duminică, 28 august 2016

PREDICĂ LA MAREA SI SFANTA SĂRBĂTOARE , A TĂIERII CINSTITULUI SI SFÂNTULUI CAP, AL SFÂNTULUI IOAN BOTEZATORUL !


                                     29  August  2016!

                                       

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL – Predici ale Sfantului Teofan Zavoratul si parintelui Sofian Boghiu.


Cuvant al Sfantului Teofan Zavoratul,

LA TAIEREA CAPULUI  INAINTE-MERGATORULUI  IOAN

Prin toata viata sa, de la inceput pana la sfarsit, Sfantul Inainte-Mergator le da tuturor lectii bune.
“Sfantul Ioan, Inainte-Mergatorul Domnului, este cel dintai model de viata calugareasca. Asa il si socoteau primii asceti crestini si se imbarbatau in chip deosebit cu pilda lui in ostenelile sihastresti. De la el invatau insingurarea, fiindca el din copilarie a petrecut in pustie. De la el invatau postirea, pentru ca el se hranea cu plantele peste care dadea intamplator in pustie. De la el invatau simplitatea in imbracaminte pentru ca haina lui era din peri de camila si era incins cu cingatoare din piele. De la el invatau necasatorirea, lepadarea de sine, smerenia, devotamentul fata de Dumnezeu, necrutarea propriei vieti, spre mantuirea proprie si a altora – virtutile ale caror trasaturi sunt atat de vadite in viata lui.
Ca inainte-mergator al harului celui nou, ca propovaduitor al pocaintei, ca aratator al randuielilor dupa care ajunge omul sa placa lui Dumnezeu si calauza catre Hristos, el le este insa model si indrumator tuturor crestinilor in viata mantuitoare. Toate varstele, toate clasele sociale si toate felurile de meserii vor gasi destul spre zidire fie in faptele lui, fie in feluritele imprejurari ale vietii lui Acum praznuim Taierea capului Inainte-Mergatorului Ioan – sfarsitul si cununa vietii lui. Sa strabatem, deci, cu pomenirea aceasta viata incepand de la zamislire si pana la moarte, asa incat prin aceasta sa implinim datoria cinstiririi lui pline de evlavie si totodata sa dam fiecaruia putinta de a lua din viata lui cele de priinta si trebuinta, ca sa traga invatatura si sa-i urmeze.
De la prima privire, viata Inainte-Mergatorului Domnului va parea de neurmat prin inaltimea sa si prin caracterul exceptional al situatiei sale. Ales din pantecele mamei, marturisindu-L pe Hristos Domnul si dand cinstire Preacuratei Stapane inca din pantece, silit la scurta vreme dupa nastere sa se ascunda in pustie, crescut acolo – bineinteles, nu fara acoperamantul si ingrijirea de Sus, potrivit menirii sale -, chemat de acolo printr-un osebit glas de Sus la lucrarea pregatirii oamenilor pentru intampinarea Domnului, catehizand cu propovaduirea vaile Iordanului, atragand la sine si invatand cete intregi de rataciti si aratandu-le tuturor calea mantuirii in Domnul – Mielul injunghiat de la intemeierea lumii, botezandu-L pe acest Miel-Mantuitor si la scurta vreme dupa aceea, ca unul care si-a savarsit deja lucrarea, a fost inchis in temnita pentru darea in vileag fara teama a nedreptatii – din rautatea unei femei pe de o parte si dintr-o slabiciune ca de femeie pe de alta -, isi incheie aici alergarea prin sfarsitul mucenicesc, la porunca stapanitorului care-si pierduse cu totul chibzuinta in focul poftei aprinse de miscarile dansului la ospat.
„Ce poate fi urmat aici”, vor spune unii, „si ce sa invatam de acolo noi, neputinciosii?” Patrundeti insa mai adanc, si veti afla!
Sfantul Ioan Inainte-Mergatorul este ales din pantecele maicii sale. Zamislirea lui este prevestita, viitoarea lui slujire e dinainte aratata, ca si slava ce-l asteapta in imparatia harului. Iata trasatura ce pare cel mai departe de noi si care, totusi, este cea mai apropiata. Nu va mirati daca voi spune ca noi toti, crestinii, suntem alesi din pantecele maicii noastre, ca ni s-a prevestit si menirea noastra, si slava ce ne asteapta. Apostolul Pavel spune ca Dumnezeu ne-a ales pe noi in Hristos Iisus inca mai inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara de prihana inaintea Lui intru dragoste, si prin aceasta sa fim mostenitori ai vietii vesnice (Efes. 1, 4; 4, 16).
Faptul ca ne-am nascut din parinti crestini si indata ne-am facut si noi crestini prin botez este cea dintai mila a lui Dumnezeu fata de noi - alegerea noastra pentru a fi partasi ai harului lui Hristos si ai bunurilor celor vesnice ce ne sunt pregatite. Iata cum ne asemanam Sfantului Ioan prin alegere! Sa ravnim, deci, a ne asemana lui si indreptatind aceasta alegere. El s-a vadit a fi chiar asa cum a fost ales sa fie. Sa aratam si noi asa cum am fost alesi sa fim. Scopul alegerii il cunoasteti si stiti cum sa ajungeti la el. Eu numai va poftesc folosind cuvintele Apostolului: Siliti-va, fratilor, sa faceti temeinica chemarea si alegerea voastra (II Petr. 1, 10).
Sfantul Ioan Inainte-Mergatorul se insingureaza in pustie ca sa se pregateasca pentru slujirea sa. Iata o lectie pentru noi, parinti si educatori! Veti spune: „Dar ce, trebuie sa mergem si noi in pustie cu copiii nostri?!” Nu, nu in pustie trebuie sa plecati, ci trebuie neaparat sa va desprindeti de toate obiceiurile potrivnice crestinismului si sa va departati copiii de inraurirea lor cea vatamatoare, caci si pe Sfantul Ioan purtarea de grija dumnezeiasca l-a departat in pustie, cu scopul ca acolo sa creasca desavarsit in noile principii si randuieli, fara amestecul vechilor randuieli iudaice. Pruncul crestin primeste prin botez samanta vietii celei noi, harice. Duhul lumii si obiceiurile ei sunt cu totul potrivnice vietii acesteia. Indepartati, deci, de ele pruncul nou-botezat asa incat acest duh si aceste obiceiuri sa nu inabuse in el, ca niste maracini si ciulini, mladita vietii noi. Daca veti face asa, aceasta va fi pentru el pustie. Si sa-l tineti in ea pana cand se va intari si va ajunge in stare sa iasa sa lucreze potrivit menirii sale, tineti-l sub inraurirea haricului mediu bisericesc, care-i de acelasi neam cu mladita vietii pruncului crestin. Sa nu auda si sa nu stie alte cantari afara de cantarile crestinesti. Sa nu vada si apoi sa nu isi inchipuie alte chipuri si privelisti decat cele bisericesti. Sa nu stie de alte biografii afara de Vietile Sfintilor, sa nu cunoasca alte locuri de vizitat in afara bisericii, alte cuvantari in afara celor ce slujesc spre zidire, si asa mai departe. Dupa ce a fost educat in mediul acesta, dupa aceea chiar si cand va purcede la lucrare va lucra nu altfel decat in acelasi duh si, prin urmare, in chip potrivit alegerii sale.
Dupa ce a crescut si s-a pregatit, Inainte-Mergatorul este chemat la lucrarea sa printr-un osebit glas de Sus. Este auzit glasul acesta, oare, si de catre crestini atunci cand ei purced la viata faptuitoare? El trebuie sa fie auzit, si cei ce iau aminte la sinesi, care purced cu frica de Dumnezeu la slujirea lor, il vor auzi, fara indoiala. Felul de viata si felul indeletnicirilor noastre ne este hotarat in cea mai mare parte prin nastere. Dar daca nasterea este de la Domnul, glasul ei nu este oare glasul lui Dumnezeu? De altfel, si dupa aceea multe raman la alegerea noastra, pentru care ne trebuie indrumare de nadejde, pe care nu avem de unde s-o asteptam, daca nu de Sus. De noi depinde daca vom ramane in viata cetateneasca si de familie sau ne vom retrage din lume. Daca vom alege retragerea din lume, iarasi, de noi depinde ce manastire vom alege si in ce tara: la miazanoapte sau la miazazi, pe Athos sau in Palestina si asa mai departe. Cand te apuci sa alegi, iau nastere sovaieli tulburatoare si dureroase pentru inima, si tocmai aici face trebuinta un glas de Sus. Tu insa cauta, ia aminte, si il vei auzi! Daca e sa alegi viata cetateneasca si de familie, aici toti trebuie sa-si aleaga tovarasa de viata, felul indeletnicirilor si locul lor, meseria, negotul, slujba, legaturile si celelalte laturi de tot felul ale vietii obisnuite, care alcatuiesc intocmirea ei neaparat trebuincioasa. Multe sunt lasate la alegerea noastra, insa se stie ca cea mai buna alegere este cel care impreuna-glasuieste cu voia lui Dumnezeu, atunci cand omul alege ceea ce-I place Lui, altfel spus ceea ce vrea El. Dar cum sa ajungi la asta daca nu primesti glas de Sus?! Si iarasi zic: cauta, ia aminte, si vei auzi. Eu nu pot arata cum anume, pentru ca fiecare trebuie sa auda glasul acesta in felul aparte ce i se potriveste; voi spune insa ca cei cu luare-aminte, care sunt plini de frica lui Dumnezeu, primesc semne de Sus, sunt calauziti de ele si alearga pe calea vietii preabinecuvantate, in pofida faptului ca uneori se afla in imprejurari cat se poate de neprielnice.
Chemat la lucrare, Sfantul Ioan Inainte-Mergatorul o savarseste cu toata osardia, necrutandu-si viata, nepartinind si nedorind sa fie pe placul oamenilor nelasandu-se clintit de indoiala. Aceasta lectie este simpla si toti, chiar fara sa vrea, o indeplinesc, desi poate ca nu intru totul desavarsit. Dupa ce ti-ai ales felul de viata, lucrarea ori slujba, ia seama sa lucrezi in tot ce tine de ea cu constiinta nepatata, asa cum cere legea lui Dumnezeu, legea constiintei, legea vietii si cea civila; nu fa strambatati nici in lucrurile mici, nici in cele mari, ci sa umbli drept. Esti servitor? Slujeste asa cum trebuie. Esti meserias? Fa-ti constiincios meseria. Esti negustor? Negutatoreste dupa dreptate. Esti functionar? Fa-ti datoria asa cum ti s-a aratat, si asa mai departe, in toate urmarind binele aproapelui si slava lui Dumnezeu. Asta arata si Sfantul Ioan cand da povete deosebite pentru oamenii de tot felul. Cand s-a adunat poporul  in jurul lui si il intreba ce sa faca, el raspundea: cel ce are doua haine sa dea celui ce nu are, si cel ce are bucate sa faca asemenea (Lc. 3, 11), altfel spus “ajutati-va intre voi care cu ce puteti”. Il intrebau vamesii ce sa faca, si el le spunea – iar prin ei si tuturor celor ce iau asupra-si slujiri care tin de ocarmuire: sa nu faceti nimic mai mult peste ce va este randuit (Lc. 3, 13). Intrebau ostasii, iar el le poruncea: sa nu asupriti pe nimeni… si sa fiti multumiti cu leafa voastra (Lc. 3, 14), si asa mai departe. Fara indoiala, orice indatorire si orice fel tagma si slujire primea de la el lectia potrivita, care arata ca in fiecare dintre ei este un fel de a lucra cerut de Dumnezeu si bineplacut Lui. Lamureste-ti asta in lumina cuvantului dumnezeiesc si niciodata sa nu te abati de la el cu lucrul.
Pentru mustrarea neinfricata a nedreptatii, Sfantul Ioan este inchis in temnita si acolo este descapatanat prin rautacioasa amagire femeiasca din vremea ospatului si a dansurilor care-i facusera pe toti sa-si iasa din minti. Pentru aceasta, el a fost proslavit in Cer si este slavit in toata lumea crestineasca de pe pamant, iar cei vinovati pentru moartea lui si aici au fost pedepsiti (au fost trimisi in surghiun, unde au trait in saracie si au avut parte de o moarte nenorocita), si in cealalta viata vor suferi, bineinteles, vesnic. Asadar, oricare ar fi clasa ta sociala, meseria, felul de viata, nu te teme atunci cand, facandu-ti treaba cu constiinta impacata, te vei lovi de piedici, necazuri, stramtorari, pierderi si chiar iti vei pune viata in primejdie. Rautatea n-are decat sa triumfe peste un Ochi care vede toate si este o dreapta rasplatire a fiecaruia pentru faptele sale. Aceasta viata este scurta, si pierderile ei tot scurte sunt, pe cand cealalta viata e nesfarsita. A dobandi vesnica odihna printr-o pierdere mica si de scurta vreme – ce schimb slavit si ce atragatoare agonisita! Patimirile vremii de acum nu sunt vrednice de slava ce ni se va descoperi (Rom. 8, 18), spune Apostolul. Iar cat priveste faptul ca cei ce vor sa traiasca in buna credinta vor fi prigoniti, aceasta e o lege a vietii de aici, in mijlocul lumii nedrepte. Si Domnul a patimit, si toti Apostolii, si toti Sfintii, intr-o masura sau alta.
De aceea si noi, avand imprejurul nostru atata nor de marturii, sa lepadam orice povara si pacatul ce grabnic ne impresoara si sa alergam cu staruinta in lupta care ne sta inainte, cu ochii atintiti asupra lui Iisus, incepatorul si plinitorul credintei (Evr. 12, 1-2).
Iata trasaturile din viata Sfantului Ioan pe care trebuie sa le urmam. Sa ia fiecare ce i se potriveste mai bine si sa aplice in viata sa. Doar prin aceas­ta vom arata cinstire adevarata Sfantului Inainte-Mergator, placuta lui si lui Dumnezeu, iar pentru noi mantuitoare. Neincetat sa rasune in inima voastra acest cuvant al lui: tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc (Mt. 3, 10). Sa facem roade vrednice de pocainta, si de legamintele pe care le-am facut, si de numele ce-l purtam, si sa ne invrednicim de bunatatile fagaduite noua, cu harul lui Dumnezeu, Cel in Treime inchinat, a Caruia este slava in veci. Amin”.                               
                                         Cu dragoste, MARIA

6 comentarii:

 1. Doamna Maria aveti cumva vreo previziune si pentru America ? Pe 8 noiembrie sunt alegeri la ei . Eu am senzatia ca va castiga Trump , cu toate ca Hillary este sustinuta puternic de platforma evreiasca .

  RăspundețiȘtergere
 2. Assange, rechizitoriu la adresa lui Hillary Clinton: Este un ULIU AL RĂZBOIULUI. Un vot pentru ea va împinge America în războaie fără sfărșit .

  Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, le cere americanilor să nu o voteze pe democrata Hillary Clinton în alegerile primare din New Hampshire, numind-o "uliu al războiului".

  Assange susține, într-o postare pe Twitter, că Hillary Clinton, care candidează la investitura democraților pentru alegerile prezidențiale din toamnă, va "împinge Statele Unite în războaie stupide, fără sfârșit, care duc la răspândirea terorismului. Pentru jurnalistul australian, candidata democrată se face vinovată și de "amânarea cu o sută de ani a drepturilor femeilor din Orientul Mijlociu din cauza sprijinului pe care l-a dat războiului din Irak" în 2003, relatează express.co.uk.

  Aflat în continuare în Ambasada Ecuadorului din Londra, Assange a lansat un rechizitoriu la adresa fostei Prime Doamne a SUA, care speră să ocupe fotoliul de la Casa Albă.

  Jurnalistul australian spune că a putut să-și formeze o opinie despre Hillary Clinton citind sutele de cablograme care i-au fost puse la dispoziție de soldatul Bradley Manning.

  "Hillary nu doar a votat pentru Irak. Ea și-a făcut propriul Irak. Libia este Irakul lui Hillary, iar dacă va ajunge președinte va face și mai mult.
  Deciziile sale de politică externă, extrem de slabe, au contrbuit direct la ascensiunea Statului Islamic", acuză Assange.

  Fondatorul Wikileaks afirmă, de asemenea, că Hillary Clinton, care a fost secretar de Stat în timpul primului mandat al lui Obama la Casa Albă, și-a impus punctul de vedere în fața generalilor de la Pentagon în cazul intervenției din Libia. "Libia a fost distrusă. Și a devenit paradisul ISIS.
  Arsenalul național al Libiei a fost prădat, sute de arme fiind transferate jihadiștilor din Siria", susține Assange, care consideră că aceasta nu a învățat din greșeli și va face aceleași erori în Siria.

  Reamintim că Hillary Clinton a fost implicată într-un scandal uriaș, fiind audiată vara trecută, în Congres, în cazul atacului asupra ambasadei americane din Benghazi, Libia, din 2012, în care și-au pierdut viața ambasadorul SUA Chis Stevens și alți trei cetățeni americani.
  Clinton era secretar de stat în momentul atacurilor asupra locațiilor diplomatice ale SUA din Benghazi, iar republicanii din Congres au pus sub semnul întrebarii modul în care a gestionat Clinton incidentul.


  RăspundețiȘtergere
 3. Unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii trage un semnal de alarmă. Andrei Makine: Ceea ce fac americanii este tragic. La fel ca în anii 1950, suntem la două minute de izbucnirea unui război .


  Într-un interviu acordat France Presse, Makine vorbește despre ultimul său roman "Orientul Îndepărtat" dar și despre ceea ce se întâmplă acum în lume.
  Acesta acuză politica Statelor Unite de a-și deschide baze militare în preajma țării sale de origine, dar și faptul că Cehov nu a avut nevoie de viză pentru a merge la Paris.

  "Rusia poate fi crudă, atroce.. nu este niciodată mică", spune Andrei Makine.

  Makine regretă provocările care se adună contra Rusiei: "Priviți toate bazele americane care înconjoară Rusia. Nu sunt rușii cei care le inventează".

  "Aceste provocări sunt perfect orchestrate. În Georgia nu a funcționat.
  În Ucraina sunt relansate provocările", a argumentat Makine, înainte de a vorbi despre războaiele pe care Statele Unite le poartă în Siria, Libia și Irak.

  "Ceea ce fac americanii este tragic. La fel ca în anii 1950, suntem la două minute de izbucnirea unui război", avertizează scriitorul.

  "Omul nu trebuie să uite că el este doar un chiriaș sărac pe Pământ", mai spune romancierul, care critică nou modul de viață american: "Americanii nu înțeleg că suntem în aceeași barcă. Distrugerea planetei trebuie oprită".
  Născut în Siberia, dar stabilit la Paris spre sfârșitul anilor '80, Andrei Makine se numără astăzi printre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de țara de adopție imediat după succesul răsunător al romanului "Testamentul francez" (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franța: Prix Goncourt, Prix Medicis și Prix Goncourt des Lyceens.

  RăspundețiȘtergere
 4. CELEBRUL PROFET NOSTRADAMUS A PREZIS CĂ SUA VA AVEA PRIMUL PREȘEDINTE FEMEIE DIN ISTORIE, IAR ACEASTA VA FI HILLARY CLINTON, DENUMITĂ DE NOSTRADAMUS DREPT ”FEMEIA BĂRBAT”.


  În cartea ”Nostradamus – profețiile complete 2001-2015”, autorul Mario Reading analizează catrenele celebrului prezicător și susține că acesta a prezis-o pe Hillary Clinton, dar ce este mai interesant, este faptul că odată cu ajungere la putere, ”femeia bărbat” va naște un conflict extrem de puternic în Europa de Est.

  RăspundețiȘtergere
 5. 29 August - Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

  Hram la M-rea Secu

  https://www.youtube.com/embed/zDFZExDy5T8


  https://www.youtube.com/embed/PMyP-Q41PNM

  RăspundețiȘtergere