vineri, 20 decembrie 2013

SFÂNTUL IGNATIE TEOFORUL, LA 20 DECEMBRIE 2013 !

 SFÂNTUL  IGNATIE  TEOFORUL !


COPILUL  PURTAT  ÎN  BRAŢE  DE  IISUS  !


SFANTUL IGNATIE TEOFORUL, exemplu de martiriu


ib3009

Sfantul Ignatie Teoforul, exemplu de martiriu[1] 

Inspiratie de la Domnul

Fratii mei, Dumnezeu ne-a invrednicit si anul trecut dar si acum sa ne aflam in Biserica Lui si sa-l praznuim pe sfantul Ignatie Teoforul, sa facem aceasta mica priveghere, in cinstea si in amintirea lui, de cativa ani incoace.
Nu puteam sa-l trecem cu vederea pe sfantul Ignatie. Nu putem sa stam deoparte, trebuie sa ne apropiem, sa intelegem viata, credinta si trairile sfantului. Si, fireste, sa ne minunam si sa plecam nu cum am venit, ci ca unii care iau aminte. Continuare»

ODINIOARA SI ASTAZI… “Singurul duh care domneste astazi este acela al unei vitrine impodobite, dar false, artificiale”

Odinioara si astazi

Primele secole erau dominate de martiriu. Acolo era miza cea mare. Fiecare era hotarat sa moara pentru Hristos si sa moara din dragoste. Nu se ducea pur si simplu la martiriu, cise ducea cu bucurie, tocmai fiindca avea sa se intalneasca cu Hristos, asa cum vedem foarte evident in cazul Sfantului Ignatie al Antiohiei[1].

SFANTUL IGNATIE TEOFORUL. Predica Parintelui Sofian“Sa nu cautati sa vorbiti de Iisus Hristos, dar sa doriti lumea. Mai bine este SA TACI SI SA FII, decat SA VORBESTI SI SA NU FII!”

Cititi si:
“(…) Fraţi creştini,
Trec mereu zilele una după alta şi cu ele trecem şi noi. Fiecare zi este o treaptă sau un inel din lanţul vieţii noastre, cu fiecare zi ne apropiem de un capăt, de sfârşitul acestei vieţi pământeşti şi, fără îndoială, ne apropiem de acel ocean al vieţii care este viaţa de dincolo de mormânt. Oricât ar trăi cineva de mult, totuşi, într-o bună zi, închide ochii aceştia pământeşti şi deschide alţi ochi şi adeseori şi mulţi vom fi uimiţi ce vedem dincolo de mormânt, mai ales dacă nu ne-am deprins în viaţa aceasta pământească să privim şi dincolo. Intr-adevăr, vom fi uimiţi văzând ce e dincolo.
Şi mergând aşa prin viaţă, iată ne întâlnim în calendar cu un mare sfânt al Bisericii, sfântul Ignatie Teoforul. Acest nume de Ignat e legat de un obicei tare urât, se taie porcii la Ignat. Nici o legătură între acest obicei şi marele martir, sfântul IgnatieA fost un sfânt lumină, un sfânt dragoste, un sfânt martir cum puţini au fost de-a lungul vieţii creştine în lume, acest sfânt care era ca o flacără arzând de dorul de a mărturisi pe Iisus Hristos (…) Continuare»

SFANTUL IGNATIE TEOFORUL, leul duhovnicesc si painea lui Hristos

1220ignatius-godbearer.jpg
“Sînt grîu al lui Dumnezeu şi vreau prin dinţii fiarelor să mă macin, ca să fiu pîine curată a lui Hristos”.
sfignatie-teoforul.jpg
O asemenea dragoste a inflacarat fiinta Sfantului Ignatie Teoforul incat acesta a alergat in gura leilor. De fapt, leul adevarat, leul duhovnicesc era chiar el, Sfantul Ignatie! Un leu aprig, aprins, flamand… care se invarte in cusca acestei lumi, nerabdator sa se dea jertfei, sa ia cu asalt si sa prade Cerurile si sa se sfasie pe sine insusi, ca sa se sature din harul dumnezeiesc!
Sfinte Ignatie, nu putem intelege dragostea ta de Dumnezeu, dar vedem ca a fost atat de mare, incat ai vrut nu numai sa iti dai trupul tau, dar ai vrut sa nu ramana aproape nici o urma din el, stiind ca Domnul are pentru tine un alt vesmant, innoit si induhovnicit. Ai vrut atat de mult sa te dai Lui, sa te golesti de tine pentru a-L purta desavarsit pe El, incat ai vrut sa nu mai ramana nici o urma din carnea si din sangele tau! “Ca un leu, Tu Doamne, adormind cu trupul, ca un pui de leu Te scoli, Cela ce-ai fost mort“, cantam in Prohodul Domnului. Aidoma Leului-Hristos, cu care te-ai asemanat – asa ai mers, Sfinte, alergand la mucenicie, sa rapesti pe Dumnezeu, sa te saturi de carnea si sangele Lui… Numai un purtator de Dumnezeu, de Duhul Sfant poate avea acest dor atat de aprins in sine dupa Dumnezeu. Altfel, ar fi nesabuinta, nu curaj, ambitie, nu smerenie. Nu pentru ca era impins de un voluntarism extrem a mers Sf. Ignatie la martiriu, ci pentru ca asa L-a impins Duhul Sfant si i-a facut cunoscut ca aceasta este bine-placut lui Dumnezeu.
Pilda Sfantului Ignatie ne arata noua ca, intru Adevar, omul cel vechi, cel inchis in cusca pacatului si legat de patimi, omul cel vechi, inrobit silniciei, sleirii, intunericului, stricaciunii, desertaciunii, ei bine, acest om, nu altul, intru Adevar se slobozeste, intru Adevar se desfiinteaza pentru a face loc lui Hristos!
Va invitam, in aceasta zi numita de “Ignat” sa gustam impreuna macar cateva mici “imbucaturi” din scrierile purtatoare de Duh ale Sfantului Ierarh si Mucenic Ignatie, “painea lui Hristos”, care hraneste intreaga Biserica:
                                 
                       Cu dragsote şi preţuire, MARIA.

oi întru Cuvânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu