miercuri, 9 martie 2016

MINUNEA DIN GHIVECELE CU FLORI ! 9 MARTIE - CEI 40 DE SFINTI MUCENICI.


                          Noapte de 10 -11 martie 2015 , ora 23,55!

                                                             Dragii mei,
Si tot în timp ce scriam aici, văd in spatele meu ca şi cum aş fi avut încă un ochi la ceafa, vad dragii mei pe cei 40  de SFINȚI  MUCENICI.

       http://str.crestin-ortodox.ro/foto/880/87984_mucenici.jpg

           CEI 40 de SFINŢI  MUCENICI. 

Dar în următoarea clipă ,văd din nou pe Sfinţii Mucenici, dar nu asa ca in Sfanta Icoana, ci fiecare Sfânt ,era ghemuit cu trupul în câte un ghiveci de floare albastră.
Doar capul li se vedea la fiecare Mucenic al Lui Hristos, din fiecare ghiveci cu flori albastre.

                                    Image result for flori albASTRE
SFANTA  ICOANA cu cei 40 de Sfinti Mucenici, era acum plina de ghivece de flori, in care se odihneau cei 40 de Sfinţi Mucenici.
Sa ne rugam si noi fratilor, celor 40 Sfinti Mucenici, pentru ca sa ducă Ei Rugaciunea noastră ,la Mântuitorul Hristos, si sa mântuiasca sufletele noastre.AMIN !
                                          Cu dragoste , Maria .
P.S.

Cine au fost cei 40 de credincioși ,

sărbătoriți pe 9 martie!


Sfintii 40 de Mucenici


Sfintii 40 de Mucenici

Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.
Martirajul celor 40 de soldati crestini - Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie - semnifica daruirea totala fata de Hristos.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

Patruzeci sau patruzeci si patru?

Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.

Mucenici

Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.
                                        

2 comentarii:

  1. Doamne ajuta.sa ne fie bine

    RăspundețiȘtergere
  2. LA PRIMA VEDERE SUNĂ DEFĂIMĂTOR SĂ SPUNEM CĂ UN SFÂNT SE ODIHNEȘTE ÎNTR-UN GHIVECI. DAR IISUS HRISTOS A SPECIFICAT MĂREŢIA CRINILOR. DE AICI PUTEM DEDUCE CĂ FLORILE SUNT CU BUN SIMŢ ȘI SE DESFATĂ CUM NICI SOLOMON NU SA DESFĂTAT ÎN SPLENDOAREA LUI. VORBIND DE ÎMBRĂCĂMINTE,CINEVA NU SE ÎMBRACĂ DECÂT DACĂ SIMTE NEVOIA. NEVOIA POATE FI COMPUSĂ DIN RUȘINE,SĂ NU SE VADĂ GOLICIUNEA SAU TEMPERATURĂ SCĂZUTĂ. AȘADAR O FLOARE ESTE MULT MAI VIE DECÂT NE PUTEM NOI IMAGINA.

    RăspundețiȘtergere