joi, 14 noiembrie 2024

INCEPE SFANTUL POST AL NASTERII DOMNULUI ! 15 Noimebrie- 24 Decembrie!

                       .

.

                                      15 Noiembrie  2024!   


             SFANTUL  POST AL NASTERII  DOMNULUI !

                                     Dragii mei,

POSTUL  de la alimente nu este obligatoriu pentru bolnavi si nici pentru cei care nu au putere sufleteasca sa-l tină!
Sa postim de la fapte rele, de la clevetiri si de la a urâ pe Aproapele nostru.
Cine poate sa posteasca si de la alimente,este minunat pentru sufletul său.
 Cine nu poate sa tina post din diverse motive ,sa nu se împovăreze cu acest gand ca nu poate posti ,ci sa fie convins de faptul că ,DUMNEZEU nu se supără pe nimeni pentru ca nu poate posti de la alimentele interzise in postul oranduit de Sfanta Biserica.
Sa dam dovada de buni crestini si vom avea parte de IMPARATIA LUI DUMNEZEU !

Felicitari de Postul Crăciunului - Vă doresc un post binecuvântat! - mesajeurarifelicitari.com


                                      

                                              Dragii mei,
Din astazi 15 noiembrie 2024, incepe Sfantul Post al  Nasterii  Domnului !
Vă doresc din toată inima ca sa va bucurati de un Post usor, atât de la alimente, dar mai ales, de la vorbele care fac rău Aproapelui nostru !


          Iată dragii mei, ce trebuie sa facem in acest Post si in fiecare zi de altfel:

          Iubiti-vă Aproapele ca pe voi înşivă ! 
         Nu întoarceţi răul, cu rău !
         Ci fiţi buni şi milostivi, precum si Domnul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos ,este!
         Daca cineva vă supără, vorbiti-i cu Duhul blandetii si îndreptati-l !
          Daca nu vă ascultă, rugati pe Bunul Dumnezeu şi pe Maica Domnului, ca să-l îndrepte pe calea ce buna.
         Nu-l judecati, ca sa nu fiţi judecati !
      "Judecata este a Mea", spune Mântuitorul .
        Dăruiti din inimă celor necăjiti si veti primi inapoi însutit de la Bunul Dumnezeu !
Mergeti la Preot si va spovediti ,ca sa puteti primi Sfanta si Dumnezeiasca Împărtăşanie !
Spovediti-va si acum la începutul Sfantului Post si la sfarsitul Postului!
Sufletul vostru va tresalta de bucurie si de veselie, pentru ca îi va face loc Creatorului si va ramane curat si fara de păcat !
Prieteni dragi, trebuie sa intelegem ca sunt multe persoane care nu pot posti de la alimente din diferite motive.
Fie ca sunt bolnave,fie ca nu au posibilitate de a posti de la alimentele necesare, fie ca pur si simplu nu pot posti,sunt foarte pofticiosi.
Sa nu-i judecam,căci facem mare păcat .
Fiecare va posti dupa puterea sa sufleteasca, dupa puterea sa financiara.
Sunt oameni care traiesc din mila noastra a tuturor.Nu putem cere acestor semeni ai nostri ca sa stea flamaanzi,doar pentru faptul ca in Calendarul Crestin Ortodox scrie Post.
Sunt Semeni de-ai nostri ,care muncesc din greu inafara tarii, muncesc pe santiere sau pur si simplu, au nevoie de hrana consistenta ca sa poata supravietui,sa poata munci.Sa ne bucuram pentru ei ca sunt sanatosi,ca sunt credinciosi si iubitori si mai ales ca ,au Credinta in Bunul Dumnezeu si-n Maicuta Domnului.
Am cunoscut pe cineva dragilor, care desi avea cancer cu metastaze, o alta asa zisa foarte credincioasa,a invatat-o ca sa posteasca 40 de zile si sa bea doar aghiazma si cate o mica firimitura de Anafura,deoarece, se va face bine.
Dupa 40 de zile care pur si simplu a ingenuncheat-o, tot trupul ei firav era si mai plin de metastaze, in ciuda tratamentului cu chimio-terapie.
Era doar piele si os cu ochii scufundati in orbite.
In mai putin de 1 an de zile de la aceasta prostie omeneasca, aceasta tanara cu 3 copii s-a stins ca o lumanare.
Asadaqr dragilor, nu plecati urechea la "intelepciune"babutelor care sspun ca le stiu pe toate.
CREDINTA ,este iubirea si milostenia din ssufletul si din inima noastra.
Daca exista vreo zi in care puteti posti, chiar daca postul e de 40 de zile, acea zi,este de 3 ori mai mare si mai curata,mai sfanta,decat daca am fi tinut 40 de zile de post,cu gandul la bunatatile pe care le mancam zi de zi.
Dar cel mai de nepretuit Post dragilor, este infranarea limbii, este daruirea de dragoste celor in necaz si-n suferinta, este milostenia.
Acesta este Postul bineplacut Lui Dumnezeu si Maicii Domnului:
-daca avem 2 haine, una s-o daruim, 
-daca avem o paine,s-o impartim in patru,
-daca avem 10 lei in buzunar si cineva mai necajit decat noi, cineva pe care-l vedem in suferinta,ni-i cere pe toti sau jumatate din ei, si nicidecum celor prefacuti de la toate colturile strazii,atunci sa-i daruim.
Acesta este POSTUL de nepretuit si bineplacut Lui Dumnezeu si Maicutei Domnului.
Incepand cu data de 15 noiembrie, crestinii ortodocsi intra in Postul Craciunului. Acest post, primul din anul bisericesc si ultimul din anul civil, .

A inceput Postul Craciunului.

Incepand cu data de 15 noiembrie, crestinii ortodocsi intra in Postul Craciunului. Acest post, primul din anul bisericesc si ultimul din anul civil, se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dum­nezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, cresti­nii postind 40 de zile, se invredni­cesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

 

Postul Craciunului - perioada de pregatire pentru Nasterea Domnului

 

Ce minunat lucru se petrecea inainte de caderea in pacat. Omul raspundea lui Dumnezeu fara sa se ascunda. Iar raspunsul sau era unul bineplacut lui Dumnezeu. Iar ca omul sa ofere neincetat raspuns bun, primeste porunca de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului. Stim ca omul nesocoteste porunca data, iar bunurile pamantesti inceteaza a mai fi o sursa de comuniune cu Dumnezeu. Astfel, relatia dintre om si lume duce la stricaciune progresiva si la moarte.  Concentrandu-si interesul asupra simturilor trupesti isi inmulteste satisfactiile trupesti, dar ii creste nefericirea. Ajunge sa isi identifice existenta cu mijloacele si confortul pe care le are la dispozitie. Iar cand le pierde pe acestea, simte ca isi pierde insasi existenta. Iata unde a ajuns omul.

Prin post, prin limitarea cantitatii de hrana precum si a placerilor, credinciosul se impotriveste legii pacatului si-L introduce pe Dumnezeu in viata sa. Isi doreste ca nimic sa nu mai fie fara voia Sa. Iar aceasta dorinta aduce adevarata odihna. Din contra, confortul material provoaca paralizie spirituala. Il tine pe om prizonier cotidianului si cand este strigat de Creator, omul nu mai poate raspunde decat sub aceasta forma: "Sunt gol si m-am ascuns".

 

Dezlegari in Postul Craciunului

 

Dupa randuiala din pravile, in timpul acestui post, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile  postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare (se refera la cantarea de la sfarsitul Utreniei), dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.

 

Marti si joi nu avem dezlegare la peste, ci numai la untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.
Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.
In tipicul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari: "Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Adica in ziua a 16-a, a 23-a si a 30-a ale lunii noiembrie. Si in zilele 4, 5, 6, 9, 17 si 20 ale lunii decembrie. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua  a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga)."

 

Randuieli liturgice specifice Postului Nasterii Domnului

In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia  Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.


Un comentariu:

  1. toate aceste canoane sunt scrise tot de preoti de aceea cand te marturisesti si esti grav bolnav nu se respecta intru totul-important cred este credinta ,rugaciunile de MULTUMIRE si faptele

    RăspundețiȘtergere