Ziua de astăzi 28 aprilie 2014 ,a opta zi de la SFINTELE PAŞTI, comemorăm pe cei care au trecut la DOMNUL întru veşnicie .
În termeni populari , PAŞTILE BLAJINILOR !
Dar mai înainte de a afla ce înseamnă PAŞTILE BLAJINILOR , am să vă dezvălui ,ce mi-a spus un glas din Cer, ieri dimineaţă în zori, despre această ZI a MORŢILOR .
Deci ,cu o zi mai înainte de PAŞTILE BLAJINILOR !
Am să citez ,aşa cum fac eu de obicei.
27 Aprilie 2014, ora 3,10 zori.
O lumină albă strălucitoare ,mă face sa tresalt puternic şi astfel aud un Glas, care spune ceva tare frumos şi emoţionant totodată.
Citez :
"Şi ne dor Morţii , în Ziua lor !
Şi am vorbit cu morţii !
Şi ne dor Morţii de Ziua lor "!
Şi glasul se pierde ca un ecou, iar eu chiar eram uimită de cele auzite,si mă grăbesc sa notez ceea ce tocmai mi s-a spus de Sus !
Dragii mei, cu privire la această zi a Morţilor, sunt păreri şi păreri !
Unii spun că sunt doar niste obiceiuri inventate, pentru ca oamenii să aibă prilej de îmbuibarea pântecelui şi de petrecere . Sunt persoane care întind o adevărată petrecere în faţa Mormântului.
Dar după cum vedeţi, nu poate fi inventie sau născocire ,aceasta Zi a Morţilor !
DUMNEZEU PREA BUNUL , a rânduit de Sus, ca si cei trecuţi la veşnicie să aibă O ZI pe an , în care familiile lor, cei rămaşi în viaţă, să îşi aducă aminte de ei, şi să vină cu O Colivă de grâu (credinciosii merg cu oua si cozonac ), dar un Glas venit din Cer,îmi spune în aceste clipe când scriu, aşa :
"Să vină cu , Colivă de grâu "!
Deci , e greşit ceea ce facem cu toţii, şi anume : că mergem la morminte ca şi în loc de COLIVĂ, noi mergem cu ouă roşii şi cozonac !
Şi orice ar spune oricine altcineva despre această zi a MORŢILOR, că nu ar fi adevărată, pentru că nu e trecută în Calendar, să nu-i credeţi !
DUMNEZEU a orânduit de Sus această ZI a MORŢILOR , ca fiind prima ZI de LUNI, adică a 9 -a ZI de la ÎNVIEREA DOMNULUI !
Până ieri, când am primit acel MESAJ de Sus, nici eu nu cunoasteam prea multe despre ZIUA MORŢILOR ! Veneam şi eu ca toată Lumea si-mi spuneam că dacă aşa e obiceiul....!
Dar de ieri, am aflat că nu este un simplu obicei ,ci aşa este scris acolo , la MULT PREA MILOSTIVUL DUMNEZEU !
De ce nu este trecută şi în CALENDARUL BISERICESC această ZI, în care pomenim pe cei dragi care nu mai sunt ??? Ar trebui să-i întrebăm, pe cei care au fixat tot felul de sărbători, printre MARILE SĂRBĂTORI şi PRAZNICE ÎMPĂRĂTEŞTI şi "au uitat ", s-au poate nu ştiau că , această ZI este rânduită de la DUMNEZEU şi că ei nu o trec în CALENDAR.
Dar pentru ca si voi să aflaţi , ce se vehiculează despre această zi, am copiat un text ce aparţine CREDINŢEI CRESTIN ORTODOXE, pe care îl voi posta aici. Concluziile dragilor, vă aparţin cu privire la TEXTUL de mai jos.
Eu doar voiesc să vă asigur că, ZIUA MORŢILOR, adică prima zi de LUNI, după SFINTELE PASTI, este rânduită fără îndoială de BUNUL DUMNEZEU !
Şi indiferent de ce fel de sarbatoare este pentru POMENIREA MORŢILOR, mergeţi la SFANTA BISERICĂ ,neapărat cu acea COLIVĂ din grâu; aceasta este COLIVA cea adevărată şi bineplăcută lui DUMNEZEU.
Iată un text din zecile de texte, care sunt pe net :
In credinta populara, in lunea dupa duminica Tomei, se sarbatoreste Pastele Blajinilor. In folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit credintei populare, Blajinii fac parte din cei dintai oameni de pe pamant. Traiesc fara femeile lor, convietuiesc cu ele numai 30 de zile pe an in vederea procreatiei. Blajinii, incapabili de a face rau, s-ar afla dincolo de lumea vazuta, pe unde se varsa Apa Sambetei, in delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocuparile Blajinilor sunt postul si rugaciunile pentru cei vii. Desi sunt virtuosi, nu stiu cum sa calculeze data Sfintelor Pasti. Oamenii le vestesc acestora ca a venit Pastele prin intermediul apei, aruncand pe ea coji de oua rosii.
In aceasta zi, in Botosani, batranii dadeau de-a dura oua rosii in amintirea Blajinilor, iar in Bucovina se manca la iarba verde, unde multe firimituri erau lasate sa cada intentionat pe pamant, intru pomenirea celor morti. In cele mai multe locuri din tara noastra, oamenii merg in aceasta zi la cimitire, dand de pomana oua rosii, pasca si cozonac si punand flori pe morminte.
De Pastele Blajinilor nu se pomenesc doar mortii cunoscuti pe linia ascendenta a unei familii, ci intregul neam al stramosilor comuni: Uitatii, Nestiutii, Albii.
Fiecare femeie aduce cu ea un stergar strans la un capat si legat cu o lumanare. Aceste stergare se daruiesc preotului care citeste pomelnicele.
Alte credinte despre Blajini
Exista si credinta ca ei provin din copii nebotezati, morti imediat dupa nastere. Alteori sunt priviti ca fiind cei care sustin stalpii pamantului. Fara Blajini, lumea s-ar scufunda in haos.
In unele versiuni, Blajinii sunt identificati cu urmasii celor care n-au mai reusit sa traverseze marea, atunci cand Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteana, despartind apele. Acestia au ramas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sambetei.
In Bucovina se spune ca "Blajinii sunt jumatatea de sus om, iar jumatatea de jos peste si traiesc intr-un parau; femeile si fetele lor canta foarte frumos, incat rasuna vaile de cantecele lor melodioase".
Exista credinta ca Dumnezeu a creat mai intai uriasii. Pentru ca se razboiau intre ei, Dumnezeu i-a lasat sa piara si i-a creat pe Blajini. Acestia fiind prea mici, au fost mutati pe lumea cealalta si apoi l-a facut pe om.
Blajinii sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit cercetatorilor, numele de Rohmani vine din limba traca, de la supranumele Zeind-Roymenos (Sfantul Luminos) dat Cavalerului Trac, o zeitate prezenta in antichitatea dobrogeana, olteneasca si transilvana.
Pastele Blajinilor este o traditie netipiconala
In unele zone ale tarii, preotii sunt chemati sa savarseasca in lunea dupa duminica Tomei o slujba pentru sufletele celor raposati. Exista credinta ca prin aceasta slujba sufletele celor trecuti in lumea vesniciei vor fi partase fericirii fara sfarsit. Avand in vedere ca in nicio carte de cult, tiparita cu binecuvantarea Sfantului Sinod, nu se afla tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizata.
De vreme ce Biserica nu are pentru aceasta zi o anumita randuiala, trebuie sa respingem acest obicei.
NU !!! CATEGORIC , NU TREBUIE
SĂ RESPINGEM ACEASTĂ ZI !!!
PENTRU CĂ , NU ESTE UN OBICEI ,CI ESTE
O ZI ORÂNDUITĂ DE BUNUL DUMNEZEU,
DAR CARE, DIN NEFERICIRE ,NIMENEA
DIN CEI ÎN DREPT, NU I- A FĂCUT LOC
ÎN CALENDARUL CRESTIN ORTODOX !
Iar eu vă rog din suflet dragilor, păstraţi această ZI a Morţilor,
în inima şi -n sufletul vostru ,şi în fiecare an după ÎNVIEREA
DOMNULUI, in prima zi de LUNI, mergeţi la Mormintele celor
dragi şi-i pomeniţii, aducând şi O COLIVĂ din Grâu alături de
o sticlă cu vin ,pentru stropit Mormântul.
Şi cine ştie...., poate într-o zi nu prea îndepărtată, aceasta Zi,
PAŞTILE BLAJINILOR, va fi trecută în CALENDARUL
CREŞTIN ORTODOX , acolo unde îi este locul ,bine
orânduit de BUNUL DUMNEZEU şi MĂICUŢA DOMNULUI !
Cu dragoste, MARIA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu