în ţeapă. Cadavrele celor ucişi le-a ars, iar câteva grămezi cu oasele lor se văd până astăzi şi sunt mărturia eternă a unei victorii atât de însemnate... Toată oastea lui s-a îmbogăţit foarte tare din prada luată de la turci: aur, argint, purpură, cai şi alte obiecte preţioase”. De asemenea, o cronică ardeleană contemporană menţiona că „Ştefan... s-a împotrivit bărbăteşte turcilor în mijlocul ţării sale, ca un bun părinte al patriei şi al neamului său, fiind gata să moară pentru ai săi şi având timp de trei zile şi trei nopţi cele mai grele lupte cu ei; ajutându-l şi mila dumnezeiască, a biruit şi a dat pe turci cu totul pieirii”.

Revenit la Suceava, Ştefan îşi anunţa victoria principilor creştini, arătând că „am mers împotriva duşmanilor Creştinătăţii, i-am biruit şi i-am călcat în picioare şi pe toţi i-am trecut prin ascuţişul sabiei noastre”. El îndemna, totodată, la continuarea luptei, turcii fiind slăbiţi în urma dezastrului de la Vaslui, domnul Moldovei temându-se de reacţia sultanului, care nu putea lăsa nerăzbunată o asemenea înfrângere.

Replica a constat într-o nouă campanie, în 1476, soldată cu înfrângerea lui Ştefan la Războieni.

15 comentarii:

  1. Dacă în acele timpuri nu ar fi biruit pe turci dovadă că încă și unguri au trimis așutor militar cît au dat și ei dar la acele timpuri să-și erau foarte buni militari împreună și cu o parte în polonezi și mari moșteni ai lui ștefan au biruit și cu ajutorul domnului spuneau cronicile că oștenii lui ștefan erau voi nici și bine mîniitori ai armelor și hotărârea lor de a nu-și lăsa țară dacă am țării azi vremuri de război oare am apăra această țară de trădători poate sunt români care cu siguranță ar sări să o apere încă mai avem patrioți și împreună vom forma o ceață să zdrobit pe trădători neamului încă un pic și veți vedea că Dumnezeu nu se lasă înșelat

    RăspundețiȘtergere
  2. Aproape toti anii citi au trecut de la revolutie si UDMR-ul a fost la conducerea ministerului Culturii sa Opus unei noi legi a filmului romanesc ,care a putut fi data abia dupa ce ei nu au mai fost la guvernare.
    Posibil ca de luna aceasta cind Iohannis ii va aduce din nou la guvernare sa aduca un amendament nou acestei legi prin acest ''amendament Stainhard ''de influenta straina opusa interesului filmului national romanesc.
    Mesajul pare sa arate o scena de filmare dintr-un film nou posibil probabil dupa legea actuala in vigoare mai favorabila filmului dar care va fi din nou amendata-modificata dupa alte interese straine ale minoritarilor de la UDMR in incercarea minoritarilor in lupta lor de rescrierea trecutului si prin aceasta Memoriei Nationale Romanesti.-craciun

    RăspundețiȘtergere
  3. Politia UDMR de rescrierea Memoriei a 'minoritatilor imperiale' a facut ca secuii recunoscuti de administratia ungureasca prin 'Unio Trium Nnationum' ca natiune de sine statatoare separata in Transilvania , i-au determinat acum sa RESCRIE Istoria prezentindu-i pe secui ca unguri la ultimele recensaminte din Romania desi ar vrea autonomia maghiara unui ''Tinut Secuesc'' ramasa fara secui la recensaminte pe care ii vor maghiarizati si de natiune ungureasca-craciun

    RăspundețiȘtergere
  4. Televiziunea minoritarilor maghiari DIGI continua seria inchinata noului partid deranjant dupa ei AUR-Alianta pentru Unitatea Romanilor.
    Astazi episodul Navodari,acum citeva zile era vorba cu Aradul-craciun

    RăspundețiȘtergere
  5. SRI și SIE îl vor lăsa din brațe pe Plăvan și se vor reorienta. Vedem spre cine....
    Din ianuarie, ca urmare a faptului ca SRI își va lua mâna de pe el, vor începe mișcări ample de stradă împotriva lui.
    -fost ofițer SRI-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 10.06 fost cacat SRI!

      Ștergere
    2. 22.58 te-a atins la coarda sensibila? E logic,dezmembrarea inseamna pierderea privilegiilor

      Ștergere
    3. 10.06 te stimez,daca intri pe blog inseamna ca ai frica de Dumnezeu. Crezi ca pensiile speciale sint drepte? Dar salariile,sint meritate de categoriile favorizate de "soarta"? Daca un mecanic sau lacatus lucreaza intr-o hala rece pentru 13-20 sute,e normal ca unii sa cistige 100-200 sute? Lacatusului i se numara piesele,la ceilalti se numara ?

      Ștergere
  6. Presedintele Iohannis e avertizat de Pe Se De ca ar putea boicota sedinta de constituire a Parlamentului nemultumiti de politica acestuia-craciun

    RăspundețiȘtergere
  7. Parintele Ghelasie Tepes in ultimile sale predici profeteste despre anul viitor ca se va bate roman cu roman. Probabil ca vor face vaccinurile obligatorii si atunci sa vezi. Fiecare va trebui sa-si apere familia. Occidentale vrea sa fim maxim 15 milione de locuitori.

    RăspundețiȘtergere
  8. Atenție!
    Grecia își crește de cinci ori cheltuielile militare, în contextul tensiunilor cu Turcia
    Grecia vrea să cumpere patru noi fregate, precum şi muniţii şi alte echipamente militare si intenţionează să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/grecia-isi-creste-de-cinci-ori-cheltuielile-militare-in-contextul-tensiunilor-cu-turcia-1418704

    Se va folosi bomba sonica să îi liniștească. Deci urmează un cutremur. La fel cum a fost cel de luna trecuta. Si v-am anunțat din timp și atunci ca va fi in Grecia și Turcia. In concluzie, cutremurul este inevitabil și va fi cat de curând.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, a platit… a mers ca trenul - tiptil.

    RăspundețiȘtergere
  10. Fostule ofiter SRI,eu cred ca a inceput deja de anul trecut cu manifestatia sub flamura AUR din primavara de la fabrica de tocat paduri din Sebes a austriecilor lui Iohannis,la care am participat si alti ardeleni,manifestatii de care acum feudalul se apara prin restrictii de circulatie noaptea fare semnificatie cu Covidul folosit doar ca pretext dar si ordonante militare dictatoriale-craciun

    RăspundețiȘtergere
  11. Morți, morti, mulți morți, chiar și copii si nu numai de Covid-19 ____

    RăspundețiȘtergere