vineri, 21 iunie 2024

MOSII DE VARA ! POMENIREA MORTILOR IN SAMBATA DE 22 IUNIE 2024!


Inainte de Duminica Rusaliilor sunt "Mosii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte ...

Mosii de vara, pomenirea generala a mortilor !

Sambata, 22 iunie, inainte de Duminica Rusaliilor sunt "Mosii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Biserica Ortodoxa a consacrat sambata, ca zi de pomenire a mortilor. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate in chip special pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului  sec de  carne (a  Infricosatei Judecati) si Sambata  dinaintea  Duminicii  Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor).

Ambele zile poarta in popor si denumirea de "Mosi" (cea dintai: "Mosii de iarna", cealalta "Mosii de vara"), pentru ca in ele facem pomenirea parintilor, mosilor si stramosilor nostri cei adormiti.

In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne se face pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se sarbatoreasca Infricosatoarea Judecata, la care ne vom infatisa cu totii in lumea de apoi. De aceea, intrucat multi dintre dreptii Vechiului Testament au adormit fara sa vada pe Mantuitorul fagaduit si asteptat si multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru ei.

In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor sau "Mosii de vara"), Biserica face din nou pomenirea generala a mortilor, rugandu-se pentru ei, prin rugaciunile si cantarile  inscrise in slujba zilei din Penticostar, pentru ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in duminica urmatoare.

De ce facem pomenire mortilor?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.

Parintele profesor Ene Braniste sustine ca Biserica Ortodoxa, consacrand aceasta sambata pomenirii generale a mortilor, n-a facut altceva decat sa crestineze stravechea sarbatoare pagana de vara, numita Parentalia, prin care romanii isi pomeneau si cinsteau pe mortii (parintii) lor (parentes, de unde Parentalia). 

Alte zile de pomenire a mortilor

In credinta populara s-au statornicit in timpul mai nou - indeosebi in Biserica romaneasca si in cea ruseasca - si alte zile decat sambata, din care unele cu data fixa, altele cu data variabila pentru pomeniri ale mortilor.

Astfel, in Biserica rusa se indatineaza o astfel de pomenire in ziua de 6 august, cand, fiind sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, Biserica se roaga ca si cei morti sa se impartaseasca de lumina dumnezeiasca a Taborului.

In Biserica ruseasca se practica, din timpuri mai vechi, o pomenire generala a mortilor, cunoscuta sub denumirea populara de "Pastile Blajinilor", care are loc dupa Duminica Tomii. Practica aceasta, care pare de origine foarte veche, a ajuns si in partea de rasarit a tarii noastre (Moldova), ba chiar si in unele regiuni din Ardeal si Banat, unde "Pastile Blajinilor" se mai numesc si "Mosii de Pasti", si se serbeaza fie luni dupa Duminica Tomii, fie in Duminica Tomii (in Banat) sau chiar in lunea din Saptamana Luminata.

In Biserica romaneasca se face pomenirea generala a eroilor, adica a tuturor celor morti pe campurile de lupta, in Joia Inaltarii Domnului, pentru ca si sufletele  celor care s-au jertfit sa se inalte, cu Domnul, in slava cereasca.

Mosii de vara - Datini si credinte

"Mosii de vara", tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene "Mosii de vara" incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

15 comentarii:

  1. Ultima zi de canicula in Romania va fi duminica cu 39 grade la Bucuresti

    Deci si miine la sfintirea Troitei doamnei Maria va fi destul de cald, vreme de palari sau umbrele de soare si multa apa rece pentru hidratare mai ales cei ce vor calatorii cu trenul care unii vor putea merge si la Mare in cele doua zile de Rusali caci in saptamina asta si lunea viitoare e sarbatoarea cu nasterea sfintului prorocIoan Botezatorul spusa si Sinzienele sau Dragaica.
    Deci apa minerala e buna la hidratare si atentie la cutremure mici ca mine de fapt azi 22 e si SuperLuna cu traectorie minima si Pozitii si gravitatii Luna-Soare opuse fata de Pamint care pot fi inca 3-4 zile -craciun.

    RăspundețiȘtergere
  2. In grecia arsita cu vint cu 45 incendii si un decedat deocamdata-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  3. La Mecca la peste 50 grade peste 1000 morti pe drumul pelerinilor unde anul asta au fost 2 milioane de musulmani
    In Pakistan un turist crestin care a dat foc coranului ucis si incendiat in fata Politiei, al doilea in anul asta omorit pentru blasfemie-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  4. La catedrala din Koln locul in fata careia se intilnira deja acum suporterii romani in Germania inaintea meciului de azi la fotbal Romanie-Belgia cu cintece si dansuri deocamdata-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Propaganda rusa pe Tik Tok aniverseaza 25 de ani de la atacarea Serbiei de Nato, de fapt Sua
    Si ajung la concluzia necesitatii unei uniuni Rusia cu Belarus-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anticiclonul a atacat Europa și va afecta și tara noastră. Și de această dată au fost luați pe nepregătite cu toate ca au știut-craciunu

    RăspundețiȘtergere
  7. In aceasta saptamina de iunie in 1940 in data de 28 iunie avea loc ocuparea de URSS a Basarabiei a parte a Romaniei a Moldovei de peste Prut si a Bucovinei urmare a pactului secret Germani-sovietic Ribbentrop -Molotov condamnata prima data de oficialii de laChisinau la 27 august 1991 dupa declaratia de independenta a R Moldova. Ocupantii aveau sa provoace masacre a mii de romani la Fintina Alba si atacuri ale evreilor din Bucovina asupra armatei romane evrei inarmati de sovietici care au omorit militari romani inmormintati in satele de pe noua granita cum sint cei de la Arbore in nordul Moldovei-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oficialii Rusiei la depuneri de coroane la monumentul lor la Bucuresti declarara ca Scopul occidentului ar fi distrugerea Rusiei si transformarea Ucrainei in colonie-craciun.

    RăspundețiȘtergere
  9. la noi la romani pomenile se dau la sarmani- asa scrie in carti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut un "sarman" care pastra doar bautura primita. In rest, tot ce primea, arunca direct in cosul de gunoi, dar desfacea inainte tot - croisante, bananele le decojea si le arunca astfel, turta dulce si prajiturile fine le desfacea din pachet si le arunca asa.
      ULUITOR!
      De ce nu le arunca nedesfacute sau sa le lase langa cosul de gunoi??? Asta nu e rautate??? Si pe multi "saraci" i-am vazut ca arunca TOATE sacosele de rafie cu pomeni, iar altii, era asa de impresionant, ca erau cu adevarat saraci si nu primeau nimic.
      Arunca pana si prajituri Kinder sau alte alimente pe care unii salariati sau pensionari care au muncit o viata nu si le permit deloc!!!

      Ștergere
    2. Si mai am vazut tot de curand pe o banca langa biserica cum oamenii strazii au luat conserve de pateuri vegetale, conservele de peste, de carne si le-au desfacut pe toate fara sa ia nici o bucata din acele conserve (minim 10 - era plina banca), au desfacut un sul de branza topita si au murdarit banca si n-au avut vreo explicatie de ce au facut asa ceva.
      De ce le-au desfacut si nu le-au lasat pentru altii care le-ar fi mancat?!??!?!?
      Apoi s-au dus si au facut nevoile direct pe banci, le-au manjit, fara rusine! Astia sunt ticalosi si rai!
      Rari sunt acei oameni ai strazii care impart ce au si ce le ramane pana la urma cu un alt suflet - om, animal, pasare. E mai bine sa se arunce tot ce dati - fructe, legume, prajituri, paine, in loc sa beneficieze un suflet?
      Aveti mai multa grija cui dati de pomana!
      Nu mai zic cum se arunca aproape toata coliva... si altii chiar ar dori sa manance coliva sau un covrig si nu li se da, am vazut adesea!

      Ștergere
    3. Cred ca la noi la romani pomenile se dau interesat in cele mai multe situatii.
      Aveam o vecina care imediat dupa ce ii dadea cuiva de pomana, punea persoana respectiva sa ii faca toate treburile casnice pentru o farfurie de mancare sau chiar pentru resturile din frigider de care nu mai avea nevoie, asa cum spunea. Punea pe cate o vecina sa ii faca curat, sa-i mute mobila, sa ii faca cumparaturile. Deci era interesata relatia asta dintre vecina si cei carora le dadea de pomana. Nu dadea o felie de paine fara sa nu il puna la o munca grea, serioasa pe cel caruia ii dadea. Asta nu e pomana in fata lui Dumnezeu din partea celor care procedeaza astfel.

      Ștergere
  10. Felicitări Dle Crăciun pentru informațiile pe care le postezi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, fac si eu ce pot in avalansa de stiri si diversiuni -craciun.

      Ștergere
  11. pt an 23 iunie 00:23-betivii au mintea tulbure ,de aici si rautatile -cat priveste despre oamenii strazii cei mai multi nu au educatie ,cersesc, pt ca statul nimic nu face pt ei -asadar ei vor bani pt tigari si bautura, sa-i lasam in grija lui DUMNEZEU sa nu ne umplem de alte pacate!-unii trebuie avertizati cu binisorul ca nu avem masuri pt ei

    RăspundețiȘtergere