duminică, 6 aprilie 2014

CUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ ,LA DUMINICA A CINCEA DIN POSTUL SFINTELOR PAŞTI !


Duminica Sfintei Maria Egipteanca

Arhiva postarilor pentru aceasta categorie

Predicile Sfantului Ioan de Kronstadt la DUMINICA A CINCEA DIN POST (Evanghelia cererii fiilor lui Zevedeu): VESTIREA PATIMILOR SI SLUJIREA JERTFELNICA

17. Hristos Pastor

ioan14

Sfantul Ioan de Kronstadt:

Invatatura in Duminica a cincea din Postul Mare (I)

Iubiti frati si iubite surori! Vreau acum sa va povestesc si sa va talcuiesc intrucatva Apostolul si Evanghelia de astazi. Din Apostol s-a citit o parte din Epistola Sfantului Apostol Pavel catre evrei, despre puterea curatitoare a sangelui Mantuitorului Hristos, Care S-a adus pe Sine jert­fa lui Dumnezeu-Tatal pentru pacatele intregii lumi, iar din Evanghelie s-a citit istorisirea Evan­ghelistului Marcu despre felul cum Domnul Iisus Hristos le-a prezis celor doisprezece Apos­toli ai Sai, printre care si tradatorului Iuda, ca El, Domnul nostru, va fi predat arhiereilor si cartura­rilor; si-L vor osandi la moarte si-L vor da in mana paganilor, si-L vor batjocori si-L vor scuipa si-L vor biciui si-L vor omori, dar dapa trei zile va invia. In continuare, din Evanghelie s-a citit despre cererea nepotrivita a celor doi ucenici, fratii Iacov si Ioan, ca ei sa aiba locurile de frunte atunci cand Se va proslavi Iisus Hristos si despre felul cum Domnul i-a certat cu blandete, zicand cadrumul spre slava Lui este drum al crucii, al patimirilor si al mortii; s-a mai citit si despre nemultumirea celorlalti ucenici fata de pretentiile lui Iacov si Ioan si despre povata pe care le-a dat-o Domnul in aceasta privinta, si anume ca cel care doreste sa fie mai mare decat ceilalti sa le slujeasca tutu­ror si cel ce vrea sa fie cel dintai sa le fie tuturor rob, precum si El Insusi nu a venit ca sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca si sa-Si dea sufletul ca ras­cumparare pentru multi (Mc. 10, 32-45).

Predica audio a Parintelui Dosoftei de la Putna in Duminica Mariei Egipteanca: POCAINTA – MEDICAMENT IMPOTRIVA OTRAVEI PACATULUI SI A INSINGURARII

MariaEgipteancaAnnMargitich

Predica Parintelui Dosoftei Dijmarescu (Man. Putna) la Duminica Mariei Egipteanca (2012)

***
“Iubiţi credincioşi,
În această duminică, a cincea din Postul Mare, o cinstim pe Cuvioasa Maica noastră Maria Egipteanca. Îi este dedicată ei această duminică. Ziua ei de pomenire este 1 aprilie. Vom spune câteva cuvinte despre această sfântă şi despre mesajul pe care viaţa ei ni-l aduce nouă. Cu puţin înainte de Săptămâna Mare, de sfârşitul postului și de aplecarea, într-un fel, a noastră, alături de Hristos Domnul întru smerenie, Biserica ne pune în faţă icoana unui mare luptător în cele duhovniceşti, care este şi un chip al pierzării, dar care a devenit mai apoi un chip al regăsirii în DumnezeuContinuare»

Parintele Petroniu despre ACATISTUL BUNEI VESTIRI si DUMINICA MARIEI EGIPTEANCA: Otrava pacatului nu se poate taia cu apa de flori, trebuie leacuri puternice; nu cu jumatati de masura, ci cu lupta pe viata si pe moarte”

st_mary_of_egypt_by_heather_mackean

Saptamana si Duminica a cincea

(fragment)
[...]
La Utrenia sambetei, se citeste in patru rastimpuri Acatis­tul Bunei Vestiriin chip sarbatoresc si cu repetarea de mai multe ori a primului condac, anume alcatuit in cinstea acestei praznuiri:

Cuvant dintre cele mai miscatoare si puternice despre POCAINTA si MILA FATA DE FRATII CARE CAD IN PACATE, al episcopului Asterie al Amasiei

femeia pacatoasa la picioarele lui Hristos masa betania

INDEMN LA POCAINTA

De curand am auzit pe Luca spunandu-ne ca un fariseu cheama pe Domnul la ospat, il duce in foisor si intinde masa obsteasca[1]. Domnul nu re­fuza invitatia, nici nu evita pe fariseu, care nu-I era nici ucenic, nici credincios, ci era legat de li­tera legii, care nu-si deschisese ochii pentru cunoasterea adevarului, ci avea vederea foarte slaba pentru intelegerea fagaduintelor profetilor.
Pentru ce ne-a lasat in scris Luca acest capi­tol din viata Mantuitorului? Pentru care din aces­te doua motive? Ca sa cunoastem faptele savar­site de Iisus pe cand traia in trup si sa luam cunostinta de o istorie folositoare, sau ca sa ne indrepte viata noastra pe o cale dreapta si fara cotituri, odata ce aceasta istorisire este plina de invataminte folositoare? Sunt de parere ca pen­tru ultima pricina, si se cuvine ca si voi sa fiti de aceeasi parere cu mine.
Intr-adevar, sunt multi oameni egoisti care cred despre ei ca au facut numai fapte bune si drepte, care, intemeiati pe o conceptie desarta, au o parere foarte buna despre ei, numesc pa­catosi pe cei ce se apropie de ei si inainte de a veni judecata cea din urma se despart de ceilalti oameni, ca oile de capre, si se uita la usa imparatiei ca si cum le-ar fi larg deschisa lor. Nu socotesc vrednici, pe cei multi de a sta cu ei sub acelasi acoperis sau la aceeasi masa; simt dezgust nu numai de cei care merg pe calea extrema a vietii, dar si de cei care merg pe calea de mijloc.

SF. TEOFAN ZAVORATUL – Alte predici puternice la Duminica Mariei Egipteanca:“INTARITI-VA HOTARAREA DE A REZISTA in impotrivirea fata de naravurile lumii”

***
detaliu icoana Mihai Coman

Predica a treia a Sfantului Teofan Zavoratul la Duminica Sfintei Maria Egipteanca

“De câte săptămâni cântăm: Uşile pocăinţei deschide-mi mie, Dătătorule de viaţă“! Şi de fiecare dată primim de la Domnul răspuns mângâietor şi însufleţitor la pocăinţă: fie în citirile din Evanghelie, fie în pomenirile legate de Duminici. Lucrarea pocăinţei este ceva ca şi cum Stăpânul casei şade în cămările dinăuntru şi unii, căutând intrare la El, strigă de afară: „Deschide-ne nouă, deschide-ne nouă, uşile!” Iar Stăpânul casei îi răspunde dinăuntru unuia: „Vino, uşa este deschisă“, altuia: „Vino, uşa nu este zăvorâtă, e doar închisă, deschide-o şi intră“, altuia: „Cheia este afară; caut-o, găseşte-o, bag-o în lacăt, descuie şi intră“. Oameni feluriţi, răspunsuri felurite şi felurite osteneli pentru a intra: dar toţi, intrând pe uşă, merg înăuntru cu îndrăznire, se apropie de Stăpânul casei, se aruncă la picioarele Lui, sunt învredniciţi de milostiva Lui îmbrăţişare şi sunt aşezaţi aproape de El – ca să se mângâie cu această apropiere atotfericitoare. Oare vă este limpede această pildă? Continuare»

Trei predici ale IPS Bartolomeu Anania la Duminica a 5-a a Postului Mare: LEGEA CEA NOUA: SLUJIREA – “LITURGHIA FRATELUI TAU”! (audio)

Talcuire evanghelica actuala despre cei care AU PRETENTII DE LA DUMNEZEU si isi insusesc CU OBRAZNICIE drepturi si rasplati

***

Predica intai a Sfantului Teofan Zavoratul la Duminica a cincea din Postul Mare, a Sfintei Maria Egipteanca

(Evanghelia cererii fiilor lui Zevedeu)

“De ce a refuzat Domnul cererea Sfinţilor Apostoli Iacov şi Ioan şi a mamei lor? Doar ceruseră un lucru deloc rău, şi anume un loc în împărăţia lui Hristos Mântuitorul: Fă ca să şadă unul de-a dreapta şi unul de-a stânga Ta, întru împărăţia Ta (Mt. 20, 21). Ce, nu poate omul să se roage pentru asta? Doar s-a şi poruncit: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu”, şi pe toţi ne învaţă Sfânta Biserică să ne rugăm: „Nu ne lipsi pe noi, Doamne, de veşnica Ta împărăţie“. Şi atunci, care este pricina pentru care au fost refuzaţi? După aceea, doar, tot au primit împărăţia şi au fost proslăviţi. Pricina e aceea că ei îşi însuşiseră cu de la sine putere dreptul la împărăţie – şi nu doar la împărăţie, ci şi la un anume loc: cel mai de cinste din împărăţieIar a-ţi însuşi cu de la sine putere nu doar o anumită treaptă de slavă din împărăţie, ci chiar şi împărăţia în general, nu e îngăduit: fiindcă darul acesta este la buna voie a Tatălui Ceresc, pe care nu avem cum să o ştim nici dacă am împlinit cu stricteţe toate poruncile. „Nu este al Meu a da, ci celui căruia i se va da de către Tatăl Meu Cel Ceresc“.
Aşadar iată şi învăţătura Evangheliei de astăzi: Continuare»

Predica PS Sebastian la DUMINICA CUVIOASEI MARIA EGIPTEANCA. Invitatie la INCREDERE IN DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU si la POCAINTA

DUMINICA A V-A DIN POST

A Cuvioasei Maria Egipteanca

DESPRE POCAINTA

“Dreptmaritori crestini,
Fiecare duminica din Postul cel Mare are o consacrare anume. Astfel, daca prima duminica — numita a Ortodoxiei — a fost inchinata credintei, cea de-a doua, a Sf. Grigorie Palama, a fost inchinata rugaciunii, pen­tru ca acest Sfant ne-a invatat cea mai inalta rugaciune — rugaciunea mintii, a inimii sau rugaciunea lui Iisus. Cea de-a treia duminica — a Sfintei Cruci — a fost inchinatajertfei, pentru ca ce altceva reprezinta Crucea pentru noi, daca nu jertfa si lupta duhovniceasca. Cea de-a patra duminica, numita a Sfantului Ioan Scararul, a fost inchinata ascezei, pentru ca treptele „scarii” acestui Sfant scriitor inchipuie tot atatea virtuti pe care suntem chemati cu totii sa ni le agonisim prin asceza si lupta spirituala, indeosebi prin „post si rugaciune”, iar duminica aceasta, a cincea, este inchinata pocaintei. Prin urmare, credinta, rugaciunea, jertfa, asceza si pocainta se constituie in tot atatea trepte spre desavarsire si inviere, fiecare cu importanta si frumusetea sa spirituala. De ce spun ca duminica aceasta este inchinata poca­intei? Din doua motive: intai, pentru pericopa evanghelica ce s-a citit, si care ne prezinta pocainta femeii celei pacatoase, si, in al doilea rand, pentru Sfanta Maria Egipteanca, pe care Biserica o praznuieste totdeauna in duminica a cincea a Postului Mare — o alta femeie pacatoasa, care s-a pocait intr-un chip exemplar si pilduitor pentru noi toti. Asadar, doua femei desfranate, carora duminica de astazi ne pof­teste sa le urmam exemplul de pocainta.Continuare»

EVANGHELIA PARASITA: “Nu stiti ce cereti… INTRE VOI NU TREBUIE SA FIE ASA”. Despre intaietate, ierarhii, competitie, interese vs. slujirea smerita si supusa

“In Biserica ar trebuie sa ne batem pe ultimul loc, nu pe primul...”

Marcu X32-45
32. Si erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea inaintea lor. Si ei erau uimiti si cei ce mergeau dupa El se temeau. Si luand la Sine, iarasi, pe cei doisprezece, a inceput sa le spuna ce aveau sa I se intample:
33. Ca, iata, ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi predat arhiereilor si carturarilor; si-L vor osandi la moarte si-L vor da in mana paganilor. 
34. Si-L vor batjocori si-L vor scuipa si-L vor biciui si-L vor omori, dar dupa trei zile va invia. 
35. Si au venit la El Iacov si Ioan, fiii lui Zevedeu, zicandu-I: Invatatorule, voim sa ne faci ceea ce vom cere de la Tine. 
36. Iar El le-a zis: Ce voiti sa va fac? 
37. Iar ei I-au zis: Da-ne noua sa sedem unul de-a dreapta Ta, si altul de-a stanga Ta, intru slava Ta. 
38. Dar Iisus le-a raspuns: Nu stiti ce cereti! Puteti sa beti paharul pe care il beau Eu sau sa va botezati cu botezul cu care Ma botez Eu?  
39. Iar ei I-au zis: Putem. Si Iisus le-a zis: Paharul pe care Eu il beau il veti bea, si cu botezul cu care Eu ma botez va veti boteza. 
40. Dar a sedea de-a dreapta Mea, sau de-a stanga Mea, nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregatit. 
41. Si auzind cei zece, au inceput a se mania pe Iacov si pe Ioan. 
42. Si Iisus, chemandu-i la Sine, le-a zis: Stiti ca cei ce se socotesc carmuitori ai neamurilor domnesc peste ele si cei mai mari ai lor le stapanesc. 
43. Dar intre voi nu trebuie sa fie asa, ci care va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitor al vostru. 
44. Si care va vrea sa fie intai intre voi, sa fie tuturor sluga
45. Ca si Fiul Omului n-a venit ca sa I se slujeasca, ci ca El sa slujeasca si sa-Si dea sufletul rascumparare pentru multi.
“- R. Radulescu: Doi ucenici ai Mantuitorului Hristos, Iacov si Ioan, Ii cer un favor, sa le dea locuri de cinste, unul de-a dreapta si altul de-a stanga, in slava Imparatiei Sale, despre care le vorbea si pe care o vestea. Hristos le raspunde ca nu este in puterea Sa sa faca aceste favoruri, si ca acele locuri sunt pentru cei care s-au pregatit. Parinte profesor Constantin Coman, cine sunt aceia, pentru care s-au pregatit locurile privilegiate in Imparatia lui Dumnezeu?Continuare»

Sfantul Teofan Zavoratul – Omilie la Sfanta Maria Egipteanca. … DAR CU NOI CUM RAMANE? CUM NE VOM SMULGE DIN MOARTEA SI ORBIREA IN CARE ZACEM?

“Pilda pocăinţei Sfintei Maria Egipteanca este atât de cuprinzatoare si de pilduitoare, încât Sfânta Biserică vrea în mod deosebit sa o întipărească in inimile noastre. (…) S-ar parea ca sunt destule imbolduri pentru a ne opri luarea-aminte asupra întoarcerii ei la Dumnezeu şi a trage învăţătură din ea. Să ascultăm, deci, această lectie.
Nu voi intra în amănuntele vieţii Cuvioasei. Mă voi opri asupra primei lucrări săvârşite asupra ei de către harul lui Dumnezeu, care a trezit-o din somnul păcatului - şi mă opresc nu pentru a vă pofti să îi urmaţi (căci cum ati putea urma ceea ce nu depinde de voi), ci pentru a vă arăta căfiecare poate si trebuie să dobândească dorire de a câştiga acelaşi har.
Continuare»   Cu dragoste, Maria.
Page 1 of 212

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu