luni, 13 mai 2024

PAŞTELE BLAJINILOR ( AL MORTILOR) ! 13 MAI 2024 !


PASTILE BLAJINILOR sau PASTILE MORTILOR !


                                     Hristos a Inviat!

                   pastile-blajinilor - Basilica.ro    
                                       Mesajul de Paști al primarului comunei Roșia | Turnul Sfatului Online.

Pastele Blajinilor

In credinta populara, in lunea dupa duminica Tomei, se sarbatoreste Pastele Blajinilor. In folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit credintei populare, Blajinii fac parte din cei dintai oameni de pe pamant. Traiesc fara femeile lor, convietuiesc cu ele numai 30 de zile pe an in vederea procreatiei. Blajinii, incapabili de a face rau, s-ar afla dincolo de lumea vazuta, pe unde se varsa Apa Sambetei, in delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocuparile Blajinilor sunt postul si rugaciunile pentru cei vii. Desi sunt virtuosi, nu stiu cum sa calculeze data Sfintelor Pasti. Oamenii le vestesc acestora ca a venit Pastele prin intermediul apei, aruncand pe ea coji de oua rosii.

In aceasta zi, in Botosani, batranii dadeau de-a dura oua rosii in amintirea Blajinilor, iar in Bucovina se manca la iarba verde, unde multe firimituri erau lasate sa cada intentionat pe pamant, intru pomenirea celor morti. In cele mai multe locuri din tara noastra, oamenii merg in aceasta zi la cimitire, dand de pomana oua rosii, pasca si cozonac si punand flori pe morminte.

De Pastele Blajinilor nu se pomenesc doar mortii cunoscuti pe linia ascendenta a unei familii, ci intregul neam al stramosilor comuni: Uitatii, Nestiutii, Albii.

Fiecare femeie aduce cu ea un stergar strans la un capat si legat cu o lumanare. Aceste stergare se daruiesc preotului care citeste pomelnicele.

Alte credinte despre Blajini

Exista si credinta ca ei provin din copii nebotezati, morti imediat dupa nastere. Alteori sunt priviti ca fiind cei care sustin stalpii pamantului. Fara Blajini, lumea s-ar scufunda in haos.

In unele versiuni, Blajinii sunt identificati cu urmasii celor care n-au mai reusit sa traverseze marea, atunci cand Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteana, despartind apele. Acestia au ramas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sambetei.

In Bucovina se spune ca "Blajinii sunt jumatatea de sus om, iar jumatatea de jos peste si traiesc intr-un parau; femeile si fetele lor canta foarte frumos, incat rasuna vaile de cantecele lor melodioase".

Exista credinta ca Dumnezeu a creat mai intai uriasii. Pentru ca se razboiau intre ei, Dumnezeu i-a lasat sa piara si i-a creat pe Blajini. Acestia fiind prea mici, au fost mutati pe lumea cealalta si apoi l-a facut pe om.

Blajinii sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit cercetatorilor, numele de Rohmani vine din limba traca, de la supranumele Zeind-Roymenos (Sfantul Luminos) dat Cavalerului Trac, o zeitate prezenta in antichitatea dobrogeana, olteneasca si transilvana.

Pastele Blajinilor este o traditie netipiconala

In unele zone ale tarii, preotii sunt chemati sa savarseasca in lunea dupa duminica Tomei o slujba pentru sufletele celor raposati. Exista credinta ca prin aceasta slujba sufletele celor trecuti in lumea vesniciei vor fi partase fericirii fara sfarsit. Avand in vedere ca in nicio carte de cult, tiparita cu binecuvantarea Sfantului Sinod, nu se afla tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizata.

De vreme ce Biserica nu are pentru aceasta zi o anumita randuiala, trebuie sa respingem acest obicei.
 

Paștele Blajinilor. Cine sunt blajinii și unde locuiesc ei?

În lunea ce urmează Duminicii Tomei, cimitirele creștinilor ortodocși devin mai animate decât în orice altă zi a anului. Motivul este simplu: se prăznuiește Paștele Morților sau Paștele Blajinilor, iar preoții trec la fiecare mormânt în parte pentru a aduce vestea Învierii.
În satul tradițional, mormintele îngrijite în acest scop încă din Postul Paștelui se acopereau cu ștergare și coșuri împletite din nuiele pe care se așterneau „ofrandele“ tradiționale aduse pentru cei răposați „strămoși, moși, părinți, frați, surori, fii și fiice“: pască, ouă vopsite (roșii, în special), cozonac, friptură de miel și vin și uneori, în loc de colivă, orez cu lapte.
Pentru că Săptămâna Luminată este una a bucuriei în care nimeni nu trebuie să se întristeze gândindu-se la cei răposați, Paștele Blajinilor se sărbătorește abia după ce această săptămână s-a încheiat. Însă în prezent, pentru că lunea este zi lucrătoare, în centrele urbane, Paștelor Blajinilor se sărbătorește în Duminica Tomei, după Sfânta Liturghie.
Conform tradiției populare, motivul acestei întârzieri de o săptămână este altul: cojile de ouă vopsite sau albe, aruncate pe ape de gospodine în Sâmbăta Mare, ajung pe tărâmul unde locuiesc blajinii sau rocmanii, abia în lunea ce urmează Duminicii Tomei și, uneori, chiar duminica.

Dar cine sunt blajinii sau rocmanii?

Răspunsul îl oferă Muzeul de Artă Populară Constanța, pe site-ul și pe pagina de Facebook a instituției de cultură:
Vechi legende românești spun că blajinii sau rocmanii sunt creștini foarte evlavioși, care duc o viață curată, în rugăciune, motiv pentru care sunt bine plăcuți lui Dumnezeu. Pentru că nu fac niciun păcat, după moarte se duc direct în rai, unde petrec alături de sfinți. Ei trăiesc departe, pe la marginea pământului, lângă ape curgătoare, în apropiere de Apa Sâmbetei, dar nimeni nu poate să spună cu exactitate unde este situată această țară. Nu ar avea nici case, ci ar trăi sub umbra pomilor. Se întâlnesc cu femeile lor o singură dată pe an, de Paștile lor, și atunci doar pentru câteva zile.
Pentru că sunt departe de orice altă așezare omenească nu știu cu exactitate când este Paștele, dar află acest lucru doar atunci văd plutind pe ape cojile de ouă, albe sau roșii, aruncate de gospodine în Sâmbăta Mare, tocmai pentru a le vesti Învierea Domnului.
Cojile provin de la ouăle crude care au fost folosite la pască sau la prepararea cozonacilor sau de la ouăle roșii, vopsite în Joia Mare și care, din nebăgare de seamă, s-au spart sau au crăpat. Se crede că femeia care nu strânge aceste coji de ouă pentru a le da drumul pe o apă curgătoare în Sâmbăta Mare face un mare păcat. Cojile ajung în țintul rocmanilor sau a blajinilor cam la o săptămână după Înviere, în duminica Tomei sau în lunea care îi urmează. De aceea, abia atunci se sărbătorește Paștele Blajinilor.

23 de comentarii:

  1. Adevărat a Înviat doamna Maria 🙏
    Așa este doamna Maria
    La noi la munte se ducea lumea la cimitir și făceam apoi toată lumea o masa mare și ne așezăm cu toții în curtea bisericii,era minunat🙏
    O zi frumoasă și binecuvântată va doresc
    Bunul Dumnezeu și Maicuta Domnului să-i odihnească pe toți cei trecuți la Domnul 😥🙏🙏🙏

    RăspundețiȘtergere
  2. Astronomii au filmat-Mina lui Dumnezeu-
    la peste un milion de ani lumina lunga de alti 8 ,o aglomerate de praf cosmic de forma miini care contine Hidrogen ce reflecta radiatia galaxiei altfel greu de vazut , care pot forma un nou roi de stele-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  3. 3000 de romani protesteaza pe la ministere la Parlament la ora 15 impotriva taxelor mari pe salarii maxime in Ue

    Urmeaza pedepse mari pentru traficantii de Droguri

    Nu si pentru traficantii de copii care sint la Putere in Romania si nici pentru cei care au vindut si Tradat tara-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Guru Bivolarul condamnatul pentru Tantra Yoga -peostitutie mascata , a obtinut o hotarire pentru despagubiri de la statul Roman pentru tergiversare de procese penale de17 ani—craciun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sua pierde in sud la golful Mexic in fiecare ora 1ha de teren sub ape din cauze multiple ca incalzirea si crestere nivel oceanic
    Si nu e singua , dispar multe insule oceanice ,
    dar americanii din luisiana incep a primi despagubiri de la stat
    La noi acum e rece sub influenta unui ciclon polar dar apa ocenica se spune ca a crescut cu peste o jumatate de grad si
    topeste si Artica in sud nu numai in Nord la Artica , Groenlanda si Canada din cauza dublaii procentului atmosferic de bioxid de carbon care ationeaza ca o patura la suprafata incalzind Pamintul cu 1,5 grade limita acceptata spre peste 2 grade in Europa de neacceptat pentru ca da furtuni ploi in unele locuri si canicula cu seceta si decese mai ales in orasele mari-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pastele pus Lunea. Din ce în ce mai dictată de la București religia.
    Alergi să scapi de ei iar ei aleargă să scape de tine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sodoma si Gomora evreiasca sorosista a fost Ieri la Eurovizion unde cistiga o sau un elvetian hemafrodit
    Dar mare senzatie a facut unul ce a cintat la costumil lui Adam
    Ca si protestul contra genocidului Israelului din palestina-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sosoaca- miine in Romania e ziua steagului a Israelului ca dupa ce au furat ca imn melodia romanilor Cucuruz cu frunza-n sus,

    Mine in 14 mai mai vor ridicarea ca zi oficiala a Israelului peste tot in Romania a steagul evreilor.
    , dar ea spune sa afisam toti ca protest contra lor, miine steagul Romaniei-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nemtii care ne-au bagat impreuna cu rusii in al doilea razboi Mondial si in Comunism,
    ne indeamna acum pe romani si polonezii impartiti atunci intre ei prin pactul Ribbentrop -Molotov,

    Ca acum in razboiul ucrainian sa atacam rachetele rusesti ce trec la 70 km de granitele Romaniei si Poloniei,

    in timp ce evreii austrieci si acum ca si atunci cu Ungaria nu face nimic si asteapta Ardealul doar la cotitura razboiului al Treilea Mondial-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  10. In Negras-Arges premierul Ciolacu Malacu huiduit copios pentru lipsa narciselor si starea drumului.

    La alt festival al narciselor de la Sinca veche -Brasov erau narcise dar s-a scandat tot ieri…Revolutie-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  11. Desi acum e racoare, meteorologicii estimeaza ca din cauza incalzirii climatice a aerului vom avea o temperatura mai mare in aceasta vara in sudul si sud-estul Europei

    Americanii spun ca incalzirea oceanului va aduce din marile tropicale in Atlantic si Pacific un transfer mai mare de caldura spre emisfera nordica prin curentii oceanici -craciun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sua pregatesc avioane ale Apocalipsei
    transformate din vechile avioane Boeing 777 prin centre de comanda si transport in caz de atac Nuclear-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  13. In Romania 400 mii accidente auto pe an , unele usoare neraportate , deci peste 1000 pe zi sau unul la 80 secunde din care peste 1500 morti pe an mai multi decit la cutremurul din 1977-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  14. Circa 2000 militari Nato veniti din vestul Ue fac
    exercitiu de Desant cu parasute in Romania ,
    dar nu parasute de la Eurovizion-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  15. Iohannis Lakeul lui Biden a adus pe linga medalia lui otravita si discutiade 6 minute aprinsa despre costul ei
    , singura instalatie de rachete Patriot a Romaniei ceruta de Biden pentru afacerile lui si ale fiului cu cereale agricole cu Ukraina-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sodoma si la nivel inalt american
    Stonia actrita porno detalii intime piperate la procesul lui Trump despre relatia lor
    Si jurnalul ficei lui Biden descrie dusuri cu tatal ei-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ponta -pe Iohannis il cheama Biden sa dea ceva un Sistem Patriot din banii romanilor
    iar iohannis negociaza un post pe banii romanilor ca pentru Romania nu negociaza nimic niciodata.
    El fara copii, ca un muritor de foame-
    Da dar vrea statui ca cele facute de ei criminalului de romani Brukenthal tot pe banii romanilor pentru cel mai Lenes presedinte -guvernator lacheu de Romania-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cutremurele politice cu asasinarea adversarilor lui Putin
    incepind cu Patrusev pina la ultimul Wagner
    dupa institutul de studiul Razboiului din Washinghton
    ar fi dus la actuala situatie a Rusiei trecuta pe Economie de Razboi si ameninta dupa fostele Republici ale URSS la Tot estul Ue-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  19. In schimb Trump acuzat si prin avocatul sau ajuns in boxa acuzatilor pentru suma platita unei prostituate
    Ultim sindaj spune ca daca alegerile Sua ar fi saptamina viitoare Trump conduce cu 46 la 44 procente , dar alegerile in Sua gravate de Situatia electorilor pe state unde ar aparea diferente de lupta electorala mai Strinsa-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  20. Se pare ca prin ultima carte a Bibliei, Apocalipsa noi am fi cu al Treilea Razboi Mondial inceput cu numarul Fistei 666 intors inceput in anul 1999 prin razboiul Rusiei cu Cecenia
    deci ne apropiem de un sfert de secol si se pare ca ne apropiem de

    faza cea mai Dura care urmeaza si care se va finaliza prin cei doi ani de Razboi Generalizat din mesajele primite prin doamna Maria-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  21. … si in care ar fi implicat si Calaretul Galben din Apocalipsa deci China,dar si un cal mai mic fost vazut in un mesaj la o Primarie din centrul Romaniei-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  22. Shelly tinar influenter din Romania venit dupa revolutie, din Romania, vorbeste despre criza de lideri din lumea Democratica actuala din cauza votului pe oameni buni de vorbe in campaniile electorale si nu pe Adevar si
    necesitatea scolarizarii-educatiei informatice-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  23. Iar comparatia cu razboiul si Calul Troian nu e deloc intimplator pentru originea si greceasca a calaretului si evreu de la Primarie-craciun.

    RăspundețiȘtergere