duminică, 27 martie 2016

PREDICA PĂRINTELUI CLEOPA, ÎN DUMINICA A DOUA A SFANTULUI SI MARELUI POST, AL SFINTELOR PASTI !


                                         

                 Predica la Duminica a II-a ,

                 a Sfantului si Marelui Post !

                                             Predica la Duminica Sfantului Grigorie Palama!


 1. www.youtube.com/watch?v=FoqMH_fdtyg   Cached
  Mar 08, 2015 · Parintele Calistrat
Despre puterea credintei celor multi
Si vazand Iisus credinta lor, i-a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale! (Marcu 2, 5)
                  
Iubiti credinciosi,
Cuvantul lui Dumnezeu este plin de nemarginite invataturi. In predica de azi vom vorbi despre puterea rugaciunii facuta cu credinta de mai multi. Caci, precum cand se aprind mai multe lumanari intr-o camera intunecata, mai mare lumina se face si precum cand se aduna mai multi carbuni la un loc mai multa caldura dau, asa si credinta mai multora, mai mare trecere are inaintea lui Dumnezeu.
Acest adevar se vede din multe marturii ale Sfintei Scripturi, dar si din invatatura Sfintei Evanghelii ce s-a citit astazi. Sa luam, de pilda, cuvantul pe care l-a zis Domnul: Si vazand Iisus credinta lor, a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale! Vedeti, fratii mei, ca nu a zis Domnul "vazand credinta slabanogului", ci "a lor", adica a acelora care purtau pe pat pe acel slabanog. Cu adevarat, daca cei patru care purtau pe slabanog nu ar fi avut mare credinta, nu ar fi facut atata osteneala cu cel bolnav ca sa-l aduca in fata Mantuitorului. Caci ei, vazand mare multime de oameni care inconjurau pe Mintuitorul, si neputand sa strabata cu slabanogul pana in fata Domnului, au aflat alt chip de a-l apropia de Hristos. Au descoperit casa unde era Domnul si au coborat patul cu bolnavul, cu mare greutate si osteneala reusind sa-l aseze in fata Mantuitorului, avand mare credinta ca daca-l va vedea Hristos va face mila cu el si-l va vindeca de boala lui.
Dupa credinta lor tare si neindoielnica au dobandit cele ce asteptau. Caci vazand Mantuitorul nostru cel Preasfant si Milostiv credinta si osteneala lor, a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale! Apoi a zis: Scoala-te, ia-ti patul tau si mergi la casa ta. Si s-a sculat indata sanatos, luandu-si patul, a iesit inaintea tuturor incat erau toti uimiti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Asemenea lucruri nu am vazut niciodata (Marcu 2, 5-12). Vedeti, fratii mei, minune preaslavita facuta de Domnul pentru "credinta lor", adica a slabanogului si a celor care-l purtau pe El!
Dar oare numai atunci a facut Mantuitorul minuni preaslavite pentru credinta celor multi? Nu, cu adevarat nu. Domnul Dumnezeul si Mantuiorul nostru Iisus Hristos este Acelasi din veac si pana la sfarsitul veacurilor, preabun, milostiv, si preaindurat fata de toti care cred in El intru adevar (Psalm 144, 18). Caci vedem zilnic mii si mii de crestini, care si astazi alearga la El cu credinta si cu inima zdrobita, fara indoiala, si indata cunosc mila si ajutorul Lui in toate nevoile si necazurile lor.
Zice Preasfantul Duh in Psalmi: Mintui-va Domnul sufletele robilor Sai si nu vor gresi toti care nadajduiesc spre Dansul (Psalm 33, 21). Cine ar putea sa spuna sau sa scrie cate nenumarate minuni face Prea Induratul Dumnezeu cu toti cei ce-L iubesc pe El si alearga la Dansul cu credinta neindoielnica si statornica? Noi stand aici in slujba binecredinciosilor crestini vedem si auzim de la multi multumirea pentru binefacerile primite de la Dumnezeu. Unul multumeste ca prin slujbele facute la Sfanta Biserica s-a facut sanatos de boala de care suferea; altul multumeste lui Dumnezeu ca i-a reusit copilul la scoala; altul ca a reusit la servici sau in casatorie; altul, ca l-a izbavit Dumnezeu de pagube, de vrajmasi, de primejdia care-l ameninta.
Acelasi Preabun si Preaindurat Mantuitor care a vindecat pe slabanogul din Evanghelia de azi pentru credinta lui si a celor care-l purtau, Acelasi face minuni nenumarate cu toti bunii credinciosi care alearga la El cu credinta dreapta si rugaciune fierbinte si statornica. Iar in ce fel credinta unora ajuta altora, de atata ori am auzit in Sfanta Evanghelie cu femeia cananeeanca, cu sluga sutasului, cu fiul vaduvei din Nain si cu multi altii, de care nu este locul aici a-i pomeni.
Cititi in faptele Sfintilor Apostoli si veti vedea cat de mult poate rugaciunea celor multi, care se roaga in Biserica pentru cei din primejdii. Vedem ca Marele Apostol Petru, pentru marturisirea adevarului, a fost prins, legat si dus la temnita, unde era pazit de patru straji cu cate patru ostasi. Deci Petru era pazit in temnita si se faceau rugaciuni neincetat pentru el de catre Biserica. Si iata ingerul l-a desteptat, zicand: Scoala-te degrab! si lanturile i-au cazut de pe maini. Si a zis ingerul catre el: Incinge-te si incalta-te cu sandalele, si el a facut asa. Si i-a zis: Imbraca-te si vino dupa mine. Si iesind, mergea dupa inger, dar nu stia ca fapta ingerului este adevarata, ci i se parea o vedenie.
Si trecand de straja intai si de a doua, au ajuns la poarta cea de fier care duce in cetate si poarta s-a deschis singura si, iesind, a trecut o ulita si indata ingerul Domnului s-a departat de el. Iar Petru venindu-si in sine, a zis: Acum stiu cu adevarat ca Domnul a trimis pe ingerul Sau si m-a scos din mana lui Irod si din toata asteptarea poporului iudeilor (Fapte 12, 4-11). Ati auzit iubiti credinciosi ce mare si preaslavita minune a facut Preabunul Dumnezeu cu Apostolul Petru. Dar pentru ce? Pentru ca multimea credinciosilor in Biserica faceau neincetat rugaciune catre Dumnezeu pentru el.
Iubiti credinciosi,
Asadar sa tinem minte ca unde sunt doi sau trei credinciosi adunati in numele Domnului, El este intre ei (Matei 18, 20). Si cu atat mai mult Hristos este acolo unde sunt mai multi credinciosi care se roaga pentru cel ce este in primejdie sau are vreo cerere catre Dumnezeu. Nicaieri nu se pot ruga crestinii mai multi laolalta ca in sfintele biserici, unde rugaciunile lor si ale preotilor se unesc si ca tamaia se inalta la Dumnezeu, de unde le vine tuturor mila si ajutor celor ce au nevoie de mila Lui. Acolo preotul mijloceste in Sfantul Altar catre Dumnezeu si pentru toti binecredinciosii crestini de pretutindeni.
Cele mai importante rugaciuni comune care se fac in bisericile noastre pentru credinciosi sunt mai ales doua: Sfanta Liturghie si Taina Sfantului Maslu. Oare cate minuni nu s-au facut si se fac astazi prin Sfanta Liturghie? In timpul ei, mai ales in sarbatori, se aduna cei mai multi credinciosi. Astfel rugaciunile lor comune, savarsite cu multa credinta, se unesc cu rugaciunile preotilor din sfintele altare si contribuie cel mai mult la implinirea cererilor lor.
Rugaciunile cu credinta ale preotilor, unite cu ale credinciosilor, savarsesc cea mai mare minune ce are loc pe pamant de la Hristos pina astazi. Aceasta minune negraita este prefacerea painii si vinului in Trupul si Sangele lui Hristos in cadrul Sfintei Liturghii. Astfel, fara Sfanta Liturghie nu avem Sfanta Impartasanie, iar fara aceasta, nu ne putem uni cu Hristos, nu putem fi iertati si deci mantuiti, ca zice Domnul: De nu veti manca Trupul Meu si de nu veti putea bea Sangele Meu, nu veti avea Viata intru voi.
Vedeti cat de mare este puterea si rolul Sfintei Liturghii? Vedeti ca Sfanta Liturghie este a noastra si sta la temelia mantuirii noastre, pentru ca ne tine direct si permanent in legatura cu Hristos, cu sfintii din cer si cu oamenii de pe pamant?
                                                        
Alta minune a Sfintei Liturghii, ca rod al credintei si al rugaciunii in comun, este ca ea contribuie cel mai mult, pe langa celelalte slujbe, la pastrarea credintei ortodoxe in lume. Ce s-ar intampla cu credinta noastra daca n-am face-o vie, lucratoare si mantuitoare prin Sfanta Liturghie? Numai de aceea unii crestini se duc la secte pentru ca nu merg regulat la Sfanta Liturghie si nu simt puterea ei. Tot Sfanta Liturghie, ca o cununa a celor sapte Laude, contribuie mult si la unitatea, la impacarea, la apropierea si infratirea crestinilor ortodocsi, ca fii ai Bisericii lui Hristos. De-a lungul celor doua milenii singura Biserica si slujbele facute in Sfintele lacasuri au adunat pe crestini in jurul preotilor si altarelor, i-au unit prin rugaciune in aceeasi credinta, le-au vindecat bolile, i-au dezlegat de pacate prin Sfanta Spovedanie, i-au unit cu Hristos prin rugaciune si Sfintele Taine si i-au calauzit in viata pe calea mintuirii prin invatatura Sfintei Evanghelii.
Prin slujbe, prin cartile de cult, prin Sfanta Liturghie, prin predica si prin cintarea in comun, Biserica Ortodoxa a pastrat, pe langa unitatea de credinta si de simtire, si unitatea limbii, a culturii religioase vechi, si a intregii Traditii ortodoxe milenare. Or, toate acestea le consideram minuni si roduri ale credintei si rugaciunii celor multi.
Tot in cadrul Sfintei Liturghii Biserica face rugaciuni si scoate particele (miride) pentru adormiti, iar prin puterea jertfei lui Hristos izbaveste din iad multe suflete ale celor morti. Oare nu ne rugam cu totii la biserica pentru cei repausati ai nostri si impreuna cu preotii le cantam "vesnica pomenire" si zicem: "Dumnezeu sa-i ierte?" Numai Dumnezeu stie cate suflete sunt scoase din chinurile iadului, prin jertfa liturgica si prin parastase ca rod al harului preotiei si al rugaciunii comune.
Iata deci, ca rugandu-ne impreuna cu preotii la biserica, contribuim la minunea iertarii si izbavirii din iad a multor suflete ale fratilor nostri care au murit nepregatiti. Vedeti cate minuni se savarsesc la Sfanta Liturghie ca rezultat al rugaciunii in comun? De aceea mare plata de la Dumnezeu au cei care merg regulat la biserica si se roaga pentru ei, pentru bolnavi, pentru binefacatori si raufacatori si pentru cei raposati. Mai ales pentru ei, ca sufletele celor ce au murit nepregatiti asteapta slobozire din osanda iadului prin rugaciunile Bisericii si ale noastre.
Alte minuni ale credintei si rugaciunii crestinilor in comun se fac prin taina Sfantului Maslu. Aceasta este cea mai puternica rugaciune si slujba a Bisericii Ortodoxe pentru cei bolnavi. De aceea crestinii sunt datori sa ceara aceasta taina de la preoti ori de cate ori au bolnavi in familie si sa participe la Sfantul Maslu cat mai multi dintre ei, pentru ca, rugaciunea credintei va tamadui pe cei bolnavi si de vor fi facut pacate li se vor ierta" (Iacob 5, 15). Multi dintre dumneavoastra cred ca ati vazut bolnavi vindecati, sau in parte usurati, prin Taina Sfantului Maslu si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Altii ati mers, poate, pe la sfintele moaste si pe la icoanele miraculoase din tara si ati vazut sau ati auzit de bolnavi vindecati acolo in chip miraculos prin rugaciunea celor din jur si prin moliftele Sfantului Vasile cel Mare, citite de preot, cu post si credinta.
Iata doar cateva din minunile savirsite la biserica prin puterea credintei si rugaciunile celor multi.
Iubiti credinciosi,
Au trecut, cu ajutorul lui Dumnezeu, doua saptamani din Sfantul si Marele Post al Pastelui. Sa ne cercetam acum constintele si sa ne intrebam: Ne-am impacat cu semenii nostri prin iertare si cu Dumnezeu prin spovedanie la preot in aceste 14 zile de post? Am mers mai des la Sfanta Liturghie in aceste Duminici si ne-am invrednicit sa primim Trupul si Sangele lui Hristos? Am postit de mancare de dulce, de manie, de betie si de tot pacatul de cand am intrat in Sfantul Post? Am facut milostenie la saraci si suntem hotarati sa postim si sa ne rugam lui Dumnezeu pana la Sfintele Pasti? Avem grija de cei dragi adormiti din neamul nostru si ne rugam pentru iertarea lor?
Cei care ati facut acestea, continuati sa va rugati, mergeti la biserica si va vindecati slabanogirea sufletului prin rugaciune, prin milostenie si prin pocainta. Iar cei care n-ati facut nimic pentru suflet in aceste zile sfinte de pocainta, nu amanati, ci incepeti de acum a lucra mantuirea dumneavoastra, pana inca avem timp.
Va amintesc ca astazi Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Ierarh Grigorie Palama, mitropolitul Tesalonicului in secolul al XIV-lea, ca sfant si dascal al rugaciunii. El a fost dascal, lucrator si aparator al neincetatei rugaciuni a lui Hristos. Cereti-i ajutorul si urmati dupa putere pe urmele rugaciunii lui.
De vom face asa vom avea mare folos sufletesc din toate, vom trece curgerea postului cu lucrare duhovniceasca si ne vom invrednici de slavita Inviere a lui Hristos Dumnezeu. Amin.

36 de comentarii:

 1. ȘI NOI PUTEM SĂ FACEM MINUNI CUM A FĂCUT IISUS HRISTOS. DAR CINE POATE CREDE ASTA? NIMENI. NE-AM ÎNVĂŢAT AȘA DOGMATICI ȘI DEPENDENŢI DE FARISEII POPI,UITÂND CĂ FARISEII POPI L-AU RĂSTIGNIT PE IISUS HRISTOS ȘI NU NUMAI. OAMENI ARȘI PE RUG,ZDROBITE MĂDULARELE ȘI AȘA MAI DEPARTE. SUNT ÎNTR-ADEVĂR PUŢINI PREOŢI CARE SUNT CU FRICĂ DE DUMNEZEU,OAMENI POSTITORI,ÎN NEVOINŢE,OAMENI CARE S-AU ÎMPUTERNICIT ÎN DUH,SE UITĂ PE TINE ȘI ȘTIE CUM TE CHEAMĂ ȘI AȘA MAI DEPARTE. DAR ACEȘTIA SUNT EXTREM DE PUŢINI.RESTUL SUNT PROPOVĂDUITORII SATANEI.

  RăspundețiȘtergere
 2. Maria, ne mai spui ceva si de Sfantul Parinte Arsenie Boca? Apropo stiti ca la anul in 2017 va fii canonizat si adus la Bucuresti in Catedrala Mantuirii Neamului?Pup!

  RăspundețiȘtergere
 3. Blogul d-nei Georgeta FLOREA-pentru răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu și a Învătăturilor Creștine http://georgetaflorea37.blogspot.ro/

  RăspundețiȘtergere
 4. ISRAELUL AVERTIZEAZĂ LUMEA: A ÎNCEPUT AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL
  http://ro.blastingnews.com/international/2016/03/israelul-avertizeaza-lumea-a-inceput-al-treilea-razboi-mondial-00850451.html

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu sper sa ramana la Prislop...de ce sa- l duca pe Parintele la Bucuresti? Si ma bucur ca va fi canonizat!

  RăspundețiȘtergere
 6. In direct de la Vatican :

  http://www.ctv.va/content/ctv/it/livetv.html

  RăspundețiȘtergere
 7. Eu sper sa ramana la Prislop...de ce sa- l duca pe Parintele la Bucuresti? Si ma bucur ca va fi canonizat!

  RăspundețiȘtergere
 8. Vor sa-l aduca la Bucuresti , pt ca sa vazut cu pelerinajele, ca se scot multi bani.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E periculos si riscant sa-l duca la Bucuresti. In caz de razboi si bombardamente se pot intampla multe, chiar sa-l pierdem. Mai bine sa nu-l duca. Sa fie canonizat dar sa-l lase acolo unde este!

   Ștergere
 9. Parintele Arsenie,a lasat vorba sa nu fie dezgropat,daca il vor duce e tare pacat!Dar am auzit ca Becali, ridica acolo o biserica si vrea sa interzica tarabele.

  RăspundețiȘtergere
 10. D-na Maria , va rog si in numele celorlalti,macar sambata si Duminica sa actualizati site-ul mai des.
  Inteleg ca in cursul saptamanii, aveti treburi familiale , gospodaresti,. Va multumim.
  Fr.Ioan

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu stiu daca e foarte potrivita postarea mea aici, dar iata ce se va auzi si la Bucuresti cind or sa faca acea moschee mare.Bine ca nu stau in Bucuresti.Imi inchipui cum va fi...Am stat si eu linga o moschee in Egipt ,dar ma deranja ,fiindca ma scula pe la 5,30 cu strigatele respective.La mine conta 30 minute de somn in plus.De 5 ori pe zi chemarea la rugaciune.Poate ca nu era o problema pentru ei,fiindca era ca un fel de ora exacta,dar nu si pentru mine.Megafonul de la moschee era destul de puternic.Sa vedem ce or sa faca bucurestenii!
  Vedeti filmul ,va rog: http://www.cunoastelumea.ro/asta-veti-auzi-la-mega-moscheea-din-bucuresti-astazi-se-intampla-in-hamburg/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragon Star sa traim cu speranta ca nu se va construi moscheea la Bucuresti.Avem destule.Nu ca m-ar deranja pe mine,eu locuind la sute de km.Ar fi cea mai mare gresela a Romaniei in frunte cu cei ce sunt in "Frunte"vremelnic.

   Ștergere
 12. Fratilor, in acest post , sa dam mult de pomana celor napastuiti de soarta, chiar si daca nu ai raposati, dai pt sufletul tau,caci unde dai inzecit ,DUMNEZEU i-ti da inmiit,dar tu nu astepta rasplata de la DUMNEZEU ,ci da ,dezinteresat , fara a astepta vreo rasplata.
  Fr. Ioan

  RăspundețiȘtergere
 13. Cred ca orice om care i-si doreste sa i-si faca un blog si cu postari,atunci are obligatia MORALA,de a-si "ajusta"cat mai des postarile comentatorilor.
  Altfel,cum a spus un frate cu ceva timp in urma, ca nu prea suntem bagati in seama, mi-as dorii sa nu aiba dreptate.

  RăspundețiȘtergere
 14. Am vazut in seara asta la A3 emisiunea .IN PREMIERA.Ce fac acesti islamici in Anglia.e îngrozitor .violuri.ne adaptări bătăi etc.ei nu inteleg ce inseamna civilizația. Gândirea parlamentului european nu a fost buna .trebuia ajutați in tara lor si nu mai veneau in valuri asa de mari spre Europa.niculina

  RăspundețiȘtergere
 15. Maria nu te vei îmbogății cu banii după cărțile pe care vrei să le vinzi, dacă o faci pt interes pesonal, o să pierzi totul;familia, prietenii, fanii(acum ești vedetă).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ANONIM 28 martie 06:37,te rog ai grija de sufletul tau ! Nu judeca pe altii inclusiv pe mine, după felul cum tu ai proceda. DUMNEZEU si MĂICUȚA DOMNULUI sa te ierte pentru gandurile tale,pentru cuvintele tale. Doamne Ajuta !

   Ștergere
  2. Stai liniștit ca nu se îmbogățește dna din vânzarea cărților.în ceea ce privește sufletul își poartă singura de grijă...;)

   Ștergere
  3. Maria de ce ai spus să am grijă de sufletul meu? Maria mă sperii, serios, chiar mă sperii.

   Ștergere
 16. CUM AI PUTUT SA-TI TREACA ASA CEVA PRIN CAP,NU-.TI DAI SEAMA CE VORBESTI.MARIA ARE FRICA DE DUMNEZEU,AR FI BINE SA PUTEM FI SI NOI PE JUMATATEA EI DE CREDINCIOASA.CU DRAG ANA

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. ANA e păcat sa mințim, nu te cheamă așa. Fii atentă la contextul pe care l-am postat.

   Ștergere
 17. MARIA NU A OBLIGAT PE NIMENI SA-I TRIMITA BANI PENTRU CARTE.DE CE NU SCRI SI TU O CARTE SA TE IMBOGATESTI.SUNTEM LIBERI SA O FACEM FIECARE DIN NOI.SA NE IERTE BUNUL DUMNEZEU CA SUNTEM PACATOSI,NE UITAM LA GUNOIUL DIN OCHIUL APROAPELUI SI NU NE VEDEM BARNA DIN OCHIUL NOSTRU.DOAMNE IARTANE CA NU STIM CE VORBIM,AJUTANE SA FIM MAI BUNI SA NE IUBIM APROAPELE.AI MILA DE NOI.ITI MULTUMESC DOAMNE CA TU ESTI RABDATOR SI NE IUBESTI ASA CUM SUNTEM.TE IUBESC DOAMNE.AMIN ANA

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ai fostă atentă deloc Maria. Am zis ; "Dacă o faci pt interes personal ". Foarte supărăciosă ești.
   Personal nu mă interesează să ajungă bogat. Bogăția e în ceruri.

   Ștergere
 18. DE CAND URMARESC ACEST BLOG N-AM GASIT NICI UN COMENTARIU DE-A LUI MARIA SA JIGNEASCA PE CINEVA CU TOATE CA IA A FOST LUATA IN BADJOCURA.MARIA A INTORS CU DRAGOSTE SI IUBIRE LA TOTI CARE AU FOST FALSI .TE IUBESC MARIA SI DOMNUL SA TE TINA ASA CUM ESTI.DIN TOATA INIMA MEA ITI DORESC DOMNUL SA TE INTAREASCA SI MAI MULT SI SA-TI DEA PUTERE,SANATATE SA DUCI LA INDEPLINIRE TOT CE TI-AI PROPUS.CU DRAG ANA

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Falși????? Câțiva după facebook sânt aici ascunși sub anonimat. Chiar și eu sânt pe pagina ei de facebook și văd tot ce notează.De ce intru sub anonima?
   Mă tem de ea (de Maria).

   Ștergere
  3. Una dintre cele 10 porunci : Nu minți. Știu cine ești.

   Ștergere
  4. Eu de când urmăresc acest blog , dar și alte postări ale Mariei Gheorghiu, am văzut numai bârfă din partea ei în general. Are ceva cu politica, cu preoții. Dacă te uiți mai atent la chipul ei, observi câtă rautate se ascunde.

   Ștergere
 19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 20. MARIA DRAGA MEA EU M-AM ADRESAT TIE CI NICI DECUM VREUNUI ANONIMAT.PADURE FARA USCATURI NU EXISTA ASA SI NOI OAMENI SUNTEM SI BUNI SI RAI.DAR BUNUL DUMNEZEU SAI INDEPARTEZE PE TOTI CEI RAI DE PE ACEST BLOG AL TAU.AMIN CU DRAG ANA

  RăspundețiȘtergere
 21. ANONIM 15:59 NU ȘTI CE CERI. ARATĂ-MI PE CINEVA BUN.

  RăspundețiȘtergere
 22. 15.19 gabriel daca vrei un raspuns

  RăspundețiȘtergere