34 de oameni au murit, iar 125 au fost răniţi, în această seară, într-un atac cu maşină capcană, produs în centrul capitalei Turciei. Autoturismul a intrat într-un autobuz plin cu pasageri, într-o zonă din Ankara unde se află mai multe clădiri guvernamentale. Ministerul român de Externe a precizat că, potrivit primelor informaţii, printre victime nu sunt cetăţeni români.Foto: Gulliver / GettyImages
Explozia a avut loc lângă principala staţie de autobuz de pe bulevardul Ataturk, din centrul Anakarei. În apropiere sunt numeroase clădiri guvernamentale. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se văd mai multe autobuze care aşteaptă la semafor. Un autoturism încetineşte în momentul în care ajunge lânge ele, apoi are loc deflagraţia. Mai multe maşini au fost cuprinse de flăcări, iar zgomotul produs de explozie s-a auzit de la câţiva kilometri depărtare.
Potrivit guvernatorului Ankarei, a fost vorba de un atac comis cu o maşină capcană. Zeci de ambulanţe au fost trimise la faţa locului, iar forţele de ordine au evacuat zona, de teama producerii unui nou atac.
În urmă cu doar două zile, ambasada Statelor Unite în Turcia a avertizat că există riscul unor atentate teroriste asupra clădirilor guvernamentale şi a altor instituţii din Ankara. Cetăţenii americani au fost sfătuiţi să nu se apropie de zonele respective.
Acum mai puţin de o lună, 28 de oameni, majoritatea soldaţi, au murit şi alţi peste 60 au fost răniţi, după ce o maşină încărcată cu explozibili a fost detonată, de asemenea, în centrul capitalei Turciei. Scenariul a fost aproape identic: autoturismul a sărit în aer în momentul în care un convoi militar a oprit la un semafor. Atacul a fost revendicat de o grupare militantă kurdă.
Iar în octombrie anul trecut, 102 oameni şi-au pierdut viaţa în Ankara, într-un atac sinucigaş.


ACTUALIZARE 22.58. Un nou bilanț furnizat de autorități: 34 de morți și 125 de răniți.

ACTUALIZARE 22.10. Bilanțul victimelor exploziei de la Ankara a crescut. Sunt 32 de morți. 

ACTUALIZARE 20.18. Ministerul român de Externe a anunțat că nu sunt cetățeni români printre victime, din informațiile pe care le deține în prezent.
„Ambasada României la Ankara are în atenție incidentul produs în seara zilei de 13 martie 2016. În acest sens, a întreprins în regim de urgență demersurile legale pe lângă autoritățile locale, pentru a afla dacă printre victime se află şi cetățeni români.
Până la acest moment, nu sunt indicii cu privire la cetățenia victimelor, verificările fiind în curs.
Misiunea diplomatică română se află în legătură permanentă cu autoritățile turce şi este pregătită să acorde asistență consulară de specialitate dacă situația o va impune”, arată MAE.
Pe de altă parte, guvernatorul Ankarei a declarat pentru CNN Turcia că 27 de persoane și-au pierdut viața și peste 75 sunt rănite.